Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Eenvoudig muziek streamen naar uw stereo versterker

muziek streamen naar een hifi stereo set

Digitale muziek kan op allerlei apparaten afgespeeld worden. Op de pc bijvoorbeeld. Maar ook op de iPhone of een tablet-pc.

Vaak kan u uw smartphone, tablet en zelfs pc via een kabel aangesloten worden op een stereo versterker. Waarmee het mogelijk wordt om uw favoriete digitale muziek te beluisteren via uw stereo installatie.

Maar wist u dat daarvoor een veel mooiere oplossing voorhanden is? Namelijk door bijvoorbeeld in huis de muziek te streamen naar de versterker van uw stereo installatie.

Wat is muziek streamen?

Als u bijvoorbeeld Spotify gebruikt dan ervaart u hoe u van muziek genieten kunt die u niet zelf bezit en die niet op het apparaat staat waarop u muziek luistert.

Wat er gebeurt als u via Spotify naar muziek luistert, is dat muziek vanaf een centrale plek op internet via elektronische datapakketjes getransporteerd wordt naar het apparaat waarop u die muziek geselecteerd hebt om te beluisteren.

U hebt daarvoor wel altijd verbinding met internet nodig. Maar eerst muziek downloaden voordat u ernaar kunt luisteren hoeft niet langer. Ook wordt de muziek niet opgeslagen op het apparaat waarop u de muziek beluistert. Deze blijft staan op de plek waar vandaan het naar uw apparaat gestreamd is.

Veel van wat via internet kan, kan ook via uw eigen thuisnetwerk. Want internet is tenslotte niets anders dan een gigantisch computernetwerk.

Daardoor is ook muziek streamen in uw eigen huis zonder meer mogelijk.

Daarvoor hebt u slechts 3 dingen nodig:

  1. Een apparaat dat verbinding kan maken met een ander apparaat via wifi of netwerkkabel en dat mp3-muziek kan afspelen, zoals bijvoorbeeld een pc, smartphone of tablet. Verbinding maken via Bluetooth is overigens ook een optie.
  2. Uw eigen mp3-muziekverzameling.
  3. Een apparaatje dat de muziek die u wilt streamen ontvangt en vervolgens via uw versterker ten gehore brengt.

Muziek streamen via wifi, Bluetooth of netwerkkabel: Wat is de beste optie?

Apparaten om muziek naartoe te streamen zijn er in allerlei soorten en hoedanigheden. U zult dan ook een keuze moeten gaan maken of u muziek wilt streamen via wifi, Bluetooth of netwerkkabel.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om muziek vanaf een apparaat zoals smartphone, tablet, pc of laptop direct te streamen naar één of meerdere draadloze speakers, in plaats van eerst naar een versterker. De draadloze verbinding die u daarvoor gebruikt is doorgaans Bluetooth.

Muziek streamen via Bluetooth

Het voordeel van een Bluetooth verbinding is, dat de verbinding zich eenvoudig laat opzetten. En dat u niet beperkt bent tot muziek streamen in huis.

Een Bluetooth verbinding kunt u namelijk ook buitenshuis opzetten. Bovendien is vaak geen stroomaansluiting in de buurt vereist. Omdat Bluetooth ontvangers, zoals Bluetooth speakers, ook op batterijen werken.

Een nadeel van muziek streamen via Bluetooth is het bereik. Want de onderlinge afstand tussen het apparaat waarmee u de muziek gaat streamen, bijvoorbeeld uw smartphone, en de ontvanger, bijvoorbeeld Bluetooth speakers, kan veelal niet meer bedragen dan 10 meter.

Bovendien wordt bij streamen via Bluetooth de muziek gecomprimeerd verzonden. Iets wat helaas ten koste zou kunnen gaan van de geluidskwaliteit.

Overigens is Bluetooth in huis ook te gebruiken voor het streamen van digitale muziek naar een analoge stereo versterker. Dat moet goed nieuws zijn voor de liefhebbers van hifi op een traditionele manier.

Wat u daar slechts voor nodig hebt is een Bluetooth muziekontvanger van bijvoorbeeld Marmitek.

Deze muziekontvanger sluit u op dezelfde manier op uw versterker aan als bijvoorbeeld een cd-speler of een platenspeler. Zodra u de muziekontvanger van stroom voorziet zal de ontvanger het label Music Receiver uitzenden.

Vervolgens kunt u via bijvoorbeeld uw iPhone heel eenvoudig een Bluetooth verbinding maken met uw muziekontvanger. Zodra de verbinding tussen uw iPhone en de muziekontvanger gemaakt is, kan er muziek via uw stereo versterker beluisterd gaan worden.

Muziek streamen via wifi

Een andere manier om muziek te streamen is via wifi. Het voordeel van wifi is het veel grotere bereik. Zo kan het apparaat, bijvoorbeeld uw pc, van waaraf u de muziek gaat streamen zich ergens op de bovenverdieping van uw huis bevinden, terwijl de muziekontvanger zich in de huiskamer bevindt.

Een nadeel van muziek streamen via wifi is, dat dit alleen mogelijk is binnen het bereik van uw thuisnetwerk en draadloze netwerkverbinding.

Een groot voordeel is dan wel weer dat uw muziek ongecomprimeerd via uw thuisnetwerk en wifi verzonden wordt. Wat de geluidskwaliteit zonder meer ten goede kan komen.

Iets wat u overigens alleen zult kunnen horen wanneer u beschikt over een stereo set, die qua geluidskwaliteit al een behoorlijk eind richting hifi gaat.

Muziek streamen via wifi is dan ook vooral interessant voor muziekliefhebbers die beschikken over een stereo installatie die op een vaste plek staat. En die veelal bestaat uit losse componenten, zoals versterker, cd-speler, platenspeler en tuner.

De wifi muziek streamer wordt direct aangesloten op de versterker. Nadat vanaf bijvoorbeeld de pc verbinding is gemaakt met de wifi muziek ontvanger kan direct met het streamen van muziek worden begonnen.

Bij voorkeur dient u te beschikken over een pc of laptop met daarop een mp3-muziekverzameling van goede kwaliteit.

Overigens hebt u om muziek te kunnen streamen via wifi veelal geen speciale software op uw pc nodig. Want muziek streamen via wifi kunt u gewoon doen via Windows Media Player.

In de rechterkolom van Windows Media Player vindt u bovenin het tabblad Afspelen de knop Afspelen met. Via deze knop kunt u de wifi muziek streamer in uw thuisnetwerk selecteren.

mp3 streamen met Windows Media Player

Hiermee zal een apart venster worden geopend met daarin de muziek die gestreamd zal gaan worden naar uw stereo versterker.

Vervolgens kunt u lekker op uw bank plaatsnemen en van de muziek gaan genieten.

Muziek streamen via ethernet

Echter, wanneer u beschikt over een serieuze hifi stereo installatie, dan zou u de geluidskwaliteit van muziek streamen via wifi nog steeds wel eens onvoldoende kunnen gaan vinden.

Bovendien is het nadeel van elke draadloze verbinding, dat deze niet altijd even stabiel is. Dat terwijl u voor het streamen van muziek met hoge kwaliteit echt een zeer stabiele verbinding nodig hebt.

De enige manier om tot op de dag van vandaag de snelste en meest stabiele netwerkverbinding te verkrijgen is via ethernet, ofwel de ouderwetse netwerkkabel.

Voor de muziekliefhebber voor wie hoge kwaliteit uitermate belangrijk is, zijn er dan ook muziek streamers te koop met een ethernetaansluiting. Zodat u de muziek streamer via een netwerkkabel met uw thuisnetwerk kunt verbinden.

Uiteraard moet u er dan tevens voor zorgen dat ook de pc van waaraf u de muziek streamen gaat via een netwerkkabel met uw thuisnetwerk is verbonden.

Muziek streamen via ethernet is met name raadzaam wanneer u er de voorkeur aan geeft om digitale muziek in bijvoorbeeld het bestandsformaat .FLAC op te slaan en ongecomprimeerd af te spelen.

Bent u wat sneller tevreden waar het geluidskwaliteit betreft, dan kunt u uzelf de moeite van het aanleggen van netwerkkabel in uw huis besparen. Want het verschil in geluidskwaliteit zal u nogmaals hoogstwaarschijnlijk alleen op gaan vallen wanneer u beschikt over een heuse hifi stereo installatie. Bovendien moet tevens de opnamekwaliteit van de muziekstukken uitmuntend zijn.

En precies dat komen we tegenwoordig helaas steeds minder vaak tegen. Zeker wanneer uw voorkeur uitgaat naar popmuziek en aanverwante muzieksoorten.

Gerelateerde artikelen