Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Welke pc heb ik nodig? Deze vragen geven je het antwoord

Welke pc heb ik nodig?

Ook jij zal wellicht niet vaak genoeg een pc kopen om er bedreven in te raken. Bovendien is de keuze enorm. Wat het uitkiezen van de juiste computer alleen maar verder bemoeilijkt.

Bepalen welke pc je nodig hebt, wordt echter al een heel stuk makkelijker door de technische specificaties even te laten wat ze zijn en je vooral te concentreren op wat je met je pc wilt kunnen doen, waar je dat wilt doen en hoe vaak je dat wilt doen.

Hoe kies ik de juiste computer?

Als je geld gaat uitgeven aan een nieuwe pc, dan wil je in ieder geval het gevoel hebben dat je de juiste hebt gekocht. Maar hoe kies je nou de voor jou juiste computer uit tussen al die pc’s die allemaal op elkaar lijken.

Aan het einde van dit artikel zal het je allemaal een stuk duidelijker zijn. Maar zoals gezegd is het belangrijkste dat je weet:

  • Wat je allemaal met je pc wilt kunnen doen.
  • Waar je dat het liefste doet.
  • Weet hoe vaak je dat zal doen.

Want je hebt er vanzelfsprekend niets aan om meer dan 1000 Euro uit geven aan een pc waarop je eigenlijk niet veel meer doet dan af en toe je e-mail bekijken.

Net zo min heb je iets aan een pc die een uitstekende aanbieding bleek te zijn, maar die niet krachtig genoeg is voor hetgeen je er nu juist het vaakst op doet. Foto’s en video bewerken zijn daar goede voorbeelden van.

Laptops genieten een grote populariteit. Dermate groot zelfs dat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan een vergelijkbare desktop-pc. Maar als je veel op de computer aan het werk bent, dan werkt een laptop eigenlijk helemaal niet zo comfortabel. Bovendien is:

  • Een laptop altijd langzamer dan een vergelijkbare desktop-pc.
  • Een laptop een stuk lastiger te repareren als hij kapot gaat.
  • Een laptop kun je maar zeer beperkt upgraden, waardoor je ‘m gemiddeld eerder moet vervangen dan een desktop-pc.
  • De bottleneck vaak de batterij die er gemiddeld genomen eerder de brui aan geeft dan de laptop zelf.

Dat maakt een desktop-pc de juiste computer als je een krachtige computer nodig hebt, bij voorkeur op dezelfde plek werkt en doorgaans best veel tijd achter de pc doorbrengt.

In ieder ander geval zou een laptop de juiste keuze kunnen zijn.

Maar dan nog blijft er nog steeds zeer veel te kiezen over.

Hoeveel kost een goede pc?

Slechte pc worden eigenlijk niet meer gemaakt. Wel pc’s die niet passen bij jou en het doel waar je een pc voor wilt gebruiken. Wat een goede pc kost in dan ook volledig afhankelijk van wat je met jouw pc wilt kunnen doen.

Kort door de bocht mogen we echter stellen dat: hoe hoger de prestaties zijn die de individuele onderdelen kunnen leveren, hoe duurder de pc zal zijn. Waarbij die razendsnelle videokaart waarmee een pc uitgerust kan zijn zomaar de helft van de aankoopprijs kan uitmaken.

Dat maakt het raadzaam om goed na te denken over wat je met je pc wilt kunnen doen en hoe krachtig een pc daarvoor moet zijn.

Want een goede pc voor huis-tuin-en-keukendoeleinden heb je voor enkele honderden Euro’s al, terwijl je voor een goede game-pc rekening moet houden met het uitgeven van enkele duizenden Euro’s.

Huis-tuin-en-keukendoeleinden

Onder huis-tuin-en-keukendoeleinden vallen dingen als: internetten, e-mailen, schrijven, muziek luisteren, foto’s bekijken en YouTube video's en gemiste tv-programma's kijken.

Dergelijke toepassingen vragen nauwelijks processorkracht. Ook een snelle videokaart is hiervoor niet nodig. Je hoeft je zelfs niet af te vragen hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt. Want een standaard hoeveelheid RAM-geheugen is doorgaans ruim voldoende om deze dingen comfortabel te kunnen doen.

Foto's, video en muziek bewerkt

Dit wordt al snel anders als je je graag bezighoudt met foto's, video's of muziek bewerken. Grafische bewerkingen en vergelijkbare toepassingen vragen namelijk veel rekenkracht van met name de processor. Ook zal een aanzienlijke hoeveelheid intern geheugen goed van pas komen.

Bij foto's, muziek maar zeker ook met video heb je doorgaans te maken met grote bestanden. Zeker wanneer je ze ongecomprimeerd wilt kunnen opslaan. Een harde schijf van enkele TB's groot is dan al snel bittere noodzaak.

Als foto en video je hobby is, dan zul je tevens serieus aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van grafische kaart en het beeldscherm. Dit vooral omwille van de kleurechtheid.

Games

Als je aan het gamen bent op een pc, dan waan je je soms in een echte speelfilm. Dergelijk grafische indrukwekkende beelden vragen echter om enorme prestaties van de videokaart. Bij een pc die geschikt is voor games, is de grafische kaart zoals gezegd vaak goed voor de helft van de totaalprijs van de pc.

Daarnaast heb je voor een game-pc onder meer nodig:

  • Een snelle processor.
  • Snel en veel intern geheugen.
  • Een krachtige voeding nodig.

Grafisch ontwerp en 3D ontwerp

Grafisch ontwerp en 3D ontwerp vraagt veel rekenkracht van de processor en een hoop intern geheugen, zodat de te bewerken gegevens snel beschikbaar zijn. En ook het ontwerpen op de pc levert doorgaans grote bestand op. Zodat ook hier weer een ruime hoeveelheid opslagruimte noodzakelijk is.

Ook bij grafisch ontwerp is de kwaliteit en de snelheid van het beeldscherm van groot belang. Dat betekent dat je veel aandacht moet besteden aan het kopen van het juiste beeldscherm.

Uitbreidingskaarten en randapparaten

Als je veel muziek luistert op de pc en een muziekliefhebber bent, dan kan het 't overwegen waard zijn om wat extra budget vrij te maken voor een goede geluidskaart en een set goede luidsprekers.

En wanneer je het leuk vindt om muziek te maken of te bewerken op de pc, dan kom je er zelfs niet onderuit om te investeren in een goede geluidskaart.

Met een pc en internetverbinding kun je via een app als Skype met iedereen ter wereld praten en elkaar zelfs zien. Kiest je een laptop, dan zullen camera en microfoon meestal in de behuizing ervan geïntegreerd zitten.

Kies je echter voor een desktop pc, dan zul je veelal apart een camera en microfoon bij je pc moeten aanschaffen.

Het voordeel van een desktop pc is dat je elk component en uitbreidingskaart, zoals bijvoorbeeld de geluidskaart, helemaal naar wens kunt selecteren. Bij een laptop zul je meestal op een aantal punten concessies moeten doen.

Wat is beter voor thuisgebruik? Een desktop-pc of een laptop

Werk je altijd op dezelfde plek, dan is voor thuisgebruik de aanschaf van een desktop-pc absoluut het overwegen waard. Want ook een desktop-pc kan muisstil zijn werk doen.

Bovendien kun je dan een beeldscherm kiezen die zo groot is als je wenst en/of kwijt kunt op je werkplek.

Ook muis en toetsenbord kun je bij het kopen van een desktop pc vanzelfsprekend volledig aan je wensen en gebruiksdoelen aanpassen.

Wil je je pc altijd en overal kunnen gebruiken?

Een desktop-pc is echter geen optie wanneer je overal wilt kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat je ook veel onderweg bent. Dan is vanzelfsprekend een laptop de enige juiste keuze.

Als je een laptop veel onderweg gebruikt dan is het overigens raadzaam aandacht te besteden aan het formaat en het gewicht van de laptop. Waarbij het bijvoorbeeld zomaar eens zo zou kunnen zijn dat het werk dat je onderweg wilt kunnen doen makkelijk gedaan kan worden op een laptop die gewoon in uw tas of koffer past.

Moet het mogelijk zijn om de pc lang achtereen op een batterij te gebruiken?

Echter wanneer je veel onderweg bent, en veel onderweg werkt, dan zou je bij de keuze van een laptop vooral moeten letten op hoe lang een batterijlading meegaat.

Want het meest ideaal zou dan uiteraard zijn dat een batterijlading een volledige werkdag meegaat.

Besteed je geregeld veel tijd achter je pc?

Comfort en zo prettig mogelijk kunnen werken is absoluut belangrijk als je dagelijks relatief veel tijd besteed achter de pc. Want dan komen zaken als ergonomie al snel om de hoek kijken. Tenminste, wanneer je gevrijwaard wilt blijven van lichamelijke problemen zoals bijvoorbeeld RSI.

Iets wat je doorgaans alleen maar voor elkaar zult kunnen krijgen met een pc. Omdat je alleen dan muis, toetsenbord en beeldscherm zo kan plaatsen zoals dat het best bij je past.

Gebruik je veel randapparaten?

Als je naast randapparaten zoals printer en externe harde schijf nog andere randapparaten gebruikt, dan moet je er bij de aankoop van een nieuwe pc uiteraard rekening mee houden dat de pc voldoende USB-poorten heeft.

En als je beschikt over snelle randapparaten, dan is het raadzaam om goed te controleren of de USB-poorten de snelheid van het randapparaat ondersteunen. Want alleen als poorten de snelheid van een apparaat juist ondersteunen zal het apparaat kunnen presteren wat er door de fabrikant beloofd wordt.

Wat bevalt je het meest aan je huidige pc, en wat het minst?

Misschien is er wel iets dat je ontzettend handig en fijn vindt aan je huidige pc. Bijvoorbeeld de plaatsing van de USB-poorten of de grootte en de plek van de aan/uit knop. Maar het kan ook de aanslag op het toetsenbord zijn of de plaats van de knoppen op de muis.

Wat er ook handig en fijn is aan je huidige pc, het zou zonde zijn als je daar pas achter komt zodra je aan het werk gaat met je nieuwe pc.

Beter is om te onthouden wat je fijn vindt aan je huidige pc, en te bekijken of dit hetzelfde, of vergelijkbaar, kan gaan zijn bij je nieuwe pc.

Maar onthoud dat als je voor een nieuwe desktop pc gaat, je muis, toetsenbord en beeldscherm wellicht nog helemaal niet hoeft te vervangen wanneer je daar nog dik tevreden over bent.

Na het lezen van dit artikel zul je het met me eens zijn dat er stiekem nog heel wat komt kijken bij de aankoop van een pc. Zeker wanneer je iedere dag weer de pc voor veel dingen gebruiken moet.

Echter, andersom geldt dat: wanneer je je pc niet al teveel gebruikt, en er dingen op doet die niet al teveel prestaties van een pc verlangen, je juist dan wel eens heel veel plezier zou kunnen gaan hebben van de weekendknaller van één van de elektronicagiganten die ons land rijk is.

Want slechte pc's en pc's die het minimale wat we met een pc willen doen maar nauwelijks aankunnen die bestaan niet echt meer.