Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat heb je nodig voor een game pc?

Photo by ELLA DON on Unsplash

Games vereisen een pc die stevige prestaties leveren kan. Met name van de videokaart en de processor worden aansprekende prestaties verlangt. Welk van de twee het belangrijkste is voor jouw game pc hangt mede af van de games die je het liefste speelt.

Dat betekent dat niet iedere pc, en zelfs niet iedere willekeurige game pc, je games zo vloeiend, snel en betrouwbaar zal laten draaien als mogelijk.

Wat je nodig hebt voor jouw game pc vergt dan ook zeker wat onderzoek en uitzoekwerk. Maar wat heb je precies nodig voor een game pc? En wat moet er allemaal in?

Wat moet er allemaal in een game pc?

Wat je allemaal nodig hebt om een game pc te maken is hetzelfde als voor een gewone pc. Het verschil tussen een game pc en een gewone pc is echter dat je je bij het samenstellen concentreert op de onderdelen die ervoor zorgen dat de spellen die jij het liefste speelt er zo soepel mogelijk op draaien.

Daarbij is niet alleen wat er in de pc behuizing zit belangrijk. Ook het beeldscherm dat je bij je game pc gaat gebruiken verdient aandacht.

Want wanneer je bijvoorbeeld te weinig aandacht schenkt aan de specificaties van het scherm, dan zou je zomaar kunnen eindigen met een videokaart die minder goed matcht met je beeldscherm dan zou kunnen.

Bijvoorbeeld omdat de verversingssnelheid van het beeldscherm lager is dan waar de videokaart geschikt voor is. Of een videokaart blijkt toch te weinig geheugen te hebben om de resolutie van je beeldscherm te kunnen ondersteunen.

Dergelijke mismatches zijn zonde van je geld omdat je game pc dan aanzienlijk minder presteert dan mogelijk is.

Uitzoeken en selecteren wat je nodig hebt voor je game pc is dus best een serieus klusje waar je voldoende aandacht aan moet besteden.

Daarnaast moet de communicatie met de pc ook zo goed en zo snel mogelijk verlopen. Want een kleine vertraging in de beweging van de muis of het indrukken van een toets op het toetsenbord kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat een belangrijke actie mislukt.

Het uitzoeken van muis, toetsenbord en andere controllers voor games hoeft overigens niet zo heel moeilijk te zijn. Want inmiddels leveren veel fabrikanten spullen die speciaal ontwikkeld zijn voor het gebruik bij games. En dan zal het je ongetwijfeld gaan opvallen dat veel muizen, toetsenborden en controllers speciaal voor gamers vaak draden hebben. Dat komt omdat een draad nog altijd de meest betrouwbare en snelste verbinding is.

Wat is het verschil tussen een gewone pc en een game pc?

Het belangrijkste verschil tussen een gewone pc en een game pc is dat een game pc wordt samengesteld voor een bepaald doel, namelijk het spelen van games. Je kan een game pc zelfs samenstellen voor een bepaald type game.

Want het ene type game heeft meer baat bij een krachtige processor terwijl het andere type game het juist beter doet wanneer de videokaart in de pc een zo krachtig mogelijke is.

De reden waarom je besluit om een game pc te bouwen is dan ook veelal om de game(s) die je graag speelt zo soepel mogelijk te laten draaien. Omdat de snelheid en geschiktheid van de pc voor de game die je speelt het verschil kan betekenen tussen winnen en verliezen.

Daarnaast zal vanzelfsprekend het beeld veel mooier zijn dat de game je voorschotelt wanneer de monitor en de videokaart die je gekozen hebt goed op elkaar en op de game zijn afgestemd.

Wanneer je een gewone pc hebt die nog niet zo oud is, en die beschikt over een gemiddeld snelle processor en een redelijke videokaart, dan kun je met een gewone pc doorgaans ook best een game spelen. Bovendien is bij vrijwel iedere desktop pc het vervangen van de grafische kaart voor een nieuwere en snellere een relatief eenvoudige klus.

Maar voor serieus gamen is een gewone pc eigenlijk niet geschikt. Andersom is het echter wel zo dat je een game pc ook prima kan gebruiken als gewone pc.

Raadzaam is dan wel om voor je game activiteiten een speciale account aan te maken. En dit account zo leeg mogelijk te houden qua apps. Dit om te voorkomen dat op de achtergrond werkende programma’s het soepel draaien van je game verstoren.

Welke onderdelen heb je nodig voor een game pc?

Voor iedere pc zijn dezelfde onderdelen nodig om er een werkend geheel van te kunnen maken. Alleen bouw je een game pc met een specifiek doel. Namelijk het zo optimaal mogelijk kunnen spelen van de games die jij het liefst speelt.

Hiervoor moeten de onderdelen van een game pc aan 3 voorwaarden te voldoen:

  1. Het onderdeel moet snel zijn.
  2. De onderdelen moeten zou goed mogelijk ondersteund worden door de game(s) die je speelt.
  3. De onderdelen moeten optimaal matchen met elkaar. Zo moet bijvoorbeeld de voeding ruim voldoende stroom kunnen leveren en moet de monitor kunnen weergeven wat de videokaart kan leveren.

Dit zijn de onderdelen die voor je game pc nodig zijn. Waarbij de volgorde wordt aangehouden waarop je de onderdelen moet uitzoeken. Te beginnen bij de processor, het hart van de computer.

De processor kun je bijvoorbeeld niet zomaar op ieder moederbord monteren. Elk moederbord is namelijk maar geschikt voor één merk processor en slechts enkele types. Hetzelfde geldt min of meer voor de processorkoeler. Geheugen kun je pas goed uitzoeken wanneer je weet welk moederbord je gaat gebruiken. Want voor je game pc wil je uiteraard het snelste geheugen hebben dat het moederbord ondersteunt.

Vervolgens moet je je grafische kaart uitzoeken voordat je de pc case gaat selecteren. Want een grafische kaart kan niet alleen behoorlijk wat ruimte in de pc case opeisen, maar kan ook behoorlijk zwaar zijn. Dan is het belangrijk de videokaart deugdelijk gemonteerd kan worden.

Het onderstaande overzicht geeft precies de volgorde weer waarin je de onderdelen voor je game pc uit moet zoeken, plus wat samengevat belangijk is om te weten bij het selecteren van het onderdeel.

1

De processor

Of jouw game pc de beste game pc wordt voor de games die jij graag speelt, hangt in belangrijke mate af van de processor die je kiest. De keuze van de processor is afhankelijk van welk type game je ermee speelt. De meeste nieuwe games ondersteunen het gebruik van een multi-core processor of vereisen zelfs een multi-core processor.

Gebruikt een game daarentegen slechts nog steeds maar 1 core, dan heb je een processor nodig die een zo hoog mogelijke kloksnelheid heeft.

2

Een processorkoeler

Veelal is er een mogelijkheid om een processor te kopen inclusief koeler. Een met de processor meegeleverde koeler is meestal voldoende bij gemiddeld gebruik.

Echter wanneer een game veel vraagt van de processor of je bent van plan om te geen overclocken, dan zal een krachtiger koeler meestal geen overbodige luxe zijn.

Kijk bij een koeler die je apart koopt altijd goed of deze geschikt is voor gebruik met de processor van je keuze.

3

Het moederbord

Het moederbord is een printplaat die alle onderdelen van de pc met elkaar verbindt. Tevens zitten een aantal componenten alvast ingebouwd op het moederbord. Bijvoorbeeld de geluidskaart en de netwerkkaart.

In de specificaties van de processor van jouw keuze staat altijd het type socket vermeld dat nodig is om de processor in te monteren. Uiteraard moet het moederbord dat je kiest uitgerust zijn met de socket die de processor van jouw keuze nodig heeft.

Het is raadzaam om altijd een A-merk moederbord te kiezen. A-merk zijn onder andere: Asus, Gigabyte en MSI.

Een A-merk moederbord draagt eraan bij een game pc betrouwbaar en stabiel zijn werk doet.

4

RAM geheugen

Bij een game pc wil je geen geheugen tekort komen. Te weinig geheugen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de game hapert. Dat is vanzelfsprekend het laatste wat je wilt. 16 GB aan RAM geheugen vaak al voldoende.

Maar kijk voor de zekerheid altijd hoeveel geheugen de games die jij speelt kunnen aanspreken en stem daar de hoeveelheid RAM geheugen op af.

