Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is een pc en wat zit erin en is handig om te weten?

De pc. Allemaal gebruiken we er een. En toch heeft de pc voor velen van ons nog steeds geheimen. Want wat is een pc nu eigenlijk precies? En wat zit er in een pc? Vragen die een antwoord verdienen omdat de kennis goed van pas kan komen als je bijvoorbeeld een nieuwe pc koopt.

Want pc’s zijn er in allerlei soorten, maten en hoedanigheden. Daarmee is er voor iedereen een pc die past bij zijn of haar wensen en gebruiksdoelen.

Waar staat pc voor en wat betekent het precies?

De afkorting pc staat voor Personal Computer ofwel persoonlijke computer in het Nederlands. Wat dat betekent is dat de pc in de praktijk een computer is die je helemaal op je persoonlijke wensen kunt afstemmen. Zowel qua onderdelen waaruit de pc bestaat alsook de apps die je erop zet.

Het was 1983 toen IMB de eerste personal computer introduceerde. Een zogenaamd open systeem. Dit hield in dat een personal computer zogezegd samengesteld kon worden zoals de gebruiker wenste.

Een gebruiker die veel met bestanden werkte koos bijvoorbeeld voor zoveel mogelijk opslagruimte, ofwel een zo groot mogelijke harde schijf. Maar een gebruiker die juist ingewikkelde berekeningen wilde kunnen maken op zijn pc koos juist voor een zo krachtig mogelijke processor en zo veel mogelijk geheugen.

Uiteraard waren er ook gebruikers die hun pc voornamelijk gingen gebruiken voor het schrijven van brieven en documenten. Ook toen al was voor dergelijke werkzaamheden geen heel krachtige pc noodzakelijk. Daarmee kon gekozen worden voor een goedkopere variant van de pc.

En daar is bijna 40 jaar later eigenlijk niets aan veranderd. Behalve dan dat we nu naast een desktop computer ook kunnen kiezen voor een laptop computer.

Want inderdaad ook een laptop is een pc. Alleen kunnen we bij een laptop niet elk onderdeel zelf kiezen. Voor bijvoorbeeld beeldscherm, toetsenbord en ook de manier waarop we de muisaanwijzer over het beeldscherm bewegen zijn we afhankelijk van de fabrikant.

We kunnen pc’s grofweg opdelen in 3 segmenten. Te weten:

Low budget/Kantoor pc/ Huis, tuin en keuken pc:

Dit type pc bestaat uit de goedkoopste, veelal al wat verouderde en minst snelle onderdelen die er voor een pc beschikbaar zijn. Een Low Budget pc hoeft daarmee zeker geen slechte pc te zijn. Maar is gewoon een pc die gebruikt wordt voor taken die simpelweg niet zo heel veel van een pc eisen. Zoals: surfen op het internet, e-mailen, tekstverwerken, boekhouden, muziek luisteren en video kijken.

Dergelijke desktop pc’s en laptops vind je in het laagste prijssegment

De alleskunner:

Dit type pc heeft de voorkeur wanneer je alles een beetje wilt kunnen doen op een pc.

Een actiespel bijvoorbeeld, vraagt veel van een computer. Zeker wanneer je een dergelijk spel met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit wilt kunnen spelen. Maar als je slechts soms een spel speelt, dan is het zonde van het geld om daarvoor een volwaardige game pc te kopen.

Hetzelfde geldt wanneer je wel eens foto's, video en muziek bewerkt. Een krachtiger pc zal het sneller kunnen. Maar met een pc uit deze categorie kan het zonder meer ook prima. Ook al duurt het wat langer.

Voor een pc waarmee je alles kunt doen wat je wilt, betaal je een gemiddelde prijs.

High End / High Performance / game pc:

Dit type pc is voor degene die het uiterste ervan verlangt, voor degene die vele uren per dag werkt met de pc en voor de fanatieke gamer uiteraard. In deze pc vind je de laatste stand der techniek en het snelste van het snelste dat er op computergebied te vinden is.

Een pc van dit type kan makkelijk ver over de 1000 Euro kosten.

Wat zit er in jouw pc?

In iedere pc zitten standaard een aantal onderdelen die nodig zijn om van de pc, samen met Windows, een werkend geheel te maken. Wat laten alle onderdelen één voor één kort de revue passeren.

De processor

De processor, ofwel de CPU ( Central Processing Unit) is het brein van je computer. Het onderdeel dat elke taak die je de computer geeft uitvoert, coördineert en afhandelt. Iedere processor voert zijn taken in principe op precies dezelfde manier uit. Echter, hoe duurder een processor is, hoe meer taken hij tegelijkertijd kan uitvoeren en hoe sneller hij deze taken afwerkt.

Een dure processor in je computersysteem is noodzakelijk wanneer je je pc inzet voor werkzaamheden die hoge prestaties verlangen. Werkzaamheden die hoge prestaties van een pc verlagen zijn:

  • Het bewerken van grote hoeveelheden video.
  • Het maken van ingewikkelde berekeningen.
  • Het compileren van programma's.
  • Gaming.

Hoe krachtiger de processor, hoe duurder deze zal zijn. Dit is dan ook bij uitstek een onderdeel waarop je veel geld kunt besparen wanneer hoge prestaties niet echt verlangd worden door de werkzaamheden die je op je pc uitvoert.

De processorkoeler

De temperatuur van een processor die aan het werk is, kan oplopen tot boven de 70 graden Celsius. Maar veel warmer dan dat mag een processor eigenlijk niet worden. Vandaar ook dat doorgaans op een processor een koelblok met daarop een ventilator gemonteerd zit.

Het moederbord

Het moederbord verbindt alle onderdelen in de pc met elkaar. En zorgt ervoor dat de communicatie tussen de diverse onderdelen van de pc, zo snel en zo optimaal mogelijk verloopt. Tevens vormt het moederbord de basis waarop alle onderdelen van de pc gemonteerd worden.

De keuze van het moederbord wordt bepaald door de processor die je gekozen hebt. Want een moederbord is: of geschikt voor gebruik in combinatie met een Intel-processor of met een AMD-processor. Bovendien is een moederbord slechts geschikt voor bepaalde type processoren van een merk.

Wanneer je een moederbord uitzoekt, dan moet je vooral goed opletten of de processorvoet waarmee het moederbord is uitgerust geschikt is voor de processor die gekozen hebt.

Binnen het aantal moederborden dat beschikbaar is voor een merk en type processor, kun je vervolgens gaan onderzoeken welk moederbord qua prestaties en mogelijkheden het beste bij je wensen past.

Wanneer je bijvoorbeeld veel verschillende randapparaten bij je pc gebruikt, dan zul je uiteraard voldoende usb-poorten ter beschikking willen hebben.

Die vrijheid van keuze heb je uiteraard alleen wanneer je een pc zelf samenstelt en alle onderdelen zelf uitkiest.

Het intern geheugen

Het intern geheugen van de pc, ofwel het RAM-geheugen (Random Access Memory) mag je beschouwen als het korte termijn geheugen van je pc. In dit geheugen worden de gegevens opgeslagen die de processor wel eens snel weer nodig zou kunnen hebben.

Ook op de harde schijf worden uiteraard gegevens opgeslagen. Alleen zullen dit gegevens zijn waarvan de processor niet verwacht ze op korte termijn weer nodig te hebben.

Een ander belangrijk verschil tussen intern geheugen en de harde schijf is: dat de gegevens die in het interne geheugen staan, verloren gaan zodra de computer wordt uitgeschakeld. Dit in tegenstelling tot de gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen. Deze blijven ook behouden, zodra de stroom wordt uitgeschakeld. Dat is dan ook precies de reden waarom je het werk dat je op je pc doet, altijd moet opslaan.

Omdat een pc niet van tevoren weet wat de volgende opdracht is die je gaat geven wordt zoveel mogelijk data alvast in het geheugen geladen voor het geval dat.

Dat betekent in de praktijk dat hoe meer intern geheugen er beschikbaar is, hoe meer van de programma's die je gebruikt in het interne geheugen kunnen worden geladen, en dus hoe sneller de programma's de opdrachten die je geeft kunnen uitvoeren.

De grafische kaart

De grafische kaart heeft als taak alles wat je nodig hebt om met de pc te kunnen werken, op het beeldscherm te tonen. Waaronder bijvoorbeeld de grafische interface van Windows en van de programma's die je gebruikt. Zodat je door middel van het klikken op knoppen of menuopties, en het invoeren van gegevens met het toetsenbord, de pc de door jou gewenste opdrachten kunt geven.

Ook de grafische kaart is voorzien van een processor, de zogenaamde GPU (Graphics Processing Unit). Een processor die puur als taak heeft alle aangeboden beeldgegevens zo snel mogelijk te berekenen, te verwerken en te tonen op het beeldscherm.

Tevens is de grafische kaart voorzien van eigen RAM-geheugen. Een type RAM-geheugen dat doorgaans sneller is dan het intern geheugen van de pc.

De prestaties van de GPU bepalen de snelheid van de grafische kaart. De hoeveelheid geheugen bepaalt de maximale resolutie die op het aangesloten beeldscherm weergegeven zal kunnen worden.

Dit maakt het bijvoorbeeld overbodig om een grafische kaart te kopen met 2GB geheugen, terwijl je een monitor gebruikt die een resolutie heeft van 1680 X 1050. Want voor die resolutie is 1GB aan geheugen voldoende.

Bij het kiezen van een grafische kaart is het merk grafische kaart overigens minder belangrijk dan de grafische processor die op de kaart gebruikt wordt. Goede grafische kaarten zijn voorzien van een grafische processor van NVIDIA of AMD.

De harde schijf

De harde schijf kan beschouwd worden als de archiefkast van je pc. De archiefkast waarin je alle gegevens die je voorhanden wilt hebben op je pc op kunt slaan.

In de moderne pc kennen we twee soorten harde schrijven. De traditionele harde schijf en de SSD.

De traditionele harde schijf is één van de weinige computeronderdelen die mechanische onderdelen bevat. Dat maakt dat een harde schijf aan slijtage onderhevig is en dus stuk kan gaan. Daarnaast kan een draaiende harde schijf slecht tegen bewegingen en stoten.

Welke harde schijf je in je computer wilt hebben, wordt vooral bepaald door de hoeveelheid schijfruimte die je denkt nodig te hebben. De traditionele harde schijf is het goedkoopst per gigabyte opslagruimte. Dus voor het opslaan van veel en grote bestanden is de traditionele harde schijf de juiste keuze.

De SSD ( Solid State Disk) is een type harddisk waarbij je data in kleine geheugenchips wordt opgeslagen, in plaats van op een roterende magnetische schijf.

De SSD harde schijf is het snelste type harde schijf. Ook verbruikt de SSD harde schijf aanzienlijk minder stroom. Bovendien is een SSD harde schijf aanzienlijk kleiner van formaat. Hierdoor is een SSD harde schijf vooral geschikt voor gebruik in een laptop.

Maar tevens bewijst een SSD harde schijf goede diensten wanneer deze wordt ingezet als harde schijf om Windows vanaf te starten en te draaien. Omdat een SSD harddisk zoveel sneller is dan een conventionele harde schijf, zal het toepassen van een SSD, je pc een stuk sneller doen laten aanvoelen.

De computerbehuizing

De computerbehuizing bepaalt het uiterlijk van uw pc. En tevens beschermt deze kast de onderdelen van uw computer. Ook heeft de computerkast als functie: het koel houden van alle componenten. En dat het liefst op een zo geruisloos mogelijke manier.

Ook voor computerbehuizingen geldt: dat hoe hoger je eisen zijn qua geluidsproductie en kwaliteit van de behuizing, hoe duurder een behuizing zal zijn.

Laat je overigens bij het samenstellen van een desktop pc nooit verleiden tot het kiezen van de goedkoopst mogelijke computerbehuizing. Want met name wanneer je een snelle videokaart of meerdere harde schijven gaat toevoegen aan je pc, dan brengt dat behoorlijk wat aan gewicht met zich mee. Waardoor dergelijke onderdelen alleen goed en stevig gemonteerd kunnen worden in het duurdere type computerbehuizing.

De voeding

De voeding van een pc kan gerust beschouwd worden als het meest vergeten en onderschatte computeronderdeel. Want wat doet die vierkante metalen doos bovenin de computerbehuizing nu helemaal? Of dat onhandige plastic blok dat ergens in het stroomsnoer van je laptop zit? Alleen de stroom leveren toch? En verder hoeft toch alleen het vermogen maar groot genoeg te zijn?

Dat is gedeeltelijk waar. Want of een voeding goed is of niet, hangt met name af van hoe constant en stabiel de stroom geleverd wordt door de voeding.

Computeronderdelen werken op een lage spanning. Dat maakt een pc des te gevoeliger voor pieken en dalen in de spanning. En zodra deze te groot worden, dan zal dit vaak resulteren in het bevriezen of vastlopen van de pc.

Een probleem dat vooral voorkomt bij snelle pc's die zijn uitgerust met een te goedkope voeding. Een voeding die de stroom die snelle computeronderdelen verlangen maar net kan leveren, net niet kan leveren of niet stabiel genoeg kan leveren.

Het besturingssysteem

Een pc is niets anders dan slechts een bak met nutteloze onderdelen zolang er geen besturingssysteem op de pc geïnstalleerd is. Het besturingssysteem is software die ervoor zorgt dat de onderdelen in de pc met elkaar kunnen communiceren en dat wij als gebruiker de pc opdrachten kunnen geven en dingen met de pc kunnen doen.

Op consumentenpc’s wordt bijna altijd het besturingssysteem Windows meegeleverd. Tenzij je een Apple koopt. Dan zal MacOS geïnstalleerd zijn.

Nu je weet uit welke onderdelen een pc bestaat en welke merken, soorten en typen er zijn, zal dat je zonder meer een beter inzicht geven in wat belangrijk voor je is bij het uitzoeken van een nieuwe pc.

Dat betekent niet perse dat je een pc helemaal zelf samen moet stellen om precies te krijgen wat je wenst. Want veel pc’s en laptops zijn al prima uitgerust. Maar misschien wil je net wat meer opslagruimte, net wat meer geheugen of een net wat snellere processor. En precies die wensen kunnen relatief eenvoudig vervult worden, ook in een laptop.

Gerelateerde artikelen