Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Welke videokaart heb ik en welke heb ik nodig?

Welke videokaart heb ik in mijn computer? Een beknopt antwoord op die vraag kan Windows u geven. Een uitgebreider antwoord geven gespecialiseerde apps zoals GPU-Z u. GPU-Z kan u bijna alles kunnen vertellen over de videokaart die in uw pc huist.

Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn wanneer u de specificaties van de huidige videokaart in uw pc wilt vergelijken met die van de grafische kaart die u zou willen kopen.

Wat u weten moet over grafische kaarten

De drie grote fabrikanten van grafische processors zijn: Intel, ATI (AMD) en NVIDIA. Samen hebben zij ongeveer 95% van de markt in handen. Waarbij we de grafische processors van Intel vooral vaak tegenkomen in laptops.

In laptops, maar ook in de goedkope en/of compacte desktop pc’s, is de grafische kaart veelal geïntegreerd in het moederbord. Bij de aller-goedkoopste laptops en pc’s beschikt de grafische kaart niet over eigen geheugen, maar gebruikt het intern geheugen van de pc.

Dit heeft meestal tot gevolg dat de grafische prestaties matig zijn en dat de computer eigenlijk alleen geschikt is voor kantoordoeleinden zoals: e-mailen, internetten, tekstverwerken en administratie.

Wilt u behoorlijk een spel kunnen spelen, met foto’s en video’s aan de slag willen of vindt u goed beeld hebben belangrijk, dan is het raadzaam om een computer aan te schaffen die minimaal een geïntegreerde grafische kaart heeft met een krachtige grafische processor en eigen grafisch geheugen.

Maar wilt u uitstekende grafische prestaties gekoppeld aan uitmuntend beeld voor een redelijke prijs, dan kunt u eigenlijk niet om de desktop pc. Want de desktop pc heeft doorgaans voldoende ruimte om een losse insteekkaart te kunnen bevestigen in een PCI-Express uitbreidingsslot.

Hiermee wordt het vervangen van de grafische kaart door een nieuwere, snellere en betere versie eenvoudig.

Videokaarten zijn er in vele merken en uitvoeringen. Voor elke videokaart zijn echter maar twee dingen belangrijk, namelijk: welk merk en type processor wordt er gebruikt en welk type geheugen wordt er gebruikt. Omdat deze twee onderdelen het meest bepalend zijn voor de prestaties van de videokaart.

Soms is het belangrijk om goed te letten op het merk processor dat op de grafische kaart gebruikt wordt. Want het komt voor dat bepaalde games, maar ook sommige speciale software, nu eenmaal beter ondersteunt wordt NVIDIA dan door ATI (AMD). Maar andersom kan uiteraard ook.

Een betere ondersteuning vertaalt zich doorgaans in betere grafische prestaties.

Voorts is het belangrijk dat u de stuurprogramma’s van de grafische kaart op tijd vernieuwd. Want ook stuurprogramma’s dragen bij aan optimale prestaties van de grafische kaart. De nieuwste stuurprogramma’s voor de grafische kaart vindt u op de website van de fabrikant van de grafische processor.

Dat betekent dat u stuurprogramma’s voor grafische kaarten met een ATI (AMD) processor hier vindt en stuurprogramma’s voor grafische kaarten met een NVIDIA processor hier.

Zo ontdekt u welke videokaart u hebt

Als uw pc het naar behoren doet en u hebt goed beeld, dan heeft Windows de grafische kaart in uw pc juist herkend en de stuurprogramma’s voor de grafische kaart naar behoren geïnstalleerd.

Dit betekent tevens dat Windows u precies kan vertellen welke videokaart u hebt. En wel op de volgende manier:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start.
 2. Hiermee opent u het snelmenu van knop Start. In dit snelmenu vindt u onder andere de optie Apparaatbeheer. Klik hierop.
 3. Apparaatbeheer toont u een lijst van alle onderdelen die zich in uw computer bevinden, waaronder uiteraard ook de grafische kaart.
 4. Klik op de kleine pijlvormige knop die voor het onderdeel Beeldschermadapters wordt weergegeven. Apparaatbeheer zal nu weergeven welke videokaart er in uw computer huist.
 5. Door rechts te klikken op uw videokaart in Apparaatbeheer en vervolgens op de optie Eigenschappen in het geopende snelmenu te klikken, kunt u onder andere bekijken welke versie van het stuurprogramma voor de grafische kaart er geïnstalleerd is. En deze bijwerken wanneer nodig.

