Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Dit moet je over je e-mailadres en ‘m bij Gmail aanmaken weten

Je e-mailadres bij Gmail aanmaken

Zonder e-mailadres kunnen we tegenwoordig absoluut niet meer. Want nog altijd ontvangen we steeds meer post automatisch op ons e-mailadres en steeds minder via een brief in de brievenbus.

Dat betekent dat je niet alleen een e-mailadres moet hebben, maar ook een betrouwbaar e-mailprogramma of e-mailservice op internet. Wist je trouwens dat die twee heel handig te combineren zijn als een e-mailadres aanmaken bij Gmail je voorkeur heeft?

4 dingen over je e-mailadres die handig zijn om te weten

Een e-mailadres is tegenwoordig een minstens net zo belangrijk persoonlijk gegeven als je telefoonnummer of je adres. Als je van telefoonnummer verandert of gaat verhuizen, dan brengt dat een hoop rompslomp met zich mee. Hetzelfde geldt voor je e-mailadres.

Daarom kan het van pas komen om een aantal dingen over het e-mailadres te weten, voordat je er één aanmaakt.

1) Een e-mailadres bij een internetaanbieder ben je kwijt als je van aanbieder verandert

Als je een internetabonnement afsluit bij bijvoorbeeld KPN of Ziggo, dan kun je daar ook een persoonlijk e-mailadres aanmaken. Maar een e-mailadres aanmaken bij je internetaanbieder kan zo zijn nadelen hebben.

Het belangrijkste nadeel van een e-mailadres aanmaken bij je internetaanbieder is, dat je je e-mailadres kwijt bent als je besluit over te stappen naar een andere internetaanbieder.

Dit probleem heb je niet wanneer je een kiest voor een e-mailadres aanmaken bij bijvoorbeeld Gmail. Gmail is de gratis online e-mailtoepassing die aangeboden wordt door Google.

Online e-mailtoepassingen zoals Gmail hebben zo zijn voordelen, zoals:

  • Het is zogezegd gratis.
  • Je hebt toegang tot je e-mail vanaf elk apparaat dat verbinding kan maken met internet.
  • Je bent voor je e-mailadres niet afhankelijk van je internetaanbieder. Dat betekent dat je e-mailadres altijd hetzelfde zal blijven.
  • Je kunt oude e-mails van jaren geleden nog steeds bekijken.

2) Wat is een e-mailadres en hoe ziet een e-mailadres eruit?

Een e-mailadres is een uniek adres waarop je digitale post, ofwel e-mail, kunt ontvangen. Elk e-mailadres dat je aanmaakt bij aanbieders van een e-maildienst wordt gekoppeld aan een zogenaamde mailbox, waarin de e-mail die voor jou bestemd is bewaard wordt.

Ieder e-mailadres bestaat uit twee delen. Te weten:

  1. Jouw persoonlijke deel. Bijvoorbeeld je voor -en achternaam.
  2. De naam van de aanbieder bij wie jij jouw e-mailadres hebt aangemaakt.

De twee delen waaruit een e-mailadres bestaat worden gescheiden door het zogenaamde apenstaartje (@).

Dus als Jan Jansen besluit om een e-mailadres aan te maken bij Gmail, dan kan zijn e-mailadres er als volgt uitzien:jan.jansen@gmail.com.

En wanneer diezelfde Jan Jansen een e-mailadres aanmaakt bij zijn internetaanbieder KPN, dan zal zijn e-mailadres er als volgt uit kunnen zien:jan.jansen@kpnmail.nl

Het laatste deel van het e-mailadres, ofwel het deel achter het apenstaartje, is zoals je kunt zien afhankelijk van de aanbieder die je kiest. Vandaar ook dat je een e-mailadres dat je hebt aangemaakt bij bijvoorbeeld KPN niet mee kan nemen naar Ziggo en andersom.

3) Kan ik meerdere e-mailadressen hebben?

Mijnheer Jan Jansen, en jij dus ook, zou er wel voor kunnen kiezen om zowel bij zijn internetaanbieder KPN als bij Gmail een e-mailadres aan te maken.

Want je kan inderdaad meerdere e-mailadressen hebben. Je kunt zelfs kiezen voor meerdere e-mailadressen aanmaken bij één en dezelfde aanbieder. Dat betekent inderdaad dat je kunt besluiten tot het aanmaken van meer dan één Gmailadres.

Meerdere e-mailadressen hebben heeft zeker zo zijn voordelen. Zoals:

  • Met meerdere e-mailadressen kun je een apart e-mailadres hebben voor familie, vrienden, kennissen en andere contacten die belangrijk voor je zijn.
  • Je kunt een apart e-mailadres gebruiken voor het winkelen op internet en andere toepassingen op internet die steevast om je e-mailadres vragen.
  • Je kunt een apart e-mailadres gebruiken voor het ontvangen van alle nieuwsbrieven waarin je geïnteresseerd bent. Zodat je ze mooi allemaal bij elkaar kunt houden en ze niet per ongeluk ongelezen kwijtraakt.
  • Je kunt eenvoudig je zakelijke e-mail gescheiden houden van je privé-mail.
  • Een e-mailadres aanmaken dat je na verloop van tijd weg kunt gooien. Bijvoorbeeld voor als je ergens een e-mailadres moet opgeven om toegang te krijgen, maar niet zit te wachten op ongewenste e-mail.

4) Hoe maak ik een goed e-mailadres?

Nogmaals, een e-mailadres is tegenwoordig best een belangrijk persoonlijk gegeven. Dat maakt het raadzaam om je e-mailadressen zorgvuldig te kiezen. Want hoe langer je een e-mailadres gebruikt, hoe meer van je contacten, instellingen en bedrijven dat e-mailadres gebruiken.

Daarmee kan het wel eens heel lastig worden om nog van e-mailadres te veranderen. Temeer omdat wellicht ook jij geen lijstje bijhoudt van mensen, bedrijven en instellingen waaraan je jouw e-mailadres gegeven hebt.

Raadzaam is tevens om van tevoren al een aantal bruikbare e-mailadressen te verzinnen. Want zeker wanneer je een achternaam hebt die veel voorkomt, is de kans zeer redelijk dat het e-mailadres wat je wenste te gaan gebruiken al in gebruik is.

Maar van je naam kun je meer e-mailadressen maken dan wellicht zou denken. Spaties gebruiken in een e-mailadres mag dan wel niet, maar de punt, het verbindingsstreepje en de underscore, ofwel het lage streepje, wel.

Dit mag dus niet: piet hein jansen@gmail.com

Maar dit mag allemaal wel:

piet-hein-jansen@ …
piet.hein.jansen@...
piet_hein_jansen@..
pietheinjansen@...
phjansen@...
p.h.jansen@..
p-h-jansen@..
p_h_jansen@..
ph.jansen@..
jansenpiethein@..
jansen-piet-hein@..
enzovoort

Je ziet, er zijn heel wat mogelijkheden om van een naam een e-mailadres te maken. Wat je echter wel moet blijven proberen is om een e-mailadres zo simpel mogelijk te houden. Want hoe ingewikkelder je e-mailadres, hoe lastiger het wordt om het foutloos aan iemand door te geven of zelf in te vullen.

Hoe maak ik mijn eigen e-mailadres aan bij Gmail?

Gmail is zogezegd een webmaildienst, ofwel een online e-mailtoepassing, die wordt aangeboden door Google. Van webmail is sprake wanneer de e-mailtoepassing zich volledig op het internet bevindt en voor het werken ermee een webbrowser noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld Microsoft Edge of Google Chrome.

Dit betekent inderdaad dat je de e-mailtoepassing in je webbrowser laadt en je e-mail leest, schrijft en beantwoordt op het internet.

Gmail is niet de enige internettoepassing die Google aanbiedt. Andere internettoepassingen die Google aanbiedt zijn bijvoorbeeld Google Documenten en Google Drive.

Om deze reden heb je, om Gmail te kunnen gebruiken, een Google-account nodig. Met een Google-account kun je niet alleen gebruik maken van Gmail, maar van alle internettoepassingen en internetservices die Google aanbiedt.

Hoe een e-mailadres (Gmailadres) aanmaken bij Gmail precies in zijn werk gaat

Een Google-account aanmaken om Gmail te kunnen gebruiken doe je via dit internetadres: https://www.google.com/intl/nl/gmail/about . Zodra de webpagina in je webbrowser geladen is:

