Een nieuwe pc installeren en gegevens overzetten

een nieuwe pc installeren

Een nieuwe pc hebben die lekker snel is, dat vindt iedereen prettig. Maar een nieuwe pc installeren vindt niet iedereen een even makkelijke klus.

Want op een nieuwe pc staat meestal alleen Windows. Software en randapparaten installeren is dan ook eerst aan de orde, evenals bestanden en gegevens overzetten, voordat de nieuwe pc in gebruik genomen kan gaan worden.

Maar welke software moet u precies installeren, en hoe gaat dat? En hoe gaat gegevens overzetten van de oude naar de nieuwe pc in zijn werk?

Op een nieuwe pc Windows installeren

Maar laten we bij het begin beginnen. Als u een nieuwe computer koopt, dan staat Windows er vaak al op. Windows zal echter nog niet op de pc geďnstalleerd zijn. Dat gebeurt pas op het moment dat u de pc voor het eerst aanzet. Windows zal zich dan vanzelf op uw pc installeren.

En zodra het installeren van Windows is afgerond, dan zal dit netjes op het beeldscherm gemeld worden en zal het overbekende bureaublad voor het eerst op het beeldscherm worden getoond.

Doorgaans is dit de manier waarop Windows zichzelf installeren zal op A-merk pc's en laptops. Zoals bijvoorbeeld HP, Acer, Asus, Sony en Samsung.

Bij een pc die u bij de lokale computerwinkel koopt, zal het installeren van Windows meestal iets anders gaan. Op degelijke pc's zal Windows al volledig geďnstalleerd zijn. Of u krijgt Windows er los bij, zodat u Windows zelf kunt installeren.

Bij Windows 10 maakt het overigens niet langer echt veel uit hoe u Windows geleverd krijgt. Want mocht er wat misgaan, dan kunt u via een hulpprogramma van Microsoft Windows 10 downloaden, de benodigde installatiemedia maken en vervolgens zelf opnieuw Windows 10 installeren

Op een nieuwe pc internet installeren

Na het op de pc zetten van Windows, is uw computer overigens nog steeds verre van gebruiksklaar. Want ondanks dat Windows standaard voorzien is van een aantal bruikbare apps zijn er alvast twee dingen die u nu nog even niet kunt doen. Namelijk:

 1. Internetten.
 2. E-mailen.

Want zowel internetten als e-mailen gaat niet zonder een internetverbinding. Dus bekijken we eerst hoe u verbinding met internet krijgt op uw nieuwe pc. Hierbij gaan we er overigens vanuit dat u op uw oude pc een werkende internetverbinding hebt.

Internet

Internet installeren op uw nieuwe pc is dan namelijk erg eenvoudig. Waarbij de simpelste manier is: uw nieuwe pc met de modem/router verbinden door middel van een internetkabel. U hebt dan namelijk direct verbinding met internet zodra u uw webbrowser, bijvoorbeeld Microsoft Edge of Internet Explorer, start.

Iets lastiger is internet installeren wanneer u gebruik maakt van draadloos internet. U hebt dan de naam van uw draadloze netwerkverbinding nodig plus het wachtwoord. Als u nooit wat aan uw draadloze internetverbinding veranderd hebt, dan staan de benodigde gegevens voor een draadloze internetverbinding veelal op een sticker die op uw router geplakt zit.

En anders staan in de handleiding die bij uw modem/router hoort ongetwijfeld de juiste gegevens vermeld.

Zodra u deze gegevens hebt, gaat u als volgt te werk:

 1. Start uw pc.
 2. Klik op de knop Start en kies de optie Instellingen in het Startmenu.
 3. Klik in Instellingen op het onderdeel Netwerk en internet.
 4. Klik in Netwerk en internet op het onderdeel Wi-Fi.
 5. Zet Wi-Fi zo nodig op Aan via de schuifknop in het venster. Zodra Wi-Fi aanstaat zal vanzelf een lijst verschijnen met beschikbare draadloze netwerken.
 6. Selecteer uit de lijst uw draadloos netwerk door erop te klikken, en klik vervolgens op de knop Verbinding maken.
 7. Windows zal vervolgens om de beveiligingssleutel, ofwel het wachtwoord van uw draadloos netwerk, vragen.
 8. Nadat u de beveiligingssleutel hebt ingevoerd en op de knop Volgende hebt geklikt, zal de verbinding met uw draadloze netwerk tot stand worden gebracht.

Vervolgens kunt uw een webbrowser starten en gaan internetten.

E-mail

Na het installeren van internet op uw pc is het instellen van e-mail aan de beurt. E-mailen kan grofweg op 2 manieren.

 • Via webmail, zoals bijvoorbeeld Gmail.com en Outlook.com.
 • Via de app Mail op uw pc.

Om webmail te kunnen gebruiken hebt u alleen webbrowser nodig, naast uiteraard een account bij de webmailaanbieder van uw keuze.

Wilt u echter gebruik maken van een ander soort e-mailadres, bijvoorbeeld het e-mailadres dat u krijgt van uw internetaanbieder, zoals KPN of Ziggo, dan moet u eerst enkele gegevens invoeren in de app Mail.

Hoe u e-mail instelt bij Ziggo leest u hier

Hoe e-mail instellen bij KPN gaat leest u hier

Welke software gaat u op uw nieuwe pc welke installeren?

Waar u uw pc allemaal voor kunt gaan gebruiken, is afhankelijk van de software die u op uw pc installeert. En dus zult u de juiste software moeten selecteren voor uw gebruiksdoelen.

Microsoft Office of toch een andere office-pakket

Naast internetten en e-mailen wil menigeen hun computer kunnen gebruiken voor het schrijven en het berekenen van iets. Velen zouden dan ook graag Microsoft Office op hun nieuwe pc willen installeren.

Maar Microsoft Office is absoluut niet goedkoop. Zeker wanneer u de software maar soms gebruikt.

Microsoft Office is er voor persoonlijk gebruik in twee smaken:

 1. Microsoft Office 365 Personal.
 2. Microsoft Office Home & Student 2016.

Als u kiest voor Microsoft Office 365 dan haalt u Software As A Service (SAAS) in huis. In het kort betekent dit: dat zolang u een abonnement hebt de nieuwste versie van Microsoft Office altijd beschikbaar is voor u via internet. Een abonnement op Microsoft Office 356 Personal kost u rond de 60 Euro per jaar.

Wanneer u daarentegen kiest voor Microsoft Office Home & Student 2016 dan komt u in het bezit van traditionele Office software die u oneindig lang kunt gebruiken. Een traditionele versie van Microsoft Office is er vanaf zo'n 140 Euro.

Nogmaals, dat is serieus geld wanneer u Office niet zo heel vaak gebruikt.

Gelukkig zijn er wat alternatieven voor Microsoft Office voorhanden voor wanneer u Office software simpelweg niet zo vaak gebruikt.

Eén van die alternatieven is: de gratis online versie van Microsoft Office.

Alles wat u nodig hebt om gratis Office online te gebruiken is een Microsoft account.

Microsoft Office alternatieven

Google biedt via Google Documenten een vergelijkbaar online alternatief.

Wilt u wel graag gratis Office software, maar bevalt het online gebruiken van Office software u minder, dan zou u LibreOffice zonder meer eens moeten proberen.

LibreOffice is zogenaamde Open Source software. Een kenmerk van Open Source software is dat u het altijd gratis mag gebruiken. Tevens zult u niet lastig gevallen worden met pogingen om u te verleiden om een betaalde versie van de software te kopen.

Alle alternatieven van Microsoft Office bieden u onder meer de mogelijkheid om spreadsheets, ofwel rekenbladen, te gebruiken om iets uit te rekenen of om gegevens in te verzamelen.

Maar wellicht doet u dat wel nooit, en hebt u echt voldoende aan een app waar u in ieder geval iets mee kunt schrijven. In dat geval kunt u snel klaar zijn. Want in Windows zit standaard al een eenvoudige tekstverwerker die de naam WordPad draagt.

U vindt WordPad het eenvoudigst door wordpad als zoekterm in te voeren in de zoekfunctie van Windows 10.

Zo vindt u WordPad via zoekfunctie Windows 10

Antivirussoftware

Windows 10 wordt standaard door het in het besturingssysteem geďntegreerde Windows Defender beveiligd tegen virussen. Hiermee is uw pc afdoende tegen virussen en malware beschermd wanneer:

 • U de enige bent die de pc gebruikt.
 • U niet illegaal muziek, films of software downloadt.
 • U geen dubieuze websites bezoekt.
 • U voldoende computerkennis hebt, waardoor u niet makkelijk te verleiden bent om ergens op te klikken.

Gebrek aan kennis over pc, software en internet is iets waar internetcriminelen dankbaar gebruik van maken wanneer ze hun kwaadaardige software willen verspreiden. Dat betekent dat ook u vroeg of laat het haasje zou kunnen zijn, als uw kennis van computers als matig kan worden bestempeld.

Uw pc net een beetje extra te beveiligen, bijvoorbeeld door antivirussoftware van Norton te installeren, is met name raadzaam wanneer u twijfelt aan uw computerkennis. Norton is al sinds de introductie van de pc in onze huiskamers, in de jaren '80, een grote naam op het gebied van het beveiligen van de pc tegen virussen.

Norton wordt niet alleen gewaardeerd om de goede bescherming tegen virussen en andere kwaadaardige software, maar ook om de gebruikersvriendelijkheid en de ondersteuning bij het gebruiken van hun producten.

Een aanrader dus. En vanaf een kleine 30 Euro per jaar is uw pc al goed beschermd met Norton Security Standaard.

Wat u verder zeker op uw pc zou moeten installeren

Office software op uw pc installeren laat de toepassingsmogelijkheden van de pc al aardig toenemen. Maar er zijn absoluut nog wat meer programma's die niet op uw pc zouden mogen ontbreken.

Wat nu volgt zijn 5 gratis programma's die zeker het overwegen waard is om op uw nieuwe pc te installeren.

1) Google Chrome

Standaard is Windows 10 uitgerust met het oude Internet Explorer en het allernieuwste Microsoft Edge. Dit biedt u de mogelijkheid om lekker het oude vertrouwde Internet Explorer als webbrowser te blijven gebruiken, of om over te stappen naar iets nieuws.

Maar als u besluit om over te stappen, dan zou u ook Google Chrome eens een kans moeten geven.

Want deze webbrowser heeft wereldwijd niet alleen een enorme schare enthousiaste gebruikers. Gebruikers die deze webbrowser waarderen om zijn snelheid, gebruikersvriendelijkheid en uitbreidingsmogelijkheden, maar tevens om de meer dan afdoende bescherming tegen bedreigingen die afkomstig zijn van internet.

Iets wat zeer belangrijk is wanneer u met regelmaat winkelt op het internet en uw bankzaken via internet regelt.

2) Malwarebytes

Spyware, adware en andere malware wordt soms nog wel eens over het hoofd gezien door antivirussoftware. Het is daarom ook geen overbodige luxe om uw pc af en toe eens te scannen met anti-malware software.

Een aanrader op dat gebied is Malwarebytes. Anti-malware software waar tevens een gratis versie van beschikbaar is.

3) CCleaner

Werken met Windows betekent dat er helaas ook nog wel eens wat troep achterblijft. En omdat het overgrote deel van de troep zich buiten ons zicht bevindt, komen we er vaak pas achter dat de pc vervuild is wanneer deze al aanzienlijk trager geworden is.

