Hoe kopieer ik een cd naar de harde schijf van mijn pc

Hoe kopieer ik een cd naar mijn pc? Het antwoord op die vraag hangt enigszins af van wat u precies met het kopiŽren van een cd bedoelt. Bedoelt u de inhoud van een cd-rom kopiŽren naar de harde schijf van uw pc, of bedoelt u een muziek-cd kopiŽren naar uw pc en er mp3-muziek van maken.

In beide gevallen kopieert u uiteraard de inhoud van de muziek-cd, de cd-rom of dvd naar de harde schijf. Het kopiŽren van de inhoud van een cd-rom of dvd gaat alleen op een iets andere manier dan een muziek-cd kopiŽren naar de pc. Beide zullen aan de orde komen.

Een muziek-cd naar de harde schijf kopiŽren

Wanneer u twijfelt of het werkelijk een muziek-cd of een cd met mp3-bestanden is die u gaat kopiŽren, dan kunt u dat heel makkelijk controleren door de cd in de cd-speler van uw pc te leggen, de lade te sluiten en even af te wachten.

Na enkele ogenblikken zal Windows u vragen of u de cd wilt afspelen. Zodra u dit venster hebt weg geklikt, kunt u via menu Start en de knop Computer in de rechterkolom van menu Start een verkennervenster openen dat de schijfstations in uw computer weergeeft.

Verkenner zal weergeven dat de cd een audio-cd is. Een audio-cd bevat zogenaamde .cda bestanden, die niet zomaar naar de harde schijf van de pc te kopiŽren zijn, om ze vervolgens af te spelen.

muziek-cd kopieren

De muziek op een audio-cd moet dan ook als mp3 naar de pc gekopieerd worden. Iets dat in computertermen het rippen van een cd wordt genoemd.

Nu is uiteraard de vraag: "Hoe kopieer ik muziek van een cd als mp3 naar mijn pc?"

Dit kunt u heel eenvoudig doen met het programma Windows Media Player, dat standaard in Windows geÔntegreerd is. Windows Media Player vindt u door:

 1. Menu Start te openen
 2. Vervolgens op de optie Alle programma's te klikken.
 3. In de lijst Alle programma's die in menu Start getoond wordt, zal het programma Windows Media Player worden weergegeven.
 4. Klik op Windows Media Player in menu Start op het programma te openen.

Met het openen van Windows Media Player zal direct de Mediabibliotheek worden getoond, waarin alle muziekbestanden, afbeeldingen en video's kunnen worden getoond die al op de computer staan.

muziek-cd rippen met Windows Media Player

Door op de kleine zwarte driehoek voor de vermelding Mediabibliotheek links bovenin het venster van Windows Media Player te klikken, wordt een klein snelmenu geopend waarmee u de inhoud van de muziek-cd (in de voorbeeldafbeelding E: ) kunt openen door erop te klikken.

Vervolgens zal in Windows Media Player de inhoud van de muziek-cd worden weergegeven. In de menubalk van Windows Media Player zal tevens de knop Cd rippen getoond worden. In het weergavevenster van Media Player worden naast alle nummers die op de cd staan ook selectievakjes weergegeven met daarin vinkjes. Door op de selectievakjes te klikken kunt u aangeven of een bepaald nummer wel of niet wilt rippen en als mp3 op uw pc wilt zetten. Als er een vinkje in het selectievakje staat, wordt het nummer van cd geript en als mp3 op uw pc gezet. Staat er geen vinkje in het selectievakje, dan zal dit nummer niet worden geript.

Maak doormiddel van aanvinken of juist uitvinken een selectie van de nummers die u van de muziek-cd wilt rippen en klik vervolgens op de knop Cd rippen in de menubalk.

Zodra u op de knop Cd rippen klikt, zal het rippen van de geselecteerde nummers worden gestart. Tevens zal op de menubalk de knop Ripinstellingen worden getoond. Via deze knop kunt u bijvoorbeeld instellen welke bestandsindeling de geripte nummers van de muziek-cd moeten krijgen op de harde schijf. In de voorbeeldafbeelding hieronder ziet u dat er gekozen is voor mp3. De muziekbestanden zullen dan ook in als mp3-bestand op de harde schijf van de pc worden gezet.

muziek-cd kopieren en opslaan als mp3

Muziek die u via Windows Media Player ript van een audio-cd wordt standaard opgeslagen in een map met als naam de naam van de artiest in de map Muziek, waarbij de nummers van de betreffende muziek-cd worden opgeslagen in een map met als naam de titel van de cd.

De nummers uit het voorbeeld bij dit artikel zijn dan ook opgeslagen in de map The Spaghetti Incident, welke een submap is van de map Guns N'Roses, welke is opgeslagen ondergebracht in de map Muziek, ofwel de bibliotheek Muziek. ( Windows 7 en Windows 8)

muziek van cd wordt opgeslagen in map met naam artiest en titel album

Zodra het rippen van de muziek-cd is voltooid en de nummers als mp3-bestand op de harde schijf van de pc zijn opgeslagen, kunt u ze afspelen met ieder willekeurige mp3-speler, waaronder Windows Media Player.

