Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe gaat een nieuwe computer installeren en gegevens overzetten?

een nieuwe pc installeren

Het prettige van een nieuwe pc hebben is dat hij lekker fris en snel is. Maar een nieuwe computer installeren en gegevens overzetten vindt niet iedereen een even makkelijke klus.

Want het enige wat zich vrijwel zonder inbreng van je installeert op je computer is Windows.

Met Windows geïnstalleerd doet je computer het. Maar je kunt nog nergens mee werken, niet internetten en ook niets printen of scannen. En ook al je gegevens staan nog op de oude pc.

In dit artikel leert je hoe je jouw computer volledig installeert en voorziet van alles wat je nodig hebt om erop te kunnen werken, inclusief randapparaten.

Windows installeren

Laten we bij het begin beginnen. Als je een nieuwe computer koopt, dan staat Windows er vaak al op.

Dit betekent overigens niet dat Windows dan ook al geïnstalleerd is. Dat gebeurt pas op het moment dat je de pc voor het eerst aanzet. Windows zal zich dan vanzelf op je pc installeren.

En zodra het installeren van Windows is afgerond, dan zal dit netjes op het beeldscherm gemeld worden en zal het overbekende bureaublad voor het eerst op het beeldscherm worden getoond.

Doorgaans is dit de manier waarop Windows zichzelf installeren zal op A-merk pc's en laptops. Zoals bijvoorbeeld HP, Acer, Asus, Sony en Samsung.

Bij een pc die je bij de lokale computerwinkel koopt, zal het installeren van Windows meestal iets anders gaan. Op degelijke pc's zal Windows al volledig geïnstalleerd zijn. Of je krijgt Windows er los bij, zodat je Windows zelf kunt installeren.

Bij Windows 10 maakt het overigens niet langer echt veel uit hoe je Windows geleverd krijgt. Want mocht er wat misgaan, dan kun je Windows 10 downloaden en de benodigde installatiemedia maken via een hulpprogramma van Microsoft en Windows vervolgens zelf opnieuw installeren.

Internet en e-mail installeren

Na het installeren van Windows is je computer overigens nog niet echt gebruiksklaar. Want ondanks dat Windows standaard voorzien is van een aantal bruikbare apps zijn er alvast twee dingen die je nu nog niet kunt doen. Namelijk:

 1. Internetten.
 2. E-mailen.

Want zowel internetten als e-mailen gaat niet zonder een internetverbinding. Dus bekijken we eerst hoe je verbinding met internet krijgt op je nieuwe pc. Hierbij gaan we er overigens vanuit dat je op je oude pc een werkende internetverbinding hebt.

Internet

Internet installeren op je nieuwe pc is dan namelijk erg eenvoudig. Met name wanneer je jouw nieuwe pc met de modem/router verbindt door middel van een UTP-kabel.

Je hebt dan namelijk direct verbinding met internet zodra je jouw webbrowser, bijvoorbeeld Microsoft Edge of Internet Explorer, start.

Echter, niet elke laptop heeft langer standaard een zogenaamde ethernetpoort waarin je een netwerkkabel kunt stoppen. Je zult dan gebruik moeten maken van draadloos internet. Lastig is het instellen van draadloos internet overigens niet zodra je eenmaal weet hoe het moet.

Voor het instellen van draadloos internet heb je de naam van jouw draadloze netwerkverbinding nodig plus het wachtwoord. Als je nooit wat aan jouw draadloze internetverbinding veranderd hebt, dan staan de netwerknaam en het wachtwoord dat je nodig hebt om je laptop draadloos met de router te verbinden vermeldt op een sticker die achterop jouw router geplakt zit.

En anders staan in de handleiding die bij jouw modem/router hoort ongetwijfeld de juiste gegevens vermeldt.

Zodra je deze gegevens hebt, ga je als volgt te werk:

 1. Start je pc.
 2. Klik op de knop Start en kies de optie Instellingen in het startmenu.
 3. Klik in Instellingen op het onderdeel Netwerk en internet.
 4. Klik in Netwerk en internet op het onderdeel Wi-Fi.
 5. Zet Wi-Fi zo nodig op Aan via de schuifknop in het venster. Zodra Wi-Fi aanstaat zal vanzelf een lijst verschijnen met beschikbare draadloze netwerken.
 6. Selecteer in de lijst je draadloos netwerk door erop te klikken en klik vervolgens op de knop Verbinding maken.

Windows zal vervolgens om de beveiligingssleutel, ofwel het wachtwoord van je draadloos netwerk, vragen.

Nadat je de beveiligingssleutel hebt ingevoerd en op de knop Volgende hebt geklikt, zal de verbinding met je draadloze netwerk tot stand worden gebracht.

Vervolgens kun je een webbrowser starten en gaan internetten.

E-mail

Na het installeren van internet op je pc is het instellen van e-mail aan de beurt. E-mailen kan grofweg op 2 manieren:

 1. Via een e-mailservice op internet, zoals bijvoorbeeld Gmail.com en Outlook.com.
 2. Via de app Mail op je pc.

Om een e-mailservice op internet te kunnen gebruiken hebt je alleen webbrowser nodig, naast uiteraard een account bij de e-mailservice van je keuze.

Wil je echter gebruik maken van een ander soort e-mailadres, bijvoorbeeld het e-mailadres dat je krijgt van je internetaanbieder, zoals KPN of Ziggo, dan moet je eerst enkele gegevens invoeren in de app Mail.

Welke software ga ik installeren?

Waar je jouw pc allemaal voor kunt gaan gebruiken, is afhankelijk van de software die je op je pc installeert. En dus zul je de juiste software moeten selecteren voor je gebruiksdoelen.

Microsoft Office of toch een ander Office-pakket

Naast internetten en e-mailen wil menigeen zijn of haar computer kunnen gebruiken voor het schrijven en het berekenen van iets. Velen zouden dan ook graag Microsoft Office op hun nieuwe pc willen installeren.

Maar Microsoft Office is absoluut niet goedkoop. Zeker wanneer je de software maar weinig gebruikt.

Microsoft Office is er voor persoonlijk gebruik in 3 smaken:

 1. Microsoft Office 365 Personal.
 2. Microsoft Office Home & Student 2019.
 3. Microsoft Office gratis online gebruiken

Als je kiest voor Microsoft Office 365 dan haal je Software As A Service (SAAS) in huis. In het kort betekent dit: dat de nieuwste versie van Microsoft Office altijd beschikbaar is voor je via internet, zolang je een abonnement hebt. Een abonnement op Microsoft Office 356 Personal kost je om en nabij de 50 Euro per jaar.

Wanneer je daarentegen kiest voor Microsoft Office Home & Student 2019 dan kom je in het bezit van traditionele Office software die je oneindig lang kunt gebruiken. Een traditionele versie van Microsoft Office is er vanaf zo'n 140 Euro.

Gelukkig zijn er wat alternatieven voor Microsoft Office voorhanden voor wanneer je de software maar zelden gebruikt.

En van die alternatieven is: de gratis online versie van Microsoft Office.

Alles wat je nodig hebt om gratis Office online te gebruiken is een Microsoft account.

Microsoft Office alternatieven

Google biedt via Google Documenten een vergelijkbaar online alternatief.

Wil je wel graag gratis Office software, maar bevalt het online gebruiken van Office software je minder, dan zou je LibreOffice zonder meer eens moeten proberen.

LibreOffice is zogenaamde Open Source software. Een kenmerk van Open Source software is dat je het altijd gratis mag gebruiken. Tevens zul je niet lastig gevallen worden met pogingen om je te verleiden om een betaalde versie van de software te kopen.

Alle alternatieven van Microsoft Office bieden je onder meer de mogelijkheid om spreadsheets, ofwel rekenbladen, te gebruiken om iets uit te rekenen of om gegevens in te verzamelen.

Maar wellicht doe je dat wel nooit, en heb je echt voldoende aan een app waar je in ieder geval iets mee kunt schrijven. In dat geval kun je snel klaar zijn. Want in Windows zit standaard al een eenvoudige tekstverwerker die de naam WordPad draagt.

Je vindt WordPad het eenvoudigst door wordpad als zoekterm in te voeren in de zoekfunctie van Windows 10.

Antivirussoftware

Windows 10 wordt standaard door het in het besturingssysteem geïntegreerde Windows Defender beveiligd tegen virussen. In de loop der tijd heeft Windows Defender zich op weten te werken van aan zeer gemiddelde virusscanner tot een waar topproduct volgens het onafhankelijke instituut AV-Test, dat zich toelegt op het testen van beveiligingsproducten.

Je pc is dan ook zeer zeker afdoende beschermt tegen virussen en andere kwaadaardig software wanneer:

 • Je jouw pc privé en in een doorsnee thuissituatie gebruikt.
 • Je niet illegaal muziek, films of software downloadt.
 • Je geen dubieuze websites bezoekt.

Wat je verder zeker op je pc zou moeten installeren

Office software op je pc installeren laat de toepassingsmogelijkheden van de pc al aardig toenemen. Maar er zijn absoluut nog wat meer programma's die niet op je pc zouden mogen ontbreken.

Wat nu volgt zijn 5 gratis programma's die zeker het overwegen waard is om op je nieuwe pc te installeren.

1) Google Chrome

Standaard is Windows 10 uitgerust met het oude Internet Explorer en het allernieuwste Microsoft Edge. Dit bied je de mogelijkheid om lekker het oude vertrouwde Internet Explorer als webbrowser te blijven gebruiken, of om over te stappen naar iets nieuws.

Maar als je besluit om over te stappen, dan zou je ook Google Chrome eens een kans moeten geven.

Want deze webbrowser heeft wereldwijd niet alleen een enorme schare enthousiaste gebruikers. Gebruikers die deze webbrowser waarderen om zijn snelheid, gebruikersvriendelijkheid en uitbreidingsmogelijkheden, maar tevens om de meer dan afdoende bescherming tegen bedreigingen die afkomstig zijn van internet.

Iets wat zeer belangrijk is wanneer je met regelmaat winkelt op het internet en uw bankzaken via internet regelt.

2) Malwarebytes

Spyware, adware en andere malware wordt soms nog wel eens over het hoofd gezien door antivirussoftware. Het is daarom ook geen overbodige luxe om je pc af en toe eens te scannen met anti-malware software.

Een aanrader op dat gebied is Malwarebytes. Anti-malware software waar tevens een gratis versie van beschikbaar is.

3) CCleaner

Werken met Windows betekent dat er helaas ook nog wel eens wat troep achterblijft. En omdat het overgrote deel van de troep zich buiten ons zicht bevindt, komen we er vaak pas achter dat de pc vervuild is wanneer deze al aanzienlijk trager geworden is.

Een programma dat je helpt om troep eenvoudig van je pc te verwijderen is CCleaner.

4) VLC Media Player

Met Windows 10 is het standaard niet mogelijk om dvd's af te spelen. Het gebruikersvriendelijke en makkelijk te installeren programma VLC Media Player lost dit probleem voor je op, waardoor ook dvd's afspelen in Windows 10 mogelijk wordt.

5) iTunes

Met iTunes haalt je kwalitatief goede software in huis om de muziekverzameling mee af te spelen die op je pc staat.

Bovendien heb je via iTunes tevens direct toegang tot de iTunes Store, waarmee het mogelijk wordt om de muziekverzameling op je pc eenvoudig uit te breiden.

En als je een iPhone of andere Apple-apparaat bezit, dan kun je via iTunes je muziekverzameling eenvoudig synchroniseren met je Apple-aparaten.

PDF-bestanden lezen

Wellicht had je in dit lijstje met gratis software ook graag een programma gevonden waarmee je PDF-bestanden kunt lezen. Adobe Acrobat Reader is de bekendste app voor het lezen van PDF-bestanden. Helaas echter is Adobe Acrobat Reader uitgegroeid tot een behoorlijk log programma. Bovendien worden bij het installeren van Adobe Reader allerlei extra programma's mee geïnstalleerd als je niet oppast.

Adobe Acrobat Reader is dan ook niet langer echt een aanrader om op de pc te installeren. Temeer omdat in Windows 10 PDF-documenten automatisch in Microsoft Edge worden geopend, waarin ze prima te lezen zijn, en ook af te drukken zijn.

Gegevens overzetten naar je nieuwe pc

Een nieuwe pc is niet volledig klaar voor gebruik zolang je gegevens en bestanden er nog niet opstaan. Die zul je dan ook over moeten zetten van je oude pc naar je nieuwe pc.

Bestanden verplaatsen naar een nieuwe pc gaat op dezelfde manier als bijvoorbeeld het verplaatsen van bijvoorbeeld bestanden van schijf C: naar Schijf D:. Dat is wellicht even werk, maar als u begrijpt hoe bestanden kopiëren, knippen en plakken gaat dan is het met een beetje proberen en oefenen goed zelf te doen.

En wanneer je voordat je al je bestanden en gegevens gaat overzetten eerst een back-up maakt, dan hoef je je ook geen zorgen te maken dat je per ongeluk iets kwijtraakt.

Ondanks dat de mogelijkheid bestaat om e-mail berichten die je wilt bewaren te exporteren, gaat het overzetten van e-mailberichten vanuit Windows Live Mail of Outlook Express niet altijd goed.

E-mails die je wilt bewaren exporteren betekent dat ze om worden gezet naar een bestandsformaat waar andere e-mailprogramma's mee overweg kunnen. je kunt op deze manier oude e-mails die je wilt bewaren importeren in het nieuwe e-mailprogramma, zoals bijvoorbeeld de app Mail in Windows 10.

Helaas werkt het niet altijd even feilloos. Maar iets te verliezen heb je niet, dus je zou het sowieso moeten proberen. Hoe het exporteren van e-mail en importeren van e-mail, maar ook van contactpersonen, precies in zijn werk verschilt helaas ook nog eens per e-mailprogramma.

Googelen met de zoekopdracht: [de naam van het e-mailprogramma dat je gebruikt] plus de toevoeging: exporteren of overzetten, levert doorgaans resultaten op waarmee je jouw e-mail en contactpersonen kunt overzetten naar een nieuw e-mailprogramma op je nieuw computer.

Bestaande Apps, ofwel software, installeren op een nieuwe computer

Vanzelfsprekend zul je ook alle apps, ofwel software, die je op je oude pc gebruikt en die je op je nieuwe pc ook wilt gaan gebruiken opnieuw moeten installeren.

Daarvoor heb je installatiemedia nodig waarop de installatiebestanden van het programma staan opgeslagen. Voorheen bestond installatiemedia veelal uit een dvd of cd waarop alle benodigde installatiebestanden stonden. Maar steeds vaker kun je de benodigde installatiebestanden via internet downloaden rechtstreeks vanaf de website van de maker of uitgever van de software.

En wanneer je software gekocht hebt in de app store van Microsoft, Google of Apple dan zul je doorgaans van daaruit de ooit gekochte apps opnieuw op je nieuw computer kunnen installeren.

Randapparaten installeren op je nieuwe pc

Met je nieuwe pc wil je uiteraard ook je randapparatuur zoals bijvoorbeeld printer, muis en game controllers kunnen gebruiken. Wanneer de randapparaten die je met je oude computer gebruikte nog redelijk nieuw zijn, dan is zal het installeren en het in gebruik nemen ervan op de nieuwe pc doorgaans geen noemenswaardige problemen opleveren.

Tenminste, zolang je netjes de installatie-instructies van de fabrikant van het apparaat volgt. Het nauwkeurig volgen ervan is zo belangrijk omdat een verkeerde volgorde hanteren tijdens het installeren van het apparaat ertoe kan leiden dat er vervelende storingen ontstaan die zich meer dan eens lastig op laten lossen.

Dit geldt uiteraard voor nieuwere randapparatuur, maar zeker ook voor oudere randapparatuur.

Of oudere randapparatuur met je nieuwe computer zal willen samenwerken hangt af van de stuurprogramma’s die ervoor voorhanden zijn.

Als je oude pc bijvoorbeeld nog voorzien is van Windows 7 of Windows 8, dan is het raadzaam om op de websites van de fabrikanten van de randapparaten die je gebruikt te onderzoeken of er voor het randapparaat stuurprogramma’s worden aangeboden voor Windows 10.

Wanneer dit het geval is, dan kun je het randapparaat ook gewoon met je nieuwe computer gaan gebruiken.

Maar wanneer er geen stuurprogramma voor Windows 10 beschikbaar is, dan is de kans groot dat het randapparaat niet langer gebruikt kan worden met je nieuwe computer.

Dit geldt met name voor randapparaten zoals printers. Een muis, of ander klein en ongecompliceerd randapparaat, kun je daarentegen gerust aansluiten op je pc. Windows 10 zal je dan vanzelf, door middel van een melding op het scherm, laten weten of het apparaat ondersteund wordt of niet.

Ieder apparaat dat door Windows 10 ondersteund wordt, zal vervolgens automatisch worden geïnstalleerd waarna je het weer gewoon kunt gebruiken zoals je dat gewend was.

Dat een nieuwe computer installeren best wel even wat werk is, zal je inmiddels duidelijk geworden zijn. Maar als je er rustig te tijd voor neemt, dan moet zowel het installeren van Windows, als ook het installeren van software en het overzetten van gegevens en bestanden redelijk probleemloos kunnen verlopen.

Gerelateerde artikelen