Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat als je het wachtwoord van je router vergeten bent?

Om toegang te krijgen tot een router heb je een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord wordt standaard ingesteld door de producent van de router. Je kunt het blijven gebruiken totdat je besluit het wachtwoord van je router te veranderen.

Heb je echter ooit al eens het wachtwoord veranderd en ben je dit wachtwoord vergeten? Dan heb je een wat groter probleem. Omdat in dit geval een vergeten wachtwoord onmogelijk te achterhalen is.

Wat is een router wachtwoord?

Een router wachtwoord heb je nodig om instellingen in je router aan te kunnen passen. Bijvoorbeeld de naam van je draadloze netwerk of het wachtwoord van je wifi.

Toegang tot je router krijg je door het IP-adres van de router in te voeren in de adresbalk van je webbrowser. Het inlogscherm van je router zal vervolgens in de browser worden getoond. In dit scherm kun je aansluitend het wachtwoord invoeren dat nodig is om toegang te krijgen tot je router.

Hoe kom ik aan het wachtwoord van mijn router?

Je bent zeer zeker niet de eerste die het wachtwoord van de router niet zo zeer vergeten is maar het gewoon niet weet. Dat komt omdat veel routers met een vooraf ingesteld wachtwoord worden geleverd.

Dit standaard ingestelde wachtwoord vind je vaak in de handleiding van de router of op een sticker die zich op de achterkant van de router bevindt.

Is dit niet het geval bij jouw router, dan is de kans groot dat de woorden “admin” of “password” als standaard wachtwoord zijn gebruikt. Of dat er helemaal geen wachtwoord is ingesteld.

Werkt ook dat niet, dan kun je altijd nog proberen om het wachtwoord via https://www.routerpasswords.com/ te achterhalen. Om het wachtwoord te kunnen vinden heb je het merk en het type van je router nodig.

Het is zonder meer van belang dat je het standaard wachtwoord van je router te weten komt. Omdat dit wachtwoord weer zal worden ingesteld zodra je je router reset.

Wat als je het wachtwoord van je router bent vergeten nadat je het hebt veranderd?

Als je het zelf ingestelde wachtwoord van je router vergeten bent, dan zit er niets anders op dan je router resetten. Bij het resetten van je router worden alle instellingen in de router teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Dat geldt ook voor het wachtwoord.

Dit betekent dat je alle instellingen die je ooit eens hebt aangepast in de router, bijvoorbeeld wifi-instellingen, weer opnieuw zult moeten doen.

Dat maakt het raadzaam om eerst alle gegevens die je eventueel nodig hebt om de instellingen opnieuw te kunnen maken verzamelt voordat je de router reset.

Het resetten van een router gaat vaak als volgt:

  1. Achterop het apparaat, meestal in de buurt van de aan-uitknop, vind je een klein onopvallend knopje. Een knopje dat in de behuizing van de router zit verzonken en dat je niet met je vinger kan indrukken. Doordat er een klein kuiltje in de knop zit, kun je deze wel indrukken met een paperclip, een tandenstoker of een tapasprikker.
  2. Druk de resetknop in en houdt de resetknop een seconde of 5 ingedrukt. Vaak zal het powerlampje tijdens het ingedrukt houden van de resetknop rood van kleur worden. Laat de resetknop direct los als het powerlampje van keur verandert.

De router zal nu opnieuw opstarten. Wacht geduldig tot de router opnieuw is opgestart en dat alle lampjes branden die moeten branden.

De precieze procedure van het resetten van jouw router staat meestal in de handleiding.

Zodra de router is opgestart, kun je zogezegd inloggen met het standaard wachtwoord dat de producent van de router heeft ingesteld.

Het wachtwoord van je router vergeten is geen enorm probleem. Want je kunt altijd weer toegang krijgen tot je router door de router te resetten. Je verliest dan alleen wel alle instellingen die je wellicht ooit zelf hebt aangepast. Deze aanpassingen zul je opnieuw moeten doen na het resetten.

Gerelateerde artikelen