Hoe u een externe harde schijf vindt die aan al uw wensen voldoet

Als u naar een externe harde schijf op zoek gaat, dan ontdekt u al snel dat er een hoop te kiezen is. En ook dat een externe harde schijf slechts enkele tientjes kan kosten, maar ook zomaar enkele honderden Euro’s.

Dat maakt het waard om rustig te kijken welke externe harde schijf het best aansluit bij uw wensen. Zodat u niet meer geld uit hoeft te geven dan noodzakelijk.

Waarom een externe harde schijf?

De harde schijf kent u ongetwijfeld als het onderdeel in uw pc waarop bestanden worden opgeslagen en bewaard. Ook als uw pc uit staat. Op de harde schijf kunt u net zo lang bestanden blijven opslaan totdat deze vol is.

Moderne pc’s hebben een harde schijf aan boord met een opslagcapaciteit van enkele honderden gigabytes tot enkele terabytes. Die is dus niet zomaar vol.

Dus waarom zou u dan nog een harde schijf willen hebben? En wel één die u via USB op uw pc kunt aansluiten, ofwel externe harde schijf.

De beste reden om het kopen van een externe harde schijf te overwegen is om een betrouwbare back-up, ofwel een reservekopie, te maken van uw persoonlijke bestanden.

Uw persoonlijke verzameling foto’s of u digitale muziekverzameling zijn slechts enkele voorbeelden van bestanden die u hoogstwaarschijnlijk niet graag kwijtraakt. En de enige mogelijkheid om het plotseling kwijtraken van dergelijke bestanden te voorkomen is door regelmatig een back-up te maken.

Een externe harde schijf uitermate geschikt om reservekopieën op onder te brengen van uw persoonlijke bestanden. Want de opslagcapaciteit van een externe harde schijf kan minimaal net zo groot zijn als de opslagcapaciteit van de harde schijf in uw pc. Waarmee u voldoende opslagruimte hebt voor al uw persoonlijke bestanden.

Hoe werkt een externe harde schijf?

Veelal is de externe harde schijf via een USB-kabel aansluiten op een vrije USB-poort in uw pc al voldoende om door uw pc herkend te worden als harde schijf.

Uitzondering daarop kan zijn de 3,5 inch externe harde schijf die stroom uit het stopcontact nodig heeft en die voorzien is van een aan/uit knop in de behuizing van de externe harde schijf. In dit geval zult u eerst de stekker in het stopcontact moeten steken en de aan/uit knop moeten bedienen voordat de externe harde schijf door de pc herkend zal worden.

Zodra de externe harde schijf door uw pc herkend is, dan zal deze net als de harde schijf in uw pc in Verkenner weergegeven worden als schijfstation en een eigen schijfletter krijgen. Bijvoorbeeld D:, E: of F: .

De externe harde schijf in Verkenner bekijken gaat als volgt:

  1. 1. Start Verkenner.
  2. Klik in de linkerkolom, de navigatiekolom, op het onderdeel Deze pc .
  3. In de categorie Apparaten en stations in het weergavevenster vindt u vervolgens uw externe harde schijf. Dubbelklikken op het pictogram van de externe harde schijf zal vervolgens de inhoud ervan tonen.

Het werken met een externe harde schijf gaat op precies dezelfde wijze als het werken met de harde schijf die reeds is ingebouwd in uw pc.

Welk type externe harde schijf hebt u nodig?

Bij een externe harde schijf kunt u om te beginnen kiezen uit een SSD harde schijf of de oude vertrouwde HDD harde schijf.

De SSD harde schijf maakt voor de opslag van uw bestanden gebruik van een type computerchip waarin data opgeslagen en bewaard kan worden. Feitelijk is een SSD dus niet langer een harde schijf, maar een slechts een kastje waarin een aantal van deze computerchips is ondergebracht.

De SSD is aanzienlijk sneller dan de oude vertrouwde harde schijf. En tevens betrouwbaarder omdat er geen draaiende delen in een SSD zitten.

