Hoe u Microsoft Office gratis online gebruikt

Gratis Microsoft Office online

Microsoft Office is bekend bij iedere computergebruiker. Vooral omdat er in dit softwarepakket programma's opgenomen zijn waar we precies die dingen mee kunnen doen, waarvoor we een computer het liefst gebruiken. Zoals tekstverwerken, berekeningen maken, adressen verzamelen, e-mailen en een presentatie maken.

Iedere computergebruiker wil dan ook graag Microsoft Office op zijn of haar computer hebben. Echter, het softwarepakket Microsoft Office is niet goedkoop. Met name wanneer u Office niet zo heel vaak gebruikt, zult u blij zijn met het alternatief, namelijk: Microsoft Office gratis online kunnen gebruiken.

Werken met Microsoft Office online

Van software voor op de pc bent u gewend, dat u een programma eerst op de pc moet installeren, voordat u het programma kunt gebruiken.

Een voordeel daarvan is dat u geen internetverbinding nodig hebt om een programma dat op uw pc staat te gebruiken.

En nadeel is, dat u het programma alleen kunt gebruiken op de computer waarop het programma is geïnstalleerd. Dus wanneer u een programma op uw pc geïnstalleerd hebt, dan kunt u datzelfde programma niet op de laptop gebruiken, zonder het eerst ook op de laptop te installeren.

Echter, bij professionele software zoals Microsoft Office mag dat eigenlijk niet. Omdat u de software gekocht hebt voor gebruik op slechts 1 pc of 1 laptop.

U hebt alleen een Microsoft account, een internetverbinding en een webbrowser nodig

Met Microsoft Office online, bent u daar in één klap van verlost. En het is nog gratis ook. Microsoft Office online, wordt u namelijk door Microsoft via internet, gratis ter beschikking gesteld.

Dat betekent dat u Microsoft Office kunt gebruiken op iedere computer.

Daarvoor hebt u slechts 3 dingen nodig:

  1. Een computer die verbonden is met internet.
  2. Een recente webbrowser op uw computer, zoals: Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla Firefox.
  3. Een Microsoft account. Een Microsoft account hebt u, wanneer u een e-mailadres heeft bij Hotmail, Live of Outlook.com van Microsoft.

Hebt u nog geen Microsoft account, dan is dat geen probleem. U kunt eenvoudig en gratis een Microsoft account aanmaken op www.outlook.com.

De eenvoudigste manier om gebruik te gaan maken van Microsoft Office online is:

  1. Open uw webbrowser en ga naar de website Outlook.com.
  2. Log in met dezelfde inloggegevens als die u gebruikt bij Hotmail, Live, Outlook.com of MSN.
  3. De webmail app Outlook zal nu weergegeven worden in uw webbrowser. Door op de naar beneden wijzende pijl te klikken, zal het Microsoft Office menu geopend worden.
  4. Word, Excel of Powerpoint online, opent u via Outlook.com
  5. Door vervolgens te klikken op de tegel van de app die u wilt gaan gebruiken, zal de app, bijvoorbeeld Microsoft Word, in uw webbrowser worden geopend.

Word, Excel, Powerpoint of ander Office apps starten

Zodra Microsoft Word geopend is in uw webbrowser kunt u, na gekozen te hebben voor het maken van een nieuw document, direct beginnen met typen. Onder het typen wordt uw document op gezette tijden automatisch opgeslagen op Microsoft OneDrive.

Het document een unieke naam geven doet u door:

  1. Op het woord Document te klikken in de blauwe balk boven het documentvenster waarin u aan het typen bent.
  2. Het woord Document zal vervolgens lichtblauw omkaderd worden. U kunt nu de naam intypen die u uw document wilt geven.

uw online office document een naam geven

Uw documenten worden opgeslagen op internet

Documenten die u maakt met een van de Office apps: Word, Excel of Powerpoint worden standaard opgeslagen op Microsoft OneDrive, de 7 GB schijfruimte die Microsoft tevens gratis ter beschikking stelt voor het opslaan van bestanden en documenten.

Vanzelfsprekend is Microsoft OneDrive via internet tevens op iedere computer beschikbaar. Op deze manier kunt u overal en op iedere computer die met internet verbonden is, verder werken aan de documenten die u gemaakt hebt.

Documenten opslaan op de harde schijf van uw computer

Tevens is het mogelijk om documenten die u gemaakt hebt, op de harde schijf van de computer op te slaan. Dit doet u door in het menu Bestand, Opslaan als, te kiezen voor de optie Downloaden. Een kopie van dit bestand wordt dan vervolgens opgeslagen in de map Downloads op uw computer.

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld verder werken aan het document in Word of een andere Microsoft Office app die op uw computer staat.

Documenten op Microsoft OneDrive zetten

Uiteraard kunt u Office bestanden die u op uw computer hebt staan, ook op Microsoft OneDrive zetten, zodat u er verder aan kunt werken via Microsoft Office online.

Dit doet u door in bijvoorbeeld de app Word, te kiezen voor de optie OneDrive, die weergeven staat in de blauwe balk bovenin het venster.

Microsoft OneDrive benaderen via Microsoft Office Word online

Hiermee wordt uw OneDrive in uw browser geopend. Via de optie Uploaden die u wederom in de blauwe balk bovenin het venster vindt, kunt u bestanden die op uw computer staan, naar OneDrive uploaden.

Documenten van uw computer naar Microsoft OneDrive kopieren

Microsoft biedt u, zoals u ziet, alle vrijheid om gratis en overal aan uw Office documenten te werken.

Microsoft Office online is een prima alternatief voor Office op uw computer, wanneer u wel graag de beschikking wilt hebben over Office, maar Office niet zo gek veel gebruikt. En wanneer u een programma niet zo heel veel gebruikt, dan hebt u doorgaans tevens voldoende aan de standaard mogelijkheden voor het opmaken van documenten.

Wilt u echter gebruik kunnen maken van de meer geavanceerde opties in de apps van Microsoft Office, dan is het gratis Microsoft Office online wellicht iets minder geschikt voor u. Maar daar komt u snel genoeg achter wanneer u Office online gaat uitproberen.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren