Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Is Windows Defender genoeg of is een virusscanner nodig in Windows?

Een virusscanner is noodzakelijk op elke computer die permanent met internet verbonden is. Zeker wanneer het een Windows-pc betreft. Want Windows is ’s werelds meest gebruikte besturingssysteem. Virussen en andere kwaadaardige software maken om Windows-pc’s aan te vallen is daarom lucratief voor elke internetcrimineel.

Vanaf Windows 10 zit er standaard een virusscanner in Windows. De virusscanner draagt de naam Windows Defender en beschermt de pc tegen alle mogelijke aanvallen van buitenaf.

Betekent dit dan dat u niet langer een virusscanner hoeft te installeren op computers met Windows 10 en Windows 11? Dat hangt af van wie de computer gebruikt en wat ermee gedaan wordt.

Is Windows Defender een volwaardige virusscanner?

Windows Defender begon zijn leven als antispywareprogramma dat te downloaden was voor Windows XP. Later werd het vast onderdeel van Windows Vista, de opvolger van Windows XP. Windows Defender maakte dus eigenlijk al in 2007 onderdeel uit van Windows.

In die tijd had Microsoft tevens gratis antivirussoftware beschikbaar voor Windows-gebruikers. Microsoft Security Essentials heette dat.

Zowel Windows Defender als Microsoft Security Essentials waren toen bij lange na niet de allerbeste beveiligingssoftware die er te krijgen was. De software werd door beveiligingsdeskundigen dan ook niet heel serieus genomen en raadde aan altijd beveiligingssoftware van derden te installeren op een Windows-computer.

Het aloude Norton Antivirus is een bekend voorbeeld van beveiligingssoftware van derden.

Maar vanaf het moment dat Microsoft Security Essentials onderdeel werd van Windows Defender is het steeds een beetje beter gegaan met Windows Defender. En echt serieuze stappen werden gemaakt toen het onderdeel werd van Windows 10.

Inmiddels geeft AV-test, het vooraanstaande onafhankelijke instituut dat gespecialiseerd is in het testen van beveiligingssoftware, Windows Defender het predicaat: top product.

Dat betekent dat we Windows Defender zonder meer als een volwaardige virusscanner mogen beschouwen.

Hoe goed is Windows Defender antivirus?

Wat absoluut in het voordeel spreekt van Windows Defender is, dat het volledig op de achtergrond en in alle rust zijn werk doet. En zichzelf update zonder u daarover lastig te vallen met meldingen. Meldingen die er doorgaans eigenlijk niet toe doen, maar die voor menig computergebruiker wel degelijk voor verwarring kunnen zorgen.

De enige keer dat u iets van de aanwezigheid van Windows Defender zult merken is, wanneer het een bedreiging op uw computer heeft gevonden en heeft verwijderd.

Dat maakt het een uiterst gebruikersvriendelijk programma, dat werkt zoals een antivirusprogramma zou moeten werken.

Want als u goed omgaat met uw pc en Windows voldoende gelegenheid geeft om zichzelf te updaten, dan hebt u weinig te vrezen. Zeker wanneer u:

 • Niets illegaal downloadt.
 • Geen software en games uit bedenkelijke bronnen installeert.
 • Dubieuze websites bezoekt.
 • Niet zomaar op links klikt in e-mails van mensen, instellingen en bedrijven die u niet kent.

Maar mankeert er dan helemaal niets aan dit gratis antivirusprogramma dat vast onderdeel is van zowel Windows 10 als Windows 11?

Laten we om die vraag te beantwoorden eerst een kijken naar wat de definitie van antivirussoftware precies is:

Antivirussoftware is software die ontwikkeld is om bekende virussen op te sporen en uit te schakelen, maar vaak ook andere kwaadaardige software, zoals ransomware, Trojaanse paarden, wormen, spyware en adware. Software die nadelige gevolgen kunnen hebben voor apparaat en gebruiker.

Met die definitie in het achterhoofd mankeert er helemaal niets aan Windows Defender en is de antivirussoftware zonder meer goed genoeg is voor de thuiscomputer.

Windows Defender update zichzelf zogezegd. En niet alleen zodat het de nieuwste virussen herkent. Tevens zal het hele programma zichzelf updaten zodra er via Windows Update een nieuwe versie beschikbaar komt.

Daarmee kan onder andere voorkomen worden dat virussen en andere kwaadaardige software de virusscanner manipuleren.

Wat het programma verder goed maakt is dat zogezegd zelden tot nooit uw inbreng nodig is om zijn werk goed te kunnen doen.

Hierdoor loopt u zelfs als leek op het gebied van computers niet het gevaar dat u per ongeluk het verkeerde beslist. Waardoor de veiligheid van uw pc gevaar juist in het geding zou kunnen komen.

Het enige wat u dan ook slechts te doen staat is: zorgen dat u Windows goed up-to-date houdt. Maar ook dat gaat in Windows 10 en Windows 11 volledig automatisch.

Ik haal de definitie van wat een virusscanner is expres aan omdat Windows Defender nog dikwijls onterecht afkraakt wordt. Bijvoorbeeld omdat het geen onderdelen bevat die de prestatie van de pc zouden verbeteren en dat het geen aanvullende tools heeft zoals: VPN, wachtwoordmanager en bescherming tegen identiteitsdiefstal.

Dergelijke onderdelen dragen zonder meer bij aan een betere beveiliging van uzelf en uw pc. En aan steeds meer antiviruspakketten worden dergelijke onderdelen toegevoegd. Vooral om ze interessanter te maken als alternatief.

Maar dit alles maakt Windows Defender absoluut geen minder goede virusscanner.

Waar vind ik Windows Defender?

Windows Defender zit goed verborgen in Windows. Op zich is dat geen probleem. Want de antivirussoftware heeft zoals gezegd uw inbreng niet echt nodig.

Desalniettemin kan het een prettige gedachte zijn wanneer u op zijn minst kunt controleren of Windows Defender wel is ingeschakeld.

Contoleren of Windows Defender is ingeschakeld controleert u op uw Windows 10-pc als volgt:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik in menu Start op Instellingen.
 3. Klik in Instellingen op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 4. Klik het onderdeel Bijwerken en beveiliging in de linkerkolom op de optie Windows-beveiliging.
 5. Klik in Windows-beveiliging op het onderdeel Virus -en bedreigingsbeveiliging.
 6. Klik in het onderdeel Virus -en bedreigingsbeveiliging in de sectie Instellingen voor virus -en bedreigingsbeveiliging op de optie Instellingen beheren.

In Instellingen voor virus -en bedreigingsbeveiliging wordt u een overzicht getoond van de onderdelen van Windows Defender die ingeschakeld zijn en uitgeschakeld zijn.

Windows Defender is ingeschakeld op uw pc wanneer het onderdeel Realtime-beveiliging op Aan staat.

In Windows 11 controleert u op dezelfde manier of Windows Defender aan staat. U komt bij Windows Defender in Windows 11 als volgt:

 1. Klik op de knop Start in de taakbalk.
 2. Klik in menu Start op Instellingen.
 3. Klik in de linkerkolom op het onderdeel Privacy & beveiliging.
 4. Klik in onderdeel Privacy & beveiliging op de optie Windows-beveiliging.
 5. Klik in Windows-beveiliging op optie Virus -en bedreigingsbeveiliging.
 6. Klik in het onderdeel Virus -en bedreigingsbeveiliging in de sectie Instellingen voor virus -en bedreigingsbeveiliging op de optie Instellingen beheren.

Wanneer u een andere virusscanner dan Windows Defender op uw pc geïnstalleerd hebt, dan kunt u via Virus -en bedreigingsbeveiliging de instellingen van de geïnstalleerde virusscanner beheren.

Want zodra u een andere virusscanner op uw pc installeert, wordt Windows Defender automatisch uitgeschakeld.

Hoe kan ik Windows Defender inschakelen?

Wanneer op uw Windows 10-pc of Windows 11-pc geen virusscanner is geïnstalleerd, dan staat Windows Defender automatisch ingeschakeld. Dat betekent dat zelf Windows Defender inschakelen niet hoeft.

Het betekent tevens dat als u Windows Defender wilt gaan gebruiken, u de virusscanner die nu op uw pc staat moet verwijderen. Dit kunt u doen via het onderdeel Apps in Instellingen. Zodra de geïnstalleerde virusscanner van uw pc is verwijderd, wordt automatisch Windows Defender ingeschakeld.

Kan ik Windows Defender uitschakelen?

Als u een andere virusscanner op uw pc wilt gaan gebruiken, dan is eerst Windows Defender uitschakelen niet nodig. Windows Defender wordt vanzelf uitgeschakeld tijdens het installeren van de nieuwe antivirussoftware.

Windows Defender handmatig uitschakelen kan overigens wel. Dit doet u door in Instellingen voor virus -en bedreigingsbeveiliging onder Realtime-beveiliging op de schakelaar te klikken. De schakelaar zal dan grijs kleuren en het woord Aan wordt vervangen door Uit. Hiermee is Windows Defender uitgeschakeld.

Het uitschakelen van de virusscanner is soms noodzakelijk bij het installeren van software die niet goed met virusscanners kan omgaan. Dit komt echter nog slechts zelden voor. Dus controleer software altijd nogmaals nauwkeurig op betrouwbaarheid als het uitschakelen van de virusscanner noodzakelijk is om de software te installeren.

Wanneer u Windows Defender handmatig uitschakelt, dan zal het na het opnieuw opstarten van uw pc weer automatisch ingeschakeld worden.

Windows Defender is een volwaardige virusscanner die uitstekend geschikt is om een computer die bedoeld is voor thuisgebruik afdoende te beveiligen tegen virussen en ander onheil.

Windows Defender heeft daarbij als grootste voordeel dat het nauwelijks inbreng van u als gebruiker verwacht. Dit maakt de antivirussoftware met name geschikt voor mensen die minder verstand van computers hebben.

Gerelateerde artikelen