Welke videokaart heb ik nodig?
Welke videokaart je nodig hebt voor je pc hangt af van wat ermee doet. Voor internetten, youtuben, facebooken, huis-tuin-en-keukenwerkzaamheden en zelfs kantoortoepassingen is iedere videokaart wel geschikt.
Dat wordt anders als je prijs stelt op goed en gedetailleerd beeld en een hoge mate van kleurechtheid. Cruciaal wordt de keuze van de juiste ||videokaart als je bijvoorbeeld grafisch veeleisende games speelt of het bewerken van video serieuze vormen aanneemt.
Hoe weet je welke videokaart in je pc past?
Om goed te kunnen bepalen welke videokaart in je pc past, moet je eerst weten wat er in je pc zit en wat de specificaties van je monitor zijn.
Hiermee voorkom je dat je een videokaart koopt die meer presteert dan je systeem aan kan.
Of de andere kant op: een videokaart die nog steeds niet snel genoeg is om je 4K monitor aan te sturen. Dat kan met name opgaan wanneer deze een refresh rate van meer dan 100Hz heeft. Je zult in dat geval een videokaart moeten kopen uit de hoogste prijscategorie. Als je tenminste optimaal gebruik wilt kunnen maken van wat je beeldscherm kan.
Daarnaast is het belangrijk dat:
- De behuizing van je computer ruim genoeg is.
- De voeding van je pc de stroomvraag van de videokaart aan kan en over een stekker speciaal voor de videokaart beschikt.
- De videokaart voldoende grafisch geheugen heeft voor je beeldscherm en gebruiksdoelen.
- Het PCI Express x16 slot op je moederbord is bij voorkeur dezelfde versie als die van de grafische kaart.
In het algemeen kunnen we stellen dat hoe sneller de videokaart, hoe meer en hoe groter de ventilatoren zijn die op de videokaart zitten.
Grafische processors worden warm als er veel van gevraagd wordt. Dus moet die warmte zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk afgevoerd kunnen worden. Naast goede ventilatoren is daarvoor tevens voldoende open ruimte om de videokaart nodig.
Hoe sneller de grafische kaart, hoe meer stroom hij verbruikt. Daar moet de voeding van je pc wel tegen opgewassen zijn. Voedingen die standaard in een computerbehuizing zitten, zijn dat vaak niet. Als je een videokaart uit de hoogste prijscategorie koopt, dan is het raadzaam tevens te investeren in een A-merk pc-voeding.
Voldoende grafisch geheugen
Bovendien moet je ervoor zorgen dat de hoeveelheid grafisch geheugen op de videokaart past bij je beeldscherm en bij je gebruiksdoelen.
Voor dingen als 3D-ontwerp, grafisch ontwerp en foto -en videobewerking heb je minimaal 4 tot 6 GB grafisch geheugen nodig.
Maar meer is altijd beter naarmate de dingen waar je aan werkt grafisch complexer worden.
Ook een 4K beeldscherm vraagt om meer. Tien gigabyte aan grafisch geheugen is meestal echter wel voldoende. Dezelfde hoeveelheid geheugen heb je ook nodig om comfortabel te kunnen gamen.
Kan elke grafische kaart op elk moederbord?
Het moederbord van een desktop pc is doorgaans voorzien van meerdere PCI-slots, waaronder een PCI Express x16 slot.
Van dit slot zijn verschillende versies. Hoe hoger het versienummer, hoe meer data er in dezelfde tijd getransporteerd kan worden door het slot. Hetzelfde geldt voor de kaarten die in het slot passen.
Zowel PCI-slots als PCI-kaarten zijn backwards compatible. Dit betekent dat ze een oudere versie probleemloos ondersteunen. Wel wordt er dan gecommuniceerd tussen slot en kaart met de snelheid van de oudste versie.
Dit houdt in dat een PCI Express 4.0 videokaart werkt in een PCI-Express 3.0 PCI-slot. De videokaart zal in dat slot alleen niet optimaal presteren omdat de snelheid van versie 3.0 van het PCI-slot wordt aangehouden.
Wat is beter: NVIDIA of AMD?
De drie grote fabrikanten van grafische processors zijn: Intel, AMD en NVIDIA. Samen hebben zij ongeveer 95% van de markt in handen. De grafische processors van Intel komen we vooral vaak tegen in laptops.
Daarmee ligt het eigenlijk meer voor de hand om een kaart waar een grafische processor op zit een grafische kaart te noemen in plaats van een videokaart. Maar beide termen worden door elkaar gebruikt. Met andere woorden: een grafische kaart is precies hetzelfde als een videokaart.
In laptops, maar ook in de goedkope en/of compacte desktop pc’s, is de grafische kaart veelal geïntegreerd in het moederbord. Dergelijke “grafische kaarten” beschikken vaak niet over eigen geheugen, maar gebruiken het langzamere interne geheugen van de pc.
Dit is prima voor doeleinden als: e-mailen, internetten, tekstverwerken, facebooken en youtuben.
Maar wie behoorlijk een spel wil kunnen spelen, met bewerken van foto’s of video’s aan de slag wil of gewoon een goed beeld belangrijk vindt, komt al snel terecht bij een losse PCI-videokaart met een grafische processor van NVIDIA of AMD.
Of de grafische processor van NVIDIA beter is als die van AMD?
Dat hangt af van het moment waarop je dat vraagt. Want de twee fabrikanten voeren sinds mensenheugenis al een strijd uit over wie de snelste grafische processor kan maken.
Het daarom raadzaam om, op het moment dat je overweegt een andere videokaart te kopen, een toonaangevende website op het gebied van het testen van hardware te bezoeken. Tom’s Hardware bijvoorbeeld.
Je ontdekt dan snel wie op dit moment de beste videokaart op de markt heeft.
Jezelf goed informeren over welke videokaart je nodig hebt is raadzaam. Want dat een videokaart probleemloos in je pc past, betekent allerminst dat het dan ook de meest geschikte videokaart is voor jouw pc. En voor een goede videokaart moet je soms flink in de buidel tasten.