Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe u de levensduur van uw laptop accu aanzienlijk verlengt

levensduur laptop accu verlengen

Laptops doen steeds langer met een acculading. Bijna een hele dag kunnen werken op één batterijlading is geen uitzondering meer. Echter, de tijd die u kunt doen met een acculading zal snel aanzienlijk minder worden wanneer u niet goed voor de accu van uw laptop zorgt.

Bovendien kan bij steeds minder laptops de accu snel en eenvoudig vervangen worden. Iets wat extra reden geeft om goed met de accu van uw laptop om te gaan om en er een zo lang mogelijke levensduur uit te halen.

Hoe u een laptop accu op de juiste manier in gebruik neemt

In de handleiding die bij uw laptop geleverd wordt, staat doorgaans beschreven hoe u een laptop accu dusdanig behandelt dat de levensduur in ieder geval niet bekort wordt.

Daaraan kan worden toegevoegd dat het belangrijk is om een laptop accu vanaf het allereerste begin zo goed mogelijk te behandelen. Want alleen zo verlengt u de levensduur ervan maximaal. Een juiste behandeling begint bij:

 1. Het eerst volledig opladen van de accu, voordat u de laptop gaat gebruiken.
 2. De laptop ontkoppelen van het stopcontact, en de batterij helemaal op te gebruiken. Dus totdat de computer zich vanzelf afsluit om de accu te beschermen.
 3. De laptop minimaal 2 uur niet gebruiken om de accu af te laten koelen.
 4. De laptop aansluiten op het stopcontact en de batterij weer volledig opladen.

Herhaal deze procedure direct na aankoop van een nieuwe laptop een keer of 2 à 3.

Deze procedure is overigens niet zozeer bedoeld voor het verkrijgen van een zo goed mogelijke accu, waarvan de lading zo lang mogelijk meegaat. Maar is bedoeld om de batterijindicator van de laptop accu zo goed mogelijk te kalibreren. Zodat deze indicator zo nauwkeurig mogelijk aangeeft wanneer de accu vol is en wanneer bijna leeg.

Het is overigens raadzaam om het kalibreren van de laptop accu af en toe te herhalen.

De levensduur van een laptop accu optimaliseren.

Een moderne laptopbatterij bestaat uit Lithium-ion cellen. Dergelijke accu's hebben een aantal prettige voordelen. Waaronder:

 1. Dat ze licht zijn van gewicht.
 2. Dat er enorm veel energie gepropt kan worden in een relatief klein oppervlak.
 3. Dat Lithium-ion accu's geen last hebben van geheugen effect, waardoor de capaciteit van de accu achteruit gaat.
 4. Dat u de accu niet helemaal leeg hoeft te gebruiken, voordat u deze weer op kunt gaan laden.

Maar een Li-ion accu heeft ook één niet te onderschatten nadeel. En dat is: dat dit type accu niet erg goed tegen hitte kan.

Echter, wanneer u een beetje serieus aan het werk bent met uw laptop, dan kan deze wel eens behoorlijk warm worden. Wat kan betekenen dat het alleen al in een laptop zitten soms niet erg goed is voor een laptop accu.

U kunt het warm worden van een laptop accu overigens helpen tegengaan door:

 1. Uw laptop alleen te gebruiken op een harde ondergrond, en dus niet op kussens, dekens, matrassen, dekbedden, enzovoort. Dit om de koeling van de laptop zo optimaal mogelijk te laten zijn.
 2. De accu niet helemaal leegmaken en niet volledig opladen
 3. Als u de laptop lange tijd achtereen gebruikt en u de accu bijna leeg gebruikt hebt, dan is het een goede gewoonte om de laptop, en daarmee ook de accu, even de tijd te geven om af te koelen voordat u hem weer opnieuw oplaadt.

Het beste voor een Li-ion accu is, wanneer u begint met het laden van de accu, zodra er nog 20% lading over is en stopt met laden zodra de accu voor 80% geladen is. De accu op deze manier gebruiken en laden helpt tevens het te warm worden van de accu tegengaan.

Dit betekent tevens dat u zoveel mogelijk moet voorkomen dat de accu onnodig lang wordt opgeladen. Want hoewel het laden automatisch gestopt wordt zodra de accu vol is, zal de accu ook weer automatisch worden bijgeladen zodra de lading onder een bepaald niveau zakt. Zelfs wanneer u niet op de accu werkt.

En wanneer u een laptop niet gebruikt voor langere tijd, dan is het voor de accu het beste wanneer er nog tussen de 40% en 60% aan lading aanwezig is in de accu.

De laptop accu is niet altijd de oorzaak van tegenvallende batterijduur

Als de batterijduur tegenvalt van een laptop, dan zijn we al snel geneigd om de accu daar de schuld van te geven. Maar dat is lang niet altijd terecht. Ook instellingen en zelfs bepaalde software kunnen er de oorzaak van zijn dat er ongemerkt veel energie verbruikt wordt.

Op de volgende manier kunt u snel inzicht krijgen in waarom de batterijduur van uw laptop aanzienlijk korter is dan zou moeten:

 1. Open de zoekfunctie van Windows door op het vergrootglas in de taakbalk te klikken en typ de zoekopdracht: Opdachtprompt.
 2. In de linkerkolom van de zoekfunctie zal de app Opdrachtprompt worden weergegeven. Waarbij u in de rechterkolom kunt kiezen voor de optie Als administrator uitvoeren. Klik op deze optie.
 3. Het venster Opdrachtprompt wordt nu geopend. In het zwarte weergavevenster ziet u een cursor knipperen. U kunt nu de opdracht intypen: powercfg -energy. Vervolgens drukt u op de Enter-toets.
 4. Vervolgens zal u in het zwarte scherm verteld worden dat gedurende 60 seconden het gedrag van uw systeem geobserveerd zal worden. Na 60 seconden krijgt u te zien wat het resultaat daarvan is. Tevens zal de locatie getoond worden waar u het rapport energy-report.html kunt bekijken.
 5. Open wederom de zoekfunctie van Windows en typ de opdracht: energy-report.html
 6. Klik op de vermelding energy-report.html in de zoekresultaten.

Het rapport zal nu getoond worden in de webbrowser. Hierin kunt u zien wat er verbeterd zou kunnen worden en zal helpen om de batterijduur van uw laptop te verlengen.

Ook zal het rapport u de batterijgegevens tonen van uw laptop. Waarmee u in één oogopslag kunt zien wat de capaciteit van de accu in uw laptop zou moeten zijn en wat deze nu werkelijk is. Aan de hand van deze gegevens kunt u snel bepalen of de accu van uw laptop al dan niet vervangen moet worden.

Samenvattend kunt u de levensduur van uw laptop accu als volgt verlengen:

 1. Wanneer Windows aangeeft dat de accu zowat leeg is, stop dan met werken op de accu.
 2. Laat de laptop en daarmee de accu bij voorkeur een half uurtje afkoelen voordat u de laptop aansluit op het lichtnet en begint met laden.
 3. Begin bij voorkeur met laden voordat de accu helemaal leeg is, en stop het laden voordat de laptopbatterij helemaal vol is.
 4. Als u de laptop een tijdje niet gebruikt, probeer er dan voor te zorgen dat de laptop accu bij voorkeur ongeveer half vol is.

Door deze punten in acht te nemen, zult u de levensduur van uw laptop accu aanzienlijk kunnen verlengen. Waarbij de kans heel redelijk is, dat uw laptop accu tot 3 keer zo lang meegaat dan gemiddeld.

Gerelateerde artikelen