Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

Zelf een extra harde schijf inbouwen en installeren

Een extra harde schijf inbouwen in een pc is niet heel moeilijk. En ook het installeren van de harde schijf in Windows zodat hij in Windows te gebruiken is valt best mee. Het is ook hiermee slechts een kwestie van even weten wat er op welk moment moet gebeuren.

Het inbouwen van een harde schijf begint met het selecteren van de juiste harde schijf voor uw pc of laptop en met het bepalen van de juiste opslagcapaciteit.

Wat u weten moet voordat een harde schijf gaat installeren

Het aansluiten van meerdere harde schijven is bij een desktop pc doorgaans geen enkel probleem. Want in de systeemkast is doorgaans ruimte genoeg om extra harde schijven te herbergen. En tevens zijn er veelal meer dan voldoende sata aansluitingen beschikbaar.

Dit ligt vaak iets anders bij een laptop. Een harde schijf vervangen door een grotere dat gaat meestal nog. Maar een extra harde schijf plaatsen kan soms lastig zijn en hangt af van het merk en model laptop dat u hebt.

HDD, SSD of SSHD?

Voorts zult u moeten besluiten welk type harde schijf u als extra harde schijf in uw pc wilt inbouwen. Want u kunt kiezen uit een HDD, een SSD of een mix van de twee die de afkorting SSHD draagt.

HDD staat voor Hard Disk Drive ofwel Harde schijf. Dit is het type harde schijf waarop we met zijn allen bijna vanaf het ontstaan van de pc onze bestanden op hebben opgeslagen. Een belangrijk nadeel van de traditionele harde schijf is dat hij draaiende delen bevat. Hierdoor kan de traditionele harde schijf slecht tegen vallen en stoten. Bovendien slijten draaiende delen. Waardoor een traditionele harde schijf hoe dan ook een keer de geest gaat geven.

Daarbij zijn de alternatieven zoals de SSD en de SSHD vele malen sneller dan de traditionele harde schijf.

Is een traditionele hard disk kopen dan nog wel een optie?

Een traditionele harde schijf kopen is zeker nog een optie. Want met een traditionele harde schijf koop je een enorme hoeveelheid opslagruimte voor relatief weinig geld. Bovendien verteert een traditionele harde schijf veel schrijf –en leesbewegingen beter. Wat een traditionele harde schijf nog steeds uitstekend geschikt maakt voor het opslaan van grote hoeveelheden bestanden.

SSD staat voor Solid State Disk. Een SSD kenmerkt zich doordat deze schijf klein is van formaat en niet langer draaiende delen bevat. Bovendien is de een SSD aanzienlijk sneller dan een traditionele harde schijf. Maar een SSD is duurder en heeft bovendien een kleinere opslagcapaciteit.

Dit maakt de SSD met name geschikt om besturingssysteem en software op de installeren. Hierdoor zal besturingssysteem en software aanzienlijk sneller werken dan wanneer ze geïnstalleerd zouden zijn op een traditionele harde schijf.

SSHD staat voor Solid State Hybrid Drive. De SSHD combineert het beste uit twee werelden. De snelheid van de SSD en de opslagcapaciteit van de HDD. Dat maakt een SSHD een prima keuze wanneer u voldoende snelheid en opslagcapaciteit wilt voor een redelijk bedrag.

Vooral bij een laptop is het ook energieverbruik een punt van overweging. Een laptop zal namelijk het langst met een batterijlading doen wanneer deze voorzien is van een SSD. Een SSD verbruikt namelijk van alle harde schijven het minste stroom.

Een harde schijf kopen

De ruimste keus in harde schijven hebt u bij winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van computercomponenten. Winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van computercomponenten zijn:

2,5 inch of 3,5 inch harde schijf?

Als u besluit om een traditionele harde schijf te kopen dan dient u een keuze te maken uit een 2,5 inch harde schijf of een 3,5 inch harde schijf. Een keuze die overigens niet zo heel moeilijk hoeft te zijn. Want de 2,5 inch harde schijf is bedoeld voor het inbouwen in een laptop en de 3,5 harde schijf is bedoeld om ingebouwd te worden in een desktop pc.

Wanneer u besluit om een SSD te kopen dient u er bij het inbouwen in een desktop pc rekening mee te houden dat u wellicht een zogenaamde montage bracket, ofwel montageplaat, nodig gaat hebben.

Veel computerbehuizingen zijn namelijk ingericht op het monteren van 3,5 inch harde schijven. Dat maakt het monteren van de veel kleiner SSD zowat onmogelijk zonder montage bracket.

Welke opslagcapaciteit?

Hoeveel opslagcapaciteit er nodig is, is voor iedereen anders. Een wanneer er een SSD op uw verlanglijstje staat dan zult u zien dat de prijs ervan snel oploopt naarmate de opslagcapaciteit oploopt.

Maar als u veel gebruikt maakt van uw pc en veel verschillende programmatuur gebruikt, dan kunt u aan een 128GB SSD genoeg hebben. Mits u besluit om uw persoonlijke bestanden op een aparte harde schijf op te slaan.

Wilt u alles opslaan op een SSD dan hebt u minimaal een SSD nodig met een opslagcapaciteit van 256GB .

Zoals gezegd koopt u een traditionele harde schijf doorgaans als u vooral veel opslagcapaciteit wilt. En dan praten we al snel over een opslagcapaciteit van één of meerdere Terabytes. Want dat is mogelijk met de traditionele harde schijf. En dat voor relatief weinig geld per Gigabyte opslagcapaciteit.

Het advies bij het kopen van een traditionele harde schijf is dan ook om zoveel opslagcapaciteit te kopen als u wilt uitgeven voor een harde schijf.

Daarbij valt ook nog een keuze te maken in de draaisnelheid van de harde schijf. Namelijk 5400 rpm en 7200 rpm. Een 5400 rpm harde schijf gebruikt u wanneer u gegevens wilt opslaan die u wel graag wilt bewaren maar niet vaak nodig hebt. Een 7200 rpm harde schijf gebruikt u wanneer u gegevens wilt opslaan die u wel geregeld gebruikt.

Past de schijf wel in uw pc?

Een laatste ding dat u moet bekijken is of de harde schijf die u op het oog hebt wel in uw pc gaat passen. Want als uw pc al erg oud is dan zou het kunnen zijn dat uw pc verouderde aansluitingen heeft waardoor een nieuwe harde schijf niet of in ieder geval niet zonder de nodige aanpassingen zal gaan passen.

Hier hoeft u zich echter pas zorgen over te gaan maken wanneer uw pc ouder is dan een jaar of 6.

Een harde schijf inbouwen en aansluiten

Een harde schijf kopen is één, hem inbouwen is twee. Maar zoals gezegd is het inbouwen van een SSD of traditionele harde schijf verre van moeilijk.

Dat geldt zeker voor het inbouwen van een harde schijf in een desktop pc. Maar ook bij de meeste laptops is het niet echt een moeilijke klus.

Doorgaans is het slechts een kwestie van de systeemkast openen en de harde schijf plaatsen en vastmaken in het daarvoor bestemde gedeelte in de systeemkast. Vervolgens sluit u een stroomkabel en een datakabel aan en de systeemkast kan weer dicht.

De stroomkabel bevindt zich in de systeemkast van de pc. En loopt vanaf de voeding naar alle componenten in de pc die stroom nodig hebben.

Sata kabel en aansluitingen

Zonder een datakabel werkt een harde schijf echter niet. En meestal zitten er geen extra datakabels in een pc. Het type datakabel dat u voor een harde schijf in een pc gebruikt is een Sata kabel. Hierbij sluit u de ene kant van de kabel aan op de harde schijf en de andere kant van de kabel sluit u aan een sata aansluiting op het moederbord.

Waar op het moederbord u de Sata kabel aan dient te sluiten zult u eenvoudig herkennen omdat er sata kabels van andere componenten naar dat punt toelopen.

Hoeveel harde schijven en andere gegevensdragers u kunt inbouwen in uw pc hangt naast voldoende plek af van het aantal sata aansluitingen waarover uw pc beschikt.

Maar het mooie van een desktop pc is dat uitbreiding bijna altijd mogelijk is. Want mocht het moederbord van uw pc over onvoldoende sata aansluitingen beschikken dan kunt u dit altijd oplossen door middel van een zogenaamde sata uitbreidingskaart. Dit is een kaart voorzien van extra sata aansluitingen die u in een vrij PCI uitbreidingsslot in uw pc steekt.

En zo is het ook altijd mogelijk om een oude harde schijf, bijvoorbeeld uit uw oude pc, in te bouwen en aan te sluiten op uw nieuwe computer om gegevens over te zetten.

Waarom wordt een nieuwe harde schijf niet herkend?

Wanneer de harde schijf ingebouwd is en aangesloten is, dan betekent dit niet automatisch dat de harde schijf dan ook meteen zichtbaar is in Verkenner.

Een nieuwe harde schijf is alleen maar direct zichtbaar in Verkenner wanneer de harde schijf reeds geformatteerd is. Maar dat betekent allerminst dat de nieuwe harde schijf niet wordt herkend door Windows.

Dat de harde schijf wel degelijk herkend wordt ziet u als u:

  1. In Zoeken als zoekopdracht intypt: Schijfbeheer.
  2. Klik in de zoekresultaten op Partities op harde schijf maken en formatteren.
  3. Dit opent het venster Schijfbeheer. Het toont u een overzicht van alle schijfstations die zich in uw pc bevinden. Waaronder de zojuist door u ingebouwde harde schijf. Hiervan zal Schijfbeheer u het aantal beschikbare gigabytes vertellen en dat van deze beschikbare ruimte nog niets is toegewezen.
  4. Op de nieuwe harde schijf zal dan ook als eerste eenNieuw volume moeten worden aangemaakt. Dit doet u door in het blok Niet toegewezen te klikken met de rechtermuisknop. Hiermee wordt een snelmenu geopend waarin u de optie Nieuw eenvoudig volume kunt klikken. De wizard Nieuw eenvoudig volume zal nu getoond worden.
  5. Volg de instructies in de wizard nauwgezet. Als u de door Windows voorgestelde waarden kiest dan wordt op de nieuwe harde schijf één eenvoudig volume aangemaakt, krijgt de nieuwe harde schijf een schijfletter toegewezen en wordt de nieuwe harde schijf geformatteerd.

Wanneer u vervolgens Verkenner start en in de navigatiekolom op Deze pc klikt, dan zal onder Apparaten en stations de nieuwe harde schijf worden weergegeven.

Hiermee is het inbouwen en installeren van een extra harde schijf voltooid en kan de schijf in gebruik genomen worden.

Een harde schijf installeren in uw bestaande computer is zoals u hebt kunnen lezen relatief makkelijk als u de juiste procedure voor het inbouwen en installeren ervan even weet.

Gerelateerde artikelen