Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Wat is OneDrive, hoe werkt het en kan ik OneDrive verwijderen?

Zodra u Verkenner opent ziet u het in de navigatiekolom aan de linkerkant vrijwel meteen staan: OneDrive. Maar wat is OneDrive? En hoe werkt OneDrive? En is OneDrive uitschakelen of verwijderen mogelijk als u het niet gebruiken wil?

Al deze en wellicht nog veel meer vragen zouden kunnen rijzen wanneer u OneDrive nooit eerder geprobeerd hebt of simpelweg niet wilt gebruiken. In dit artikel zullen de meest voorkomende vragen over OneDrive worden beantwoord.

Wat is OneDrive?

OneDrive is opslagruimte, maar dan online. Ofwel op het internet. Opslagruimte voor bestanden en gegevens zoals de harde schijf in uw pc en een USB-stick dat ook zijn. Daarom is OneDrive ook zo prominent in Verkenner aanwezig. Opslagruimte op internet wordt ook wel de ‘Cloud’ genoemd. Met andere woorden: OneDrive biedt u de mogelijkheid om bestanden op te slaan in de Cloud.

OneDrive is gratis te gebruiken. Tenzij u behoefte hebt aan meer dan 15GB opslagruimte. Echter, wanneer u Office 365 gebruikt dan hebt u 1TB gratis opslagruimte op uw OneDrive.

OneDrive is standaard op elke pc met Windows 10 aanwezig. Als u OneDrive als zoekwoord intypt in Zoeken ( De knop met het vergrootglas in de Taakbalk) dan zult u ontdekken dat OneDrive een app is. Wat onder andere betekent dat u OneDrive verwijderen kunt van uw pc en tevens kunt downloaden en opnieuw kunt installeren.

Welke bestanden op uw pc in de Cloud worden gezet bepaalt u uiteraard helemaal zelf.

Waarom OneDrive actief moet zijn en hoe u dat doet

Maar om met OneDrive te kunnen werken moet er wel eerst aan twee voorwaarden worden voldaan:

 1. OneDrive moet actief zijn.
 2. U moet op OneDrive inloggen met uw Microsoft account.

Als aan deze twee voorwaarden niet wordt voldaan, dan werkt OneDrive simpelweg niet. Vervelend daarbij is echter dat OneDrive wel lijkt te werken. Want als u ooit eerder eens bestanden op uw OneDrive hebt gezet, dan is dit vrolijk zichtbaar in Verkenner.

Ze worden alleen niet langer gesynchroniseerd. Wat betekent dat er in Verkenner andere versies van de bestanden kunnen staan dan op uw OneDrive. Iets wat u niet zou moeten willen als u OneDrive gebruikt omdat dit tot vervelende misverstanden zou kunnen leiden.

Of OneDrive daadwerkelijk actief is kunt u zien in het systeemvak links naast de klok rechts onderin het scherm.

Als u dat kleine witte OneDrive wolkje niet direct ziet staan in het systeemvak, dan kan hij ook verborgen zijn onder de knop met de naar boven wijzende witte pijl. Verborgen pictogrammen weergeven komt erbij te staan als u de knop aanwijst met de muisaanwijzer.

Zodra u op die knop klikt krijgt u alle programma’s te zien die in Windows op de achtergrond actief zijn. Het pictogram van OneDrive zou te zien moeten zijn als OneDrive actief is op uw pc.

Normaal gesproken zal het pictogram van OneDrive altijd zichtbaar zijn in het systeemvak. Omdat met het installeren van Windows ook OneDrive geïnstalleerd wordt en actief gemaakt wordt op de achtergrond. Zodat het altijd klaar is voor gebruik.

OneDrive inschakelen ofwel actief maken

Mocht het pictogram van OneDrive nou niet zichtbaar zijn in het Systeemvak, dan is de kans groot dat OneDrive uitgeschakeld staat. U maakt OneDrive als volgt weer actief:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik in het geopende snelmenu op Taakbeheer.
 3. Klik, zodra Taakbeheer is opgestart, eventueel op de optie Meer details.
 4. U krijgt dan Taakbeheer volledig te zien en u wordt de mogelijkheid geboden om op het tabblad Opstarten te klikken.
 5. Zoek in het overzicht op het tabblad Opstarten naar de vermelding OneDrive. In de vermelding zal worden aangegeven dat OneDrive uitgeschakeld is.
 6. Selecteer de vermelding OneDrive in het overzicht door erop te klikken en klik vervolgens op de knop Inschakelen die onder het overzicht staat weergegeven.

Hiermee is OneDrive weer ingeschakeld. Nadat u de pc opnieuw hebt opgestart is OneDrive weer klaar voor gebruik.

Wanneer u OneDrive in het systeemvak aanwijst met de muis dan zal een vlakje verschijnen waarin vermeld wordt dat OneDrive up-to-date is.

Inloggen op OneDrive

Op OneDrive inloggen hoeft op uw pc maar één keer. Inloggen op OneDrive doet u met uw Microsoft account. Uw Microsoft account bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord.

Een Microsoft account hebt u veelal aangemaakt tijdens het installeren en in gebruik nemen van Windows 10. Maar u beschikt ook over een Microsoft account wanneer u een Windows Live Mail, Hotmail of Outlook.com e-mailadres hebt.

Als u OneDrive op Internet wilt benaderen dan is wel telkens opnieuw inloggen noodzakelijk.

U kunt OneDrive op internet benaderen door:

 1. Uw webbrowser te openen en onedrive.com in te typen in de adresbalk.
 2. Met de rechtermuisknop te klikken op het pictogram van OneDrive in het systeemvak en in het geopende snelmenu te klikken op de optie Online weergeven.
 3. Rechtsklikken op OneDrive in de linkerkolom van Verkenner en in het geopende snelmenu op Online weergeven klikken.

OneDrive op internet ofwel OneDrive online kunt u beschouwen als het beheercentrum van uw persoonlijke OneDrive. Want in Verkenner, in het onderdeel OneDrive, op elke pc waarop u OneDrive gebruikt wordt getoond wat er op uw OneDrive online staat.

En iedere keer wanneer u uw pc aanzet en Verkenner opent om de inhoud van uw OneDrive te bekijken zal de inhoud gesynchroniseerd worden, zodat u altijd de actuele inhoud van uw OneDrive op uw pc te zien krijgt.

Dat betekent dat wanneer u wat wilt verwijderen van uw OneDrive, u altijd:

 1. Moet inloggen op OneDrive online in uw webbrowser
 2. Via OneDrive online in uw webbrowser alles verwijderen moet wat u wilt verwijderen.

Hetzelfde geldt uiteraard voor alles wat valt onder het beheren van bestanden zoals:

 • De naam van een bestand of map wijzigen.
 • Bestanden en mappen verplaatsen.
 • Een nieuwe map aanmaken.

Wanneer u altijd consequent uw bestanden beheert via OneDrive op internet, dan is de kans dat er een fout ergens optreedt klein.

OneDrive uitschakelen ofwel uitzetten

OneDrive kan ontzettend handig zijn. Zeker wanneer u meerdere pc’s hebt en bestanden die u op elk van die pc’s zou willen kunnen bewerken. Door dergelijke bestanden consequent op OneDrive te bewaren zijn ze beschikbaar op iedere pc en voorkomt u dat er verschillende versies van hetzelfde bestand in omloop raken.

Voor OneDrive hebt u echter wel altijd een internetverbinding nodig. En het synchroniseren van OneDrive online met OneDrive op uw pc genereert uiteraard dataverkeer. Wellicht kunt u dat niet altijd gebruiken.

Een bestand wordt van uw OneDrive gedownload, en is daarmee beschikbaar op de pc zonder verbinding met internet of OneDrive te hebben, zodra u het bestand eenmaal op uw pc geopend en bewerkt hebt.

Dit betekent dat u OneDrive gerust voor een bepaalde tijd kunt uitschakelen of uit kunt zetten.

OneDrive uitschakelen of uitzetten kan als volgt:

 1. Klik in het systeemvak met de rechtermuisknop op het pictogram van OneDrive.
 2. Klik in het geopende snelmenu op de optie OneDrive sluiten.

OneDrive zal zichzelf wederom aanschakelen zodra u de pc opnieuw start.

OneDrive permanent uitschakelen kan ook. Bijvoorbeeld omdat u OneDrive niet gaat gebruiken op een bepaalde pc. Deze methode van OneDrive uitschakelen zal OneDrive ook uit Verkenner verwijderen.

OneDrive permanent uitschakelen gaat als volgt:

 1. Open Verkenner.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de vermelding OneDrive in de linkerkolom van Verkenner.
 3. Klik in het geopende snelmenu op de optie Instellingen.
 4. Klik op het tabblad Account om deze te openen.
 5. Klik op de link Deze pc ontkoppelen.

OneDrive bestanden die op de pc staan die u ontkoppelt, worden niet langer gesynchroniseerd. Bestanden die op zowel de ontkoppelde pc staan alsook op OneDrive zullen op de pc blijven staan, maar zullen verwijderd worden uit OneDrive online.

Bestanden die op uw OneDrive hebben gestaan en ook op uw pc zijn onder gebracht in C:\Gebruikers\[Uw gebruikersnaam]\OneDrive. Als u naar deze map navigeert, zal vanzelf een venster verschijnen waarin u OneDrive kunt instellen. Via dit venster kunt u OneDrive altijd weer in gebruik nemen als u dat wenst.

OneDrive verwijderen, ook uit verkenner

Zoals gezegd is OneDrive uitschakelen een optie voor wanneer u OneDrive nu niet wenst te gebruiken, maar wellicht wel op een later tijdstip.

Hebt u echter slechts één pc en weet u vrijwel zeker dat u OneDrive nooit zult gaan gebruiken dan kunt u OneDrive ook gewoon permanent van uw pc verwijderen. En daarmee wederom ook uit Verkenner.

OneDrive definitief verwijderen gaat als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik in het geopende snelmenu op Instellingen.
 3. Klik in Instellingen op Apps.
 4. Dit opent het venster Apps en onderdelen. Scrol in dit venster naar de vermelding Microsoft OneDrive.
 5. Selecteer Microsoft OneDrive door erop te klikken. Hiermee verschijnt een kader om de vermelding Microsoft OneDrive en de knop Verwijderen.
 6. Klik op de knop Verwijderen om OneDrive volledig van de pc te verwijderen.

Zodra het verwijderen van OneDrive is voltooid, kunt u het venster Apps en onderdelen sluiten.

Mocht u later toch OneDrive willen gebruiken dan kunt u simpelweg OneDrive opnieuw downloaden en installeren.

OneDrive gebruiken

Zoals gezegd is OneDrive standaard zichtbaar in de linkerkolom van Verkenner, naast schijfstations, netwerk, standaardmappen en andere apparaten waarop bestanden kunnen worden opgeslagen.

Ook in het systeemvak vinden we standaard het pictogram van OneDrive.

Tevens kunt u in menu Start een koppeling vinden naar de OneDrive app, die ons direct de mappen en bestanden toont die opgeslagen zijn in OneDrive .

Tenminste, als u ingelogd bent met uw Microsoft-account. Anders wordt er een venster getoond waarin u kunt aanmelden en inloggen op uw OneDrive.

Zeker wanneer u OneDrive op meerdere pc’s gebruikt, en daarbij tevens vanaf verschillende computers bestanden toevoegt aan OneDrive, dan is het raadzaam op iedere pc de instellingen in ieder geval te controleren en eventueel aan uw wensen aan te passen.

OneDrive instellen en aan uw wensen aanpassen gaat als volgt en dient u zogezegd op iedere pc waarop u OneDrive gebruikt te herhalen:

 1. Als het pictogram van OneDrive niet zichtbaar is op de taakbalk, maak deze dan eerst zichtbaar via de knop Verborgen pictogrammen weergeven in het systeemvak.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van OneDrive en kies de optie Instellingen in het geopende snelmenu.
 3. Hiermee wordt het venster OneDrive geopend. Via de verschillende tabbladen in dit venster kunnen we OneDrive naar behoeven instellen.

Het tabblad Instellingen

Op het tabblad Instellingen is het raadzaam om 'OneDrive automatisch starten wanneer ik me aanmeld bij Windows' ingeschakeld te laten staan. Op deze manier kunnen bestanden in ieder geval altijd gesynchroniseerd worden.

