Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe je de levensduur van een laptop accu maximaal verlengt

levensduur laptop accu verlengen

Bijna een hele dag kunnen werken op één acculading is geen uitzondering. Echter, de tijd die je met een acculading kunt doen, zal snel minder worden als je niet goed voor de accu van je laptop zorgt.

Bij de gemiddelde laptop is het vervangen van een accu best een klus die de nodige kosten met zich meebrengt. Dat alleen al zou reden genoeg moeten zijn om te proberen zo goed mogelijk met de accu om te gaan. En daarmee de levensduur zo veel mogelijk te verlengen.

Hoe lang gaat een laptop accu mee?

Op de website van Lenovo, een grote fabrikant van laptops, staat te lezen dat een laptop accu tussen de 2 en de 5 jaar meegaat of tussen de 300 en de 500 ladingen.

Daarmee mag je stellen dat als je goed met de accu van je laptop omgaat, je de accu mogelijk niet eens hoeft te laten vervangen tijdens de levensduur van je laptop.

Maar wat houdt goed omgaan met de accu van je laptop dan precies in?

Een laptop accu op de juiste manier in gebruik nemen

In de handleiding die bij je laptop geleverd wordt, staat doorgaans beschreven hoe je een laptop accu dusdanig behandelt dat de levensduur in ieder geval niet bekort wordt.

Daaraan kan worden toegevoegd dat het belangrijk is om een laptop accu vanaf het allereerste begin zo goed mogelijk te behandelen. Want alleen dan is maximaal verlengen van de levensduur mogelijk.

Een juiste behandeling begint bij:

 1. Het eerst volledig opladen van de accu, voordat je de laptop gaat gebruiken.
 2. Vervolgens de laptop loskoppelen van stroom uit het stopcontact en de batterij helemaal op te gebruiken. Dus totdat de laptop zich vanzelf afsluit om de accu te beschermen.
 3. De laptop minimaal 2 uur niet gebruiken om de accu af te laten koelen.
 4. De laptop aansluiten op stroom uit het stopcontact en de batterij weer volledig opladen.
 5. Herhaal deze procedure direct na aankoop van een nieuwe laptop een keer of 2 à 3.

Deze procedure is vooral bedoeld om de batterijindicator van de laptop accu zo goed mogelijk te kalibreren. Zodat deze indicator zo nauwkeurig mogelijk aangeeft wanneer de accu vol is en wanneer bijna leeg. Een goed gekalibreerde indicator zal daarmee zeker ook de batterijduur van je laptop verlengen.

De levensduur van een laptop accu optimaal verlengen.

Een moderne laptopbatterij bestaat uit Lithium-ion cellen. Dergelijke accu's hebben een aantal prettige voordelen. Waaronder:

 1. Dat ze licht zijn van gewicht.
 2. Dat enorm veel energie gepropt kan worden in een relatief klein oppervlak.
 3. Dat Lithium-ion accu's geen last hebben van geheugen effect, waardoor de capaciteit van de accu achteruit gaat.
 4. Dat je de accu niet helemaal leeg hoeft te gebruiken, voordat je deze weer op kunt gaan laden.

1) De accu kan slecht tegen hitte

Maar een Li-ion accu heeft ook één niet te onderschatten nadeel. En dat is: dat dit type accu niet erg goed tegen hitte kan.

Wanneer je echter een beetje serieus aan het werk bent met je laptop, dan kan deze wel eens behoorlijk warm worden. Wat kan betekenen dat de accu dan ook warm wordt.

Je kunt het warm worden van een laptop accu deels tegengaan door:

 1. Je laptop alleen te gebruiken op een harde ondergrond. Dus niet op kleden, kussens, dekens, matrassen, dekbedden, enzovoort. Want alleen op een harde ondergrond kan een laptop goed zijn warmte kwijt via de koelgleuven in de behuizing.
 2. De accu niet helemaal leegmaken en niet volledig opladen.
 3. Als je de laptop lange tijd achtereen gebruikt, en de accu bijna leeg gebruikt hebt, dan is het een goede gewoonte om de laptop, en daarmee ook de accu, even de tijd te geven om af te koelen voordat je hem weer opnieuw oplaadt.

2) Het is beter om de accu van je laptop altijd op te laden

Het beste voor de accu van je laptop is om de accu altijd op te laden en de laptop nooit met een lege accu weg te leggen. En wanneer je je laptop voor lagere tijd niet gaat gebruiken, zorg er dan altijd voor dat de accu tussen de 40% en de 60% geladen is.

Het is sowieso beter voor de accu om niet te wachten met laden totdat ie helemaal leeg is. Begin bij voorkeur met laden als nog 20% lading over is en stop met laden zodra de accu voor 80% geladen is.

De accu op deze manier gebruiken en laden helpt tevens het te warm worden van de accu tot een minimum te beperken.

3) Laad de accu niet langer dan stikt noodzakelijk

Menigeen heeft de slechte gewoonte om de laptop langer aan de lader te laten zitten dan nodig. Sterker nog, veel mensen laten de laptop gerust langere tijd aangesloten zitten op het stopcontact.

Hoewel het laden automatisch gestopt wordt zodra de accu vol is, zal de accu ook weer automatisch worden bijgeladen zodra de lading onder een bepaald niveau zakt.

Dit leidt hoe dan ook tot onnodige slijtage van de accu. Ondanks dat veel laptops zijn uitgerust met elektronica die het slijten tegengaat als gevolg van te lang aangesloten zitten aan het stopcontact.

4) Gebruik altijd de lader (adapter) die bij je laptop hoort

Menig laptopgebruiker is er inmiddels achter dat als je een lader gebruikt met een hoger wattage, dat dan de accu sneller vol is. Laden met een hoger wattage beïnvloedt de levensduur van de accu echter aanzienlijk.

Als je lang wilt doen met de accu van je laptop moet je ‘m alleen opladen met de lader die bij je laptop hoort.

Samenvattend verleng je de levensduur van je laptop accu als volgt:

 • Wanneer Windows aangeeft dat de accu zowat leeg is, stop dan met werken op de accu.
 • Laat de laptop en daarmee de accu bij voorkeur een half uurtje afkoelen voordat je gaat laden.
 • Begin bij voorkeur met laden voordat de accu helemaal leeg is en stop het laden voordat de laptopbatterij helemaal vol is.
 • Als je de laptop een tijdje niet gebruikt, zorg er dan voor dat de laptop accu bij voorkeur ongeveer half vol is.
 • Laad de accu van je laptop altijd met de lader die bij je laptop hoort.

Door deze punten in acht te nemen, zul je de levensduur van een laptop accu aanzienlijk kunnen verlengen. Waarbij de kans heel redelijk is, dat de laptop accu tot 3 keer zo lang meegaat dan gemiddeld.

Gerelateerde artikelen