Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Als u een beeldscherm kopen gaat dan is dit waar u op letten moet

waarop letten als u een lcd beeldscherm gaat kopen Photo by Niclas Illg on Unsplash

Een beeldscherm kopen doet u samen met het kopen van een desktop pc, toch? Niet altijd. Want ook bij een laptop kan het fijn zijn om een los beeldscherm te hebben als u er veel op werkt.

Het kopen van het juiste beeldscherm lijkt op het eerste gezicht misschien niet al te ingewikkeld. Toch moet u op een aantal dingen letten. Zeker wanneer u een beeldscherm gaat kopen voor een pc of laptop die u reeds heeft.

Koop een beeldscherm die aansluit bij uw gebruiksdoel

Wie gaat winkelen voor een beeldscherm komt er al snel achter dat er qua beeldschermen nogal wat formaten en uitvoeringen te koop zijn. En ook dat de prijzen van monitoren nogal uiteen kunnen lopen. De prijs van een monitor wordt onder andere bepaald door:

 • De grootte van het scherm.
 • De resolutie.
 • Het gebruikte paneeltype.
 • De verversingssnelheid.
 • De reactietijd.

Dat zou zomaar kunnen betekenen dat u thuiskomt met een monitor die meer gekost heeft dan had gehoeven of een monitor die eigenlijk niet helemaal bij uw gebruiksdoel past.

Om deze reden is het raadzaam om vooraf te bedenken hoeveel ruimte u op uw werkplek voor een monitor hebt. Maar ook wat u denkt dat het prettigst gaat werken voor u. En tevens is het raadzaam van te voren goed te bekijken over welke aansluitingen met name uw desktop pc beschikt waar u de monitor op wilt aansluiten en welk type aansluiting uw voorkeur heeft.

Welke paneeltypes zijn er?

Bij beeldschermen kunt u kiezen uit diverse paneeltypes. Welke u moet kiezen hangt grotendeels af van wat belangrijk voor u is. Zo onderscheiden de paneeltypes TN (Twisted Nematic) en VA (Vertical Alignment) zich vooral door hun hoge verversingssnelheid.

De verversingssnelheid is het aantal frames, ofwel beelden, dat het scherm per seconde kan berekenen en tonen. De verversingssnelheid wordt uitgedrukt in Hz (Hertz). Standaard ligt de verversingssnelheid tussen de 60 en de 75 Hz.

Maar ook een verversingssnelheid van 144Hz behoort tot de mogelijkheden. Een verversingssnelheid die vooral interessant is voor verwoede gamers.

Een andere specificatie waar de paneeltypes TN en VA in uitblinken is de reactietijd. De reactietijd is de tijd die één pixel in het beeldscherm erover doet om van zwart in wit te veranderen. Hoe sneller de reactietijd van een beeldscherm is, hoe kleiner de kans op onvolkomenheden zoals blurring tijdens het weergeven van snel bewegend beeld. Iets dat tevens vooral interessant is voor degenen die graag gamen.

Daarnaast zijn er de beeldtypes: IPS (In-Plane Switching)en AH-IPS (Advanced High Performance In Plane Switching).

IPS onderscheidt zich ten opzichte van TN en VA door een betere weergave van kleuren en het bieden van een grotere kijkhoek. En daarmee dus eigenlijk een betere beeldkwaliteit in het algemeen.

Hoe verder beeldschermen met IPS technologie doorontwikkeld worden, hoe kleiner het verschil in reactietijden tussen een IPS, TN en VA panelen uiteraard zal worden.

Maar dat betekent doorgaans wel dat voor een beeldscherm dat voorzien is van een IPS paneel, maar die een goede verversingssnelheid heeft en een korte reactietijd, diep in de buidel getast zal moeten worden.

Voor de gamer met een beperkter budget blijven TN en VA beeldschermen dan ook nog wel even interessant. Ondanks dat de beeldkwaliteit iets minder is dan IPS.

Een beeldscherm dat voorzien is van een IPS paneel is kort door de bocht dan ook het meest geschikte type beeldscherm voor iedereen die kwalitatief goed beeld wil.

Maakt het u niet zoveel uit, omdat u niet zoveel met de computer werkt of omdat de grafische kaart in uw computer kwalitatief ook niet de allerbeste is, dan kan het zeker slim zijn om te kijken naar een TN of VA beeldscherm. Want de beeldkwaliteit is uiteraard nog steeds ruim voldoende, maar een dergelijk beeldscherm is wel een stuk goedkoper.

Welke grootte moet mijn beeldscherm hebben en welke resolutie en welke beeldverhouding?

De volgende vraag waar u zich over mag gaan buigen als u een beeldscherm kopen gaat is welke grootte het scherm moet hebben en welke resolutie.

Grootte

De grootte van een beeldscherm wordt bepaald door het scherm diagonaal te meten, bijvoorbeeld van linkerbenedenhoek naar rechterbovenhoek. De maat van een beeldscherm wordt uitgedrukt in inches. Een inch is 2,54 centimeter.

Gangbare maten van een beeldscherm bevinden zich tussen de 24 inch en de 27 inch.

Beeldschermen in deze maten voorzien u van voldoende werkoppervlak en nemen niet al te veel ruimte in op een bureau. En omdat het de gangbaarste maten zijn, zijn ze ook prijstechnisch het meest interessant.

Uiteraard zijn er nog veel grotere beeldschermen te koop. Dergelijke groottes zijn echter alleen interessant als u veel vensters tegelijk open en zichtbaar wenst te hebben op uw scherm, of wanneer u een fanatieke gamer bent.

Beeldverhouding

Doorgaans is de beeldverhouding van een monitor 16:9. Dat is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het beeld. Deze beeldverhouding voldoet voor de meeste doeleinden.

Naast een beeldverhouding van 16:9 is er tevens de beeldverhouding 21:9. Dit wordt Ultra Wide genoemd. Deze beeldverhouding is onder andere populair onder filmliefhebbers, maar ook bij liefhebbers van bepaalde spellen die op dat beeldformaat gemaakt zijn.

Resolutie

Een ander aandachtspunt bij het kopen van een beeldscherm is de resolutie. De resolutie geeft aan hoeveel beeldpunten er passen in de breedte van het scherm en hoeveel in de hoogte.

Wanneer de resolutie van beeldscherm gecombineerd wordt met de grootte dan is de uitkomst iets dat pixeldichtheid heet. De pixeldichtheid is wat uiteindelijk bepaald hoe scherp het beeld kan zijn.

Dat betekent dat een kleiner beeldscherm een scherper beeld geeft dan een groter beeldscherm met dezelfde resolutie.

De meest voorkomende resoluties voor computermonitoren zijn:

 • 1920 X 1080 pixels (Full HD)
 • 2560 X 1440 pixels (2K / QHD)
 • 3840 X 2160 pixels (4K / UHD)

Een hoge resolutie en pixeldichtheid is met name interessant voor diegenen die veel werken met foto en video.

Hoe u een beeldscherm aansluiten kunt op laptop of desktop pc?

Met name wanneer uw pc al wat ouder is, dan zult u even goed moeten bekijken welke aansluitingen de grafische kaart van uw pc ondersteunt. Omdat u anders wellicht thuiskomt met een monitor die niet op uw huidige laptop of desktop pc aangesloten kan worden. Een kans die vooral bestaat wanneer uw computer al wat ouder is.

Gangbare aansluiten die u in uw pc of laptop kunt vinden zijn:

 • DVI – Een type aansluiting die al heel wat jaren meegaat en die nog steeds op desktop pc’s te vinden is. DVI ondersteunt resoluties tot 2560 X 1440.
 • HDMI – HDMI is de meest voorkomende aansluiting op dit moment. De HDMI standaard heeft als groot voordeel dat het zowel audio als video data kan verwerken. Wat onder andere betekent dat er niet langer een aparte aansluiting noodzakelijk is wanneer luidsprekers zijn ingebouwd in uw monitor. HDMI kan overweg met alle resoluties.
 • Display Port – Display Port is tevens een standaard die zowel audiosignaal als videosignaal kan verweken via één enkele kabel. Display Port is vooral interessant voor gamers omdat het enorm hoge verversingssnelheden aankan.

En zo is er inmiddels al heel wat gepasseerd waar u op letten moet bij het kopen van een beeldscherm. Eén klein dingetje is er nog over. En dat is de grafische kaart waarmee uw laptop of desktop pc is uitgerust.

Iets waarover u zich overigens niet al te veel zorgen hoeft te maken wanneer uw computer nog niet zo heel oud is. Maar als uw computer al wel enigszins op leeftijd is, dan zal de grafische kaart ervan een Full HD monitor nog wel aankunnen, maar monitoren met hogere resoluties dan dat misschien niet meer.

Als de resolutie van een monitor namelijk toeneemt, dan vraagt dat aanzienlijk meer van de processor van de grafische kaart en is de vraag naar geheugen ook groter. Dat vraagt erom om even goed te kijken naar welke grafische kaart er in uw computer zit wanneer u bijvoorbeeld graag een 4K beeldscherm wilt kopen.

Waar u verder nog aan moet denken

U zult inmiddels een aardig idee hebben van wat voor een beeldscherm u zou moeten gaan kopen. Want de meeste dingen die u mee zou moeten nemen in uw overwegingen bij de aankoop van een nieuw beeldscherm zijn de revue wel gepasseerd.

Maar nog niet alles. Want zo zijn er bijvoorbeeld ook beeldschermen die voorzien zijn van luidsprekers. Zodat er geen losse luidsprekers meer op uw bureau hoeven staan.

Tevens zijn er beeldschermen te koop die voorzien zijn van USB-poorten. Wat handig kan zijn wanneer u vaak apparaten bij uw computer gebruikt, die via USB op uw computer moeten worden aangesloten.

Waar u verder nog rekening mee moet houden is, dat niet ieder beeldscherm in hoogte verstelbaar is. Iets wat toch wel als een vereiste aangemerkt zou moeten worden, wanneer u per dag vele uren achter uw desktop pc aan het werk bent.

Omdat een monitor die niet op de juiste hoogte staat vroeg of laat de oorzaak zou kunnen zijn van lichamelijke klachten die u liever niet hebt.

Samenvattend kunnen we stellen dat voor de meeste gebruiksdoeleinden een Full HD beeldscherm voldoende is. En dat u alleen verder hoeft te kijken naar beeldschermen groter dan 27 inch en met een hoge resolutie wanneer u een fanatieke gamer bent of veel met foto’s en video doet.