Dit kunt u onder andere doen door in menu Start te klikken op de knop Muziek in de rechterkolom in menu Start. Deze opent een Verkennervenster waarin de bibliotheek Muziek wordt weergegeven.

Dubbelklik op de mapnaam van de muzieknummers die u wilt afspelen om de map met daarin de nummers te openen en weer te geven in verkenner. Dubbelklikken op ťťn van de nummers zal vervolgens de mp3 speler starten en het nummer afspelen.

En cd met bestanden naar de harde schijf kopiŽren

Naast een muziek-cd kunt u uiteraard ook een cd-rom of een dvd hebben waar bestanden op staan die u naar de pc wilt kopiŽren. Om bestanden die op een cd-rom of op een dvd staan te kopiŽren naar de pc, gaat u als volgt te werk:

 1. Leg de cd of dvd in de dvd-speler van uw computer en sluit de lade.
 2. Open vervolgens menu Start en klik op de optie Computer in de rechterkolom van menu Start.
 3. Windows geeft in een Verkennervenster alle schijfstations van de computer weer. Dubbelklik op het pictogram van het dvd-station om de inhoud van de cd-rom of dvd te bekijken.
 4. Klik in het weergavevenster, waarin de bestanden die op de cd-rom staan worden weergegeven, om het venster te activeren.
 5. Druk vervolgens de toetscombinatie Ctrl+A om alle bestanden te selecteren die op de cd staan.
 6. Druk vervolgens de toetscombinatie Ctrl+C om alle geselecteerde bestanden te kopiŽren.
 7. Navigeer vervolgens via Windows Verkenner naar de map waarin u de bestanden die u van cd gekopieerd hebt wilt opslaan. Druk, zodra u de map geopend hebt waarin u de bestanden wilt opslaan, de toetscombinatie Ctrl+V om de geselecteerde bestanden in de map te plakken.

Dit is de snelste en simpelste manier om de complete inhoud van een cd-rom of dvd naar de harde schijf van de computer te kopiŽren.

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen slechts enkele bestanden van een cd naar de harde schijf van de pc te kopiŽren. Waarbij u:

 • Slechts ťťn bestand kopieert wanneer u het bestand met de muisaanwijzer aanwijst en vervolgens op het bestand klikt om het bestand te selecteren. Laat de muisaanwijzer op het geselecteerde bestand staan en klik op de rechtermuisknop. Het snelmenu in de onderstaande afbeelding zal nu openen. Kies in dit snelmenu de optie KopiŽren.
 • bestanden van cd naar harde schijf kopieren
 • Navigeer vervolgens via Verkenner naar een map op de harde schijf waar u het bestand naartoe wilt kopiŽren. Klik in het weergavevenster van deze map in Verkenner om het venster te activeren en klik vervolgens op de rechtermuisknop. Wederom zal het grijze snelmenu in beeld verschijnen. Kies nu de optie Plakken in het snelmenu om het gekopieerde bestand in de map te plaatsen. De optie Plakken zal overigens alleen maar zichtbaar zijn in het snelmenu wanneer u de kopieeractie ervoor juist heeft uitgevoerd.
 • Meerdere bestanden kunt op twee manieren selecteren en kopiŽren. Een aaneengesloten groep bestanden kunt u kopiŽren door op het eerste bestand in de groep te klikken, vervolgens de Shift-toets in te drukken en ingedrukt te houden terwijl u op het laatste bestand van de groep bestanden klikt. Alle bestanden die zich tussen de twee bestanden bevinden die u hebt aangeklikt, zullen blauw omkaderd worden. Waarmee door Windows wordt aangegeven dat ze geselecteerd zijn.
 • U kunt tevens meerdere bestanden selecteren wanneer deze niet in een groep bij elkaar staan. Alleen gebruikt u dan de Ctrl-toets in plaats van de Shift-toets om bestanden te selecteren en houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u klikt op de bestanden die u wilt selecteren om te kopiŽren. Ook nu weer zullen de bestanden die u hebt geselecteerd blauw omkaderd worden. Klik met de rechtermuisknop op ťťn van de geselecteerde, blauw omkaderde bestanden, en kies wederom de optie KopiŽren uit het geopende snelmenu.

Op welke manier u ook bestanden selecteert, het plakken ofwel het daadwerkelijke kopiŽren naar een map op de harde schijf gaat altijd op dezelfde manier. Namelijk:

 1. Navigeer met Verkenner naar de map waar u de bestanden naartoe wilt kopiŽren.
 2. Klik in het weergavevenster van de geselecteerde map.
 3. Klik op de rechtermuisknop om het snelmenu weer op te roepen.
 4. Kies in het geopende snelmenu voor de optie Plakken om de geselecteerde en gekopieerde bestanden in de map te plaatsen.

Deze wijze van bestanden kopiŽren kunt u overigens gebruiken voor iedere kopieeractie van bestanden op een Windows computer. Deze manier van kopiŽren is dan ook niet beperkt tot het kopiŽren van bestanden vanaf een cd of dvd, maar kunt u ook gebruiken om gewoon bestanden van de ene naar de andere map te kopiŽren.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren