Probleemloos de grafische kaart in uw pc vervangen en updaten

grafische kaart vervangen en updaten

Soms is er een goede reden om de grafische kaart in uw pc te vervangen of te updaten. Bijvoorbeeld omdat de grafische kaart niet meer naar behoren functioneert. Of omdat de grafische kaart niet langer snel genoeg is, of de kwaliteit van het beeld te wensen overlaat.

Maar tevens kan het zo zijn dat na de aankoop van een nieuwe monitor blijkt, dat de type aansluitingen op de grafische kaart verouderd zijn, en de nieuwe monitor niet aangesloten kan worden.

Vragen die bij het vervangen of updaten van de grafische kaart kunnen rijzen zijn:

 1. Door welke grafische kaart, kan ik de huidige het best vervangen?
 2. Is mijn pc updaten met een nieuwe grafische kaart zinvol?
 3. Kan ik een grafische kaart vervangen zelf doen?

Welke grafische kaart heb ik nodig?

Technisch gesproken verwerkt de grafische kaart de computerbewerkingen welke op uw beeldscherm moeten worden getoond. Waarbij het van groot belang is dat dit zo snel mogelijk en kwalitatief zo goed mogelijk gebeurt.

Tenslotte vormt beeld een belangrijk onderdeel van uw communicatie met uw computer. U ziet iets op beeld en reageert daarop met toetsaanslagen, muisbewegingen en klikken met de muis. Voorts gaat de computer aan de slag met de gegevens die u zojuist hebt ingevoerd.

Wanneer de computer gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het schrijven van een mailtje of een rapport dan kunt u zich voorstellen dat het weergeven op het beeldscherm van de letters die u typt, niet heel veel zullen vragen van de prestaties van pc en grafische kaart. Een grafische kaart van 30 Euro zal in dit geval prima voldoen.

Heel anders wordt dat wanneer er grafisch gecompliceerde en zeer gedetailleerde spellen worden gespeeld op de computer. Bij menig spel voor op de pc lijkt het tegenwoordig wel of u zich beweegt in een speelfilm. Werkelijk schitterend.

Maar dergelijke spellen vragen tevens serieuze prestaties van de grafische kaart. Want de spelomgeving verandert constant en menig spel verlangt van u als speler dat u razendsnel reageert. Mening fanatieke gamer geeft dan ook zonder blikken of blozen 400 Euro of meer uit aan een grafische kaart.

Zelfs wanneer u van alles een beetje wilt kunnen doen, ook dan hebben fabrikanten van grafische kaarten ongetwijfeld een grafische kaart in hun assortiment die prima bij uw behoefte past.

8 punten waar u op letten moet bij het kopen van een vervangende grafische kaart

Er zijn dan ook nogal wat grafische kaarten waaruit u kiezen kunt. En dat maakt de juiste keuze maken er soms niet makkelijker op. Echter, wanneer u bij het kiezen van een grafische kaart op de volgende punten let, dan zal dat het vervangen van de grafische kaart in uw pc zeker een stuk vergemakkelijken:

 1. Nvidia en AMD (ATI) zijn de belangrijkste spelers op het gebied van processors voor grafische kaarten. Grafische kaarten worden door vele fabrikanten van hardware gemaakt. Maar de hoofdcomponent blijft altijd de grafische processor. Waarbij de eeuwigdurende strijd tussen de twee belangrijkste spelers ervoor zorgt dat het bijna onmogelijk is om te zeggen wie vandaag de snelste grafische processor levert.
 2. Wanneer u met een standaard computerbeeldscherm tot een resolutie van 1680 X 1050 werkt, dan hebt u genoeg aan een grafische kaart met 1 GB geheugen. Bij beeldschermen die gebruik maken van een hogere resolutie hebt u een grafische kaart nodig met 2 GB geheugen.
 3. De hoeveelheid geheugen op een grafische kaart zegt dan ook niets over de snelheid van de grafische kaart. De snelheid van de grafische kaart wordt puur bepaald door de gebruikte processor en de snelheid van het gebruikte geheugen op de grafische kaart.
 4. Wanneer u uw computer gebruikt voor standaard doeleinden zoals: mailen, internetten, tekstverwerken en spreadsheets maken, dan hebt u doorgaans voldoende aan een goedkope grafische kaart.
 5. Vindt u het leuk om af en toe een spel te spelen en houdt u zich op de pc ook bezig met het bewerken van foto's en video's, dan is het verstandig de grafische kaart van uw computer te updaten naar wat genoemd wordt een mid-range grafische kaart. Hetzelfde geldt wanneer u simpelweg waarde hecht aan goed beeld. Voor een dergelijke kaart bent u doorgaans tussen de 150 Euro en 200 Euro kwijt.
 6. Bent u een enthousiaste gamer, dan kunt u er eigenlijk bijna niet onderuit om uzelf een high-end grafische kaart kado te doen. Echter prijzen van 400 Euro en meer zijn geen uitzondering.
 7. Let op dat u een grafische kaart koopt die een aansluiting heeft die bij uw monitor past. Voorbeelden van aansluitingen zijn: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort.
 8. Controleer in wat voor slot de grafische kaart in het moederbord van uw pc gestoken wordt. Bij modernere pc's is dit is PCI-Express x16. Of dat ook voor uw pc geldt, kunt u controleren via het boekje dat bij het moederbord van uw pc hoort, via de website van de fabrikant van uw pc, of via het gratis te downloaden systeeminformatie tooltje Speccy.

Let echter goed op voordat u besluit uw grafische kaart te gaan updaten naar een high-end grafische kaart. De nieuwste kaarten zijn namelijk altijd het duurst. Maar zodra ze een tijdje op de markt zijn, zakken de prijzen meestal aanzienlijk.

Goed kijken en reviews lezen op diverse Engelstalige hardware websites zoals Tom's Hardware, kan u soms het nodige voordeel opleveren. Temeer omdat er meer dan eens grafische kaarten op de markt komen die eigenlijk mid-range kaarten zijn, maar die zo goed presteren, dat een high-end grafische kaart wel eens een overbodige luxe zou kunnen worden.

Wilt u de huidige grafische kaart in uw pc niet alleen vervangen, maar tevens updaten, dan kan een goede voorbereiding op de koop van een grafische kaart nogal eens een waardevol blijken te zijn. En niet alleen om de meest geschikte kaart te pakken te krijgen. Want zeker de krachtiger grafische kaarten vereisen een flinke computervoeding. Eén die de videokaart apart van stroom moet kunnen voorzien via een eigen stroomaansluiting.

In een dergelijk geval zult u dus niet alleen de grafische kaart moeten vervangen, maar tevens de voeding van uw pc moeten updaten.

In slechts 4 stappen de grafische kaart in uw pc vervangen

Een vervangende grafische kaart kopen om uw huidige grafische kaart mee te updaten is één. De vervangende kaart daadwerkelijk inbouwen is twee. Op zich is een grafische kaart vervangen niet heel moeilijk, als u het volgens de juiste procedure doet.

De juiste procedure om de grafische kaart in uw pc te vervangen is de volgende:

1) Verwijder de driver van de huidige grafische kaart

Uiteraard kunt u deze stap alleen doen als de huidige grafische kaart in uw pc niet stuk is. Maar als de huidige grafische kaart nog werkt, dan is deze stap voor een vlotte installatie van de nieuwe kaart aan te raden.

Zet de pc aan, open menu Start en typ in het zoekvak als zoekopdracht: apparaatbeheer. Klik in de zoekresultaten op Apparaatbeheer. Open vervolgens in Apparaatbeheer de optie Beeldschermadapters.

driver grafische kaart verwijderen in apparaatbeheer

Uw huidige grafische kaart wordt nu getoond in Apparaatbeheer. Klik met de rechtermuisknop op uw grafische kaart in Apparaatbeheer en kies in het geopende snelmenu de optie Installatie ongedaan maken.

Zet uw pc uit zodra de installatie ongedaan is gemaakt.

2) Verwijder de oude grafische kaart uit uw pc

Ontkoppel uw pc van de stroom en ontkoppel vervolgens alle apparaten, zoals: muis, monitor, toetsenbord, printer, enzovoort. Let er bij het ontkoppelen van USB-apparaten op, dat u onthoudt welk apparaat op welke USB-poort aangesloten zat. Dit helpt mogelijke problemen met USB-apparaten voorkomen wanneer u ze later weer aansluit.

Leg de pc op tafel en verwijder een zijplaat. U ziet nu de binnenkant van de pc, vergelijkbaar met onderstaande afbeelding.

De rode pijl op de afbeelding wijst naar de grafische kaart. Veelal zit de grafische kaart aan de bovenkant vastgeschroefd aan de computerbehuizing met een kruiskopschroef. Maar vastgeklemd met een kunststof klem die alle uitbreidingskaarten vasthoudt, komt ook voor.

Pc onderdelen kunnen kapot gaan door statische elektriciteit. En dus kunnen ze ook kapot gaan als u ze aanraakt terwijl u elektrisch geladen bent. U voorkomt dit het best door een polsband te dragen, en deze te verbinden met de computerbehuizing wanneer u met computeronderdelen bezig bent. Een alternatief is om altijd met uw ontblote polsen op de rand van de behuizing te leunen, terwijl u aan de pc werkt.

Maak altijd eerst de bovenkant van de grafische kaart los van de computerbehuizing. En verwijder de grafische kaart vervolgens pas uit het slot op het moederbord. Soms zit achter aan het slot op het moederbord een kleine vergrendeling. In dat geval dient u eerst de vergrendeling naar beneden of opzij te drukken, alvorens u de grafische kaart uit het slot kunt verwijderen.

3) Bouw de nieuwe grafische kaart in

Het inbouwen van de nieuwe grafische kaart gaat in omgekeerde volgorde van het uitbouwen. Houd echter de inbouwinstructie van de nieuwe grafische kaart altijd bij de hand. Zodat u niets vergeet en de nieuwe kaart op de juiste manier inbouwt.

Sluit vervolgens de computerbehuizing en zet de pc weer terug op zijn plek. Koppel vervolgens alleen monitor, muis en toetsenbord aan, en sluit het stroomsnoer aan. Zodra u hebt getest of de pc goed werkt met de nieuwe grafische kaart, kunt u de rest van de randapparaten aansluiten.

4) Installeer drivers voor de nieuwe grafische kaart

Zodra u uw pc aanzet, zal het beeld er in eerste instantie wellicht niet uitzien zoals u gewend bent. Dat komt omdat Windows op het moment dat u de pc voor het eerst aanzet, nog geen driver heeft voor uw nieuwe grafische kaart.

Echter, zodra uw pc volledig is opgestart, zal Windows in de meeste gevallen de nieuwe grafische kaart automatisch herkennen. Vervolgens zal Windows automatisch op zoek gaan naar een geschikte driver voor de nieuwe grafische kaart en deze installeren.

Veelal zal het niet de meest recente driver zijn die Windows installeert. Dit probleem is echter snel op te lossen door zelf de grafische kaart driver te updaten naar de meest recente driver.

Zelf de grafische kaart in uw pc vervangen en updaten is niet heel moeilijk. Maar neem er wel rustig de tijd voor en bekijk eerst alles op uw gemak. Het zal u namelijk helpen om alles in één keer goed te doen. Zeker als u het vervangen van een grafische kaart voor het eerst zelf gaat doen.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor