Hoe gaat een nieuwe computer installeren en gegevens overzetten?

een nieuwe pc installeren

Het prettige van een nieuwe pc hebben is dat hij lekker fris en snel is. Maar een nieuwe computer installeren en gegevens overzetten vindt niet iedereen een even makkelijke klus.

Want het enige wat zich vrijwel zonder inbreng van u installeert op uw computer is Windows.

Met Windows geïnstalleerd doet uw computer het. Maar u kunt nog nergens mee werken, niet internetten en ook niets printen of scannen. En ook al uw gegevens staan nog op de oude pc.

In dit artikel leert u hoe u uw computer volledig installeert en voorziet van alles wat u nodig hebt om erop te kunnen werken, inclusief randapparaten.

Windows installeren

Laten we bij het begin beginnen. Als u een nieuwe computer koopt, dan staat Windows er vaak al op.

Dit betekent overigens niet dat Windows dan ook al geïnstalleerd is. Dat gebeurt pas op het moment dat u de pc voor het eerst aanzet. Windows zal zich dan vanzelf op uw pc installeren.

En zodra het installeren van Windows is afgerond, dan zal dit netjes op het beeldscherm gemeld worden en zal het overbekende bureaublad voor het eerst op het beeldscherm worden getoond.

Doorgaans is dit de manier waarop Windows zichzelf installeren zal op A-merk pc's en laptops. Zoals bijvoorbeeld HP, Acer, Asus, Sony en Samsung.

Bij een pc die u bij de lokale computerwinkel koopt, zal het installeren van Windows meestal iets anders gaan. Op degelijke pc's zal Windows al volledig geïnstalleerd zijn. Of u krijgt Windows er los bij, zodat u Windows zelf kunt installeren.

Bij Windows 10 maakt het overigens niet langer echt veel uit hoe u Windows geleverd krijgt. Want mocht er wat misgaan, dan kunt u Windows 10 downloaden en de benodigde installatiemedia maken via een hulpprogramma van Microsoft en Windows vervolgens zelf opnieuw installeren.

Internet en e-mail installeren

Na het installeren van Windows is uw computer overigens nog niet echt gebruiksklaar. Want ondanks dat Windows standaard voorzien is van een aantal bruikbare apps zijn er alvast twee dingen die u nu nog niet kunt doen. Namelijk:

 1. Internetten.
 2. E-mailen.

Want zowel internetten als e-mailen gaat niet zonder een internetverbinding. Dus bekijken we eerst hoe u verbinding met internet krijgt op uw nieuwe pc. Hierbij gaan we er overigens vanuit dat u op uw oude pc een werkende internetverbinding hebt.

Internet

Internet installeren op uw nieuwe pc is dan namelijk erg eenvoudig. Met name wanneer u uw nieuwe pc met de modem/router verbindt door middel van een UTP-kabel.

U hebt dan namelijk direct verbinding met internet zodra u uw webbrowser, bijvoorbeeld Microsoft Edge of Internet Explorer, start.

Echter, niet elke laptop heeft langer standaard een zogenaamde ethernetpoort waarin u een netwerkkabel kunt stoppen. U zult dan gebruik moeten maken van draadloos internet. Lastig is het instellen van draadloos internet overigens niet zodra u eenmaal weet hoe het moet.

Voor het instellen van draadloos internet hebt u de naam van uw draadloze netwerkverbinding nodig plus het wachtwoord. Als u nooit wat aan uw draadloze internetverbinding veranderd hebt, dan staan de netwerknaam en het wachtwoord dat u nodig hebt om uw laptop draadloos met de router te verbinden vermeldt op een sticker die achterop uw router geplakt zit.

En anders staan in de handleiding die bij uw modem/router hoort ongetwijfeld de juiste gegevens vermeldt.

Zodra u deze gegevens hebt, gaat u als volgt te werk:

 1. Start uw pc.
 2. Klik op de knop Start en kies de optie Instellingen in het startmenu.
 3. Klik in Instellingen op het onderdeel Netwerk en internet.
 4. Klik in Netwerk en internet op het onderdeel Wi-Fi.
 5. Zet Wi-Fi zo nodig op Aan via de schuifknop in het venster. Zodra Wi-Fi aanstaat zal vanzelf een lijst verschijnen met beschikbare draadloze netwerken.
 6. Selecteer in de lijst uw draadloos netwerk door erop te klikken en klik vervolgens op de knop Verbinding maken.

