Gaat u een beeldscherm kopen? Hier is waar u op moet letten

waarop letten als u een lcd beeldscherm gaat kopen

Een beeldscherm voor uw computer kopen. Wellicht lijkt het kiezen van het juiste beeldscherm op het eerste gezicht niet al te moeilijk. Toch moet u op bepaalde dingen letten. Zeker wanneer u een beeldscherm gaat kopen voor een pc die u reeds heeft.

Want of u een 24 inch beeldscherm zou moeten kopen, of beter zou kunnen kiezen voor een 22 inch, dat hangt onder andere ook af van de grafische kaart die in uw pc gemonteerd zit. En dat is dan slechts één van de dingen waar u op moet letten.

Hoe u een beeldscherm koopt die bij uw pc past

Een vraag die u uzelf niet alleen zou moeten stellen als een u een pc gaat kopen, maar ook als u een nieuw beeldscherm gaat kopen is: "Waar ga ik 'm precies voor gebruiken?" Want ook voor een pc monitor zijn er best gebruiksdoelen te bedenken waarvoor het ene beeldscherm beter geschikt is dan het andere.

De enige zekerheid die u hebt, wanneer u een beeldscherm gaat kopen is, dat u een LCD beeldscherm gaat kopen. Want ook een LED beeldscherm is een LCD scherm. Maar dan één waarbij de lichtbron die noodzakelijk is in dit type beeldschermen bestaat uit LED lampjes. De toepassing van LED lampjes maakt het beeldscherm onder andere energiezuiniger en levert een betere beeldkwaliteit.

Welke LCD technologie is het best?

Bij LCD beeldschermen kunt u doorgaans kiezen uit 2 LCD technologieën: TN en IPS. IPS is van deze twee de nieuwere technologie, en onderscheidt zich ten opzichte van TN in een betere weergave van kleuren en het bieden van een grotere kijkhoek. Echter, beeldschermen met TN technologie hebben een betere reactietijd.

De reactietijd is de tijd die één pixel in het beeldscherm erover doet om van zwart in wit te veranderen. Hoe sneller de reactietijd van een beeldscherm is, hoe kleiner de kans op onvolkomenheden zoals blurring tijdens het weergeven van snel bewegend beeld.

Iets wat dan ook vooral interessant is voor computergebruikers die fanatiek gamen of die veel video kijken op de computer.

Hoe verder LCD beeldschermen met IPS technologie doorontwikkeld worden, hoe kleiner ook het verschil in reactietijden tussen een IPS en een TN beeldscherm uiteraard zal worden.

Waarmee het vooral voor de gamer met een beperkt budget heel interessant kan zijn om een blik te werpen op een TN beeldscherm. Omdat hij of zij op deze manier goedkoop aan een aardig snel beeldscherm zou kunnen komen.

Heeft u voor de doeleinden waarvoor u uw pc gebruikt echt genoeg aan gemiddelde reactietijden, dan zou een LCD scherm dat gebruik maakt van IPS technologie uw voorkeur moeten hebben.

Welke resolutie moet een beeldscherm hebben?

Als u nu voor een desktop pc een nieuw beeldscherm gaat kopen, dan zou u eigenlijk niet meer voor minder dan een scherm met Full HD resolutie moeten willen gaan. Want een beeldscherm vanaf 22 inch beschikt doorgaans al over een Full HD resolutie van 1920 X 1080 pixels. Dat betekent dat u voor rond de honderd Euro al in het bezit kan zijn van een dergelijk beeldscherm.

Hogere resoluties dan Full HD zijn eigenlijk alleen interessant voor professionals in grafische bedrijfstakken.

Hoe groot moet een beeldscherm zijn?

Zodra u op zoek gaat naar een beeldscherm, dan ontdekt u al vrij snel dat beeldschermen in verschillende groottes leverbaar zijn. Nu zou u heel eenvoudig kunnen besluiten, om gewoon het grootste beeldscherm te kopen dat binnen uw budget voorhanden is. Want een groot beeldscherm is voor bij een desktop pc altijd fijn.

Maar hebt u op uw werkplek wel genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een 27 inch beeldscherm?

Belangrijk is verder om te weten dat beeldschermen tot in ieder geval 27 inch, dezelfde resolutie hebben als een 22 inch beeldscherm, namelijk Full HD ofwel 1920 X 1080 pixels. Tenzij u van plan bent om meer dan 500 Euro voor een beeldscherm te gaan uitgeven.

Het loont dan ook de moeite en het bespaart u geld, wanneer u vooraf even goed bekijkt welk formaat beeldscherm u werkelijk nodig hebt en wat bij uw werkruimte past.

Over het algemeen genomen is een 22 inch beeldscherm groot genoeg wanneer u uw pc voornamelijk gebruikt voor internetten, e-mailen, Youtube films kijken, Facebooken en uw administratie. Waarbij u eigenlijk nooit, in meer dan één venster tegelijk werkt.

Een 24 inch beeldscherm zou een goede keuze zijn wanneer u wel graag twee vensters naast elkaar open zou willen hebben. Bijvoorbeeld omdat u op uw desktop pc vaak met meerdere dingen tegelijk bezig bent. Of iets constant in beeld wilt kunnen hebben, terwijl u in een ander venster aan het werk bent.

Maar een wat groter formaat beeldscherm kan ook prettig zijn wanneer uw ogen minder worden.

Een 27 inch monitor komt in beeld wanneer u voldoende ruimte hebt en gewoon op een lekker groot beeldscherm een film wilt kunnen bekijken of een game wilt kunnen spelen.

Hoe sluit ik mijn beeldscherm aan op mijn pc?

Met name wanneer uw pc al wat ouder is, dan zult u tevens even goed moeten bekijken welke aansluitingen de grafische kaart van uw pc ondersteunt. Oudere grafische kaarten in oudere pc's hebben meestal een VGA-aansluiting en een DVI-aansluiting.

vga en dvi connector grafische kaart

Een VGA aansluiting zult u echter op de meeste nieuwe beeldschermen niet langer tegenkomen. En ook het aantal monitoren dat nog een DVI-aansluiting heeft wordt rap minder.

De meest voorkomende aansluiting is de HDMI-aansluiting. Nu zal het bij een niet al te oude pc vaak nog wel mogelijk zijn om de bestaande grafische kaart te vervangen door een nieuwe grafische kaart, wanneer de bestaande grafische kaart niet beschikt over een HDMI-aansluiting.

grafische kaart met hdmi aansluiting

Bij het kopen van een nieuw beeldscherm voor een oudere pc dient u er verder rekening mee te houden dat de grafische kaart in uw pc minimaal moet beschikken over 1GB aan grafisch geheugen om de Full HD resolutie van 1920 X 1080 te kunnen weergeven.

Wanneer dat eigenlijk allemaal niet aanwezig is in uw pc, en ook het vervangen van de grafische kaart wordt lastig, dan is een monitor van 20 inch of kleiner een goed alternatief. Want die zullen meestal nog wel een VGA-aansluiting hebben en kunnen af met minder grafisch geheugen.

Uiteraard is het raadzaam dit even goed te bekijken alvorens u een nieuw beeldscherm koopt.

Waar u verder nog aan moet denken

U zult inmiddels een aardig idee hebben van wat voor een beeldscherm u zou moeten gaan kopen. Want de meeste dingen die u mee zou moeten nemen in uw overwegingen bij de aankoop van een nieuw beeldscherm zijn de revue wel gepasseerd.

Maar nog niet alles. Want zo zijn er bijvoorbeeld ook beeldschermen die voorzien zijn van luidsprekers. Zodat er geen losse luidsprekers meer op uw bureau hoeven staan.

Tevens zijn er beeldschermen te koop die voorzien zijn van USB-poorten. Wat handig kan zijn wanneer u vaak apparaten bij uw computer gebruikt, die via USB op uw computer moeten worden aangesloten.

Waar u verder nog rekening mee moet houden is, dat niet ieder beeldscherm in hoogte verstelbaar is. Iets wat toch wel als een vereiste aangemerkt zou moeten worden, wanneer u per dag vele uren achter uw desktop pc aan het werk bent.

Omdat een monitor die niet op de juiste hoogte staat vroeg of laat de oorzaak zou kunnen zijn van lichamelijke klachten die u liever niet hebt.

Samenvattend kunnen we stellen dat voor de meeste gebruiksdoeleinden een Full HD beeldscherm voldoende is. En dat u alleen even wat verder zou moeten kijken naar beeldschermen groter dan 27 inch, en met een hoge resolutie wanneer u echt een fanatieke gamer bent, of als professional werkzaam bent in een grafische bedrijfstak.

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5000+ mensen gingen u al voor

Artikelen die u mogelijk ook interesseren