Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe je RAM-geheugen uitbreiden het beste aanpakt

Photo by Harrison Broadbent on Unsplash

Te weinig RAM-geheugen zorgt ervoor dat je Windows-laptop of desktop-pc slechter presteert. Het RAM-geheugen uitbreiden verhelpt dat probleem en is relatief eenvoudig zelf te doen.

Maar dan moet je wel eerst zeker weten dat je pc ook daadwerkelijk meer RAM-geheugen nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende RAM-geheugen plaatst en het juiste RAM-geheugen.

Wat doet extra RAM-geheugen?

De pc kent twee soorten geheugen. Intern geheugen en extern geheugen. Intern geheugen wordt aangeduid als RAM-geheugen. Extern geheugen zijn alle schijfstations waarover we kunnen beschikken bij een pc. De harde schijf, de SSD, de USB-stick en het SD-kaartje bijvoorbeeld.

Het belangrijkste verschil om te onthouden is: dat intern geheugen vele malen sneller is dan extern geheugen. Daarom worden alle programma’s en gegevens waarmee we aan het werk zijn zoveel mogelijk in het interne geheugen geplaatst.

Wanneer er echter een tekort aan intern geheugen dreigt te ontstaan, dan zal extern geheugen aangesproken gaan worden.

Dat is het moment waarop de pc merkbaar trager reageert en werkt dan hij normaal gesproken doet.

Extra RAM-geheugen voorkomt dat extern geheugen, ofwel de harde schijf, aangesproken wordt. Door het RAM-geheugen uit te breiden zul je merken dat:

  • Programma's beter draaien en sneller reageren op opdrachten.
  • Het opstarten van programma's sneller verloopt.
  • Meer programma's tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.
  • De snelheid van de computer in zijn geheel toe zal nemen.
  • De harde schijf minder vaak aangesproken wordt.

Hoeveel RAM-geheugen heeft je pc en hoeveel is er nodig?

Nieuwe pc’s zijn meestal uitgerust met 16GB intern geheugen. Een wat oudere Windows-laptop of desktop-pc zal meestal over 8GB intern geheugen beschikken.

Voor een Windows 10-pc is 8GB voor gemiddeld gebruik voldoende, maar voor een Windows 11-pc eigenlijk net wat aan de krappe kant.

Maar eigenlijk zegt dat niets over de hoeveelheid RAM-geheugen die nodig is voor de manier waarop jij je pc gebruikt.

Windows bied je daarom een mogelijkheid om te bekijken hoeveel RAM-geheugen je pc heeft, en hoeveel RAM-geheugen nodig is.

Hoe kun je je RAM-geheugen vergroten?

Het RAM-geheugen van je Windows-laptop of desktop-pc vergroten is doorgaans goed zelf te doen. Want bij een desktop-pc is het slechts een kwestie van de behuizing openmaken en die nieuwe geheugenmodules in de juiste sloten op het moederbord plaatsen.

Bij een laptop is het meestal een kwestie van aan de onderkant een luikje losschroeven. Daarna is het tevens een kwestie van het nieuwe RAM-geheugen voorzichtig in het slot plaatsen.

Wanneer je na het plaatsen van het nieuwe RAM-geheugen de behuizing weer dichtmaakt en de pc opstart, zal het nieuwe geheugen automatisch worden herkend.

Hierom kun je beter geen verschillende merken RAM-geheugen gebruiken

Het is vanzelfsprekend verleidelijk om gewoon de hoeveelheid RAM-geheugen bij te plaatsen die je nodig hebt. Toch is dat geen verstandig idee. Zelfs al hebben de geheugenmodules die je gebruikt op papier precies dezelfde specificaties.

Dit heeft ermee te maken dat ook producenten van RAM-geheugen hun producten zo goedkoop mogelijk willen maken. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de gebruikte chips wel eens verschillen. Evenals andere benodigde onderdelen om een geheugenmodule te maken.

En dan hebben we het nog over geheugenmodules die van hetzelfde merk zijn. Verschillende merken gebruiken zou je om deze reden dan ook al helemaal niet moeten willen.

Want het gebruik van verschillende merken RAM-geheugen, of RAM-geheugen dat niet tegelijk gekocht is of niet precies dezelfde specificaties heeft, kan leiden tot:

  • RAM-geheugen dat langzamer is dan normaal.
  • Een instabiele computer waarop programma’s soms zomaar vastlopen.
  • Een pc die om een onduidelijke reden vastloopt of opnieuw opstart.
  • Diverse andere onverklaarbare storingen.

Geheugenmodulen gebruiken die niet precies hetzelfde zijn, levert je kortom mogelijk een onbetrouwbare pc op.

Het juiste RAM-geheugen voor je laptop vinden

Voor het uitbreiden van het RAM-geheugen is het belangrijk dat je het juiste geheugen hebt. Dat krijg voor een courante laptop voor elkaar door de volgende zoekopdracht in te voeren in Google: geheugen voor [merk laptop + type laptop]

Google geeft je dan zonder meer een overzicht van in ieder geval webwinkels waar je het juiste RAM-geheugen voor je laptop kunt bestellen.

Op dezelfde manier kun je ook RAM-geheugen vinden voor je A-merk desktop-pc.

Het juiste RAM-geheugen voor je pc vinden

Heb je een pc op maat laten bouwen bij een computerwinkel, dan moet je op een iets andere manier te werk gaan om het juist RAM-geheugen te vinden.

De makkelijkste manier is om gewoon een afspraak te maken bij de winkel waar je ‘m gekocht hebt, om het uitbreiden van het RAM-geheugen daar even te laten doen.

Weet je wat er in je pc zit precies?

Dan is het beste om in het boekje dat hoort bij het moederbord op te zoeken welke geheugenmodules er door het moederbord ondersteund worden. En dan uiteraard het snelste geheugen te kopen dat het moederbord ondersteunt.

De meeste moederbordboekjes vind je eenvoudig door als zoekterm in Google in te voeren: manual [Merk + Type moederbord].

Hiermee weet je alles wat nodig is om het RAM-geheugen uitbreiden van je pc succesvol te laten verlopen.

Gerelateerde artikelen