Windows zal vervolgens om de beveiligingssleutel, ofwel het wachtwoord van uw draadloos netwerk, vragen.

Nadat u de beveiligingssleutel hebt ingevoerd en op de knop Volgende hebt geklikt, zal de verbinding met uw draadloze netwerk tot stand worden gebracht.

Vervolgens kunt uw een webbrowser starten en gaan internetten.

E-mail

Na het installeren van internet op uw pc is het instellen van e-mail aan de beurt. E-mailen kan grofweg op 2 manieren:

 1. Via een e-mailservice op internet, zoals bijvoorbeeld Gmail.com en Outlook.com.
 2. Via de app Mail op uw pc.

Om een e-mailservice op internet te kunnen gebruiken hebt u alleen webbrowser nodig, naast uiteraard een account bij de e-mailservice van uw keuze.

Wilt u echter gebruik maken van een ander soort e-mailadres, bijvoorbeeld het e-mailadres dat u krijgt van uw internetaanbieder, zoals KPN of Ziggo, dan moet u eerst enkele gegevens invoeren in de app Mail.

Welke software ga ik installeren?

Waar u uw pc allemaal voor kunt gaan gebruiken, is afhankelijk van de software die u op uw pc installeert. En dus zult u de juiste software moeten selecteren voor uw gebruiksdoelen.

Microsoft Office of toch een ander Office-pakket

Naast internetten en e-mailen wil menigeen zijn of haar computer kunnen gebruiken voor het schrijven en het berekenen van iets. Velen zouden dan ook graag Microsoft Office op hun nieuwe pc willen installeren.

Maar Microsoft Office is absoluut niet goedkoop. Zeker wanneer u de software maar weinig gebruikt.

Microsoft Office is er voor persoonlijk gebruik in 3 smaken:

 1. Microsoft Office 365 Personal.
 2. Microsoft Office Home & Student 2019.
 3. Microsoft Office gratis online gebruiken

Als u kiest voor Microsoft Office 365 dan haalt u Software As A Service (SAAS) in huis. In het kort betekent dit: dat de nieuwste versie van Microsoft Office altijd beschikbaar is voor u via internet, zolang u een abonnement hebt. Een abonnement op Microsoft Office 356 Personal kost u om en nabij de 50 Euro per jaar.

Wanneer u daarentegen kiest voor Microsoft Office Home & Student 2019 dan komt u in het bezit van traditionele Office software die u oneindig lang kunt gebruiken. Een traditionele versie van Microsoft Office is er vanaf zo'n 140 Euro.

Gelukkig zijn er wat alternatieven voor Microsoft Office voorhanden voor wanneer u de software maar zelden gebruikt.

En van die alternatieven is: de gratis online versie van Microsoft Office.

Alles wat u nodig hebt om gratis Office online te gebruiken is een Microsoft account.

Microsoft Office alternatieven

Google biedt via Google Documenten een vergelijkbaar online alternatief.

Wilt u wel graag gratis Office software, maar bevalt het online gebruiken van Office software u minder, dan zou u LibreOffice zonder meer eens moeten proberen.

LibreOffice is zogenaamde Open Source software. Een kenmerk van Open Source software is dat u het altijd gratis mag gebruiken. Tevens zult u niet lastig gevallen worden met pogingen om u te verleiden om een betaalde versie van de software te kopen.

Alle alternatieven van Microsoft Office bieden u onder meer de mogelijkheid om spreadsheets, ofwel rekenbladen, te gebruiken om iets uit te rekenen of om gegevens in te verzamelen.

Maar wellicht doet u dat wel nooit, en hebt u echt voldoende aan een app waar u in ieder geval iets mee kunt schrijven. In dat geval kunt u snel klaar zijn. Want in Windows zit standaard al een eenvoudige tekstverwerker die de naam WordPad draagt.

U vindt WordPad het eenvoudigst door wordpad als zoekterm in te voeren in de zoekfunctie van Windows 10.

Antivirussoftware

Windows 10 wordt standaard door het in het besturingssysteem geïntegreerde Windows Defender beveiligd tegen virussen. In de loop der tijd heeft Windows Defender zich op weten te werken van aan zeer gemiddelde virusscanner tot een waar topproduct volgens het onafhankelijke instituut AV-Test, dat zich toelegt op het testen van beveiligingsproducten.

Uw pc is dan ook zeer zeker afdoende beschermt tegen virussen en andere kwaadaardig software wanneer:

 • U uw pc privé en in een doorsnee thuissituatie gebruikt.
 • U niet illegaal muziek, films of software downloadt.
 • U geen dubieuze websites bezoekt.

Wat u verder zeker op uw pc zou moeten installeren

Office software op uw pc installeren laat de toepassingsmogelijkheden van de pc al aardig toenemen. Maar er zijn absoluut nog wat meer programma's die niet op uw pc zouden mogen ontbreken.

Wat nu volgt zijn 5 gratis programma's die zeker het overwegen waard is om op uw nieuwe pc te installeren.

1) Google Chrome

Standaard is Windows 10 uitgerust met het oude Internet Explorer en het allernieuwste Microsoft Edge. Dit biedt u de mogelijkheid om lekker het oude vertrouwde Internet Explorer als webbrowser te blijven gebruiken, of om over te stappen naar iets nieuws.

Maar als u besluit om over te stappen, dan zou u ook Google Chrome eens een kans moeten geven.

Want deze webbrowser heeft wereldwijd niet alleen een enorme schare enthousiaste gebruikers. Gebruikers die deze webbrowser waarderen om zijn snelheid, gebruikersvriendelijkheid en uitbreidingsmogelijkheden, maar tevens om de meer dan afdoende bescherming tegen bedreigingen die afkomstig zijn van internet.

Iets wat zeer belangrijk is wanneer u met regelmaat winkelt op het internet en uw bankzaken via internet regelt.

2) Malwarebytes

Spyware, adware en andere malware wordt soms nog wel eens over het hoofd gezien door antivirussoftware. Het is daarom ook geen overbodige luxe om uw pc af en toe eens te scannen met anti-malware software.

Een aanrader op dat gebied is Malwarebytes. Anti-malware software waar tevens een gratis versie van beschikbaar is.

3) CCleaner

Werken met Windows betekent dat er helaas ook nog wel eens wat troep achterblijft. En omdat het overgrote deel van de troep zich buiten ons zicht bevindt, komen we er vaak pas achter dat de pc vervuild is wanneer deze al aanzienlijk trager geworden is.

Een programma dat u helpt om troep eenvoudig van uw pc te verwijderen is CCleaner.

4) VLC Media Player

Met Windows 10 is het standaard niet mogelijk om dvd's af te spelen. Het gebruikersvriendelijke en makkelijk te installeren programma VLC Media Player lost dit probleem voor u op, waardoor ook dvd's afspelen in Windows 10 mogelijk wordt.

5) iTunes

Met iTunes haalt u kwalitatief goede software in huis om de muziekverzameling mee af te spelen die op uw pc staat.

Bovendien hebt u via iTunes tevens direct toegang tot de iTunes Store, waarmee het mogelijk wordt om de muziekverzameling op uw pc eenvoudig uit te breiden.

En als u een iPhone of andere Apple-apparaat bezit, dan kunt u via iTunes uw muziekverzameling eenvoudig synchroniseren met uw Apple-aparaten.

PDF-bestanden lezen

Wellicht had u in dit lijstje met gratis software ook graag een programma gevonden waarmee u PDF-bestanden kunt lezen. Adobe Acrobat Reader is de bekendste app voor het lezen van PDF-bestanden. Helaas echter is Adobe Acrobat Reader uitgegroeid tot een behoorlijk log programma. Bovendien worden bij het installeren van Adobe Reader allerlei extra programma's mee geïnstalleerd als u niet oppast.

Adobe Acrobat Reader is dan ook niet langer echt een aanrader om op de pc te installeren. Temeer omdat in Windows 10 PDF-documenten automatisch in Microsoft Edge worden geopend, waarin ze prima te lezen zijn, en ook af te drukken zijn.

Gegevens overzetten naar uw nieuwe pc

Een nieuwe pc is niet volledig klaar voor gebruik zolang uw gegevens en bestanden er nog niet opstaan. Die zult u dan ook over moeten zetten van uw oude pc naar uw nieuwe pc.

Bestanden verplaatsen naar een nieuwe pc gaat op dezelfde manier als bijvoorbeeld het verplaatsen van bijvoorbeeld bestanden van schijf C: naar Schijf D:. Dat is wellicht even werk, maar als u begrijpt hoe bestanden kopiëren, knippen en plakken gaat dan is het met een beetje proberen en oefenen goed zelf te doen.

En wanneer u voordat u al u bestanden en gegevens gaat overzetten eerst een back-up maakt, dan hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u per ongeluk iets kwijtraakt.