Een programma dat u helpt om troep eenvoudig van uw pc te verwijderen is CCleaner.

4) VLC Media Player

Met Windows 10 is het standaard niet mogelijk om dvd's af te spelen. Het gebruikersvriendelijke en makkelijk te installeren programma VLC Media Player lost dit probleem voor u op, waardoor ook dvd's afspelen in Windows 10 mogelijk wordt.

5) iTunes

Met iTunes haalt u kwalitatief goede software in huis om de muziekverzameling mee af te spelen die op uw pc staat.

Bovendien hebt u via iTunes tevens direct toegang tot de iTunes Store, waarmee het mogelijk wordt om de muziekverzameling op uw pc eenvoudig uit te breiden.

En als u een iPhone of andere Apple-apparaat bezit, dan kunt u via iTunes uw muziekverzameling eenvoudig synchroniseren met uw Apple-aparaten.

Wellicht had u in dit lijstje met gratis software ook graag een programma gevonden waarmee u PDF-bestanden kunt lezen. Adobe Acrobat Reader is de bekendste app voor het lezen van PDF-bestanden. Helaas echter is Adobe Acrobat Reader uitgegroeid tot een behoorlijk log programma. Bovendien worden bij het installeren van Adobe Reader allerlei extra programma's mee geďnstalleerd als u niet oppast.

Adobe Acrobat Reader is dan ook niet langer echt een aanrader om op de pc te installeren. Temeer omdat in Windows 10 PDF-documenten automatisch in Microsoft Edge worden geopend, waarin ze prima te lezen zijn, en ook af te drukken zijn.

Gegevens overzetten naar uw nieuwe pc

Een nieuwe pc is niet volledig klaar voor gebruik zolang uw gegevens en bestanden er nog niet opstaan. Die zult u dan ook over moeten zetten van uw oude pc naar uw nieuwe pc.

Bestanden verplaatsen naar een nieuwe pc gaat op dezelfde manier als bijvoorbeeld het verplaatsen van bestanden van schijf C: naar Schijf D:. Dat is wellicht even werk, maar met een beetje proberen en oefenen is het zeker goed te doen.

Ondanks dat de mogelijkheid bestaat om e-mail berichten die u wilt bewaren te exporteren, gaat het overzetten van e-mailberichten vanuit Windows Live Mail of Outlook Express niet altijd goed.

E-mails die u wilt bewaren exporteren betekent dat ze om worden gezet naar een bestandsformaat waar andere e-mailprogramma's mee overweg kunnen. U kunt op deze manier oude e-mails die u wilt bewaren, importeren in het nieuwe e-mailprogramma, zoals bijvoorbeeld de app Mail in Windows 10.

Helaas werkt het niet altijd even feilloos. Maar iets te verliezen hebt u niet, dus u zou het sowieso moeten proberen. Hoe het exporteren van e-mail en importeren van e-mail, maar ook van contactpersonen, precies in zijn werk gaat kunt u lezen op de website van Microsoft.

Vanzelfsprekend zult u ook alle software die u op uw oude pc gebruikt en die u op uw nieuwe pc ook wilt gaan gebruiken opnieuw moeten installeren. Daarvoor hebt u installatiemedia nodig waarop de installatiebestanden van het programma staan opgeslagen. Vaak kunt u echter ook het benodigde installatiebestand via internet downloaden vanaf de website van de maker of uitgever van de software.

Een nieuwe computer installeren is best wel even wat werk zoals u hebt kunnen lezen. Maar als u er rustig te tijd voor neemt, dan moet zowel het installeren van Windows, als ook het installeren van software en het overzetten van gegevens en bestanden redelijk probleemloos kunnen verlopen.

X

Eén momentje nog alstublieft

Abonneer u op mijn WEKELIJKSE tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
Artikelen die u mogelijk ook interesseren