Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is grafisch geheugen en hoeveel heb je ervan nodig?

Wat is grafisch geheugen en hoeveel vram heb je nodig?

Grafisch geheugen is het geheugen waar de grafische processor van de videokaart gebruik van maakt. Het zorgt dat de beeldwisselingen op je beeldscherm zo snel en vloeiend mogelijk verlopen.

Bij het bekijken van een video zullen we niets van die beeldwisselingen merken. Want dat kan elke videokaart prima aan. Zwaarder krijgt een videokaart het zodra we gaan werken met complexe 3D modellen of grafisch complexe en veeleisende computerspellen gaan spelen.

Wat doet grafisch geheugen?

Grafisch geheugen, of VRAM (video RAM), is het type geheugen waarin door de processor beeldgegevens worden opgeslagen. Gegevens die bedoeld zijn om weergegeven te worden op het beeldscherm. De grafische processor verwerkt deze gegevens vervolgens waarna ze als beeld op ons beeldscherm worden weergegeven.

Apart grafisch geheugen is voor kantoortoepassingen en huis-tuin-en-keukentoepassingen niet heel noodzakelijk. Dat is ook de reden waarom we in goedkope pc’s en laptop vaak een geïntegreerde geheugenkaart tegenkomen die gewoon gebruik maakt van het werkgeheugen.

Maar een videokaart met voldoende eigen grafisch geheugen wordt wel belangrijk zodra we ons bezig gaan houden met:

  • Het bewerken van video.
  • Het maken van 3D-ontwerpen.
  • 3D-simulaties.
  • Grafisch ontwerpen.
  • Complex grafisch materiaal.
  • Het spelen van grafisch complexe en veeleisend games.

Want als een pc niet beschikt over een videokaart met voldoende VRAM voor deze toepassingen, dan zal dat mogelijk leiden tot haperingen en andere signalen die duiden op een tekort aan grafisch geheugen.

Een tekort aan VRAM is bij games vaak nog te omzeilen door de beeldkwaliteit lager in te stellen. Bij professionele grafische toepassingen en 3D-toepassingen is dat niet mogelijk.

Hoeveel grafisch geheugen (vram) is nodig op je videokaart?

Hoeveel grafisch geheugen je nodig hebt, hangt voornamelijk af van: wat je met je pc doet en van welke monitor je daarbij gebruikt.

Voor games heb je sowieso een videokaart nodig met eigen VRAM. Net als bij andere toepassingen waarbij je met grafisch complex materiaal werkt.

Hoeveel precies hangt bij een game pc af van op wat voor monitor je je games speelt. In de onderstaande tabel vind je de meest gebruikte beeldschermresoluties en hoeveel VRAM je nodig hebt om op die resolutie te kunnen spelen.

Beelschermresolutie

Hoeveelheid VRAM

HD (1280 X 720), 720p

2 GB

Full HD (1920 X 1080), 1080p

4 GB

QHD/2K (2560 X 1440), 1440p

6 tot 8 GB

Ultra HD/4K (3840 X 2160), 2160p

8 tot 12 GB

Bij grafische toepassingen hangt de benodigde hoeveelheid grafisch geheugen af van de resolutie van de beelden die je bewerkt. Zo vraagt bijvoorbeeld het bewerken van 4K-videobestanden om meer grafisch geheugen dan het verwerken van HD-videobestanden.

Resolutie grafisch bestand

Hoeveelheid VRAM

HD (1280 X 720), 720p

8 GB

Full HD (1920 X 1080), 1080p

8 GB

QHD/2K (2560 X 1440), 1440p

16 GB

Ultra HD/4K (3840 X 2160), 2160p

16 GB tot 32 GB

8K (7680 X 4320), 4320p

64 GB

Bewerk je eigenlijk van allerlei grafische bestanden van foto tot video en met allerlei resoluties, dan 32GB grafisch geheugen altijd een veilige keuze. Je gaat dan pas tegen een tekort aanlopen zodra je 8K grafische bestanden wilt gaan bewerken.

Een overzicht van veelgebruikte vooral grafische toepassingen en hoeveel VRAM daar voor nodig is geeft NVIDIA, een grote speler in de grafische processormarkt. Dit overzicht geeft je de mogelijkheid nauwkeuriger te bekijken hoeveel grafisch geheugen je precies nodig hebt

Wat het uitzoeken van een videokaart met voldoende VRAM enigszins vergemakkelijkt is, dat op een videokaart nooit meer VRAM zal zitten dan waar de grafische processor mee om kan gaan. Dat betekent dat je min of meer alleen maar naar de benodigde hoeveelheid grafisch geheugen hoeft te kijken die je nodig hebt voor je toepassingen.

Samengevat mag je stellen dat het raadzaam is om aandacht te besteden aan hoeveel grafisch geheugen, ofwel VRAM, je werkelijk nodig hebt. Zeker als je serieus gamet of complexe grafische bestanden wilt bewerken op je pc.

Gerelateerde artikelen