Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe u Windows 10 eenvoudig zelf gratis installeren kunt

windows 10 installeren vanaf USB-stick

Windows 10 installeren is nodig om van een pc een werkend geheel te maken. Windows installeren hoeven we tegenwoordig nog maar zelden zelf te doen. Want steeds vaker doet de fabrikant of de maker van de pc dit alvast voor ons.

Dat kan echter tot vragen leiden als:“Kun je Windows 10 zelf installeren?” en “Hoe moet ik Windows 10 installeren op de pc?”.

Wist u bijvoorbeeld dat door Windows 10 opnieuw te installeren in één klap alle problemen met uw pc verholpen kunnen zijn? En dat u er uw pc zijn oorspronkelijke snelheid mee terug kunt geven?

Maar Windows opnieuw installeren is ook een goede optie wanneer u uw pc weg wilt doen of verkopen en wilt ontdoen van al uw persoonlijke bestanden.

Uiteraard kunt u ook Windows 10 weer installeren wanneer Windows 11 u niet bevalt.

Waarom Windows 10 installeren en upgraden naar Windows 10 veelal gratis is

Windows 10 is de opvolger van Windows 8, die misschien wel de minst populaire Windowsversie ooit was. Windows 8 was dermate impopulair dat heel veel computergebruikers liever Windows 7 bleven gebruiken.

Dit leidde ertoe dat, toen Windows 10 op de markt kwam, er meer gebruikers waren van Windows 7 dan van Windows 8. Maar het betekende tevens dat wanneer Windows 10 slechts als nieuwe versie van Windows op de markt gebracht zou worden, Microsoft is het slechtste geval maar liefst 3 versies van het besturingssysteem Windows moesten blijven ondersteunen.

Dit deed Microsoft doen besluiten om Windows 10 als gratis upgrade aan te bieden voor iedereen die Windows 7 of Windows 8 gebruikten.

De bedoeling hiervan was uiteraard om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen te verleiden om Windows 10 te gaan gebruiken. Want alleen wanneer mensen massaal Windows 10 zouden gaan gebruiken kon de ondersteuning voor Windows 7 en Windows 8 sneller gestopt worden.

Dit is dan ook de reden dat u tot op de dag van vandaag Windows 10 gratis kunt downloaden van het internet en gratis op uw pc kunt installeren wanneer u tenminste beschikt over een productnummer van een legale versie van Windows 7 of Windows 8.

Uiteraard kunt u Windows 10 ook gratis downloaden en opnieuw installeren wanneer u nu al Windows 10 hebt. Overigens hebt u dan veelal geen productnummer nodig. Omdat tijdens het activeren van de eerste installatie van Windows 10 op uw pc, de configuratie van uw pc al bekend is gemaakt bij Microsoft. Tijdens het opnieuw installeren van Windows op de pc zal dan ook alleen gecontroleerd worden of Windows wel op dezelfde pc geïnstalleerd wordt.

Waar u echter wel op moet letten, is dat het installeren of opnieuw installeren van Windows 10 alleen gratis is wanneer de editie van Windows die u gaat installeren en de editie van Windows die u voorheen had hetzelfde zijn.

Op consumenten-pc’s is doorgaans de Home-editie van Windows geïnstalleerd. Dat betekent dat u de Home-editie van Windows 10 gratis op uw pc kunt installeren. Wilt u echter de Pro-editie of Enterprise-editie van Windows 10 installeren, dan zult u daar voor moeten betalen.

Wat u over Windows 10 installeren moet weten

Als we praten over Windows installeren dan bedoelen we daar oorspronkelijk mee dat we het besturingssysteem Windows gaan installeren op een veelal nieuwe pc waarop nog niet eerder Windows heeft gestaan.

Tevens spreken we van Windows installeren wanneer we de harde schijf van een pc hebben vervangen. Bijvoorbeeld omdat deze stuk was of te klein geworden was. De harde schijf is dan leeg en er wordt voor het eerst Windows op geïnstalleerd.

Van opnieuw installeren is sprake wanneer we Windows 10 installeren op een pc waarop al Windows 10 staat. Maar we willen deze graag vervangen omdat Windows beschadigd is geraakt of problemen dermate complex zijn dat het opnieuw installeren van Windows de meest doeltreffende oplossing is.

Maak een back-up

Dit wordt in Windows 10 ook wel Deze pc opnieuw instellen genoemd. Bij het opnieuw instellen zal volgens Windows geprobeerd worden om de pc naar fabrieksinstellingen te herstellen. Bij deze procedure kunt ervoor kiezen om uw persoonlijke bestanden te behouden. Maar zelfs dan is het raadzaam om zekerheidshalve een back-up te maken van uw persoonlijke bestanden.

Denk aan uw apps ( programma’s en software)

Tijdens het installeren van Windows wordt u ervoor gewaarschuwd dat alle apps die u gebruikt en al uw instellingen zullen worden verwijderd. Het is dan ook verstandig om van alle apps die u gebruikt op uw pc de materialen en gegevens bij de hand te hebben voordat u Windows opnieuw installeert.

Onder materialen en gegevens vallen dvd’s waar apps op geleverd worden, downloadlocaties, productnummers en activatiecodes. Wanneer u een app gekocht hebt, dan krijgt u veelal een productnummer of activatiecode. Ook deze hebt u nodig om een app opnieuw op uw pc te kunnen installeren.

Windows opnieuw installeren via Deze pc opnieuw instellen lukt alleen als de pc en ook Windows nog wel willen gewoon opstarten.

De functie Deze pc opnieuw instellen kunt u uiteraard ook uitstekend gebruiken wanneer u uw oude pc weggooit of verkopen wil.

Uw pc opnieuw instellen

De pc opnieuw instellen is de makkelijkste manier van Windows opnieuw installeren. U kunt deze manier zoals gezegd gebruiken wanneer de pc nog wel wil opstarten, maar werken op de pc bemoeilijkt wordt door de problemen die er met Windows zijn.

Ook is Deze pc opnieuw instellen uitstekend te gebruiken wanneer uw pc traag geworden is en de pc zijn oorspronkelijke snelheid weer terug wilt geven.

De pc opnieuw instellen gaat als volgt:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk om menu Start te openen en klik op Instellingen, of druk de toetscombinatie Windows-toets + I.
 2. Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 3. Klik in Bijwerken en beveiliging op het onderdeel Systeemherstel.
 4. Klik in Systeemherstel op de knop Aan de slag in de sectie Deze pc opnieuw instellen.
 5. Vervolgens wordt u in een nieuw venster de keus geboden of u uw persoonlijke bestanden wilt behouden of dat alles moet worden verwijderd. Klik op de optie van uw keuze.
 6. Vervolgens moet u de keus maken om Windows te downloaden vanuit de Cloud of Windows opnieuw te installeren vanaf het apparaat. Kies bij voorkeur voor het downloaden van Windows vanuit de Cloud, omdat u er dan van verzekerd bent dat de meeste recente versie van Windows 10 geïnstalleerd wordt. Iets dat voorkomt dat u na het opnieuw installeren van Windows eindeloos updates aan het installeren bent. Kies alleen voor lokaal opnieuw installeren wanneer de internetverbinding niet goed werkt. Klik op de optie Downloaden uit de Cloud.
 7. In een volgend venster toont Windows u de keuzes die u hebt gemaakt. Bevestig u keuze door te klikken op de knop Volgende.
 8. Aansluitend wordt begonnen met de voorbereiding op het opnieuw installeren van Windows.
 9. Het installatieprogramma van Windows zal u na enige tijd vertellen dat het klaar is om de pc opnieuw in te stellen. Tevens wordt u puntsgewijs op de hoogte gebracht van wat er allemaal te gebeuren staat. Klik op de knop Opnieuw instellen om het opnieuw installeren van Windows te starten
 10. U krijgt nu een nieuw venster te zien waarin u de vorderingen van het opnieuw instellen van uw pc kunt volgen.
 11. Na één of meerdere keren opnieuw opstarten zal Windows u een aantal vragen gaan stellen, waarbij wat Windows voorstelt doorgaans de juiste instelling is. Zo stelt Windows bij het instellen van de regio Nederland voor. Dat is doorgaans juist.
 12. Vervolgens wordt gevraagd welke toetsenbordindeling u gebruikt. Voorgesteld wordt Verenigde Staten (internationaal). Ook deze voorgestelde instelling is juist omdat in Nederland toetsenborden doorgaans deze indeling hebben.
 13. Het venster dat volgt is bedoeld voor het instellen van een tweede toetsenbord. Bij een standaard desktop pc of laptop is er geen sprake van een tweede toetsenbord. Dit kunt u dan ook gerust overslaan.
 14. Aansluitend gaat u verbinding maken met een netwerk. Dat klinkt wellicht wat verwarrend maar het betekent niets anders dan verbinding maken met uw thuisnetwerk, ofwel uw internetverbinding. De gegevens die u nodig hebt om via wifi verbinding te maken met uw thuisnetwerk vindt u achter op de modem/router die u van uw internetaanbieder hebt gekregen bij het afsluiten van een internetabonnement. De gegevens die u nodig hebt zijn Wi-Fi Name en Wi-Fi Password. Zoek uw netwerk in de lijst van wifi-netwerken die getoond worden. Klik vervolgens op de knop Verbinding maken. Vul in het invoervak dat vervolgens getoond wordt de beveiligingssleutel ofwel het Wi-Fi Password in. Zodra de verbinding met uw thuisnetwerk is gemaakt klikt u op de knop Volgende. Als het allemaal niet lukken wil dan kunt u dit overslaan door op de link Ik heb geen netwerk te klikken.
 15. Windows zal nu beginnen met het configureren van Windows. Tussendoor zullen u nog wat vragen gesteld worden, waaronder akkoord gaan met de gebruikersovereenkomst voor Windows 10.
 16. De volgende stap is het toevoegen van uw account. Tijdens de installatie van Windows bent u verplicht om een Microsoft-account te gebruiken. Vul het e-mailadres van uw Microsoft-account in en klik op Volgende.
 17. Voer het wachtwoord van uw Microsoft-account in.
 18. Vervolgens wordt u de mogelijkheid geboden om een pincode aan te maken die het inloggen op uw pc moet vergemakkelijken.
 19. Aansluitend zal Windows u een aantal privacy gerelateerde vragen stellen. Lees zorgvuldig en maak zorgvuldig uw keuzes door erop te klikken. Bevestig vervolgens uw keuzes door op de knop Accepteren te klikken.
 20. Windows zal u tevens vragen of u Android toestellen en apps wilt kunnen gebruiken op uw pc en of u back-ups wilt maken van uw bestanden op OneDrive. Let erop dat wanneer u veel persoonlijke bestanden wilt back-uppen, de ruimte op OneDrive die u standaard krijgt wellicht niet toereikend zal zijn. Deze optie kunt u wel veilig gebruiken wanneer u een abonnement hebt op Microsoft 365. U krijgt bij uw abonnement namelijk 1TB aan opslagruimte op OneDrive. Een hoeveelheid opslagruimte de voor de meeste consumenten toereikend is voor het maken van back-ups.

Hiermee is de installatie van Windows 10 op uw pc afgerond en is uw pc wederom klaar om gebruikt te worden.

Windows stap voor stap installeren vanaf een USB-stick

Bij Windows installeren vanaf USB-stick spreken we van het schoon installeren van Windows. Wanneer we deze manier van installeren gebruiken kunnen we er namelijk voor kiezen om eerst de harde schijf volledig leeg te maken en zelfs te ontdoen van alle partities alvorens Windows opnieuw te installeren.

Deze methode van Windows installeren gebruiken we dan ook niet alleen bij een nieuwe pc of wanneer we een nieuwe harde schijf hebben gemonteerd, maar ook wanneer De computer start niet op? Hiermee verhelp je dat probleem of wanneer de pc besmet is met virussen of andere malware. Tevens kunt u deze methode gebruiken om Windows 10 weer op uw pc te installeren wanneer Windows 11 u niet bevalt.