  1. Klik je op de blauwe knop met het opschrift Account maken.
  2. Er verschijnt nu een pagina met daarop een formulier. Vul in dit formulier je voornaam, achternaam, gebruikersnaam en wachtwoord in.
  3. Als je de gebruikersnaam die je invult nauwkeuriger bekijkt, dan zul je ontdekken dat je gebruikersnaam het achtervoegsel @gmail.com krijgt. Je gebruikersnaam plus het achtervoegsel @gmail.com vormt samen je e-mailadres. In bovenstaande afbeelding wordt het e-mailadres dan ook: vandrevenwouter@gmail.com.
  4. Zodra je klaar bent met het invullen van het formulier heb je twee keuzes. En wel In plaats daarvan inloggen en een blauwe knop met het opschrift Volgende. Klik op de knop Volgende.
  5. Op de pagina die nu in je webbrowser verschijnt, wordt je de mogelijkheid geboden om je Google-account te beveiligen. Bijvoorbeeld tegen hackers. Ook zorgt deze beveiliging ervoor dat je altijd weer toegang kunt krijgen tot je account, en Gmail, wanneer je bijvoorbeeld je wachtwoord vergeten bent. Vul de gevraagde gegevens in en druk wederom op Volgende.
  6. Volg de aanwijzingen op het scherm om het maken van je Google-account, en daarmee ook je Gmailadres, af te ronden.
  7. Direct nadat het maken van een Google-account is afgerond en je Gmailadres is aangemaakt, wordt je zogenaamde Google Workspace geladen en je Gmail geopend. Er rest je dan nog slechts het beantwoorden van een paar vragen om de configuratie van jouw Gmail naar jouw wensen af te ronden.

Je e-mail vanuit Gmail ontvangen op je computer

Misschien ben je wel heel erg gewend aan een bepaald e-mailprogramma op je computer en ben je gewend om al je e-mail in dat e-mailprogramma te ontvangen en te lezen. Bijvoorbeeld via de app Mail die standaard in Windows 10 en 11 zit of de app Outlook.

Het mooie van Gmail is dat jij in dat geval de app Mail of Outlook gewoon kunt blijven gebruiken om ook je e-mail die je via Gmail krijgt te ontvangen, te lezen, te schrijven en te beantwoorden.

Als je je e-mail in de app Mail wilt ontvangen, dan is alles wat je daarvoor hoeft te doen: je Gmailadres aanmelden bij het onderdeel Accounts in Windows. Dat gaat als volgt:

  1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + I om Instellingen te openen.
  2. Klik op het onderdeel Accounts.
  3. Klik in het paneel Accounts op de optie E-mail en accounts in de linkerkolom.
  4. Dit opent het paneel E-mail en accounts. Klik op de optie Een account toevoegen.
  5. Dit opent het venster Een account toevoegen. Klik in dit venster op de vermelding Google
  6. In het venster wat vervolgens opent, kun je je Gmailadres invoeren. Voer jouw volledige Gmailadres hier in en klik vervolgens op de knop Volgende.
  7. Geef in het volgende venster je wachtwoord op en klik wederom op de knop Volgende.
  8. Geef in het venster dat daarop volgt toestemming dat Windows toegang krijgt tot je Google-account ofwel Gmail.

Hiermee is je Gmailaccount toevoegen aan Windows afgerond. Vanaf nu zal, elke wanneer je de app Mail opent, alle e-mail die je krijgt via Gmail ook in de app Mail getoond worden.

Waarom een e-mailadres aanmaken bij Gmail een goed plan is

Ik heb het al even aangestipt. Wanneer je een e-mailadres aanmaakt bij je internetaanbieder, dan raak je je e-mailadres kwijt zodra je over zou stappen naar een andere internetaanbieder. En met je e-mailadres raak je dan ook vanzelfsprekend je mailbox kwijt.

Een ander nadeel van het hebben van een e-mailadres bij een internetaanbieder is, dat opslagruimte van de mailbox vaak behoorlijk beperkt is. Tenminste als je de opslagruimte vergelijkt met wat je bij een webmailaanbieder zoals Gmail krijgt.

Bij Gmail krijg je bijvoorbeeld een opslagruimte van maar liefst 15 GB. Dat is genoeg om de e-mail van vele jaren in te bewaren zonder dat je ooit iets weg hoeft te gooien.

Bovendien beschikt Gmail over een uitstekende zoekfunctie, zodat je die ene e-mail met bijvoorbeeld een wachtwoord, zelfs na lange tijd nog terug kunt vinden.

Daar bovenop wordt je e-mail door Google uitstekend beveiligt. Van iedere vermoedelijke misstand word je direct op de hoogte gesteld. En wanneer er inderdaad iets niet in de haak is, dan wordt je mail direct veiliggesteld.

Ook dat is een prettige gedachte uiteraard.

En zoals je gezien hebt, hoef je je e-mail niet perse via je webbrowser te lezen, maar kun je de e-mail die je via Gmail krijgt ook gewoon in je favoriete e-mailprogramma ontvangen. Het is zelfs mogelijk om een app op je smartphone te installeren om je e-mail in te ontvangen.

En dat allemaal gratis.

Een e-mailadres bij Gmail aanmaken is dan ook zeker het overwegen waard. Zelfs al is het maar een 2de e-mailadres. Zodat je de verschillende e-mails die je ontvangt op een prettige manier van elkaar gescheiden kunt houden.

Gerelateerde artikelen