Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Welke geluidskaart heb ik in mijn computer?

en vraag die u soms graag beantwoord zou willen hebben is: "Welke geluidskaart heb ik eigenlijk in mijn computer?" Soms is het erg handig om te weten welke geluidskaart er in uw computer zit. Bijvoorbeeld wanneer u een spel op uw computer hebt geďnstalleerd en het geluid doet het niet, of althans niet naar behoren.

Of u hebt een mooie muziekcollectie op uw computer en wilt graag kwalitatief goed geluid om ook op uw computer van muziek te kunnen genieten. Of wellicht wilt u muziek gaan bewerken en wilt u weten of de geluidskaart die u hebt daar wel geschikt voor is.

Zo komt u erachter welke geluidskaart u hebt

Doorgaans zit de geluidskaart geďntegreerd in het moederbord van de computer. Maar ook komt het bij desktop computers voor dat de geluidskaart een aparte kaart is, die ingestoken zit in een uitbreidingsslot in de pc.

Geluidskaarten die geďntegreerd zitten in het moederbord voldoen voor algemene toepassingen. Maar wenst u kwalitatief goed geluid op uw pc of wilt u muziek bewerken op uw computer, dan is een aparte geluidskaart bijna een vereiste.

Maar hoe komt u erachter wat voor een geluidskaart u nu in uw computer hebt zitten?

Er zijn twee manieren om daar achter te komen. De eerste methode werkt alleen wanneer Windows de geluidskaart in uw computer in ieder geval goed herkend heeft en gaat als volgt:

 • Klik op de knop Start en kies uit menu Start de optie Configuratiescherm.
 • Kies in het Configuratiescherm de optie Hardware en geluiden.
 • In de categorie Apparaten en printers vindt u vervolgens de optie Apparaatbeheer.
 • Zodra u de optie Apparaatbeheer geklikt hebt, verschijnt het venster Apparaatbeheer.
 • Apparaatbeheer laat u een lijst zien van alle hardwareonderdelen die zich in uw computer bevinden, onderverdeeld in verschillende categorieën.
 • Klik op de kleine pijlvormige knop die voor de categorie Besturing voor geluid, video en spelletjes wordt weergeven. Apparaatbeheer zal nu weergeven welke geluidskaart u in uw computer hebt.

De tweede manier om erachter te komen wat voor een geluidskaart u hebt, is door middel van het programma Speccy van softwaremaker Piriform. Dit gratis te downloaden programmaatje laat u na het installeren en starten van het programma in één oogopslag zien uit welke hardwareonderdelen uw computer bestaat. Op die manier kunt u uiteraard tevens snel zien welke geluidskaart er zich in uw computer bevindt.

Maar wat nu als uw geluidskaart zowel in Apparaatbeheer als ook in Speccy niet getoond wordt?

Wanneer uw geluidskaart helemaal niet getoond wordt in Apparaatbeheer of in Speccy, dan kunt u ervan uitgaan dat er iets aan de hand is met uw geluidskaart. Wat er mis is heeft doorgaans te maken met het ontbreken van het stuurprogramma voor uw geluidskaart.

Stuurprogramma's voor uw geluidskaart kunt u dan alsnog vinden op een cd die wellicht met uw computer is meegeleverd en waarop stuurprogramma's staan voor het moederbord van uw computer. En wanneer u een aparte geluidskaart hebt, dan zal ook bij deze geluidskaart een cd met stuurprogramma's zijn meegeleverd.

Hebt u dergelijke cd's met stuurprogramma's niet, dan is er nog geen man overboord. Ervan uitgaande dat uw geluidskaart geďntegreerd zit op het moederbord van uw computer, kunt u het volgende doen.

 • Start het programma Speccy.
 • Kijk welk moederbord er zich in uw computer bevindt.
 • Vul het merk en type moederbord vervolgens als zoekterm in, in Google.
 • U zult nu in de zoekresultaten van Google ongetwijfeld de website van de fabrikant van het moederbord van uw computer gaan tegenkomen.
 • Ga naar de website van de fabrikant van het moederbord en kijk onder Support of Help. Doorgaans vindt u onder een dergelijke categorie op een website van de fabrikant waar u de juiste stuurprogramma's voor de geluidskaart op het moederbord kunt downloaden.

Na het downloaden en installeren van de juiste stuurprogramma's voor de geluidskaart en het opnieuw opstarten van de computer, zal de geluidskaart niet alleen netjes zichtbaar zijn in zowel apparaatbeheer als Speccy, maar zult u tevens geluid hebben.

Ook wanneer het geluid in een spel het niet of niet naar behoren doet, is vaak het stuurprogramma van de geluidskaart hier de oorzaak van. En ook dan lost u het probleem snel op door via de website van de fabrikant de laatste stuurprogramma's voor uw geluidskaart te downloaden en te installeren.

Gerelateerde artikelen