Wat is Google Docs en wat kunt u ermee

Google Documenten, of Google Docs in het Engels, is een online Officepakket dat ons de mogelijkheid biedt om via internet onder andere een tekstverwerker te gebruiken. Of een tekenprogramma of een rekenblad te gebruiken, zonder de software zelf op onze computer ge´nstalleerd te hebben.

Met softwarepakketten zoals Microsoft Office zijn we eraan gewend geraakt dat we toepassingen zoals Word of Excel op onze computer ge´nstalleerd hebben staan, waarmee ze altijd beschikbaar zijn voor gebruik. Echter, Microsoft Office is niet goedkoop.

Voor wie is Google Docs bestemd

Software kopen om het vervolgens waarschijnlijk maar slechts zelden te gaan gebruiken, is eigenlijk zonde van het geld. Bovendien gebruiken de meeste computergebruikers slechts een klein deel van alle mogelijkheden waarover toepassingen zoals Word en Excel beschikken. Terwijl u wel betaald hebt voor alle mogelijkheden.

Dit is een van de redenen waarom illegale versies van Office software altijd populair zijn geweest onder computergebruikers. Het is zeker een goedkope oplossing, maar niet de slimste. Want naast dat software steeds beter beveiligd wordt tegen illegaal kopiŰren, is illegale software vaak tevens een bron van virussen. En een serieuze besmetting met virussen kan u uiteindelijk net zoveel of misschien zelf wel meer kosten dan een legaal pakket Microsoft Office.

Maar nogmaals, ook u besteedt wellicht niet graag veel geld aan iets wat u maar zelden gebruikt.

Voor u is Google Docs dan ook een prima oplossing. Google Docs kunt u zien als een Office pakket dat op het internet altijd gratis klaarstaat voor gebruik. Het enige dat u nodig hebt om Google Documenten te kunnen gebruiken is een internetverbinding en een Google-account.

U hoeft dan ook niets op uw computer te installeren, voordat u Google Documenten in gebruik kunt nemen. En ook de bestanden die u met Google Docs maakt worden online opgeslagen. Hetgeen betekent dat de documenten die u maakt voor u vanaf elke computer met een internetverbinding voorhanden zijn.

Werken met Google Documenten

Voordat u met Google Documenten kunt gaan werken, moet u eerst het volgende doen:

  1. Om te kunnen werken met Google Documenten hebt u zogezegd een Google-account nodig. Als u nog geen Google-account hebt, dan kunt u die hier aanmaken.
  2. Navigeer met uw webbrowser naar www.google.nl en klik in de zwarte balk bovenin het venster op de optie Drive.
  3. Vul uw Google e-mailadres in, die u bij het maken van uw Google account hebt aangemaakt. Of uiteraard het Gmail adres dat u al hebt. En uiteraard uw wachtwoord.
  4. Google zal nu Google Drive in het venster van uw browser tonen.

google documenten gebruiken via google drive

Links bovenin het venster vindt u de vierkante rode knop met het opschrift 'maken'. Zodra u daarop klikt, wordt het menu Maken geopend, waarin u kunt aanklikken wat u wilt maken.

document maken met google documenten

De menu-optie Documenten opent bijvoorbeeld de online tekstverwerker van Google Documenten. Een tekstverwerker waarin u alles kunt doen zoals u dat in bijvoorbeeld Microsoft Word gewend was.

Tijdens het werken aan het document worden de wijzigingen en aanvullingen die u maakt automatisch opgeslagen op uw Google Drive. Wanneer u klaar bent met het maken van het document is het alleen wel zo handig het document een titel te geven die wat vertelt over de inhoud van het document.

titel geven aan google document

Door op het pijltje te klikken dat links naast de titel van het document verschijnt, zodra u de titel met de muisaanwijzer aanwijst, gaat u terug naar uw Google Drive.

Op uw Google Drive is het zojuist gemaakte document direct zichtbaar. Een document opgeslagen op uw Google Drive opent u door erop te klikken.

Documenten die u maakt met Google Docs, kunt u in verschillende bestandsformaten downloaden naar uw computer. Wanneer u bijvoorbeeld een document, gemaakt in Google Documenten naar vrienden wilt e-mailen, waarvan u weet dat ze Microsoft Word gebruiken, dan kunt u uw Google document als Word-bestand downloaden naar uw computer en het vervolgens als bijlage meesturen met een mail.

google document in word formaat downloaden

Uiteraard is het tevens mogelijk om de documenten die u maakt te printen. In de werkbalk van Google Docs vindt u uiterst links het pictogram van een printer. Door op het pictogram te klikken wordt het venster Afdrukken geopend, waarmee u uw document naar uw voorkeuren kunt afdrukken.

google documenten printen

U ziet, Google Docs biedt u voldoende mogelijkheden om eenvoudig, snel en op ieder tijdstip bijvoorbeeld een tekstdocument te maken, zolang u maar beschikt over een internetverbinding. Op een vergelijkbare manier kunt u onder andere ook spreadsheets maken, een presentatie of een tekening. Alles dus wat u ook in een 'normaal' Officepakket kunt, alleen dan gratis en online.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren