Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoeveel RAM geheugen heb ik ècht nodig?

Iedere pc die je nu in te winkel vindt, zal minimaal 4 GB aan RAM geheugen hebben. Daarmee voldoet de pc aan te systeemvereisten die gesteld worden voor Windows 11. Zit hiermee voldoende RAM geheugen in de pc, of is dat toch wel wat weinig?

Hoeveel RAM geheugen je nodig hebt, hangt af van wat je met je pc doet. Maar 4 GB is meestal te weinig.

Hoeveel RAM geheugen heeft mijn pc en hoeveel heb ik echt nodig?

Hoeveel RAM geheugen je pc heeft, is echt zoiets dat je vergeet als je je pc een tijdje hebt. Gelukkig kun je het vrij gemakkelijk terugvinden in Windows. En wel als volgt:

  1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + S om de zoekfunctie van Windows te openen.
  2. Typ als zoekopdracht: taakbeheer.
  3. Klik op het tabblad Prestaties.
  4. Klik op het onderdeel Geheugen.

In dit venster worden alle gegevens getoond van het RAM geheugen dat zich in jouw pc bevindt.

Ook kun je in dit venster zien welk percentage van het beschikbare geheugen op dit moment in beslag genomen wordt. Dit gegeven kun je gebruiken om te bekijken of er genoeg RAM geheugen in je pc zit.

Dit doe je als volgt:

  1. Open alle apps die je geregeld tegelijk open hebt staan en doe ermee/ erin wat je normaal gesproken zou doen. Ik heb bijvoorbeeld vaak Chrome in gebruik en heb daarin verschillende tabbladen geopend. Tegelijkertijd ben ik aan het werk in Word en gebruik ik gegevens uit Excel. En dan draait er op de achtergrond vaak muziek en heb ik een speciale app actief voor het maken van printscreens.
  2. Start vervolgens Taakbeheer en bekijk wederom via het tabblad Prestaties wat zich afspeelt in het geheugen.

Wat ik zojuist als voorbeeld gaf neemt op mijn pc zo’n 33% aan geheugen in beslag. Dat betekent dat mijn pc voor mijn werk ruim voldoende geheugen aan boord heeft.

Het toevoegen van RAM geheugen moet je gaan overwegen wanneer meer dan 70% van het beschikbare geheugen in gebruik is.

Andere indicaties die erop kunnen wijzen dat het uitbreiden van RAM geheugen zinvol is, zijn:

  • Apps die je gebruikt reageren geregeld gewoon soms even niet.
  • Als je aan het typen bent dan duurt het soms even voordat de ingetypte letters, of zelfs woorden, op het beeldscherm verschijnen.
  • Er is duidelijk sprake van een vertraagde reactie van de pc als je ergens op klikt.
  • Met meerdere programma’s tegelijk werken is eigenlijk onmogelijk.
  • Werken in Excel gaat met veel vertragingen gepaard.
  • Windows vertelt je dat het geheugen tekort komt.
  • Pagina’s in een webbrowser of de inhoud van vensters worden met vertraging geladen.
  • Je pc stopt met reageren zodra je probeert een app te starten.

Als je RAM geheugen gaat toevoegen aan je pc, dan is het raadzaam dat je zoveel geheugen toevoegt dat je zeker weet dat je nooit tekort gaat komen.

Dit voorkomt dat je later nog eens je ram geheugen kan gaan uitbreiden. Het is namelijk gebruikelijk dat iedere nieuwe versie van Windows vraagt om weer meer intern geheugen. En voor veel nieuwe apps en games geldt hetzelfde.

Door ruim voldoende RAM geheugen toe te voegen zorg je ervoor dat je in ieder geval nooit te kort gaat komen.

Dit heeft je pc aan RAM geheugen nodig

Maar wanneer is er dan sprake van ruim voldoende RAM-geheugen?

Omdat te kunnen bepalen moet je eerst weten wat voor een gebruiker je bent. Daarbij moet je je bedenken dat je bij de hoeveelheid aan intern geheugen kunt kiezen uit geheugenmodulen van: 4 GB, 8 GB, 16 GB of 32 GB.

De gemiddelde gebruiker

Een gemiddelde gebruiker is iemand die de pc vooral gebruikt voor surfen op het internet, e-mailen, chatten, muziek luisteren en een video kijken op bijvoorbeeld YouTube. Dergelijke bezigheden zouden moeten kunnen met 4 GB aan intern geheugen. Maar omdat het zogezegd raadzaam is om ervoor te zorgen dat je nooit geheugen tekort komt is het goed om 8 GB aan te houden.

De enthousiaste gebruiker

Iemand is een enthousiaste gebruiker wanneer je hobbymatig van alles schrijft, maakt en creëert op je pc. Wat erop neerkomt dat je naast het gebruikelijke internetten, e-mailen en muziek luisteren ook geregeld aan het werk bent in Word, Excel en ook nog wel eens wat foto’s bewerkt of video’s.

Dat zou op een pc moeten kunnen met 8 GB aan geheugen. Maar als je zeker wilt weten dat je nooit tekort komt is het raadzaam 16 GB in je pc te hebben.

De professionele gebruiker

Onder de professionele gebruiker valt degene die veel maakt op zijn of haar pc en daarvoor veel apps tegelijk gebruikt, waaronder ook apps die serieuze prestaties van een pc verlangen. Zoals bijvoorbeeld:

  • 3D ontwerpprogramma’s.
  • Grafisch ontwerp.
  • Het bewerken van hoge kwaliteit videomateriaal.

Ook hier geldt weer dat dit met een pc die 16GB aan geheugen heeft moet kunnen, maar dat 32 GB in dit geval aan te raden is.

Dezelfde hoeveelheid geheugen is overigens eveneens aan te bevelen wanneer je een enthousiaste gamer bent.

Het zal je hiermee duidelijk geworden zijn dat hoeveel geheugen je nodig hebt sterk afhangt van hoe jij je pc gebruikt. En dat het raadzaam is altijd wat meer geheugen te nemen dan je werkelijk nodig denkt te hebben. Hiermee zorg je ervoor dat je nooit geheugen tekort gaat komen. Zelfs niet wanneer je een nieuwe versie van Windows of een app installeert.

Gerelateerde artikelen