Hoe moet ik muziek op een USB-stick zetten?

muziek op usb stick zetten

Menig audioapparaat, waaronder de autoradio, heeft een USB-aansluiting. Dat maakt muziek afspelen vanaf USB-stick mogelijk. Maar hoe gaat dat eigenlijk: muziek op een USB-stick zetten en afspelen?

Muziek in mp3-formaat kopiëren naar een USB-stick, gaat op dezelfde manier als bestanden kopiëren naar een extern schijfstation, wat een USB-stick feitelijk ook is.

Echter, dat is slechts één methode om muziek op een USB-stick te zetten. Bovendien is er nog een ander weetje dat handig van pas kan komen bij het kopiëren van muziek naar USB-stick.

Is elke USB-stick geschikt om muziek op te zetten?

Voor het afspelen van muziek vanaf USB-stick is het van belang dat de muziekbestanden in een bestandsformaat op de USB-stick zijn opgeslagen die door de mediaspeler ondersteund wordt.

De bestandsformaten voor digitale muziek die we het vaakst tegenkomen zijn: MP3, WMA en AAC. Het zijn bestandsformaten waarin muziek gecomprimeerd wordt opgeslagen. Daardoor neemt de opgeslagen muziek minder schijfruimte in beslag en kunt u meer muziek kwijt op de beschikbare schijfruimte.

Hierdoor kunt u op slechts 1GB schijfruimte al zo’n 200 liedjes kwijt. Wat betekent dat u op een gemiddelde USB-stick al snel duizenden liedjes kunt zetten.

Als u muziek wilt afspelen vanaf een USB-stick dan is het overigens wel van belang dat de USB-stick geformatteerd is met het juiste bestandssysteem. Meestal is dit wel het geval. Maar als dat niet zo is, dan zullen veel mediaspelers de muziek die op de USB-stick staat niet af kunnen spelen.

Het bestandssysteem waarmee een USB-stick geformatteerd moet zijn is FAT32. Omdat FAT32 een bestandssysteem is dat door ieder apparaat en ieder besturingssysteem ondersteund wordt.

Of een USB-stick met het juiste bestandssysteem is geformatteerd controleert u als volgt:

 1. Steek de USB-stick in een vrije USB-poort van uw pc.
 2. Verkenner zal starten en u de inhoud van de USB-stick laten zien. Mocht Verkenner niet automatisch starten, dan kunt u Verkenner vanzelfsprekend zelf starten.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de USB-stick in de navigatiekolom, de linkerkolom, van Verkenner.
 4. Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.

In het venster Eigenschappen van [naam USB-stick] ziet u bij de vermelding Bestandssysteem: met welk bestandssysteem de USB-stick is geformatteerd. Dat zou FAT32 moeten zijn.

Mocht hier een ander bestandssysteem vermeld staan, dan is het raadzaam om de USB-stick opnieuw te formatteren met FAT32. Het formatteren van een USB-stick gaat als volgt:

 1. Steek de USB-stick in een vrije USB-poort van uw pc.
 2. Verkenner zal starten en u de inhoud van de USB-stick laten zien. Uitaard kunt u Verkenner ook zelf starten wanneer Verkenner niet automatisch start.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de USB-stick in de navigatiekolom.
 4. Klik in het geopende snelmenu op de optie Formatteren.
 5. Kijk of bij het onderdeel Bestandssysteem: FAT32 vermeld staat. Klik op het uitrolmenu en selecteer alsnog FAT32 als bestandssysteem als dat niet het geval is.
 6. Klik vervolgens op de knop Starten en volg de aanwijzingen op het scherm.

Kortom, iedere USB-stick is geschikt om muziek op te zetten, zolang deze maar voorzien is van een FAT32 bestandssysteem. U dient er echter wel rekening mee te houden dat alles wat al op een USB-stick staat verloren gaat zodra u deze formatteert.

Overigens is het sowieso raadzaam om altijd een lege USB-stick te gebruiken en de muziek niet in een map te zetten op de USB-stick wanneer u er muziek van wilt afspelen. Want niet ieder audioapparaat is in staat muziek op een USB-stick te vinden die in een map is opgeslagen.

Welke muziek kan ik op een USB-stick zetten?

De meeste digitale muziek die we downloaden en opslaan op de computer zijn zogenaamde mp3’s. Ofwel muziek die opgeslagen is in het bestandsformaat mp3. Voor het gemak gaan we er in het vervolg van dit artikel vanuit dat muziek is opgeslagen in mp3. Maar zoals eerder vermeld, de bestandsformaten WMA en ACC worden tevens door veel mediaspelers ondersteund.

Voor het op een USB-stick zetten van muziek maakt het overigens niet uit in welk bestandsformaat de muziek is op geslagen. De procedure om muziek op een USB-stick te zetten is voor alle bestandsformaten namelijk hetzelfde.

Wel is het noodzakelijk dat de muziek die u op een USB-stick wilt zetten als muziekbestanden opgeslagen staan op uw pc.

Muziek die u bijvoorbeeld via Spotify beluistert, wordt naar uw pc gestreamd, maar wordt niet opgeslagen op uw pc. Muziek van Spotify op een USB-stick zetten is dan ook niet zomaar mogelijk.

Mp3-muziek die u online gekocht hebt via bijvoorbeeld iTunes Store of Microsoft Store kunt u wel op een USB-stick zetten. Want online gekochte muziekbestanden worden wel opgeslagen op uw eigen pc.

Muziek van eigen muziek-cd’s als mp3 opslaan

Tevens is het mogelijk om muziek van muziek-cd’s als mp3 op te slaan op uw pc en deze muziek vervolgens op een USB-stick te zetten.

Muziek van een muziek-cd als mp3 opslaan op uw pc gaat als volgt:

 1. Start Windows Media Player.
 2. Plaats de muziek-cd waar u muziek van op USB-stick wilt zetten in de dvd-speler van uw pc.
 3. Na enkele ogenblikken zal Windows Media Player de inhoud van de cd weergeven.
 4. Plaats vinkjes in de selectievakjes die voor de nummers op de cd staan weergegeven door met de muis op het selectievakje te klikken.
 5. Klik op de optie Ripinstellingen en vervolgens op Bestandsindeling, MP3 om de geselecteerde nummers in mp3-formaat op uw pc op te slaan.
 6. Klik vervolgens op de optie Cd rippen.
 7. De geselecteerde nummers zullen vervolgens als mp3 worden opgeslagen in de map Muziek op uw pc.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om muziek van internet te downloaden of te downloaden via YouTube.

Muziek op USB-stick zetten

Zodra muziek als mp3-bestanden op uw pc staat, kunt u daadwerkelijk beginnen met het op een USB-stick zetten van muziek.

Muziek op een USB-stick zetten gaat op dezelfde manier als bestanden naar een USB-stick kopiëren.

Tags controleren

Er is echter nog één dingetje waar u om denken moet voordat u muziek op een USB-stick gaat zetten. En dat is bekijken of de gegevens die aan elk mp3-bestand wordt toegevoegd kloppen. Die informatie wordt een tag genoemd. Gegevens die in de tag opgeslagen worden zijn bijvoorbeeld de naam van de artiest of de band, de titel van het nummer en de naam van het album.

Het is fijn om de gegevens over een nummer die in een tag zijn opgeslagen in orde te hebben omdat mediaspelers de tag onder meer gebruiken om u te tonen welk nummer er wordt afgespeeld.

Als er bepaalde gegevens niet kloppen in een tag dan kunt u dat op de volgende manier eenvoudig aanpassen:

 1. Klik in Verkenner met de rechtermuisknop op het nummer waar de gegevens niet van kloppen.
 2. Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
 3. Klik in het geopende venster Eigenschappen van.. op het tabblad Details.
 4. Klik in het tabblad Details op het gegeven dat u wilt veranderen.
 5. Typ de gewenste verandering in het invoervak en klik op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK. Het gegeven zal nu aangepast weergegeven worden.

Muziek selecteren en naar USB-stick kopiëren

Hiermee is al het voorbereidende werk gedaan en kunt u daadwerkelijk gaan beginnen met muziek op een USB-stick zetten. Dit gaat het eenvoudigst door de muziek die u op USB-stick wilt hebben simpelweg naar de USB-stick te kopiëren met behulp van Verkenner.

Dit kan op de volgende manier:

 1. Steek een USB-stick in een vrije USB-poort in uw pc. Verkenner zal nu veelal automatisch worden gestart.
 2. Navigeer via het navigatievenster in Verkenner naar de map op uw pc waarin uw muziek staat opgeslagen. Doorgaans zal dit de map Muziek zijn.
 3. Klik in het lint bovenin Verkenner op de tab Start.
 4. Selecteer vervolgens in het weergavevenster van Verkenner de muziek die u graag op USB-stick zou willen hebben.
 5. Klik in het lint op de bewerking Kopiëren.
 6. Navigeer via het navigatievenster in Verkenner vervolgens naar de USB-stick.
 7. Klik in het lint op de bewerking Plakken.

Hiermee zal de muziek die u op uw pc geselecteerd hebt naar de USB-stick worden gekopieerd, waarmee muziek op de USB-stick zetten is voltooid.

Muziek naar USB-stick kopiëren met iTunes

Als u iTunes gebruikt om muziek mee te beheren en af te spelen op uw pc, dan beschikt u tevens over een extra mogelijkheid om muziek op een USB-stick te zetten. En wellicht is dit in een aantal gevallen zelfs wel de handigste methode.

Vaak zult u namelijk niet uw hele muziekverzameling op USB-stick willen hebben, maar slechts een selectie. Bijvoorbeeld een selectie van liedjes waar u graag naar luistert in de auto.

En dan kan het fijn zijn als u eerst nog even een stukje van een bepaald liedje beluisteren kunt alvorens het liedje toe te voegen aan die selectie.

Precies dat gaat in iTunes uitstekend. In iTunes kunt u namelijk al tijdens het beluisteren een nummer kopiëren naar USB-stick. Ook is het mogelijk om meerdere nummers tegelijk naar USB-stick te kopiëren.

Via iTunes muziek naar USB-stick kopiëren gaat als volgt:

  1. Start iTunes.

  2. Selecteer in de linkerkolom in het onderdeel Bibliotheek het onderdeel Nummers. Dit zorgt ervoor dat uw muziekverzameling als een lijst wordt weergegeven.

 1. Zoek in de lijst het nummer dat u op USB-stick zou willen zetten en klik er met de rechtermuisknop op. Klik in het geopende snelmenu op de optie Kopiëren.
 2. Open Verkenner, navigeer naar de USB-stick en klik op de USB-stick om de inhoud ervan in het weergavevenster van Verkenner te laten weergeven.
 3. Klik met de rechtermuisknop op een leeg deel in het weergavevenster en klik in het geopende snelmenu op de optie Plakken.

Het in iTunes geselecteerde nummer staat nu op uw USB-stick en zal dan ook in het weergavevenster worden getoond.

Als u meerdere nummers tegelijk naar een USB-stick wilt kopiëren, dan selecteert u eerst alle nummers. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op het laatst geselecteerde nummer en klik u op de optie kopiëren in het geopende snelmenu. Voorts gaat het kopiëren naar de USB-stick op precies dezelfde wijze als zojuist besproken.

Muziek op USB-stick zetten is zoals u ziet niet zo heel moeilijk, als u even weet hoe het moet en weet waar u op letten moet. En muziek die eenmaal op USB-stick staat kunt u op elk audioapparaat beluisteren dat het afspelen vanaf USB-stick ondersteunt.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor