Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Je computer afsluiten en hoe dat ook via het toetsenbord kan

Je computer afsluiten kan ook met het toetsenbord

Een Windows-computer afsluiten houdt het openen van menu’s en meerdere malen klikken in. De afsluitprocedure van een pc bestaat daarmee uit meer handelingen dan misschien noodzakelijk.

Bovendien gebruik je standaard je muis voor het uitschakelen van je pc. Maar wat als die nou net toevallig even alle dienst weigert?

Je pc afsluiten en helemaal uitzetten ‘volgens het boekje’

Laten we voor alle duidelijkheid eerst nog eens kijken naar hoe we normaal gesproken een Windows-pc afsluiten. Dit gaat op de volgende manier:

 1. Klik op de knop Start op de taakbalk.
 2. Het startmenu wordt hiermee geopend. Rechts onderin het startmenu vinden we het pictogram dat een aan-uitknop uitbeeldt. Klik hierop.
 3. Dit opent een contextmenu. Klik in dit contextmenu op de optie Afsluiten.

Zodra je op de optie Afsluiten klikt, begint Windows direct met het afsluiten van je pc. Zodra je pc volledig is afgesloten zal je beeldscherm zwart worden. Daarmee is het uitzetten van je pc voltooid.

Je computer afsluiten met het toetsenbord

De standaardprocedure voor het afsluiten van je computer is niet heel ingewikkeld, maar het kan zeker makkelijker. En wel via een sneltoets. Windows kent verschillende sneltoetsen om je computer af te sluiten.

Afsluiten met Alt+F4

Eén van de sneltoetsen waarmee je je computer kunt afsluiten is: Alt+F4. Bij het afsluiten van je pc met deze sneltoets heb je aan alleen je toetsenbord voldoende. 

Bij het gebruiken van Alt+F4 is het alleen wel belangrijk om te weten dat deze sneltoets primair bedoeld is voor het afsluiten van apps. Dus als je bijvoorbeeld bezig bent met het lezen van dit artikel en je drukt op Alt+F4, dan zal je browser worden afgesloten.

Druk daarom eerst de sneltoets Windows-logotoets+D. Dat toont het bureaublad. Als je Alt+F4 drukt terwijl het bureaublad in zijn geheel op je beeldscherm getoond wordt, kun je wel direct je computer afsluiten.

Windows toont dan de bovenstaande afbeelding. In de afbeelding vraagt Windows wat de computer moet doen. Met de pijltjestoetsen op je toetsenbord kun je de optie Afsluiten selecteren. Je computer wordt daadwerkelijk afgesloten zodra je op de Entertoets drukt.

Afsluiten met Ctrl+Alt+Del(ete)

Een andere sneltoets die je kunt gebruiken om je computer mee af te sluiten is Ctrl+Alt+Del(ete)

Zodra je deze sneltoets indrukt wordt in Windows 10 je scherm blauw zoals in bovenstaande afbeelding en in Windows 11 zwart. De opties de Windows toont zijn overigens in zowel Windows 10 als in Windows 11 hetzelfde.

Ook via de sneltoets Ctrl+Alt+Del(ete) kun je je computer afsluiten met alleen het toetsenbord. En wel via de pijltje-omhoogtoets.

Telkens als je op deze toets drukt, zal een wit kader om een andere optie verschijnen. Blijf drukken totdat de aan-uitknop rechts onderin het scherm wit omkaderd is. Druk aansluitend op de Entertoets om je computer daadwerkelijk af te sluiten.

Maar gewoon met de muis op de aan-uitknop klikken kan natuurlijk ook.

Afsluiten met Windows-logotoets+X

De laatste sneltoets waarmee je je pc kunt afsluiten is Windows-logotoets+X. Met deze sneltoets open je het contextmenu van knop Start op de taakbalk. Ook dit contextmenu bevat de optie Afsluiten. Je kunt deze optie zowel via de muis als het toetsenbord selecteren.

Via het toetsenbord je pc afsluiten gaat het snelst door achtereenvolgens te drukken:

 1. Windows-logotoets+X
 2. A
 3. A
 4. Enter
 5. F

Je computer zal vervolgens worden afgesloten.

Een snelkoppeling maken om je pc mee af te sluiten

Als je denkt dat je een sneltoets voor het afsluiten van je pc, en de vervolgstappen, snel zult vergeten dan kun je besluiten om een snelkoppeling te maken op je bureaublad voor het afsluiten van je pc.

Dubbelklikken op die snelkoppeling zal je computer dan direct afsluiten. Een snelkoppeling maken om je pc me af te sluiten gaat als volgt.

 1. Druk de sneltoets Windows-logotoets+D om het bureaublad te tonen.
 2. Klik met de rechtermuisknop een leeg gedeelte op je bureaublad.
 3. Hiermee opent een contextmenu. Wijs de optie Nieuw aan in het contextmenu en klik in het vervolgmenu op de optie Snelkoppeling.
 4. Dit opent het dialoogvenster Snelkoppeling. Typ in het invoervak het volgende commando: shutdown /s /t 0 . Waarbij het laatste teken het cijfer nul is. Klik aansluitend op de knop Volgende.
 5. Geef in het volgende venster de snelkoppeling een naam. Bijvoorbeeld: PC afsluiten. Klik vervolgens op de knop Voltooien.

Er staat nu een snelkoppeling op je bureaublad met de naam PC afsluiten. Erop dubbelklikken zal zoals gezegd je pc direct uitschakelen.

Als je wilt kun je vervolgens deze snelkoppeling toevoegen aan het startmenu, zodat je je computer met één klik kunt afsluiten. Dit gaat als volgt:

 1. Klik me de rechtermuisknop op de snelkoppeling.
 2. Hiermee opent het contextmenu van de snelkoppeling. Klik in het contextmenu op de optie Aan start vastmaken.

In het startmenu van Windows 10 zal nu een tegel met het bijschrift PC afsluiten worden weergegeven. In Windows 11 zal in het startmenu, in de categorie Vastgemaakt, een knop worden opgenomen met hetzelfde bijschrift.

Om een duidelijkere knop of tegel te maken, kun je overigens besluiten om eerst het pictogram van de snelkoppeling te wijzigen alvorens de snelkoppeling vast te maken aan het startmenu

Wat moet je doen als je pc niet meer afsluit met muis of toetsenbord?

Alle in dit artikel besproken methodes kun je gebruiken voor het afsluiten van je computer als de muis of het toetsenbord werkt. Maar soms zit een computer zo vast, dat deze niet langer reageert op muis of toetsenbord.

De stroom uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken is in dat geval absoluut niet aan te raden. Bij een laptop zal het zelfs niet eens helpen. Omdat de accu dan simpelweg de stroomvoorziening zal overnemen.

Bij het plotseling uitschakelen van de stroom zal bij een desktop van het ene op het andere moment alles uit het RAM-geheugen verwijderd worden. Dit kan niet alleen leiden tot het verlies van data maar ook tot het beschadigen van programma’s.

De enige juiste manier om een computer af te sluiten die nergens meer op reageert is 4 seconden de aan-uitknop ingedrukt houden. Hiermee zorg je dat Windows de tijd heeft om het intern geheugen netjes leeg te maken alvorens de computer af te sluiten.

Je computer op een juiste manier afsluiten is belangrijk. Je voorkomt er niet alleen onnodig stroomverbruik en slijtage mee, maar je voorkomt er tevens mee dat bestanden beschadigen en onbruikbaar raken.

Gerelateerde artikelen