In de specificaties van het moederbord vind je welke snelheid van het intern geheugen er maximaal ondersteund wordt. Uiteraard kies je voor je game pc het snelst mogelijke geheugen.

5

De grafische kaart

De grafische kaart voor de game pc is zogezegd minstens zo belangrijk als de processor. En in bepaalde gevallen zelfs belangrijker. Dat maakt het raadzaam je goed te verdiepen in wat er te koop is. Tweehonderd Euro kost een grafische kaart voor game pc’s zomaar en de prijzen lopen gemakkelijk op tot ver over de duizend Euro.

Wat de beste keuze is hangt voornamelijk af van de games die je het meest zult gaan spelen.

De keuze voor een grafische kaart hangt overigens mede samen met de monitor die je bij de game pc gaat gebruiken. Want voor een 4K Ultra HD monitor heb je bijvoorbeeld een grafische kaart met aanzienlijk meer geheugen nodig dan wanneer je ‘slechts’ een Full HD monitor gebruikt voor het gamen op de pc.

Ook de verversingssnelheid speelt een belangrijke rol. Kijk daarom goed welke verversingssnelheid je monitor heeft en stem daar je grafische kaart op af.

6

De pc behuizing

Voor menigeen vormt de behuizing van de pc een sluitpost. Maar bij een game pc is dat geen goed idee. Want een goede behuizing zorgt onder andere voor een betere koeling van alle componenten. Bovendien zijn in een betere behuizing de verschillende componenten beter te monteren.

Iets wat zeker geen overbodige luxe is voor een snelle grafische kaart. Want het gewicht van een snelle grafische kaart bedraagt al snel een kilo. Inderdaad het gewicht van een pak suiker.

7

De voeding

De voeding is misschien wel het onderdeel waar veruit het minste aandacht aan wordt besteed. Onder andere omdat in de behuizing vaak al een voeding zit. Maar standaard voedingen die bij goedkopere behuizingen al ingebouwd zitten, zijn absoluut ongeschikt om toegepast te worden in een game pc. Dat zou een reden kunnen zijn dat er bij duurdere behuizingen juist geen voeding wordt bijgeleverd.

8

Harde schijven en SSD's

De traditionele harde schijf en de SSD zijn tevens noodzakelijke onderdelen in een pc. De harde schijf of SSD wordt onder andere gebruikt om het besturingssysteem Windows op op te slaan en uiteraard de games die je graag speelt.

Een SSD is een heel stuk sneller dan de traditionele harde schijf. Maar per GB opslagruimte tevens aanzienlijk duurder. Aan te raden is dan ook om beiden te kopen. Een SSD om in ieder geval Windows op onder te brengen en een traditionele harde schijf om dingen op onder te brengen die behoorlijk wat opslagruimte in beslag nemen.

9

De monitor

Een monitor gaat vaak meerdere pc mee. Dus wanneer je reeds een monitor hebt, stem daar dan je videokaart op af. Dit kan voorkomen dat je onnodig veel geld uitgeeft aan een grafische kaart die bijvoorbeeld sneller is dan je monitor aankan. Ben je toe aan het kopen van een nieuwe beeldscherm, koop dan vooral een zo goed mogelijk en snel mogelijk scherm. Want dan kan ook die weer een aantal pc’s mee.

10

Toetsenbord en muis

De muis en het toetsenbord dat je bij een standaard pc koopt of krijgt zijn meestal niet goed genoeg om te gebruiken voor games. Als je veel speelt, investeer dan zeker in een muis en een toetsenbord die speciaal ontwikkeld zijn voor het gebruik met games. Dergelijke onderdelen maken het spelen comfortabeler en reageren sneller dan veel standaard toetsenborden en muizen. Tevens is het verstandig om te investeren in goede en robuuste game controllers als je veel speelt.

Wat je nodig hebt voor jouw game pc is, zoals je hebt kunnen lezen, nog best wat uitzoekwerk. Om de juiste keuzes voor de onderdelen voor je game pc te maken, is het raadzaam om vooral goed de documentatie en de specificaties van de games te bekijken die je graag speelt.

Vraag ook eens aan anderen die de game spelen wat zij gebruiken en hoe het ze bevalt. Hoe beter je dit voorwerk doet, hoe beter de game pc van jouw keuze geschikt zal zijn om jouw favoriete spellen op te spelen.

Gerelateerde artikelen