Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Waar kun je je beeldscherm het beste mee schoonmaken?

beeldscherm schoonmaken van laptop computer en pc Photo by John Schnobrich on Unsplash

Je zou het misschien niet denken, maar een beeldscherm schoonmaken is best een delicaat klusje. Want je hebt niet alleen te maken met een elektrisch apparaat, maar tevens met materiaal dat snel beschadigd raakt.

Voor het schoonmaken van je beeldscherm kun je dan ook zeker niet alles gebruiken. Het gebruik van glasreiniger bijvoorbeeld is niet aan te raden. Evenals papieren doekjes, want dat bevat vaak houtvezel.

Waar kun je een beeldscherm het best mee schoonmaken?

Een beeldscherm bestaat uit twee delen. Het beeldscherm zelf en de behuizing waar het eigenlijke beeldscherm inzit. Dat geldt zowel voor de monitor van je desktop-pc als voor het beeldscherm van je laptop.

Voor het reinigen van de behuizing van je beeldscherm kun je elk huishoud schoonmaakmiddel gebruiken dat ook geschikt is voor het schoonmaken van je pc.

Gebruik geen glasreiniger, multi-reiniger of ander huishoud schoonmaakmiddel

Met een multi-reiniger bijvoorbeeld kun je gerust je computer schoonmaken. Dit geldt absoluut niet voor het eigenlijke beeldscherm.

Beeldschermen zijn namelijk veelal voorzien van speciale laagjes die de beeldkwaliteit en het kijkcomfort verhogen. Laagjes die snel beschadigd zouden kunnen raken, of van het beeldscherm afgewreven zouden kunnen worden, wanneer je het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt.

Niet boenen

Waar beeldschermen over het algemeen ook slecht tegen kunnen is te veel druk. Dus boenen op je beeldscherm om een hardnekkige vlek weg te krijgen kan je beeldscherm beschadigen.

Dit zijn geschikte middelen om je beeldscherm mee te reinigen

Je beeldscherm trekt vooral veel stof aan. Een beeldscherm schoonmaken is dan vaak ook vooral stof verwijderen.

1) Swiffer Duster

Daar gebruik ik vaak gewoon een Swiffer Duster voor het stofvrij maken van mijn beeldscherm. De zachte microvezels waarvan de Swiffer Duster gemaakt wordt, zijn zacht genoeg voor het reinigen van een beeldscherm en houden bovendien het stof goed vast.

Als er alleen stof op je beeldscherm zit, dan gaat het schoonmaken het snelst met een Swiffer Duster.

2) Microvezeldoek

Het enige doekje dat geschikt is voor het schoonmaken van je beeldscherm is een microvezeldoek. Dit type doekje is zacht genoeg om je beeldscherm niet per ongeluk te beschadigen tijdens het schoonmaken.

Bovendien hoef je maar weinig druk te zetten op een microvezeldoekje om iets schoon te krijgen. Ook houdt een microvezeldoekje vocht goed vast.

3) Vochtige microvezeldoek

Sommig vuil krijg je niet van je beeldscherm af met alleen een droog doekje. Dan heb je wat vocht nodig of een schoonmaakmiddel. Inmiddels weet je dat je niet zomaar elk schoonmaakmiddel kunt gebruiken op je beeldscherm.

Wat je bovendien moet onthouden is dat je vocht nooit rechtstreeks op een beeldscherm moet spuiten. Want elektriciteit en vocht gaan slecht samen.

Schoonmaakmiddelen die je wel kunt gebruiken op je beeldscherm zijn:

  • (gedestilleerd) Water.
  • Azijn opgelost in water.
  • Speciaal schoonmaakmiddel voor beeldschermen. Grundig schermreiniger bijvoorbeeld.

Soms is een microvezeldoekje vochtig maken met alleen water al voldoende om vuil van je beeldscherm te verwijderen.

Je beeldscherm schoon in 5 stappen

We weten nu waarmee we een beeldscherm kunnen schoonmaken. Maar hoe maak je een beeldscherm nu het beste schoon en voorkom je dat je je beeldscherm beschadigt?

Dat doe je op de volgende manier:

  1. Zet je beeldscherm uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. Verwijder de stof met een Swiffer Duster of microvezeldoek.
  3. Maak de behuizing en de poot van het beeldscherm schoon. Eventueel met een vochtige doek.
  4. Maak het beeldscherm schoon met een schone droge microvezeldoek. Dit gaat het best door voorzichtig en met ronddraaiende bewegingen het vuil van je beeldscherm te verwijderen.
  5. Voor vlekken en vuil dat zich niet zo makkelijk laat verwijderen, bevochtig je een schone microvezeldoek met wat beeldschermreiniger. Haal de met beeldschermreiniger bevochtigde microvezeldoek in banen over het beeldscherm. Zo maak je je beeldscherm streeploos schoon.

Je beeldscherm ontvetten

Als zich vet op je beeldscherm heeft weten te verzamelen, dan heb je een schoonmaakmiddel nodig dat ontvet.

Een veilig middel om je beeldscherm mee te ontvetten is azijn. Dat is inderdaad zo’n middeltje dat oma vroeger al gebruikte voor tal van schoonmaakklusjes.

Meng om voor het ontvetten van je beeldscherm wat azijn met water en maak daar een microvezeldoekje vochtig mee. Wring het microvezeldoekje vervolgens zodanig uit dat er geen druppels vocht meer uitkomen. Maak vervolgens je beeldscherm voorzichtig en met ronddraaiende bewegingen schoon.

Een beeldscherm schoonmaken is makkelijk en snel te doen als je even weet wat je ervoor kunt gebruiken en waar je op moet letten. En wat voor het beeldscherm van je desktop-pc geldt, geldt ook voor het beeldscherm van je laptop.

Gerelateerde artikelen