Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Een pictogram van een snelkoppeling veranderen en zelf maken in Windows

Als u programma’s installeert in Windows, dan maken velen daarvan tijdens de installatie een snelkoppeling. Iedere snelkoppeling wordt daarbij voorzien van een mooi pictogram dat duidelijk maakt van welk programma de snelkoppeling is.

Wanneer u zelf een snelkoppeling op het bureaublad maakt, dan maakt Windows een pictogram voor u. Een pictogram dat helaas lang niet altijd even duidelijk maakt waar de snelkoppeling precies naar verwijst. Maar wist u dat u een pictogram veranderen kunt en ook zelf een pictogram maken kan voor een snelkoppeling?

Wat zijn pictogrammen en waar vindt u ze?

Het pictogram van een snelkoppeling is een vierkante afbeelding van maximaal 256 pixels breed en 256 pixels hoog die een programma of andere doel representeert waar het naartoe verwijst. Een ander doel is bijvoorbeeld een map, een document, een schijfstation, een netwerklocatie of een pagina op het internet die u veel gebruikt.

Daarnaast worden pictogrammen in Windows ook gebruikt voor knoppen op bijvoorbeeld de taakbalk. Maar die laten we in dit artikel verder met rust. In dit artikel kijken we puur naar hoe we:

 • Een ander pictogram kiezen bij een snelkoppeling.
 • Hoe we een pictogram veranderen.
 • Waar we naar pictogrammen kunnen zoeken.
 • Waar we pictogrammen kunnen downloaden van het internet.
 • Hoe we zelf pictogrammen kunnen maken met Paint of online.

Als eerste kijken we naar waar we naar pictogrammen kunnen zoeken. Want zonder een behoorlijke verzameling pictogrammen vinden we nog steeds weinig passends.

Voor goed bruikbare pictogrammen hoeven we niet perse het internet op. Want ook in Windows zelf zijn genoeg bruikbare pictogrammen te vinden. Pictogrammen in Windows bevinden zich niet ergens in een map, maar zitten opgeborgen in systeembestanden van Windows. Hierdoor kunnen we er slechts op één manier bij. Die manier is als volgt:

 1. Maak een snelkoppeling. We maken een snelkoppeling zodat u even kunt proberen hoe het werkt. Zo kunt u de snelkoppeling gewoon deleten als het allemaal niet helemaal lukt.
 2. Selecteer de zojuist gemaakte snelkoppeling en klik er met de rechtermuisknop op.
 3. Dit opent een snelmenu waarin u kunt kiezen voor de optie Eigenschappen.
 4. Windows toont nu het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling]. Klik in dit venster op het tabblad Snelkoppeling. Klik vervolgens op de knop Ander pictogram.
 5. Het venster Ander pictogram opent nu. Bovenin dit venster vindt u een zogenaamd invoervak met daarnaast de knop Bladeren. In het invoervak staat doorgaans de locatie van het pictogram dat nu gebruikt wordt. Met de knop Bladeren kunt u naar een andere locatie op de harde schijf navigeren. Klik op de knop Bladeren. Dit opent Verkenner. Via Verkenner kunt in naar de locatie met bestanden navigeren in Windows waarin de pictogrammen zich bevinden.

De bestanden in Windows 10 waarin veel bruikbare pictogrammen zich bevinden zijn:

 1. Lokale schijf C:\Windows\System32\imageres.dll
 2. Lokale schijf C:\Windows\System32\shell32.dll
 3. Lokale schijf C:\Windows\System32\ddores.dll
 4. Lokale schijf C:\Windows\System32\netshell.dll
 5. Lokale schijf C:\Windows\System32\ networkexplorer.dll
 6. Lokale schijf C:\Windows\System32\wmploc.dll
 7. Lokale schijf C:\Windows\System32\ieframe.dll
 8. Lokale schijf C:\Windows\System32\ dmdskres.dll
 9. Lokale schijf C:\Windows\System32\ dsuiext.dll

Overigens zijn niet alle bestanden vermeld waarin zich pictogrammen bevinden, maar alleen de bestanden waarin zich meerdere in Windows 10 bruikbare pictogrammen bevinden.

Als u in Verkenner navigeert naar het bestand, het bestand selecteert en vervolgens op de knop Openen klikt dan zullen de pictogrammen die zich in dat bestand bevinden direct getoond worden.

Het pictogram van een snelkoppeling veranderen

Nu u weet in welke bestanden u naar geschikte pictogrammen kunt zoeken, gaan we kijken naar hoe u het pictogram van een snelkoppeling precies verandert. Dit gaat als volgt:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling waarvan u het pictogram wilt veranderen.
 2. Klik in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
 3. Dit opent het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling]. Klik in dit venster op het tabblad Snelkoppeling. Klik vervolgens op de knop Ander pictogram.
 4. Klik in het venster Ander pictogram op de knop Bladeren. Dit opent Verkenner. Hiermee kunt u naar de locatie navigeren waar het pictogram zich bevindt dat u wilt gebruiken.
 5. Selecteer het pictogram dat u wilt gebruiken door erop te klikken. Klik vervolgens op de knop OK rechts onderin het venster.
 6. Het venster Ander pictogram wordt hiermee gesloten. Het geselecteerde pictogram wordt nu als voorbeeld weergegeven in het venster Eigenschappen van [naam snelkoppeling]. Klik in dit venster eerst op de knop Toepassen en vervolgens op de knop OK.