Wel is een SSD een stuk duurder per gigabyte opslagruimte. Voor rond de 50 Euro hebt u bijvoorbeeld een SSD externe harde schijf van circa 250GB. Voor hetzelfde geld echter, koopt u traditionele externe harde schijf met een opslagcapaciteit van wel 1TB, ofwel 1000GB.

We mogen dan ook gerust stellen dat wanneer u veel grote bestanden zoals foto –en videobestanden, grote hoeveelheden bestanden of een combinatie van de twee wilt kunnen opslaan, u doorgaans beter af bent met een traditionele harde schijf.

De meest gangbare opslagcapaciteit van traditionele harde schijven is 1TB of 2TB. Dit is voor de meeste privédoeleinden ruim voldoende. Maar een opslagcapaciteit van 4TB tot zelfs 10TB behoort ook tot de mogelijkheden.

Een SSD kan ondanks zijn aanzienlijk hogere prijs per GB toch een prima keuze zijn wanneer u niet al teveel opslagruimte nodig hebt, maar uw externe harde schijf om wat voor een reden dan ook wel veel moet meenemen. Want een SSD externe harde schijf weegt weinig en kan tevens een stuk beter tegen vallen dan een traditionele HDD externe harde schijf.

Hoeveel opslagcapaciteit hebt u eigenlijk echt nodig?

Maar wanneer hebt u echt genoeg aan een betaalbare SSD externe harde schijf met enkele honderden gigabytes aan opslagruimte? En wanneer moet u toch echt gaan uitkijken naar een traditionele externe harde schijf die u terabytes aan opslagruimte biedt?

In het algemeen kan gesteld worden dat wanneer u een gemiddelde computergebruiker bent, dan gebruikt u om en nabij de 300 GB aan schijfruimte op uw pc.

Hierbij zal het overgrote deel van die 300 GB aan schijfruimte worden ingenomen door:

Als u veel presentaties maakt in bijvoorbeeld PowerPoint, dan hebt u er nog iets bij wat de nodige schijfruimte opslokt.

Dit in tegenstelling tot tekstbestanden die u maakt in Word of een andere tekstverwerker. Deze vragen in verhouding een stuk minder schijfruimte.

Apps en software die u op uw pc geïnstalleerd hebt staan, hoeven we hierbij niet mee te rekenen. Apps en software moeten namelijk altijd opnieuw geïnstalleerd worden als er iets gebeurt met uw pc.

Tenzij u naast een back-up van uw persoonlijke bestanden een zogenaamde systeemkopie, ofwel een image, maakt van uw pc. Hierbij maakt u een exacte kopie van de installatie van Windows en de apps en software die u op uw pc gebruikt.

In Windows 10 kan dit via Configuratiescherm, Systeem en beveiliging, Back-up maken en terugzetten ( Windows 7) optie Systeemkopie maken.

Een gemiddelde systeemkopie zal ongeveer 50GB aan schijfruimte vragen.

In de praktijk komt het er op neer dat wanneer u 300GB à 400GB aan opslagruimte op de harde schijf van uw pc gebruikt, een externe harde schijf van 2TB voldoende zou moeten zijn om een jaar lang dagelijks een back-up van uw pc op te kunnen maken.

Echter, bijna niemand zal in de praktijk een back-up nodig hebben van zijn of haar pc van een jaar terug. Dit betekent dat u voor de meeste doeleinden ruim voldoende zult hebben aan een externe harde schijf van 1TB.

Anders wordt het uiteraard wanneer u op de harde schijf van uw pc grossiert in grote bestanden en het aantal bestanden nog steeds groeiende is. In dat geval kunt het best maar gewoon besluiten om minimaal voor een externe harde schijf van 4TB te gaan.

Want nogmaals, schijfruimte op een traditionele harde schijf is goedkoop te noemen.

Welk formaat externe harde schijf hebt u nodig?

Wat het formaat betreft zijn we snel klaar. Want externe harde schijven zijn slechts in twee formaten te koop. Namelijk: 2,5 inch en 3,5 inch. Formaten die bepaald worden door de harddisk waarvan de externe harde schijf gemaakt is.

De 2,5 inch externe harde schijf is beduidend kleiner dan de 3,5 inch. Dit maakt de 2,5 inch schijf bij uitstek geschikt om gebruikt de worden als portable harde schijf. De 3,5 inch externe harde schijf is daarentegen het meest geschikt voor bij een desktop pc.

Met name omdat een 3,5 inch externe harde schijf altijd van stroom moet worden voorzien via het stopcontact. De 2,5 inch externe harde schijf kan daarentegen veelal via de USB-poort van uw pc van voldoende stroom voorzien worden om zijn werk te kunnen doen.

Een ander verschil tussen een 2,5 inch harddisk en een 3,5 inch harddisk is, dat de 2,5 inch harde schijf over het algemeen stiller is dan de 3,5 inch, maar ook langzamer.

Iets over USB

Een externe harde schijf sluit u zogezegd aan op uw pc middels een USB-kabel die u in een vrije USB-poort in uw pc stopt.

Maar wat wellicht een verrassing zal zijn is dat er niet slechts één soort USB is. Er zijn er maar liefst 4. Te weten:

  1. USB 2.0 – De oudste USB-standaard die we nog geregeld tegenkomen op de wat oudere pc’s en randapparaten.
  2. USB 3.0 – De USB standaard waarmee de meeste pc’s zijn uitgerust en die te herkennen is aan de blauwe lip in de USB-poort.
  3. USB 3.1 – De opvolger van USB-3.0.
  4. USB Type-C – De nieuwste USB-standaard die zich met name onderscheidt door een nieuw type stekker die kleiner is en die niet langer verkeerd om kan zitten, waardoor u de stekker niet in de USB-poort kunt steken.

Wat u over de diverse USB-standaarden slechts hoeft te weten in combinatie met een externe harde schijf is dat:

  • Hoe nieuwer de standaard, hoe hoger de overdrachtssnelheid is. En dus hoe sneller uw bestanden naar de externe harde schijf gekopieerd kunnen worden.
  • U een nieuwe externe harde schijf die USB 3.0 of USB 3.1 ondersteunt gerust kunt gebruiken met een pc die alleen USB 2.0 poorten heeft. Alleen zal dan de overdrachtssnelheid minder zijn dan wanneer uw pc wel USB 3.0 of 3.1 zou ondersteunen.
  • USB Type-C zoals gezegd een ander type stekker heeft. Wat betekent dat u een verloopstekker nodig hebt als u USB Type-C wilt gebruiken in combinatie met oudere USB-standaarden.

Echter, wanneer u een desktop pc hebt dan kunt u er uiteraard voor kiezen om uw pc van een USB 3.0, 3.1 of Type-C uitbreidingskaart te voorzien die u in een vrij PCI Express slot in uw pc steekt. Met deze relatief simpele ingreep laat u uw al wat oudere pc alsnog de nieuwste USB-standaarden ondersteunen.

Dat er nog best wat komt kijken bij het uitkiezen van een externe harde schijf zal duidelijk geworden zijn.

Echter, voor algemeen gebruik hoeft de keuze niet al te moeilijk te zijn. Zogezegd biedt de traditionele harde schijf veel opslagruimte voor relatief weinig geld. Daarbij is de overdrachtssnelheid van een moderne USB-aansluiting ruim voldoende om volledig gebruik te kunnen maken van de snelheid van de gemiddelde traditionele harde schijf.

Dit maakt samengevat een traditionele externe harde schijf een externe harde schijf die geschikt is voor vele gebruiksdoelen. Een SSD externe harde schijf is vooral een goede optie wanneer u veel onderweg bent en een externe harde schijf ook onderweg vaak nodig hebt.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor