Zelf het RAM-geheugen uitbreiden van uw pc

Wanneer u nu een nieuwe pc koopt dan is deze minimaal voorzien van 4GB RAM-geheugen. Een hoeveelheid die het RAM-geheugen uitbreiden niet direct noodzakelijk maakt. Want het is niet heel veel, maar voor veel toepassingen wel genoeg.
Toch zijn er omstandigheden waarin het erop lijkt dat de pc toch intern geheugen tekort komt. Bijvoorbeeld wanneer de pc ineens trager reageert dan normaal en de harde schijf enorm hard aan het werk lijkt.
Wanneer RAM-geheugen uitbreiden de oplossing is
De pc kent twee soorten geheugen. Intern geheugen en extern geheugen. Met extern geheugen worden de schijfstations aangeduid die zich in onze pc bevinden. Zoals: de harde schijf, de SSD en ook de USB-stick
Met intern geheugen wordt het RAM-geheugen van de pc aangeduid.
De belangrijkste verschillen tussen intern geheugen en extern geheugen zijn:
- Extern geheugen houdt gegevens vast zodra we de pc uitzetten, terwijl uit het intern geheugen juist alle gegevens verwijderd worden zodra we de pc uitzetten.
- Intern geheugen is vele malen sneller is dan extern geheugen.
- Wij als computergebruiker niets kunnen opslaan in het intern geheugen.
RAM-geheugen staat voor Random Access Memory en wordt beheerd door de geheugencontroller in pc. RAM-geheugen kan door de processor op elk willekeurig tijdstip worden aangesproken om gegevens op te slaan of eruit op te halen.
Wanneer er echter een tekort aan intern geheugen dreigt te ontstaan, dan zal extern geheugen aangesproken gaan worden om de gegevens die de processor nodig heeft, dan wel de gegevens die de processor zojuist verwerkt heeft, in op te slaan.
Dat is het moment waarop de pc ineens een stuk trager reageert en werkt dan hij normaal gesproken doet.
Het RAM-geheugen uitbreiden wordt dan ineens iets om serieus over na te denken. Want zodra u uw pc meer werkgeheugen geeft dan zult u merken dat:
- Programma's beter draaien en sneller reageren op opdrachten.
- Het opstarten van programma's sneller verloopt.
- Meer programma's tegelijkertijd gebruikt kunnen worden.
- De snelheid van de computer in zijn geheel toe zal nemen.
- De harde schijf minder vaak aangesproken wordt.
Hoeveel RAM-geheugen heeft mijn pc en hoeveel is er nodig?
Een pc met Windows 10 heeft om ermee te kunnen werken slechts 2GB werkgeheugen nodig.
In de praktijk mogen we echter stellen dat 4GB werkgeheugen nodig is wanneer u de standaard dingen op uw pc comfortabel wilt kunnen doen, zoals: internetten, e-mailen, iets schrijven in Word of een andere tekstverwerker en eens wat uitrekent in Excel. En daarbij zelden een groot aantal vensters open heeft staan, waarin diverse programma’s draaien.
Werkgeheugen met een grootte van 8GB is prettig wanneer u juist wel vaak meerdere programma’s tegelijk gebruikt.
Aan 16GB geheugen hoeft u pas te gaan denken wanneer u games speelt die een serieuze aanslag op de prestaties van uw pc doen, of toepassingen gebruikt die hetzelfde doen. In zulke gevallen is het raadzaam te bekijken welke hoeveelheid werkgeheugen de maker van de software aanbeveelt.
Ook 32GB RAM-geheugen past in een op pc. Maar aan een dergelijke hoeveelheid RAM-geheugen hoeft u pas te gaan denken wanneer u bijna dagelijks bezig bent met het bewerken van enorme RAW fotobestanden en hoge resolutie videobestanden.
Als u met deze wetenschap het gebruik van het werkgeheugen in uw pc gaat controleren, dan zullen eventuele ongerechtigheden u vrijwel direct gaan opvallen.
Van ongerechtigheden is sprake wanneer u werkzaamheden op de pc verricht waarbij 4GB RAM-geheugen voldoende zou moeten zijn, maar dat in de praktijk toch niet zo blijkt te zijn.
Het controleren van het werkgeheugen gaat als volgt:
- Start de pc op zoals u dat normaal gesproken ook doet.
- Open het programma dat u normaliter gebruikt of uiteraard de programma’s wanneer u vaak meerdere programma’s tegelijkertijd gebruikt.
- Open de bestanden waarmee u normaal gesproken werkt.
- Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies in het geopende snelmenu voor de optie Taakbeheer.
- Klik in Taakbeheer op het tabblad Prestaties.
- U krijgt nu een overzicht te zien van de onderdelen in uw pc die in belangrijke mate de prestaties ervan beïnvloeden. Zoals de processor, het RAM-geheugen en de grafische kaart. In dit overzicht kunt u direct aflezen hoeveel RAM-geheugen uw pc nu heeft.
- Ga vervolgens 10 minuten tot 15 minuten aan het werk op de manier zoals u dat normaal gesproken ook doet.
