Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Kan ik programma’s overzetten naar mijn nieuwe pc?

programma's overzetten naar nieuwe pc Image by Holger Langmaier from Pixabay

Er komt een moment dat je je pc moet gaan vervangen door een nieuwe. Een vraag die dan mogelijk zal rijzen is: “Kan ik programma’s overzetten naar mijn nieuwe pc?” .

Want ook jij zult zo je programma’s hebben waar je prettig mee werkt en die belangrijk voor je zijn. En vanzelfsprekend wil je deze programma’s ook op je nieuwe pc kunnen gebruiken.

Ieder programma dat je gebruikt, kan worden meegenomen naar je nieuwe pc. Tenzij het programma erg oud is en niet langer door de versie van Windows op je nieuwe pc ondersteund wordt.

Waarom je programma’s niet zomaar kunt overzetten van een oude naar een nieuwe pc

Een programma lijkt op het eerste gezicht gewoon een groep bestanden die bij elkaar verzameld in een map staan. Hierdoor zou je kunnen denken dat door die map met bestanden te kopiëren naar je nieuwe pc, het programma ook weer op je nieuwe pc zou moeten kunnen werken.

Want tenslotte kun je ook je persoonlijke bestanden probleemloos overzetten naar je nieuwe pc. Dus zo slecht is het helemaal nog niet gedacht.

Helaas is het overzetten van programma’s naar een nieuwe pc wat ingewikkelder dan dat.

De programmabestanden die zijn ondergebracht in een map op je pc, zijn namelijk niet de enige bestanden die een programma nodig heeft om te kunnen werken. Want ieder programma moet bijvoorbeeld ook kunnen communiceren met Windows. Zodat je de printer kunt gebruiken in dat programma bijvoorbeeld.

Tevens moeten er onderdelen in Windows geplaatst worden. En moet er een snelkoppeling op het bureaublad worden gezet. Evenals een vermelding in menu Start. Zodat je het programma ook vanuit menu Start kunt starten.

Bovendien moet het programma worden aangemeld in het register van Windows. Zodat Windows bijvoorbeeld weet waar de bestanden moeten worden opgeslagen die je in dat programma maakt.

Waarom een systeemback-up gebruiken ook geen oplossing is

De oplossing die soms wordt aangedragen is om een systeemback-up te maken. Dit is een back-up van je hele computer, dus inclusief Windows, al je programma’s en al je persoonlijke bestanden.

Dat is een perfect idee wanneer je alles weer wilt terugzetten op je huidige computer. Bijvoorbeeld omdat je de harde schijf in je huidige computer hebt vervangen door een grotere of een snellere.

Een systeemback-up gebruiken om Windows, je programma’s en al je bestanden over te zetten op een nieuwe computer is echter een minder goed idee.

De reden waarom dat geen goed idee is dit: een belangrijk onderdeel van het installeren van Windows op een computer is ervoor zorgen dat Windows alle onderdelen van de computer herkent en dat je juiste stuurprogramma’s voor al die onderdelen geïnstalleerd worden.

Precies dat is wat voor problemen gaat zorgen wanneer je Windows over gaat zetten van je oude naar je nieuwe computer. Want de onderdelen in je nieuwe computer zullen anders en nieuwer zijn. En een versie van Windows die je overzet naar je nieuwe pc met behulp van een systeemback-up, zal hoogstwaarschijnlijk niet om kunnen gaan met deze andere -en nieuwere onderdelen.

De juiste manier van programma’s overzetten naar een nieuwe laptop of andere Windows-pc

Ieder programma dat je koopt of downloadt van het internet zit ingepakt in een zogenaamd installatiebestand. Een installatiebestand is een opstartbaar bestand. Dit betekent dat er een actie zal worden uitgevoerd zodra je dubbelklikt op het bestand.

De actie die zal worden uitgevoerd als je op een installatiebestand klikt, is het installeren van het programma op je computer.

Wat je nodig hebt om de programma’s die je gebruikt over te zetten naar je nieuwe computer zijn dan ook: de installatiebestanden van die programma’s .

Heel soms nog wordt een programma op cd of dvd geleverd. Maar meestal download je installatiebestanden van een programma’s van het internet. Zelfs als je een programma koopt.

Als je een programma koopt, dan vind je in de verpakking ervan meestal niet meer dan een kaartje met daarop een productcode en een internetadres waar je het gekochte programma kunt downloaden.

Als je een programma op internet koopt, dan krijg je na aankoop meestal slechts een e-mail waarin de productcode staat en de link naar de locatie op internet waar je het programma kunt downloaden.

Een productcode heb je overigens alleen nodig wanneer je een programma hebt gekocht. Voor programma’s die je gratis kunt downloaden, zoals bijvoorbeeld de browser Google Chrome, heb je geen productcode nodig.

Een andere uitzondering is Microsoft 365. Als je een abonnement hebt op de officeprogramma’s van Microsoft, zoals bijvoorbeeld Word en Excel, dan heb je ook geen productcode nodig om de programma’s opnieuw te kunnen installeren op een nieuwe computer. Daarvoor heb je slechts je Microsoft account nodig.

Alles wat je dan ook vooral te doen staat wanneer je programma’s wilt overzetten naar een nieuwe pc is: alle installatiebestanden en productcodes verzamelen van de programma’s die je op je nieuwe laptop of andere Windows-pc weer wilt gebruiken.

Dat betekent verpakkingen met productcodes opzoeken van programma’s die je gekocht hebt en e-mails opzoeken van de programma’s die je via internet hebt gekocht en gedownload.

Alles wat je van internet downloadt, wordt door Windows in de map Downloads geplaatst zoals je wellicht weet. De kans is dan ook groot dat je daar de nodige installatiebestanden terugvindt.

Deze installatiebestanden kun je vervolgens kopiëren naar een externe harde schijf of een USB-stick.

Deze USB-stick met installatiebestanden steek je aansluitend in een vrije USB-poort in je nieuwe pc. Waarna je op je gemak alle programma’s vanaf USB-stick op je nieuwe computer kunt installeren.

Dit gaat in het kort als volgt:

  1. Start Verkenner.
  2. Navigeer in Verkenner naar de USB-stick.
  3. Selecteer op de USB-stick vervolgens het installatieprogramma van het programma dat je wilt installeren en dubbelklik er vervolgens op.
  4. Dit zal het installatieprogramma starten. Volg aansluitend nauwkeurig de instructies op het scherm en het programma zal netjes op je nieuwe computer geïnstalleerd worden.

Voor het opnieuw installeren van ook oudere versies van Microsoft Office kun je terecht op deze pagina van Microsoft Support.

Programma’s overzetten naar je nieuwe pc kan zoals je ziet. Het is alleen iets gecompliceerder dan persoonlijke bestanden overzetten naar je nieuwe pc. Maar zodra je de benodigde installatiebestanden en eventuele productcodes van programma’s die je op je nieuwe computer wilt gebruiken verzameld hebt, dan vereist het installeren van de programma’s op je nieuwe pc eigenlijk alleen nog wat geduld.

Gerelateerde artikelen