Hiermee is het oude pictogram vervangen door het nieuwe door u geselecteerde nieuwe pictogram.

Zelf gratis een pictogram maken met Paint

Ondanks dat Windows veel pictogrammen herbergt in diverse bestanden, zou het zomaar kunnen zijn dat u niet kunt vinden wat u precies zoekt. In een dergelijk geval kunt u besluiten om zelf een pictogram te maken. Dit kan in apps zoals Paintshop en GIMP, maar ook met het tekenprogramma Paint dat standaard in Windows zit. Een grafisch programma is geschikt voor het maken van pictogrammen wanneer het een gemaakte afbeelding kan opslaan in het ICO-formaat.

Als voorbeeld voor dit artikel laten we beknopt zien hoe u een pictogram zelf maken kunt met Paint:

 1. Klik op de knop Zoeken (het vergrootglas) in de Taakbalk en typ de zoekopdracht: Paint.
 2. Klik op Paint in de zoekresultaten.
 3. Dit opent het programma Paint. Klik op het menu Bestand en vervolgens op de optie Nieuw.
 4. Dit opent een nieuw bestand. In het lint Start vindt u de optie Formaat wijzigen. Wijzig via deze optie het formaat in 256 X 256 pixels. Let hierbij op dat u het vinkje verwijdert uit het selectievakje dat weergegeven staat voor Hoogte-breedteverhoudingen behouden.
 5. Klik op het lint Beeld en plaats een vinkje in de optie Rasterlijnen door op het selectievakje te klikken.
 6. Wanneer u dan vervolgens weer teruggaat naar het lint Start dan kunt u met het tekenen van het pictogram beginnen.
 7. Zodra u tevreden bent met het resultaat dan kunt de gemaakte afbeelding opslaan door op het pictogram Opslaan te klikken dat boven het lint afgebeeld staat. Voordat u de afbeelding opslaat moet u echter wel op een paar dingen letten. De afbeelding moet opgeslagen worden als 256 kleuren bitmap en u moet handmatig de extensie .ico toevoegen aan de bestandsnaam die u het pictogram geeft. Omdat u anders het pictogram niet gebruiken kunt.

Vervolgens kunt u een bestaand pictogram bij een snelkoppeling veranderen in het pictogram dat u zojuist gemaakt heeft. En dat op de manier zoals eerder besproken is in dit artikel.

Pictogrammen voor Windows downloaden van het internet

Als u nu niet zo goed thuis bent in het tekenen op de computer dan bestaat er ook nog een andere mogelijkheid om aan een uniek pictogram bij een snelkoppeling te komen. Namelijk het downloaden ervan vanaf het internet.

Wanneer u Google opent in uw webbrowser en de zoekopdracht Windows pictogrammen downloaden geeft, dan wordt onder andere de website icon-icons.com in de zoekresultaten weergegeven. Dit is een voorbeeld van een website waar u vele pictogrammen kunt vinden, ingedeeld in een keur aan categorieën zodat u bijna altijd wat bruikbaars kunt vinden.

Gratis online een pictogram maken.

Een laatste mogelijkheid om aan een passend pictogram te komen is er online één maken van een geschikte foto of een plaatje. Een website waar u dat kunt doen is icoconvert.com/.

Klikken op de knop Bestand kiezen op de website opent Verkenner op uw pc. Hiermee kunt u naar de locatie navigeren waar de foto of het plaatje waarvan u een pictogram wilt maken zich bevindt. Via de knop Openen in Verkenner wordt de door u geselecteerde foto of plaatje klaargezet om geüpload te worden. Met de knop Uploaden op de webpagina kunt het geselecteerde bestand vervolgens naar de website uploaden.

Het door u geselecteerde bestand zal vervolgens getoond worden in stap 2 op de webpagina. In stap 2 kunt u het gebied aangeven dat u zeer zeker op het pictogram zichtbaar wilt hebben. Dit is overigens niet verplicht.

Ook stap 3 is niet verplicht. Maar hierin kunt u de gewenste vorm van het pictogram aangeven. Geeft u niets aan dan krijgt u gewoon een standaard vierkant pictogram.

In stap 4 dient u het bestandsformaat aan te geven. Het bestandsformaat moet ook hier .ico zijn. Dat betekent inderdaad dat u in stap 5 moet klikken op de knop met de tekst Convert ICO.

Het door de website gemaakte pictogram zal naar uw computer gedownload worden en terug te vinden zijn in de map Downloads in Verkenner.

Het is zonder meer mogelijk om een pictogram te vinden dat uitstekend uitbeeld waar een snelkoppeling naar verwijst. Mogelijkheden om een goed passend pictogram te vinden zijn er immers genoeg. Met een beetje creativiteit is het zelfs mogelijk om zelf pictogrammen te maken.

Gerelateerde artikelen