Meer informatie over de grafische kaart in uw pc

Wilt u meer gedetailleerde gegevens over uw videokaart hebben, dan is het programma GPU-Z erg handig. Dit programma laat u precies alle gegevens die er over uw grafische kaart beschikbaar zijn zien, waaronder wat uw grafische kaart ondersteunt.

GPU-Z laat u tevens zien welke versie van het stuurprogramma nu geïnstalleerd is, van welke datum die driver is en wat door middel van de driver precies ondersteund wordt.

Allemaal gegevens die u van dienst kunnen zijn bij het oplossen van een probleem. Bijvoorbeeld met een game, waarbij de grafische kaart in uw computer een bepaald spel wel zou moeten ondersteunen maar het spel het toch niet doet. Vaak is dan het stuurprogramma van de grafische kaart de boosdoener. De laatste versie van het stuurprogramma installeren is dan vaak de oplossing.

Tevens kunt u via de knop Lookup in GPU-Z meer over uw videokaart lezen op de website van de makers van de app.

Welke grafische kaart hebt u nodig

Het zal u niet verbazen dat welke grafische kaart u nodig hebt afhangt van wat u met uw pc wilt kunnen doen.

Inmiddels zult u begrepen hebben dat:

 1. U voor huis, tuin en keukendoeleinden zoals e-mailen, internetten, iets schrijven en administratieve taken geen bijzondere prestaties van de videokaart nodig hebt.
 2. Dat er maar drie belangrijke fabrikanten zijn van grafische processors. Te weten: Intel, ATI (AMD) en NVIDIA.
 3. Dat het voor kan komen dat de ene processor een bepaald programma of bepaalde game net iets beter ondersteunt dan de andere processor.

Verder is het bij het bepalen van welke grafische kaart u moet hebben handig om te weten dat:

 1. Grafische processors van Intel vooral veel in laptops gebruikt worden.
 2. Bij een grafische kaart voor games vooral de kracht van de processor en de snelheid van het geheugen het belangrijkst zijn.
 3. Bij een videokaart voor grafische doeleinden de hoeveelheid geheugen en de beeldkwaliteit het belangrijkst zijn.
 4. Krachtige videokaarten om een krachtige voeding vragen.
 5. U niet altijd de allernieuwste en aller-snelste grafische kaart nodig hebt. Vaak voldoet een krachtige videokaart die reeds enige tijd op de markt is al ruim voldoende aan uw eisen. Iets wat met name prijstechnisch heel interessant zal blijken te zijn.

Snelle grafische kaarten zijn serieus duur als ze net op de markt zijn maar verouderen ook snel, waardoor de prijs veelal spoedig daalt.

Grafische kaarten verouderen vlug omdat de ontwikkelingen op de markt van de grafische kaarten snel gaan. Onder andere doordat de fabrikanten vooral ook elkaar proberen af te troeven. Iets wat veelal tot gevolg heeft dat nieuwere en nog snellere grafische kaarten elkaar in een nog rapper tempo opvolgen.

Voor u als consument betekent die voortdurende strijd tussen fabriekanten vooral dat u veel teveel betaalt voor een grafische kaart als u perse het nieuwste en het snelste direct wilt hebben en flink kunt besparen wanneer u wat afwachtender bent ingesteld.

Wat zou kunnen betekenen dat even rustig de tijd nemen om te kijken welke grafische kaart u nu hebt leidt tot de conclusie dat u met simpelweg even het stuurprogramma updaten nog best even vooruit kan met uw huidige videokaart en u niet één, twee, drie een andere grafische kaart nodig hebt.

Gerelateerde artikelen