De overige opties in dit tabblad kunt u naar believen ingeschakeld laten of uitschakelen.

Wanneer u OneDrive op een laptop gebruikt, dan is er een extra optie voorhanden. Via deze optie kunt u het automatisch synchroniseren onderbreken wanneer de laptop in batterijbesparingsmodus is geplaatst.

Het tabblad Account

Op het tabblad Account vindt u onder andere de knop Mappen kiezen. Via deze knop kunt u aangeven welke mappen en bestanden u wilt synchroniseren met de pc waarop u op dat moment OneDrive aan het instellen bent.

Dat betekent dat u op iedere pc andere mappen kunt laten synchroniseren met OneDrive. Bijvoorbeeld mappen met bestanden die u op elk apparaat met OneDrive wilt kunnen benaderen of mappen met bestanden waar u een back-up van wilt hebben op OneDrive.

Wanneer u besluit om op iedere pc waarop u OneDrive gebruikt andere mappen te synchroniseren, bedenk uzelf dan wel dat dan niet op elke pc dezelfde inhoud van OneDrive zichtbaar zal zijn in Verkenner. Maar slechts de mappen en bestanden die u synchroniseert met OneDrive.

In de praktijk zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een map met de naam Foto's vakantie 2020, die u opgenomen hebt in de map Afbeeldingen, zichtbaar zal zijn op de pc waarmee u alle bestanden met OneDrive synchroniseert. Maar diezelfde map Foto's vakantie 2020 zal niet zichtbaar zijn op de laptop waarmee u alleen de map Documenten op uw OneDrive synchroniseert. Simpelweg omdat de map Foto's vakantie 2020 opgenomen is in de map Afbeeldingen en niet in de map Documenten.

De status van bestanden die zich op OneDrive bevinden

Bestanden die zich op uw OneDrive bevinden zijn zoals gezegd zichtbaar in Verkenner op pc’s en andere apparaten waarop u OneDrive gebruikt. Maar dat betekent niet dat ze allemaal dezelfde status hebben. Bestanden kunnen namelijk de volgende status hebben:

 • Alleen online – Deze bestanden zijn wel zichtbaar maar nemen geen ruimte in op de harde schijf van de pc waarop u aan het werk bent. Een bestand wordt pas gedownload naar uw pc zodra u ermee aan het werk gaat.
 • Op dit apparaat – Wanneer u zogezegd met een bestand aan het werk gaat en het op uw pc opent dan zal het bestand naar de pc worden gedownload. Het bestand zal dan opgeslagen worden op de harde schijf van uw pc. En is daarmee tevens beschikbaar wanneer u niet met internet verbonden bent.
 • Altijd beschikbaar – Door met de rechtermuisknop op een bestand te klikken dat op OneDrive staat kunt u het bestand offline beschikbaar maken.

Welke status een bestand precies heeft is vooral handig om even te bekijken wanneer u mogelijk geen verbinding hebt met internet, maar wel met dat bestand aan het werk wilt kunnen.

OneDrive beheren

Omdat we wellicht niet op elke pc hetzelfde delen via OneDrive en elk bestand dat zich op OneDrive bevindt niet op elke pc dezelfde status heeft, is het raadzaam om het beheren van OneDrive zoals gezegd altijd via OneDrive online te doen.

Ga naar het OneDrive pictogram in het Systeemvak en klik er met de rechtermuisknop op. Klik in het geopende snelmenu de optie Online weergeven. De webbrowser zal nu gestart worden en OneDrive online zal worden weergegeven.

Maar u kunt ook gewoon uw webbrowser starten en in de adresbalk intypen: onedrive.com.

Zodra u bent aangemeld met uw Microsoft-account zal OneDrive online in uw webbrowser worden weergegeven.

Vervolgens kunt u veranderen en aanpassen wat u wilt aan mappen en bestanden op uw OneDrive. De wijzigingen die u maakt zullen vervolgens via het synchroniseren van OneDrive, automatisch op alle apparaten waarop u OneDrive gebruikt worden aangepast.

