Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Een USB-stick uitwerpen: het kan ook via Verkenner

USB-stick uitwerpen

Een USB-stick uitwerpen, wat is dat nu precies? Het is de manier om een USB-stick veilig te verwijderen uit je Windows-pc. Dit is vooral belangrijk op momenten dat je niet zeker weet of je pc nog bezig is met gegevens schrijven naar je USB-stick of van je USB-stick.

Want je kunt een USB-stick gerust uit de USB-poort halen als je computer er niet mee bezig is. Maar was je computer per ongeluk nog wel bezig met de USB-stick, dan kan dit zowel je USB-stick als de bestanden die erop staan beschadigen.

Een USB-stick uitwerpen in Windows 10 (en Windows 11)

Een USB-stick uitwerpen kan in Windows op twee manieren. De eerste manier is via de knop Verborgen pictogrammen weergeven in het systeemvak op de taakbalk.

Zodra je op deze knop klikt, toont Windows een paneeltje. Hierop staat onder andere het pictogram Hardware veilig verwijderen en media uitwerpen weergegeven. Tenminste, als er externe schijfstations via USB op de pc zijn aangesloten. Een USB-stick is zo’n extern schijfstation.

Op dit pictogram klikken en vervolgens het schijfstation selecteren dat je wilt uitwerpen, verzekert je ervan dat je je USB-stick veilig uit je pc kunt halen.

Dit is echter een vrij omslachtige manier vergeleken met de tweede manier waarop je een USB-stick kunt uitwerpen.

Je USB-stick uitwerpen via Verkenner

De tweede manier van een USB-stick uitwerpen verloopt via Verkenner en gaat als volgt:

  1. Start Verkenner via het pictogram op de taakbalk of druk de sneltoets Windows-logotoets+E.
  2. Klik in de linkerkolom, het navigatiepaneel, op de vermelding Deze pc.
  3. In het weergavepaneel wordt nu je USB-stick weergegeven in de categorie Apparaten en stations. Klik er met de rechtermuisknop op.
  4. Dit opent het contextmenu van de USB-stick. Klik op de optie Uitwerpen.

Na het klikken op de optie Uitwerpen, zal je USB-stick in Windows 10 direct niet langer worden getoond in Verkenner en kun je de USB-stick verwijderen. In Windows 11 krijg je een melding dat de hardware (USB-stick) veilig kan worden verwijderd.

Je USB-stick uit je computer halen met behulp van de optie Uitwerpen zorgt ervoor dat Windows alle schrijf -en leesacties voltooid en vervolgens stopt. Je voorkomt ermee dat de USB-stick of de bestanden die erop staan per ongeluk beschadigd raken tijdens het verwijderen van de USB-stick.

Gerelateerde artikelen