Is een computer samenstellen wel iets wat u zelf moet willen doen?

Het idee om een computer samenstellen zelf ter hand te nemen staat menigeen wel aan. Want het levert een pc op die aan alle wensen en verwachtingen voldoet, toch?

Dat is inderdaad zo. Echter, een willekeurige verzameling componenten die aan alle wensen voldoet garandeert niet zonder meer een goed werkende pc.

Wat er bij een computer samenstellen komt kijken

Aantrekkelijk aan het zelf samenstellen van een pc is onder meer dat bij elke component zelf het merk, type en daarmee ook de prijs bepaald kan worden.

En als de pc en zijn componenten u interesseren en u leest graag over de ontwikkelingen op dat gebied en over welke componenten als beste getest worden, dan kan al snel het idee rijzen om de volgende pc zelf samen te gaan stellen.

Heel begrijpelijk. Want op elke pc die door grote fabrikanten, bij een computerwebshop of bij de lokale computerwinkel worden samengesteld valt wel wat aan te merken.

Dat komt mede omdat dergelijke pc’s een zo groot mogelijke groep mensen aan moet spreken en daarnaast tevens prijstechnisch interessant moet blijven.

Daar hebt u bij het samenstellen van een computer voor uzelf uiteraard geen last van. Maar dat betekent helaas niet dan u dan helemaal nergens geen rekening meer mee hoeft te houden.

Want zoals gezegd: een willekeurige verzameling componenten garandeert niet zomaar een goed werkende pc. Bij een computer samenstellen krijgt u namelijk onder andere te maken met:

 • De form factor van moederbord en behuizing. De form factor beschrijft onder meer de maten van het moederbord, waar de montagegaten zitten en welke voeding er nodig is voor het moederbord. Veel voorkomende form factoren zijn: ATX, micro ATX, mini ITX.
 • De processor socket. Of een processor op een bepaald moederbord past, hangt af van de montage socket waarmee het moederbord is uitgerust. En soms zelf van het voltage dat een processor socket maximaal ondersteunt.
 • Het type en de snelheid van het geheugen. Intern geheugen kan niet op elk willekeurig moederbord worden geplaatst. Alleen het type intern geheugen dat ondersteund wordt door het moederbord kan erop geplaatst worden.
 • De chipset. De chipset waar het moederbord mee uitgerust is bepaalt in belangrijke mate wat door het moederbord ondersteund wordt.
 • Geluidsproductie. Wanneer u een pc in bijvoorbeeld de huiskamer gaat plaatsen, dan wilt u wellicht dat het apparaat niet teveel herrie produceert. Dit vraagt onder andere om een goede behuizing en topkwaliteit ventilatoren.

En zo zijn er nog tal van dingen die een rol kunnen spelen bij het verzamelen van computercomponenten die samen een goed werkende pc kunnen gaan vormen.

Want wanneer u bijvoorbeeld een game pc samenstelt, dan wilt u wellicht dat het moederbord parallel processing ondersteunt. Zodat u het systeem kunt voorzien van twee grafische kaarten.

En als u veel randapparatuur gebruikt bij uw pc, dan zult u wellicht graag zien dat de pc veel USB-poorten heeft en andere aansluitingen waar uw randapparaten om vragen.

Hoe u een pc samenstellen het makkelijkst maakt

Zelf een pc samenstellen begint bij goed nadenken over:

 • Wat u allemaal van de pc gaat verlangen.
 • Welke programma’s u op de pc wilt kunnen gebruiken.
 • Of de pc geschikt moet zijn voor grafisch veeleisende toepassingen, zoals bijvoorbeeld games, foto –en videobewerking.
 • Waar de pc komt te staan.
 • Hoeveel tijd er per dag achter de pc wordt besteed. Werkt u veel achter de pc, dan is het aan te bevelen om voldoende aandacht te besteden aan toetsenbord, muis en monitor.

Wanneer u hier serieus uw gedachten over laat gaan, dan zal dat niet alleen het selecteren van de benodigde computercomponenten vereenvoudigen, maar zult u tevens zo veel mogelijk waar voor u geld krijgen.

Een goed voorbeeld is de keuze op basis van welke processor een pc gebouwd moet gaan worden. Want wanneer u een pc gaat samenstellen voor het spelen van games, dan is een processor van Intel zonder meer de beste keuze. Maar wanneer u een pc gaat samenstellen waar u foto en video mee wilt kunnen bewerken, dan is een systeem op basis van een AMD processor veelal een betere keuze. Bovendien zal een pc op basis van een AMD processor doorgaans goedkoper uitvallen dan dezelfde pc op basis van een Intel processor.

Voor het samenstellen van een computer heeft u minimaal de volgende componenten nodig:

 1. Een behuizing
 2. Een voeding (vaak al onderdeel van de behuizing)
 3. Een processor
 4. Koeling voor de processor (bij boxed versie meegeleverd met de processor)
 5. Moederbord
 6. Geheugenmodule(s)
 7. Een videokaart
 8. Een harde schijf
 9. Een DVD speler/brander
 10. Monitor
 11. Een toetsenbord
 12. Een muis

De bovenstaande lijst is precies in de volgorde gezet waarin u de verschillende componenten die samen uw pc gaan maken zou moeten uitzoeken. Daarbij begint u inderdaad met de behuizing.

