Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe weet ik of mijn pc en Windows 32-bits of 64-bits is?

Soms kan het handig zijn om te weten of uw pc 32-bits of 64-bits is. En of Windows op uw computer 32-bits of 64-bits is. Bijvoorbeeld, wanneer u een stuurprogramma wilt installeren voor een computeronderdeel of randapparaat dat u gebruikt of wilt gaan gebruiken.

32-bits of 64 bits, het kan soms behoorlijk verwarrend zijn. Want als er een 64-bits processor in uw pc zit, dan betekent dat nog niet automatisch dat u ook een 64-bits versie van Windows op uw pc geïnstalleerd hebt staan.

Hoe u er snel achter komt wat u hebt

Grofweg kunnen we stellen dat we alleen in pc's en laptops die nieuw ooit geleverd zijn met Windows XP, nog wel eens een 32-bits processor tegen zouden kunnen komen. Werd uw pc nieuw geleverd met daarop Windows Vista, Windows 7 of Windows 8, dan beschikt uw pc vrijwel zeker over een 64-bits processor.

Iets wat overigens niet automatisch betekent dat u dan ook een 64-bits systeem hebt. Want voor een 64-bits systeem dat ook werkt als een 64-bits systeem hebt u niet alleen een 64-bits pc nodig, maar tevens een 64-bits versie van Windows.

En het is niet altijd een vanzelfsprekendheid dat op een 64-bits pc een 64-bits versie van Windows geïnstalleerd is.

Onder andere omdat u er niet veel van zult merken dat u met een 64-bits systeem werkt, wanneer u uw computer hoofdzakelijk gebruikt om te e-mailen, te internetten, wat te tekstverwerken en de administratie te doen.

Dat er geen 64-bits Windows op uw 64-bits pc geïnstalleerd staat, zou u alleen gaan merken wanneer u meer dan 4GB aan intern geheugen in uw pc zou willen hebben. Maar ook alleen maar omdat een 32-bits versie van Windows niet in staat is meer dan 4GB aan intern geheugen te ondersteunen.

Dit betekent dat wanneer uw computer is voorzien van meer dan 4GB aan intern geheugen, u er zeker van kan zijn dat er dan ook een 64-bits versie van Windows op uw pc staat.

Hebt u wel 64-bits software?

Daarmee bent u dan bijna bij een volledig 64-bits systeem. Want een 64-bits versie van Windows op uw pc, betekent dat alle onderdelen waaruit uw pc bestaat ook daadwerkelijk op 64-bits met elkaar kunnen communiceren.

En dat alle gegevens die uw computer te verwerken krijgt, in pakketjes van 64-bits tegelijkertijd verwerkt kunnen worden. Mits uiteraard de software, de app, waarmee u aan het werkt bent een 64-bits app is.

Of wanneer u een spel aan het spelen bent, dit spel een 64-bits spel is.

Want ook dat is geen vanzelfsprekendheid. Omdat een 64-bits pc met een 64-bits versie van Windows uitstekend overweg kan met 32-bits software, programma's en apps.

Bovendien is het vaak ook niet echt nodig. Omdat de gebruikte software onvoldoende vraagt van de prestaties van de pc of van diens intern geheugen om een verschil met een 64-bits versie van dezelfde software merkbaar te maken.

Voor software die u gebruikt met uw computer is het dan ook maar zelden van belang of u een 32-bits of 64-bits pc hebt en een 32-bits of 64-bits versie van Windows hebt.

Wanneer het wel van belang is om te weten of u een 32-bits of 64-bits versie van Windows op uw pc hebt is zogezegd, wanneer u een stuurprogramma voor een computeronderdeel of randapparaat moet gaan installeren.

Gewoonweg omdat een 64-bits versie van Windows alleen maar werken kan met 64-bits stuurprogramma's.

Snel achterhalen of u een 32-bits versie of 64-bits versie van Windows op uw computer hebt, doet u als volgt:

  1. Klik op knop Start in de taakbalk om menu Start te openen.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de optie Computer in de rechterkolom van menu Start.
  3. eigenschappen van computer bekijken
  4. Dit opent het snelmenu van de optie Computer. Klik in dit snelmenu op de optie Eigenschappen.
  5. Dit opent het venster met de titel 'Informatie over de computer weergeven'. In dit venster vindt u in de rubriek Systeem of u een 64 bitsbesturingssysteem hebt of een 32 bitsbesturingssysteem.
  6. heb ik een 32 bits of 64 bits Windows?

Door, voordat u een stuurprogramma gaat downloaden, eerst te kijken of u een 32-bits Windows hebt of een 64-bits Windows, voorkomt u dat u er tijdens het installeren van het stuurprogramma pas achterkomt dat u het verkeerde stuurprogramma voor uw computer gedownload hebt.

Hoe u weet of uw pc en Windows 32-bits of 64-bits zijn, zal u nu een stuk duidelijker zijn. Waarbij het handig is om te onthouden dat: wanneer Windows 64-bits is, uw pc dit dan zeker ook is. Maar dat een 32-bits Windows ook prima werkt met een 64-bits pc, wanneer het intern geheugen van deze pc niet groter is dan 4GB.

Gerelateerde artikelen