- Bekijk de geheugengrafiek die gemaakt is gedurende uw werkzaamheden. De hoeveelheid RAM-geheugen zou toereikend moeten zijn voor de werkzaamheden die u doet. Wat betekent dat er nooit meer dan ongeveer 85% van het werkgeheugen in gebruik is geweest. Is dat wel het geval, dan is het RAM-geheugen uitbreiden het overwegen waard.
- Sluit alle programma’s die u gebruikt en laat de pc vervolgens minimaal een uur met rust.
- Bekijk dan weer de geheugengrafiek en tevens de Ethernetgrafiek. De Ethernetgrafiek geeft het internetgebruik en ander netwerkverkeer op de pc weer.

Wanneer er tijdens dit uur dat u de pc niet hebt gebruikt veel activiteit in het geheugen, processor en/of via Ethernet heeft plaatsgevonden dan is er bijna zeker sprake van ongerechtigheden op uw pc. En wel in de vorm van virussen, spyware en andere kwaadaardige software.
Het is dan raadzaam om uw pc eens grondig te laten scannen door een spyware scanner.
Welk RAM-geheugen moet ik gebruiken?
RAM-geheugen voor de pc koopt u in de vorm van zogenaamde geheugenmodules. Op de geheugenmodules zitten de RAM-geheugenchips gemonteerd. Voorts beschikken de geheugenmodules ook over een montagestrip waarmee ze eenvoudig in de houders op het moederbord van de pc kunnen worden geklikt.
Pc’s gebruiken over het algemeen RAM-geheugen van het type DDR (Double Data Rate). Meest gangbaar zijn DDR3 en DDR4 geheugenmodules.
DDR3 geheugenmodules zijn verkrijgbaar in de grootte 4GB en 8GB. DDR4 modules in 4, 8 en 16GB.
Geheugenmodules van het type DDR4 zijn sneller dan DDR3 geheugenmodules. De snelheid van geheugenmodules wordt gemeten in MHz.
Wanneer modules met verschillende snelheden met elkaar gemixt worden dan zullen de modules werken op de snelheid van de langzaamste module. Ook kunnen geheugenmodules van verschillende fabrikanten door elkaar gebruikt worden in één pc.
Aan te raden is dat overigens niet. Omdat het kan leiden tot een pc die minder stabiel is en minder presteert dan een pc waarin gebruik wordt gemaakt van de geheugenmodules van dezelfde fabrikant die tevens dezelfde snelheid hebben.
Welke geheugenmodulen u in uw pc kunt gebruiken hangt af van welke geheugenmodulen er door het moederbord in uw pc ondersteund worden. Deze gegevens zijn doorgaans te vinden op de website van de fabrikant van het moederbord.
Als u RAM-geheugen gaat uitbreiden, probeer het geheugen dan altijd uit te breiden met de snelste geheugenmodulen die door het moederbord ondersteund worden en koop bij voorkeur altijd geheugenmodulen van een gerenommeerd merk zoals: Corsair of Kingston.
Dual Channel Memory
Op menig moederbord is het mogelijk geheugenmodulen in paren op het moederbord te plaatsen, in een zogenaamde Dual Channel Memory opstelling. Met het plaatsen van intern geheugen in een Dual Channel Memory opstelling kunnen de prestaties van het systeem zo’n 10% toenemen.
Zowel het moederbord als de gebruikte geheugenmodules moeten dan uiteraard wel Dual Channel Memory ondersteunen.
Normaal gesproken heeft een geheugenmodule een transportlijn die 64 bits groot is. Wat betekent dat gegevens in brokken van 64 bits over de transportlijn vervoerd kunnen worden. Wanneer echter gebruik gemaakt wordt van de Dual Channel Memory techniek dan wordt de transportlijn van een geheugenmodule ineens 128 bits groot. Wat inderdaad betekent dat gegeven dan ineens in brokken van 128 bits over de transportlijn kunnen worden vervoerd.
SO-DIMM geheugenmodules
Als u het intern geheugen van uw laptop wilt uitbreiden, dan hebt u daar andere geheugenmodules voor nodig dan voor een desktop pc. Voor het uitbreiden van het RAM-geheugen in een laptop hebt u zogenaamde SO-DIMM geheugenmodules nodig. Deze geheugenmodules zijn speciaal ontwikkeld voor toepassing in beperkte ruimtes, zoals de laptop. SO-DIMM modules zijn kleiner dan 'normale' geheugenmodules, maar de prestaties zijn niet merkbaar minder.
U ziet, met RAM-geheugen uitbreiden bent u even bezig. En dan niet zozeer met het monteren ervan in uw pc, maar wel met het selecteren van de juiste hoeveelheid intern geheugen dat door uw pc ondersteund wordt.
Want zodra u de juiste geheugenmodules gevonden hebt om het RAM-geheugen mee uit te breiden in uw pc mee, dan is het monteren ervan doorgaans een kwestie van de pc openmaken, de geheugenmodules in de houders op het moederbord klikken en de pc weer dichtmaken. Waarna u na het opstarten van de pc direct kunt gaan genieten van de toegenomen prestaties van uw pc.