De keuze voor de behuizing wordt namelijk sterk bepaald door wat u met de pc wilt kunnen doen en waar de pc moet komen te staan.

Voor een kanon van een game pc is het bijvoorbeeld raadzaam om te kiezen voor een grote behuizing. In een grote hoge behuizing kunt u uiteraard veel componenten kwijt. Maar minstens net zo belangrijk is, dat er veel ruimte zit tussen de verschillende componenten. Wat de koeling van de componenten absoluut ten goede komt. En een goede koeling is van groot belang bij een game pc.

Maar wanneer u een pc nodig hebt voor hoofdzakelijk huis, tuin en keuken doeleinden, die bovendien een plekje in de huiskamer moet krijgen, dan verdient een stille pc in een zo klein mogelijke behuizing wellicht de voorkeur.

Pas zodra u weet wat voor een behuizing u wilt gaan gebruiken, kunt u een moederbord gaan selecteren. Want welk moederbord u kunt gaan gebruiken hangt voor een belangrijk deel af van de form factor van de geselecteerde behuizing.

Tevens wordt de keuze van het moederbord bepaalt door de processor op basis waarvan u de pc wilt bouwen. Vandaar dat de processor na de behuizing als tweede op de lijst staat, gevolgd door het moederbord.

En omdat de keuze van het intern geheugen afhankelijk is van wat het moederbord ondersteunen kan, volgt dat daarna.

Kortom, een logische volgorde hanteren bij het uitzoeken van de componenten zal het samenstellen van een pc aanzienlijk vergemakkelijken.

Waarom u het samenstellen van een pc veelal beter kunt uitbesteden

Wellicht bent u inmiddels tot de conclusie gekomen dat u aan behoorlijk wat dingen moet denken bij het samenstellen van een pc. En dat het behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

Echter, met het samenstellen alleen bent u er nog niet. Want vervolgens zult u een winkel moeten gaan vinden die u de componenten van uw keuze leveren kan.

Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een leverancier niet alle componenten heeft die u graag zou willen hebben. Waardoor u verplicht bent de componenten voor uw pc te betrekken van verschillende leveranciers.

Iets wat zal gaan betekenen dat u naast het zelf samenstellen van de pc, uw pc ook zelf zult moeten gaan bouwen. En misschien ziet u juist dat nog niet helemaal zitten.

Heel begrijpelijk. Want hoewel een pc bouwen op zich niet zo heel moeilijk is, loopt u ondanks dat mogelijk wel tegen problemen aan.

Ook bij een computeronderdeel gebeurt het namelijk dat er een exemplaar tussen zit dat stuk is. Wat zou kunnen betekenen dat uw nieuwe pc het niet gaat doen, ondanks dat u ‘m goed in elkaar hebt gezet.

Uiteraard hebt u garantie op elk component dat u koopt. Maar als u zelf een pc bouwt, dan zult u ook zelf moeten zien te achterhalen welk component er de oorzaak van is dat uw pc het niet goed doet.

Betekent dit dan dat u mogelijk helemaal niets gaat hebben aan het zelf samenstellen van een computer?

U gaat zeker iets hebben aan het zelf selecteren van componenten en het zelf samenstellen van een computer. Want met wat u zelf geselecteerd hebt, kunt u uitstekend bij computerwinkels op zoek gaan naar wat het best bij uw voorkeuren aansluit.

Zeker bij computerspeciaalzaken zoals MyCom en Paradigit, maar vanzelfsprekend ook bij de lokale computerwinkel kunt u veelal uw voorkeuren bespreken en kan een computer volledig naar wens worden samengesteld.

Een bijkomend voordeel van een computer samenstellen in samenspraak met een computerspeciaalzaak is, dat zij het systeem voor u in elkaar zetten. Hierdoor hebt u garantie op het systeem zoals dat voor u gebouwd is en kunt u bij eventuele problemen altijd bij de computerwinkel terecht.

Bovendien kunt u er veel voordeel van hebben om dit samen met een deskundige medewerker van een computerwinkel te doen. Omdat hij of zij u kan bijstaan met advies en de ervaring die hij of zij zelf heeft met de componenten van uw keuze.

Bij computerspeciaalzaken kunt u overigens veelal ook terecht voor een pc van grote computerfabrikanten zoals: HP, Acer, Lenovo en ook Dell.

Computers van grote fabrikanten zijn misschien niet altijd samengesteld uit de nieuwste componenten, maar doorgaans wel uit de meest gangbare componenten.

Dat maakt dergelijke pc’s vooral prijstechnisch interessant. Een bijkomend voordeel is verder dat gangbare hardware het best ondersteund wordt door Windows. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van een pc toe en neemt de storingsgevoeligheid zonder meer af. Tevens zullen updates voor Windows het eerst beschikbaar zijn voor pc’s die voorzien zijn van de meest gangbare componenten.

Samenvattend mag dan ook gerust gesteld worden dat een computer zelf samenstellen zonder meer een leuke bezigheid kan zijn die zeker ook voldoening zal geven. Maar het vereist wel van u dat u uzelf serieus verdiept in elk onderdeel van de pc en nauwkeurig onderzoekt wat bij elkaar past en wat bij u past.

Maar aan het samenstellen van een computer zitten soms haken en ogen, waarbij hulp van een gespecialiseerde computerwinkel goed van pas kan komen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
7000+ mensen gingen u al voor