Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is Office, wat zit erin en heb ik het nodig?

U hebt de term Office of Microsoft Office ongetwijfeld wel eens ergens gehoord, gezien of gelezen. Maar wat is Office, ofwel Microsoft Office, nu eigenlijk precies? En is uw pc niet compleet als er geen Office op staat?

Dat ligt eraan. Want het is volledig afhankelijk van waar u uw computer voor gebruiken wilt. En er zijn heel veel dingen die uitstekend te doen zijn zonder Office. Maar vaak is het toch ook wel erg handig om Office op de computer te hebben.

Wat houdt Office in en waar hebt u het voor nodig?

Office is een Engels woord dat in het Nederlands kantoor betekent. Daarmee wordt alvast de richting duidelijk waarin u moet denken als het gaat om waar een Office-pakket voor bedoeld is.

Het bedrijf Microsoft is gespecialiseerd in het maken van software voor onze pc. Op iedere pc staat in ieder geval altijd één product dat door Microsoft gemaakt wordt en dat is Windows.

Windows is het nummer 1 besturingssysteem van de pc. In het kort zorgt een besturingssysteem ervoor dat alle onderdelen waaruit een pc bestaat met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast zorgt het besturingssysteem ervoor dat de opdrachten die wij de pc geven als gebruiker worden vertaald in een voor de computer begrijpelijke taal.

Daarmee voert Windows als besturingssysteem één specifieke taak uit op onze pc. In het algemeen mogen we stellen dat iedere app op onze pc bedoeld is om één specifiek ding mee te doen. Wanneer we op onze pc bijvoorbeeld foto’s en ander beeldmateriaal willen bewerken, dan kunnen we daarvoor de app op onze pc installeren die de naam Photoshop draagt.

En als we wat op internet willen doen dat gebruiken we daarvoor een app uit de categorie webbrowsers, zoals daar zijn: Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox.

Maar zelfs thuis willen we ook wel eens dingen kunnen doen die tevens vaak gedaan worden in een kantooromgeving, zoals:

 • Een brief schrijven.
 • Een rapport, verslag, uittreksel of misschien zelfs wel een artikel of verhaal schrijven.
 • Inkomsten en uitgaven bijhouden.
 • Een kostenplaatje maken voor bijvoorbeeld het opknappen van het huis.
 • Administratie bijhouden voor het huishouden, een club of vereniging.
 • E-mail kunnen ontvangen, schrijven, beantwoorden en versturen.
 • Een presentatie kunnen maken.

Om dergelijke dingen te kunnen doen op een pc zijn verschillende apps nodig. Maar het zijn tegelijkertijd wel allemaal taken die we zowel thuis als op het werk willen kunnen uitvoeren op onze pc.

Ooit kwam Microsoft dan ook op het briljante idee om de apps waarmee al deze taken kunnen worden uitgevoerd te bundelen in één softwarepakket en dat een aparte naam te geven. In 1990 bracht Microsoft de eerste versie van Office uit.

En tot op de dag van vandaag is Microsoft Office nog steeds ongekend populair. Zo populair zelfs dat de documentformaten uit Office gelden als de standaard waaraan ieder op de pc geproduceerd document bij voorkeur moet voldoen.

Wat kun je kortom doen met Microsoft Office? Alle taken die je zowel in thuissituaties als kantoorsituaties tegen zou kunnen komen.

Wat zit er in Microsoft Office?

Zoals gezegd is Microsoft Office een bundel van apps waarmee kantoortaken en vergelijkbare taken thuis kunnen worden uitgevoerd.

De apps die samen Office vormen zijn minstens:

Word – De app waarmee we allerlei tekstgerelateerde taken kunnen uitvoeren.

Excel – De app waarmee we allerlei berekeningen kunnen maken.

PowerPoint – De app waarmee je visueel iets presenteren kunt, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een presentatie, een lezing of een uitleg over een bepaald onderwerp.

Deze 3 apps vormen samen de bundel die Office voor Thuisgebruik en Studenten heet.