Bestanden en mappen naar OneDrive kopiëren

Zoals gezegd kunt u OneDrive in Windows 10 gewoon beschouwen als harde schijf. Iets op uw OneDrive zetten doet u dan ook gewoon via Verkenner. U zult dan snel ontdekken dat iets kopiëren naar OneDrive op dezelfde manier gaat als iets kopiëren naar ieder willekeurig ander schijfstation in uw pc.

Iets naar OneDrive kopiëren gaat dan ook als volgt:

 1. Open Verkenner en navigeer naar de map waar de bestanden staan die u naar OneDrive wilt kopiëren.
 2. Selecteer de bestanden, en uiteraard ook mappen, die u wilt kopiëren en geef de opdracht Kopiëren.
 3. Klik vervolgens op de vermelding OneDrive in de linkerkolom van Verkenner en open vervolgens in het weergavevenster de OneDrive-map waarin u de zojuist gekopieerde bestanden wilt plaatsen.
 4. Geef vervolgens de opdracht Plakken.

Hiermee wordt een kopie van de eerder geselecteerde bestanden netjes in uw OneDrive geplaatst.

Wanneer u dan vervolgens in OneDrive online in dezelfde map zou kijken, dan zult u ontdekken dat de zojuist gekopieerde bestanden ook daar direct zichtbaar zijn. Waarmee het bewijs is geleverd dat bestanden en mappen die u naar OneDrive in Verkenner kopieert, direct ook daadwerkelijk op uw online harde schijf worden gezet.

Hoe lang het kopiëren van bestanden naar OneDrive precies duurt, hangt uiteraard af van de hoeveelheid aan bestanden en de grootte ervan. Maar tevens van de uploadsnelheid van uw internetverbinding.

Bestanden en mappen handmatig naar OneDrive kopiëren is vanzelfsprekend alleen noodzakelijk wanneer deze zich bevinden op een andere locatie op uw harde schijf dan de mappen die u reeds deelt via OneDrive en die dus al op OneDrive opgeslagen staan.

Wat als OneDrive vol is?

Zoals eerder vermeldt hebt u gratis 15GB ter beschikking op OneDrive. Dat is niet overdreven veel. Maar wanneer we een beetje in de gaten houden welke bestanden we precies op OneDrive zetten, dan kunnen we het vol raken van OneDrive best enige tijd uitstellen.

Maar als u OneDrive serieus gebruikt dan raakt deze een keer vol. En wat dan?

Het beste wat u dan kan doen is OneDrive online in uw webbrowser laden en gaan bekijken wat er weg kan en wat er echt moet blijven staan.

Zodra u een map of bestand op OneDrive online selecteert, dan verschijnt er bovenin het venster een menubalk met alle opdrachten die toepasbaar zijn op de geselecteerde map of het geselecteerde bestand, waaronder de opdracht Verwijderen.

Let echter goed op. Want elke map en elk bestand dat u van OneDrive online verwijderd, wordt uiteraard ook verwijderd van de pc’s waarop u OneDrive gebruikt.

Met die gedachte in het achterhoofd zou u ook kunnen besluiten om simpelweg minder mappen en bestanden standaard op OneDrive te zetten of via OneDrive te delen.

Wanneer er echter niets meer te verwijderen of te verplaatsen valt en u wilt OneDrive toch echt blijven gebruiken, dan ontkomt u er niet aan om schijfruimte op OneDrive bij te kopen.

Dit kunt u doen door over te gaan naar Premium OneDrive. Rechts bovenin het venster van OneDrive online vindt u daarvoor een knop met het pictogram dat een diamant uitbeeldt.

Maar zoals eerder in dit artikel vermeldt zou u ook kunnen besluiten om Microsoft Office 365 te gebruiken. Want bij Office 365 krijgt u 1TB schijfruimte op OneDrive.

Hiermee weet u wat OneDrive is, hoe het werkt en hoe OneDrive eventueel te verwijderen is wanneer u OneDrive niet wilt gebruiken. Met OneDrive slaat u uw bestanden op in de Cloud. Een stukje schrijfruimte op internet waar niemand toegang toe heeft behalve u. Daarmee is OneDrive een veilige plek om een kopie van belangrijke bestanden onder te brengen. En tevens een handige manier om bestanden te delen met andere pc’s waar u op werkt.

Gerelateerde artikelen