Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe moet ik muziek op een USB-stick zetten?

muziek op usb stick zetten

Muziek is relatief eenvoudig op een USB-stick te zetten. Zodat u bijvoorbeeld uw favoriete muziek ook kunt afspelen in de auto.

Want menig audioapparaat, waaronder de autoradio, heeft een USB-aansluiting. Dat maakt muziek afspelen vanaf USB-stick mogelijk. Maar hoe moet dat eigenlijk: muziek op een USB-stick zetten en afspelen? En is elke USB-stick er geschikt voor?

Welke USB-stick is nodig voor muziek?

In theorie komt muziek op een USB-stick zetten overeen met bestanden kopiëren naar een USB-stick of ander schijfstation dat zich in onze computer bevindt of dat op onze computer aangesloten is.

Digitale muziek is namelijk niets anders dan een bestand waarin de klanken die samen het muziekstuk vormen zijn opgeslagen. Dit betekent dat u digitale muziek min of meer hetzelfde behandelen kunt als ieder ander bestand.

Dat betekent dat u geen speciale USB-stick nodig hebt om muziek op een USB-stick te kunnen zetten. Iedere in de winkel te verkrijgen USB-stick is in principe geschikt om muziek op te zetten.

Er zijn echter wel een paar dingen waar u op letten moeten wanneer u muziek die op een USB-stick staat wilt kunnen afspelen. En die dingen zijn:

 • De digitale muziek moet opgeslagen zijn in een bestandsformaat dat ondersteund wordt door het apparaat waarop u de muziek wilt afspelen.
 • De USB-stick moet geformatteerd zijn voor een bestandssysteem dat door het apparaat of de apparaten waarop u de muziek wilt afspelen ondersteund wordt.
 • Muziek op een USB-stick zetten gaat het gemakkelijkst wanneer de USB-stick niet groter is dan 32GB.
 • Zet alleen muziekbestanden op de USB-stick die u gebruikt om muziek van af te spelen.
 • Plaats alle muziekbestanden rechtstreeks op de USB-stick en niet in aparte mappen. Niet elk apparaat ondersteunt het gebruik van mappen namelijk.

Deze punten geven u wellicht het gevoel dat muziek op USB-stick zetten helemaal zo makkelijk nog niet is. Maar dat valt best mee als u nauwkeurig en stap voor stap te werk gaat.

We beginnen bij het bestandsformaat dat nodig is om muziek af te kunnen spelen via een USB-stick.

De bestandsformaten voor digitale muziek die we het vaakst tegenkomen zijn: mp3, WMA en AAC. Dit zijn bestandsformaten waarin muziek gecomprimeerd wordt opgeslagen. Daardoor neemt de opgeslagen muziek minder schijfruimte in beslag en kunt u meer muziek kwijt op de beschikbare schijfruimte. Mp3 is het bestandsformaat voor digitale muziek dat door de meeste apparaten ondersteund wordt.

Hoeveel muziek kan er op een USB-stick?

Maar hoeveel muziek kunt u dan precies kwijt op een USB-stick?

Een muziekbestand in mp3-formaat is tussen de 5 en de 15MB (megabyte) groot. De grootte van een muziekbestand hangt voornamelijk af van de geluidskwaliteit. Hoe hoger de geluidskwaliteit, des te groter zal het muziekbestand zijn.

Als we weten dat er grofweg 1000MB in 1GB (gigabyte) gaat, dan betekent dit dat er gemiddeld 60 liedjes van hoge geluidskwaliteit in een gigabyte gaan en tot 200 liedjes met een gemiddelde geluidskwaliteit.

Dit houdt in dat er op een USB-stick van 32GB tussen de 1900 en 6400 liedjes kunnen. Dat zal voor de meesten mensen ruim voldoende zijn.

Is de USB-stick met het juiste bestandssysteem geformatteerd?

We hadden beloofd om het simpel te houden. Dus gebruiken we een USB-stick die niet groter is dan 32GB en die geformatteerd is met het bestandssysteem FAT32.

Waarom niet groter dan 32GB? Omdat het aloude bestandssysteem FAT32 niet meer dan 32GB aan schijfruimte adresseren kan. Maar FAT32 ondersteunt absoluut elk systeem en apparaat dat muziek afspelen kan. Dat maakt een dergelijke USB-stick bij uitstek geschikt wanneer u muziek op USB-stick zetten, en muziek afspelen van USB-stick, zo simpel mogelijk wilt houden.

Of bij het formatteren van een USB-stick voor het bestandssysteem FAT32 is gekozen controleert u als volgt:

 1. Steek de USB-stick in een vrije USB-poort van uw pc.
 2. Start Verkenner. (als deze niet direct zelf start na het insteken van de USB-stick in een USB-poort van uw pc)
 3. Klik met de rechtermuisknop op de USB-stick in de navigatiekolom, de linkerkolom, van Verkenner.
 4. Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
 5. In het venster Eigenschappen van [naam USB-stick] ziet u bij de vermelding Bestandssysteem: met welk bestandssysteem de USB-stick is geformatteerd. Dat zou FAT32 moeten zijn.

De USB-stick mag overigens ook geformatteerd zijn met het bestandssysteem exFAT. Ook dit zal inmiddels door de meeste apparaten voor het afspelen van muziek ondersteund worden. Maar zoals gezegd heeft FAT32 de voorkeur.

Kortom, iedere USB-stick is geschikt om muziek op te zetten. Zolang deze maar voorzien is van het FAT32 bestandssysteem als de USB-stick kleiner is dan 32GB of van het exFAT bestandssysteem als de USB-stick groter is dan 32GB.

Hoe moet u een liedje op USB-stick zetten?

U kunt alleen liedjes op een USB-stick zetten die als digitaal muziekbestand op uw pc staan. Doorgaans zijn dit de liedjes die opgeslagen zijn in de map Muziek op uw pc. Deze muziekbestanden zijn zoals gezegd doorgaans van het bestandstype mp3, AAC of WMA. Waarbij het bestandstype mp3 de voorkeur geniet omdat dit door elk apparaat dat muziek kan afspelen ondersteund wordt.

Voor het op een USB-stick zetten van muziek maakt het overigens niet uit in welk bestandsformaat de muziek is op geslagen. De procedure om een liedje op een USB-stick te zetten is voor alle bestandsformaten namelijk hetzelfde.

Muziek die u echter bijvoorbeeld via Spotify beluistert, wordt naar uw pc gestreamd, maar wordt niet opgeslagen op uw pc. Muziek van Spotify op een USB-stick zetten is dan ook niet zomaar mogelijk. Mp3-muziek die u online gekocht hebt via bijvoorbeeld iTunes Store kunt u daarentegen wel op een USB-stick zetten. Want online gekochte muziekbestanden worden wel opgeslagen op uw eigen pc.

Muziek naar USB-stick kopiëren met iTunes

Als u iTunes gebruikt om muziek mee te beheren en af te spelen op uw pc, dan beschikt u tevens over een extra mogelijkheid om muziek op een USB-stick te zetten. En wellicht is dit in een aantal gevallen zelfs wel de handigste methode.

Vaak zult u namelijk niet uw hele muziekverzameling op USB-stick willen hebben, maar slechts een selectie. Bijvoorbeeld een selectie van liedjes waar u graag naar luistert in de auto.

En dan kan het fijn zijn als u eerst nog even een stukje van een bepaald liedje beluisteren kunt alvorens het liedje toe te voegen aan die selectie.

Precies dat gaat in iTunes uitstekend. In iTunes kunt u namelijk al tijdens het beluisteren een nummer kopiëren naar USB-stick. Ook is het mogelijk om meerdere nummers tegelijk naar USB-stick te kopiëren.

Via iTunes muziek naar USB-stick kopiëren gaat als volgt:

 1. Start iTunes.
 2. Klik op het onderdeel Bibliotheek in de werkbalk boven het weergaveventer in Itunes.
 3. Klik in de linkerkolom in het onderdeel Bibliotheek op de optie Nummers. Dit zorgt ervoor dat uw muziekverzameling als een lijst in het weergavevenster wordt weergegeven.
 4. Zoek in de lijst het nummer dat u op USB-stick zou willen zetten, selecteer deze en klik er met de rechtermuisknop op. Klik in het geopende snelmenu op de optie Kopiëren.
 5. Start Verkenner, Klik in de navigatiekolom op het onderdeel USB-stick om de inhoud ervan in het weergavevenster van Verkenner te laten weergeven.
 6. Klik met de linkermuisknop op een leeg deel in het weergavevenster, klik vervolgens op de rechtermuisknop en klik in het geopende snelmenu op de optie Plakken.
 7. Het in iTunes geselecteerde nummer staat nu op uw USB-stick en zal dan ook in het weergavevenster worden getoond.

Als u meerdere nummers tegelijk naar een USB-stick wilt kopiëren, dan selecteert u eerst alle nummers. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op het laatst geselecteerde nummer. Aansluitend klikt u op de optie Kopiëren in het geopende snelmenu. Voorts gaat het kopiëren naar de USB-stick op precies dezelfde wijze als zojuist besproken.

Liedjes van eigen muziek-cd’s als mp3 op USB-stick zetten

Tevens is het mogelijk om liedjes van muziek-cd’s als mp3 op te slaan op uw pc. En deze muziek vervolgens op een USB-stick te zetten. Liedjes van eigen muziek-cd’s als mp3 op de pc zetten wordt in computertermen een cd rippen genoemd.

Ook muziek die u als mp3 op uw pc zet door een cd te rippen, zal doorgaans ondergebracht worden in de map Muziek.

Muziek van YouTube

Kortom u kunt mp3-muziek kopen, u kunt mp3-muziek zelf rippen van muziek-cd’s, maar u kunt ook muziek gratis downloaden van internet. Echter, het downloaden van populaire liedjes van internet is niet erg veilig. Want uw computer kan dan makkelijk besmet raken met een virus of andere malware. Zeker tijdens downloaden van muziek vanaf onbetrouwbare bronnen.

De veiligste manier van gratis muziek downloaden is muziek downloaden van YouTube. Muziek die u downloadt van YouTube zal als mp3-muziekbestand echter niet opgeslagen worden in de map Muziek, maar in de map Download. Omdat u het hebt gedownload van het internet.

Muziek op USB-stick zetten

Zodra muziek als mp3-bestanden op uw pc staat, kunt u daadwerkelijk beginnen met het op USB-stick zetten van muziek.

Muziek op een USB-stick zetten gaat zoals gezegd op dezelfde manier als bestanden naar een USB-stick kopiëren.

Het is echter raadzaam om nog even een controle uit te voeren op de mp3-bestanden die u naar USB-stick wilt kopiëren. Bijna ieder apparaat dat mp3-muziek af kan spelen beschikt namelijk over een scherm waarop wordt weergegeven welke liedje wordt afgespeeld. Deze gegevens worden uit een zogenaamde tag gehaald die onderdeel is van het mp3-bestand.

Tags controleren, aanvullen en verbeteren

Zeker bij mp3-bestanden die van het internet zijn gedownload kan de inhoud van deze tag wel eens ontbreken, niet volledig zijn of verkeerd zijn. Hierdoor zullen ook de gegevens die worden weergegeven op het display van het apparaat niet worden getoond, niet volledig zijn of niet kloppen.

Gegevens die in de tag opgeslagen worden zijn onder andere:

 • De naam van de artiest of de band.
 • De titel van het nummer.
 • De naam van het album.

Als er bepaalde gegevens niet kloppen in een tag dan kunt u dat op de volgende manier eenvoudig aanpassen:

 1. Klik in Verkenner met de rechtermuisknop op het nummer waar de gegevens niet van kloppen.
 2. Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
 3. Klik in het geopende venster Eigenschappen van.. op het tabblad Details.
 4. Klik in het tabblad Details op het gegeven dat u wilt veranderen.
 5. Typ de gewenste verandering in het invoervak en klik op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK. Het gegeven zal nu aangepast weergegeven worden.

Muziek selecteren en naar USB-stick kopiëren

Hiermee is al het voorbereidende werk gedaan en kan het muziek op een USB-stick zetten beginnen. Dit gaat het eenvoudigst door de muziek die u op USB-stick wilt hebben simpelweg naar de USB-stick te kopiëren met behulp van Verkenner.

Dit kan op de volgende manier:

 1. Steek een USB-stick in een vrije USB-poort in uw pc. Verkenner zal nu veelal automatisch worden gestart. Start anders Verkenner handmatig op door te klikken op het pictogram van Verkenner in de taakbalk, of door middel van de toetscombinatie Windows-toets + E.
 2. Navigeer via het navigatievenster in Verkenner naar de map op uw pc waarin uw muziek staat opgeslagen. Doorgaans zal dit de map Muziek zijn.
 3. Selecteer vervolgens in het weergavevenster van Verkenner de muziek die u graag op USB-stick zou willen hebben.
 4. Klik in het lint bovenin Verkenner op de tab Start.
 5. Klik in het lint op de bewerking Kopiëren.
 6. Klik in het navigatievenster in Verkenner vervolgens op de USB-stick.
 7. Klik op het witte lege gedeelte in het weergavevenster.
 8. Klik wederom in het lint bovenin Verkenner op de tab Start.
 9. Klik in het lint op de bewerking Plakken.

Hiermee zal de muziek die u op uw pc geselecteerd hebt naar de USB-stick worden gekopieerd, waarmee muziek op de USB-stick zetten is voltooid.

Muziek op USB-stick zetten is zoals u ziet niet zo heel moeilijk, als u even weet hoe het moet en weet waar u op letten moet. En muziek die eenmaal op USB-stick staat kunt u op elk audioapparaat beluisteren dat het afspelen vanaf USB-stick ondersteunt.

Gerelateerde artikelen