Ondanks dat de mogelijkheid bestaat om e-mail berichten die u wilt bewaren te exporteren, gaat het overzetten van e-mailberichten vanuit Windows Live Mail of Outlook Express niet altijd goed.

E-mails die u wilt bewaren exporteren betekent dat ze om worden gezet naar een bestandsformaat waar andere e-mailprogramma's mee overweg kunnen. U kunt op deze manier oude e-mails die u wilt bewaren importeren in het nieuwe e-mailprogramma, zoals bijvoorbeeld de app Mail in Windows 10.

Helaas werkt het niet altijd even feilloos. Maar iets te verliezen hebt u niet, dus u zou het sowieso moeten proberen. Hoe het exporteren van e-mail en importeren van e-mail, maar ook van contactpersonen, precies in zijn werk verschilt helaas ook nog eens per e-mailprogramma.

Googelen met de zoekopdracht: [de naam van het e-mailprogramma dat u gebruikt] plus de toevoeging: exporteren of overzetten, levert doorgaans resultaten op waarmee u uw e-mail en contactpersonen kunt overzetten naar een nieuw e-mailprogramma op uw nieuw computer.

Bestaande Apps, ofwel software, installeren op een nieuwe computer

Vanzelfsprekend zult u ook alle apps, ofwel software, die u op uw oude pc gebruikt en die u op uw nieuwe pc ook wilt gaan gebruiken opnieuw moeten installeren.

Daarvoor hebt u installatiemedia nodig waarop de installatiebestanden van het programma staan opgeslagen. Voorheen bestond installatiemedia veelal uit een dvd of cd waarop alle benodigde installatiebestanden stonden. Maar steeds vaker kunt u de benodigde installatiebestanden via internet downloaden rechtstreeks vanaf de website van de maker of uitgever van de software.

En wanneer u software gekocht hebt in de app store van Microsoft, Google of Apple dan zult u doorgaans van daaruit de ooit gekochte apps opnieuw op uw nieuw computer kunnen installeren.

Randapparaten installeren op uw nieuwe pc

Met uw nieuwe pc wilt u uiteraard ook uw randapparatuur zoals bijvoorbeeld printer, muis en game controllers kunnen gebruiken. Wanneer de randapparaten die u met uw oude computer gebruikte nog redelijk nieuw zijn, dan is zal het installeren en het in gebruik nemen ervan op de nieuwe pc doorgaans geen noemenswaardige problemen opleveren.

Tenminste, zolang u netjes de installatie-instructies van de fabrikant van het apparaat volgt. Het nauwkeurig volgen ervan is zo belangrijk omdat een verkeerde volgorde hanteren tijdens het installeren van het apparaat ertoe kan leiden dat er vervelende storingen ontstaan die zich meer dan eens lastig op laten lossen.

Dit geldt uiteraard voor nieuwere randapparatuur, maar zeker ook voor oudere randapparatuur.

Of oudere randapparatuur met uw nieuwe computer zal willen samenwerken hangt af van de stuurprogramma’s die ervoor voorhanden zijn.

Als uw oude pc bijvoorbeeld nog voorzien is van Windows 7 of Windows 8, dan is het raadzaam om op de websites van de fabrikanten van de randapparaten die u gebruikt te onderzoeken of er voor het randapparaat stuurprogramma’s worden aangeboden voor Windows 10.

Wanneer dit het geval is, dan kunt u het randapparaat ook gewoon met uw nieuwe computer gaan gebruiken.

Maar wanneer er geen stuurprogramma voor Windows 10 beschikbaar is, dan is de kans groot dat het randapparaat niet langer gebruikt kan worden met uw nieuwe computer.

Dit geldt met name voor randapparaten zoals printers. Een muis, of ander klein en ongecompliceerd randapparaat, kunt u daarentegen gerust aansluiten op uw pc. Windows 10 zal u dan vanzelf, door middel van een melding op het scherm, laten weten of het apparaat ondersteund wordt of niet.

Ieder apparaat dat door Windows 10 ondersteund wordt, zal vervolgens automatisch worden geïnstalleerd waarna u het weer gewoon kunt gebruiken zoals u dat gewend was.

Dat een nieuwe computer installeren best wel even wat werk is, zal u inmiddels duidelijk geworden zijn. Maar als u er rustig te tijd voor neemt, dan moet zowel het installeren van Windows, als ook het installeren van software en het overzetten van gegevens en bestanden redelijk probleemloos kunnen verlopen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor