Zelf een harde schijf inbouwen en installeren

De computer heeft wat genoemd wordt een open architectuur. Dit betekent onder andere dat u zelf onderdelen aan de computer kunt toevoegen. Zelf een harde schijf inbouwen en installeren behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Voor het inbouwen van een extra harde schijf moet uiteraard wel ruimte beschikbaar zijn in de systeemkast.

Het is dan ook verstandig eerst te bekijken of de systeemkast wel ruimte biedt aan een tweede harde schijf. U kunt dan direct bekijken, wat voor een aansluitingen uw computer ondersteunt. IDE, SATA of alle twee.

zelf een harde schijf inbouwen

In het bovenstaande voorbeeldplaatje ziet u dat de systeemkast ruimte biedt aan twee harde schijven die aangesloten zijn middels een IDE-interface.

IDE of SATA interface

Moderne computers ondersteunen vaak alle twee de harde schijf interfaces.

De al oude IDE-interface met de 80 aderige platte kabel of de nieuwere SATA-interface. Echter, langzaam aan zien we de oude IDE-interface verdwijnen. harde schijven in oudere computers hebben een IDE interface

Een SATA harde schijf inbouwen en installeren is niet ingewikkelder dan het inbouwen en installeren van een IDE harde schijf, mits uw computer minimaal voorzien is van Windows XP met Service Pack 2. harde schijven in moderne computers hebben meestal een sata interface

Wanneer u automatisch updaten gebruikt op uw Windows XP computer, kunt u ervan uitgaan dat dit het geval is. Om het voor uzelf zo eenvoudig mogelijk te houden is het verstandig, bij het toevoegen van een harde schijf aan de computer, te kiezen voor de interface die al in uw computer gebruikt wordt.

De harde schijf inbouwen en aansluiten

In de meeste computerkasten is er boven of onder de reeds geïnstalleerde harde schijf een plek vrij om de nieuwe harde schijf in te bouwen. Het inbouwen van een harde schijf gaat doorgaans als volgt:

  1. Als u een IDE harde schijf gaat inbouwen, stel dan eerst de Master/Slave instellingen juist in, voordat u de harde schijf inbouwt. Hoe u de harde schijf dient in te stellen als Master danwel als Slave, vindt u doorgaans op de bovenkant van de harde schijf. Master/Slave instellen op een ide harde schijf De eigenlijke jumpers bevinden zich aan de achterkant van de harde schijf. master slave setting instellen voor inbouwen harde schijf Het met de rode pijl aangeven witte blokje in het bovenstaande plaatje kunt u voorzichtig van de metalen staafjes af halen en houdend in dezelfde stand over twee ander staafjes laten zakken. Door het witte blokje over de juiste twee metalen staafjes te laten zakken wordt de nieuwe harde schijf ingesteld als Master, danwel als Slave. Aan iedere IDE-kabel mag slechts één apparaat de Master zijn en slechts één ingesteld zijn als Slave. De harde schijf waar Windows op staat en van waaraf de computer dan ook opgestart wordt, dient altijd ingesteld te zijn als Master. Omdat een computer niet kan starten van een harde schijf die ingesteld staat als Slave. Door een tweede harde schijf standaard in te stellen als Slave , is de kans dat er iets misgaat dan ook klein.
  2. Schuif de harde schijf vervolgens in de voor een harde schijf bedoelde uitsparing in de systeemkast en zet de harde schijf vast met de bijbehorende schroeven.
  3. Sluit achtereenvolgens de stroom -en de datakabel aan. let bij de 80-aderige IDE-kabel op dat de blauwe connector op het moederbord is aangesloten. De zwarte connector dient aangesloten te zijn op de harde schijf die ingesteld staat als Master en de grijze connector op de als Slave ingestelde harde schijf.

Voor het aansluiten van een SATA harde schijf hoeft u geen speciale maatregelen te nemen. De SATA-kabels voor zowel de stroom als de data kunnen maar op één manier worden aangesloten. Verdere instellingen hoeven niet gedaan te worden voor een SATA harde schijf. Met het aansluiten van de kabels is het inbouwen en aansluiten van een SATA harde schijf dan ook afgerond.

Harde schijf installeren, initialiseren, partitioneren en formateren

Nadat de harde schijf is ingebouwd en u de computer aanzet, zult u zien dat de nieuwe harde schijf automatisch herkend wordt. Maar om de harde schijf daadwerkelijk te kunnen gebruiken zullen we de harde schijf eerst geschikt moeten maken voor gebruik in Windows.

Daarvoor zult u de harde schijf moeten voorzien van één of meerdere partities en de gemaakte partities vervolgens moeten formatteren. Dat klinkt misschien moeilijk, maar dat valt erg mee.

Om de harde schijf te voorzien van één of meerdere partities en deze te formatteren, navigeert u in Windows XP via Start, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud, Systeembeheer naar Computerbeheer. In het venster Computerbeheer, kiest u voor de optie Schijfbeheer.

In Windows 7 navigeert u naar Schijfbeheer via Start, Configuratiescherm, Systeem en beveiliging. Vervolgens klikt u onder Systeembeheer op de optie 'Partities op harde schijf maken en formatteren'.

harde schijf installeren via Windows schijfbeheer

In het nu geopende venster Schijfbeheer krijgt u een overzicht te zien van de harde schijven die zich in uw computer bevinden. Daar zult u ook uw nieuwe harde schijf terugvinden. Waarschijnlijk zal onder de nieuwe harde schijf staan, dat deze nog niet geïnitialiseerd is. Klik met rechter muisknop in het grijze vak waar de melding staat en kies de optie Schijf initialiseren. Na het initialiseren zal de melding veranderen in: Geïnitialiseerd en Online.

Klik nu in het grote witte vlak op de rechter muisknop en kies de optie Nieuwe partitie. De wizard Nieuwe partitie zal nu worden geactiveerd. Kies het soort partitie dat u wilt maken.

Wanneer u voor een uitgebreide partitie hebt gekozen, zult u de wizard nogmaals moeten starten om één of meerdere logische stations aan te maken. Voor elk logisch station of nieuwe partitie wordt standaard de eerst volgende vrije schijfletter geselecteerd. Tijdens het aanmaken van de partitie kunt u dit naar wens veranderen in een andere stationsletter.

Zodra de harde schijf voorzien is van de gewenste partities, kunnen de partities één voor één geformatteerd worden. Ook het formatteren geschiedt doormiddel van rechtsklikken in het grote witte vlak dat schijfbeheer aangeeft voor de nieuwe harde schijf.

harde schijf formatteren via Windows schijfbeheer

Na het formatteren en opnieuw opstarten van de computer is de harde schijf klaar voor gebruik en is de klus, een harde schijf inbouwen en installeren, afgerond.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5000+ mensen gingen u al voor