Voor het installeren van Windows vanaf een USB-stick dienen we altijd eerst een opstartbare USB-stick de maken waarop tevens het installatieprogramma van Windows 10 wordt geplaatst. Dit gaat als volgt:

 1. Steek een lege geformatteerde USB-stick in uw pc.
 2. Zoek in Google op Windows Media Creation Tool. Dat brengt u op deze webpagina op Microsoft.com
 3. Klik op deze pagina op de knop Hulpprogramma nu downloaden.
 4. Open na het downloaden het bestand MediaCreationTool.exe. Dit bestand zal zich in de map Downloads bevinden.
 5. Dit start Windows 10 Setup. Vervolgens wordt gemeld dat er een paar dingen worden voorbereid.
 6. Vervolgens worden de softwarelicentiebepalingen getoond. Ga hiermee akkoord.
 7. Wederom worden er nu een paar dingen voorbereid. Na enkele ogenblikken zal u worden gevraagd: Pc nu bijwerken ofInstallatiemedia voor een andere pc maken. Kies de optie Installatiemedia voor andere pc maken. Dit maakt een USB-stick waarvan opgestart kan worden en van waaraf Windows 10 opnieuw op uw pc geïnstalleerd wordt.
 8. In het volgende venster wordt u gevraagd om Taal, architectuur en versie te selecteren. Standaard zal als taal Nederlands worden aangegeven, de versie van Windows is Windows 10 en de architectuur is 64-bits. De keuze van de opties is goed, dus klik op Volgende.
 9. In het venster dat daarop volgt zal u worden gevraagd welk medium u wilt gebruiken. Klik op het keuzerondje voor USB-flashstation en klik op Volgende
 10. In het volgende venster zal Windows het USB-station tonen dat is gevonden. Klik op Volgende als het juist USB-station is geselecteerd.
 11. De installatiemedia zal nu worden gemaakt.
 12. Sluit het venster zodra het maken van de installatiemedia voltooid is.

Zodra de USB-stick met daarop de installatiemedia klaar is hebt u 2 opties:

 1. De installatie van Windows 10 starten vanaf een werkende Windows pc.
 2. De pc opstarten vanaf USB-stick en vervolgens de installatie van Windows starten vanaf USB-stick.

De installatie van Windows 10 starten vanaf een werkende pc is aan te raden in elke situatie waarin de pc probleemloos start. De installatie van Windows op een werkende pc opstarten vanaf USB-stick gaat als volgt:

 1. Steek de USB-stick met daarop de installatiemedia voor Windows 10 in een vrij USB-slot in uw pc.
 2. Start Verkenner, navigeer naar de USB-stick en klik op het bestand Setup.exe.
 3. Dit start de installatie van Windows 10. Na enkele ogenblikken zal een venster in beeld komen met de titel Windows 10 installeren. Hierin valt te lezen wat er vanaf dit moment allemaal staat te gebeuren. Klik in dit venster op de knop Volgende om de installatie voort te zetten
 4. Er zal begonnen worden met het downloaden en installeren van de benodigde updates.
 5. Vervolgens zal het installatieprogramma u vragen om akkoord te gaan met de licentievoorwaarden.
 6. Vervolgens gaat het installatieprogramma door met updates zoeken, downloaden en installeren.
 7. Zodra dit voltooid is zal het installatieprogramma u melden dat Windows klaar is om geïnstalleerd te gaan worden. Klik op Installeren om het installeren van Windows te starten.
 8. De rest van de installatie procedure kan verlopen zoals hiervoor besproken bij het opnieuw instellen van de pc. En wel vanaf punt 12.

Wanneer er echter al Windows 10 op de pc heeft gestaan, kan het tevens goed zijn dat de installatie van Windows voltooid zal worden zonder uw verdere inbreng.

De computer starten vanaf USB-stick

Als Windows niet meer wil starten op de pc, dan zult u de pc moeten starten vanaf de USB-stick om het installeren van Windows te starten. Ook wanneer er nog geen Windows op de pc staat, zult u de pc vanaf USB-stick moeten starten. Voor menigeen is dit het lastigste deel van Windows installeren: ervoor zorgen dat de pc inderdaad gaat starten vanaf het USB-station in plaats van vanaf de harde schijf.

Het aloude BIOS

Dit krijgt u bij een pc met het oude type BIOS als volgt voor elkaar:

 1. Bij een pc met een oudere BIOS zet u uw pc uit en vervolgens weer aan, waarna u direct op de functietoetsen F8, F12 of Del(ete) drukt. Welke toets u precies moet indrukken is afhankelijk van de fabrikant van het BIOS van uw pc. De toets die u moet indrukken wordt veelal heel even getoond op het moment dat u de pc aanzet en het opstarten van de pc begint. Het indrukken van de toets zorgt ervoor dat het opstarten wordt onderbroken en het BIOS-scherm wordt getoond.
 2. Zoek in het BIOS naar het onderdeel BOOT en verander daar de volgorde van apparaten waar vanaf opgestart kan worden en plaats het USB-station als eerste BOOT device.
 3. Sla vervolgens de gemaakte instellingen op. Meestal is dit de functietoets F10. Uw pc zal opnieuw worden opgestart vanaf de USB-stick.

Het moderne UEFI

Bij het UEFI, wat zich in nieuwere pc bevindt, krijgt u het opstarten vanaf USB-stick, als volgt voor elkaar:

 1. Start de pc en steek de opstartbare USB-stick met daarop het installatieprogramma van Windows in een vrije USB-poort.
 2. Klik op de knop Start in de taakbalk en klik vervolgens in menu Start op Instellingen.
 3. Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 4. Klik in Bijwerken en beveiliging in de linkerkolom op het onderdeel Systeemherstel.
 5. Klik in Systeemherstel op de knop Nu opnieuw opstarten.
 6. Uw beeldscherm zal nu blauw kleuren en 4 opties weergeven. Klik op de optie Problemen oplossen.
 7. Klik in het scherm Probleem oplossen op Geavanceerde opties.
 8. Klik in het scherm Geavanceerde opties op de optie Instellingen voor UEFI-firmware.
 9. Klik in het volgende scherm op de knop Opnieuw opstarten.
 10. Het BIOS-venster van uw pc zal nu worden getoond
 11. Navigeer met behulp van de pijtjestoetsen naar het menu Boot en verander de opstartvolgorde van de apparaten van waaraf kan worden opgestart en zet de USB-stick bovenaan.
 12. Druk op de knop F10 om de instellingen op te slaan en het BIOS af te sluiten.

De pc zal nu vanaf USB-stick opstarten. Na het installeren van Windows kunt op dezelfde manier de harde schijf weer instellen als eerste apparaat van waaraf opgestart kan worden.

Zodra dat voor elkaar is, en uw pc start vanaf de USB-stick, zal vanzelf met de installatie van Windows worden begonnen. De vragen die u moet beantwoorden en de instellingen die u moet maken zijn dezelfde als die eerder in dit artikel bij Deze pc opnieuw instellen uitgebreid besproken zijn.

Een lokaal account maken

Tijdens het installeren hebt u zoals gezegd helaas geen andere keus dan in te loggen met uw Microsoft account. En hoewel inloggen met een Microsoft account u veel voordelen geeft, kan het zijn dat u bijvoorbeeld om privacy redenen toch de voorkeur geeft aan een zogenaamd lokaal account om mee in te loggen op uw pc. Dit kan zodra de installatie van Windows is afgerond op de volgende manier:

 1. Klik op de knop Starten.
 2. Klik op Instellingen.
 3. Klik op Accounts.
 4. Klik op Uw gegevens en selecteer In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account.

Windows 10 installeren kunt u eenvoudig zelf en is doorgaans gratis. Dus daar zit de moeilijkheid dan ook niet echt voor de meeste mensen. De moeilijkheden komen doorgaans pas daarna, waarbij het opnieuw installeren van apps veelal nog wel zal gaan. Maar e-mail aanmaken bijvoorbeeld kan een werkje zijn waar vele uren in kunnen gaan zitten voordat u weer e-mail verzenden en ontvangen kunt.

Bereid het installeren van Windows 10 dan ook zo goed mogelijk voor. Zo voorkomt u nare verrassingen en kunt u snel weer aan het werk met uw pc.

Gerelateerde artikelen