Tevens is er een bundel die Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen heet. Deze bundel bevat naast de apps Word, Excel en PowerPoint de app Outlook, het wereldberoemde e-mailprogramma van Microsoft.

Office voor Thuisgebruik en Studenten en Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen zijn beide Officepakketten die u eenmalig aanschaft en kunt gebruiken zolang u wilt.

Een nadeel van een Officepakket kopen is dat zodra er een nieuwe versie van Office komt u deze wederom zult moeten kopen als u deze graag wilt gaan gebruiken. Dit nadeel kan overigens tevens een voordeel zijn wanneer u het liefst zo lang mogelijk met software blijft werken waar u aan gewend bent en niet zit te wachten op steeds weer een nieuw app moeten leren kennen.

Een ander nadeel is dat u Office koopt voor slechts 1 pc en voor slechts 1 persoon. Dat betekent dat als uw gezinsleden ook Office op hun pc willen, u meerdere Officepakketten moet kopen.

Wat kost een Microsoft Officepakket?

Iets wat aardig in de papieren kan lopen wanneer u bedenkt dat Office voor Thuisgebruik en Studenten 149 Euro kost en Office voor Thuisgebruik en Zelfstandigen 299 Euro.

Een abonnement nemen op Office (Microsoft 365)

Naast het kopen van een Officepakket is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op het gebruik van Office-apps. Dat kan via Microsoft 365. Voor consumenten zijn er 2 smaken:

 • Microsoft 365 Personal.
 • Microsoft 365 Family.

Wanneer u Office alleen voor uzelf wilt gebruiken, dan is Microsoft 365 Personal het juiste abonnement voor u. Wilt u echter met het hele gezin gebruik maken van Office apps dan ligt de keuze voor Microsoft 365 Family voor de hand.

Microsoft 365 Personal kost 69 Euro per jaar en Microsoft 365 Family kost 99 Euro per jaar.

Microsoft 365 bevat de volgende apps:

 • Word
 • Excel
 • PowerPoint
 • Outlook
 • OneNote
 • 1TB OneDrive Cloud opslag

Met Microsoft 365 krijgt u zoals u ziet niet alleen de beschikking over Office apps, maar tevens een stevige hoeveelheid opslagruimte in de Cloud. Iets wat u onder andere in staat stelt om veilige back-ups te maken van uw persoonlijke bestanden en uw bestanden benaderbaar te maken met andere apparaten.

Kan ik Microsoft Office overzetten naar een nieuwe computer?

Voor elke app die u koopt geldt dat u de app eerst op uw computer moet installeren voordat u deze kunt gebruiken. U hebt zojuist kunnen lezen dat wanneer u Microsoft Office koopt, dit bestemd is voor 1 persoon en voor 1 pc. Kunt u Microsoft Office dan wel overzetten naar een nieuwe computer?

Het overzetten van Microsoft Office naar een nieuwe computer is zeer zeker mogelijk.

Als u Microsoft Office koopt dan krijgt u een zogenaamde productcode. Deze productcode is uniek en er wordt om gevraagd tijdens de installatie van Microsoft Office. Hiermee toont u aan dat u Microsoft Office netjes gekocht hebt.

Die productcode moet u dan ook goed bewaren. Want die productcode zult u tekens weer nodig hebben als u Microsoft Office opnieuw wilt installeren, dus ook wanneer u Office mee wilt nemen naar een nieuwe pc.

Als u een abonnement hebt op Office 365, dan is dit abonnement gekoppeld aan uw Microsoft Account. Met behulp van uw Microsoft Account kunt u in de Microsoft 365 omgeving altijd Office apps opnieuw downloaden en installeren. Ook naar een nieuwe pc.

Nu u weet wat Office is en wat Office precies inhoudt, zal het een stuk eenvoudiger geworden zijn om te bepalen of u Office ook daadwerkelijk nodig hebt. Wanneer u niet zit te wachten op steeds nieuwe versies van Office dan is Office kopen wellicht de beste optie voor u. Maar wanneer u wilt dat uw hele gezin gebruik moet kunnen maken van Office apps op een eigen pc, dan is Microsoft 356 Family wellicht de beste optie.

Gerelateerde artikelen