Hoeveel geheugen heeft mijn pc

Hoeveel geheugen uw pc precies heeft? Dat ligt eraan van welk geheugen u de hoeveelheid precies wilt weten. Wilt u weten hoeveel intern geheugen uw pc heeft of wilt u weten hoeveel extern geheugen uw pc heeft?

In elk geval kunnen we alvast met zekerheid stellen: iedere pc heeft meer extern geheugen dan dat deze intern geheugen heeft.

Wat is het verschil tussen intern en extern geheugen?

Tevens kunnen we met zekerheid stellen dat iedere pc, zowel desktop als laptop, zowel intern als extern geheugen heeft.

Nu zouden de termen intern geheugen en extern geheugen enigszins verwarrend kunnen zijn. Want intern betekent feitelijk dat het ergens in zit. En extern betekent dat het zich erbuiten bevindt.

Hierdoor zou de gedachten kunnen ontstaan dat intern geheugen zich in de behuizing van de computer bevindt en extern geheugen zich bevindt buiten de computerbehuizing.

Nu is dit gedeeltelijk waar. Want apparaten zoals externe harde schijven en usb-sticks zijn voorbeelden van externe geheugens die zich inderdaad buiten de behuizing van de computer bevinden.

Echter, ook de harde schijf, die zich wel degelijk binnen de computerbehuizing bevindt, is tevens extern geheugen.

Wat zijn dan de verschillen tussen intern geheugen en extern geheugen dat altijd opgaan?

Het eerste verschil tussen intern geheugen en extern geheugen dat altijd opgaat is: dat intern geheugen de gegevens die erin opgeslagen zijn altijd verliest zodra de stroom van de computer wordt afgehaald. En dat extern geheugen de opgeslagen gegevens altijd vasthoudt. Ongeacht of de computer op stroom is aangesloten of niet.

Tegenwoordig kunnen we niet langer zonder meer zeggen dat intern geheugen de erin opgeslagen gegevens verliest zodra we de computer uitzetten.

Want wanneer we de computer bijvoorbeeld in slaapstand zetten, dan staat hij in zoverre uit dat het even duurt voordat hij weer te gebruiken is, als we 'm uit slaapstand halen. Echter, in slaapstand staat er nog steeds stroom op het intern geheugen van de computer. De gegevens die door de computer in het intern geheugen zijn opgeslagen, zullen daardoor nog steeds beschikbaar zijn.

Het tweede verschil tussen intern geheugen en extern geheugen dat altijd opgaat is: dat u als gebruiker geen controle hebt over wat er in het intern geheugen geplaatst wordt.

Het interne geheugen staat in zijn geheel ter beschikking van de computer. De computer zelf bepaalt dan ook wat er in het interne geheugen geplaatst wordt en wat niet. Doorgaans plaatst de computer gegevens in het intern geheugen die nodig zijn om een bepaalde opdracht of bewerking snel uit te voeren.

Zodra die opdracht of bewerking uitgevoerd is, kan het zijn dat de computer bepaalde gegevens terugplaatst op de harde schijf, om vervolgens andere gegevens in het intern geheugen te plaatsen.

Wat de computer aan gegevens en ook aan bestanden in het interne geheugen plaatst, is afkomstig van de harde schijf of wordt door de gebruiker ingevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld elk woord dat tijdens het schrijven van dit stuk is getypt, opgeslagen in het intern geheugen van de computer.

Pas wanneer in Word op de knop Bestand opslaan wordt geklikt, het document een naam krijgt en vervolgens opgeslagen wordt, worden de ingetypte woorden verzameld in een bestand en op de harde schijf geplaatst. Zodat het bestand op een later tijdstip weer geopend kan worden. Bijvoorbeeld om er verder aan te werken.

Dit verklaart ook, dat wanneer u in een programma zoals Word aan het werk bent en u klikt op de knop Sluiten van het venster, Windows u vraagt of u de wijzingen in het bestand wilt opslaan alvorens het venster te sluiten.

Bekijken hoeveel geheugen uw Windows pc heeft

Bekijken over hoeveel intern geheugen uw computer beschikt, gaat het snelst op de volgende manier:

 1. Open via knop Start, het menu Start.
 2. Zowel in Windows XP, alsook in Windows Vista en Windows 7 vindt u in menu Start in de rechterkolom de optie Deze computer of Computer.
 3. Ga met de muisaanwijzer op de optie of knop Deze computer of Computer staan en klik vervolgens op de rechtermuisknop.
 4. Een grijs gekleurd menu zal nu geopend worden, waarin u de optie Eigenschappen kunt klikken. Klik op de optie Eigenschappen.
 5. In het venster dat vervolgens wordt weergegeven kunt u vinden over hoeveel intern geheugen de computer geschikt.

Bij een pc met Windows XP zal de hoeveelheid intern geheugen variŽren tussen de 512 MB en de 2 GB. Bij een Windows Vista en Windows 7 pc zal de hoeveelheid intern geheugen doorgaans ergens tussen de 2 GB en 8GB liggen.

Hoeveel intern geheugen ofwel RAM-geheugen en pc precies nodig heeft, is sterk afhankelijk van het gebruiksdoel en de eisen van de gebruiker van de computer. Een Windows XP pc zal met 512 MB aan RAM-geheugen geschikt zijn om te e-mailen, te internetten, te tekstverwerken en te boekhouden.

Maar wanneer de computer zwaardere software zoals grafische applicaties moet kunnen draaien, dan zal er al snel een behoefte aan meer RAM-geheugen ontstaan.

Uiteraard geldt hetzelfde voor pc's met Windows Vista, Windows 7 en Windows 8.

Bekijken hoeveel intern geheugen een pc nog over heeft

Of uitbreiding van het intern geheugen wenselijk zou zijn, kunt u redelijk eenvoudig bekijken via Taakbeheer in Windows. Taakbeheer start u als volgt:

 1. Open alle applicaties die u tegelijkertijd wilt kunnen gebruiken op uw pc.
 2. Druk de toetscombinatie Ctrl-Alt-Del(ete).
 3. Kies vervolgens de optie Taakbeheer starten.
 4. Het venster Windows Taakbeheer zal nu worden getoond. Klik in dit venster op het tabblad Prestaties.
 5. Onderin het venster bij het onderdeel Fysiek geheugen kunt u vervolgens zien, welk percentage er op dat moment aan intern geheugen in gebruik is.

Zodra dat percentage uitkomt boven de 75%, dan wordt het tijd na te gaan denken over uitbreiden van het interne geheugen.

Bekijken hoeveel extern geheugen de pc heeft

Bekijken hoeveel extern geheugen, ofwel harde schijfruimte, de pc in het totaal heeft en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is, kunt u op de volgende wijze heel eenvoudig zien.

 1. Klik op de knop Start om menu Start te openen.
 2. Klik in de rechterkolom van menu start op de optie Computer.
 3. Windows Verkenner wordt nu geopend en toont alle harde schijfstations die in de pc aanwezig zijn. Klik op het schijfstation dat u wilt bekijken.

Onderin het Verkennervenster zal vervolgens getoond worden hoeveel geheugen er in het totaal beschikbaar is op die harde schijf, en hoeveel daarvan nu nog over is.

Nu u enig inzicht heeft in wat intern geheugen en extern geheugen precies is en hoe u dat kunt bekijken in Windows, zult u ongetwijfeld weer wat meer van uw pc begrijpen. Waardoor het werken met de pc er wel weer eens wat makkelijker op geworden zou kunnen zijn.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren