Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

7 tips voor een altijd fijn werkend draadloos toetsenbord

Image by fancycrave1 from Pixabay

Een goed werkend toetsenbord is een must als je comfortabel wilt werken op je computer. Want op moeten letten of alles wat je intypt op je toetsenbord wel goed door de computer verwerkt wordt, is behoorlijk frustrerend.

Toch kan precies dit je makkelijk overkomen wanneer een draadloos toetsenbord slecht contact maakt met je computer. Maar er is meer wat een fijn werkend toetsenbord in de weg kan staan.

1) Wat is een goed draadloos toetsenbord?

Een goed toetsenbord is dat toetsenbord dat de fijnste toetsaanslag heeft voor jou. Dat is een persoonlijke voorkeur. Daarom raad ik je ook aan om voor een toetsenbord naar een winkel als Mediamarkt te gaan. Daar staan alle toetsenborden uitgestald en kun je op je gemak de toetsaanslag van elk toetsenbord proberen.

Als je een draadloos toetsenbord wilt, dan is het tevens van belang dat het toetsenbord voorziet in een stabiele draadloze verbinding met je computer. Want vanzelfsprekend wil je dat alles wat je intypt op je toetsenbord feilloos door je computer verwerkt wordt.

Logitech is een fabrikant van draadloze toetsenborden en muizen die reeds decennia lang alom gewaardeerd wordt om de kwaliteit van hun toetsenborden en muizen. Een draadloos toetsenbord van Logitech zal dan ook nooit een miskoop zijn.

2) Je draadloos toetsenbord heeft voldoende stroom nodig

Als je een toetsenbord met een draad gebruikt, dan krijgt het toetsenbord de stroom die het nodig heeft om te functioneren via de toetsenbordaansluiting in de computer.

Ook een draadloos toetsenbord kan niet zonder stroom. De stroomvoorziening voor de meeste toetsenborden is afkomstig van batterijen die in een batterijhouder in de behuizing van het toetsenbord moeten worden geplaatst. Meestal zijn dit AA of AAA batterijen.

Een optie die je vooral bij de duurdere draadloze toetsenborden tegen zult komen, is de toepassing van een accu in het toetsenbord. De accu van een dergelijk toetsenbord kan geladen worden door een bijgeleverd stroomsnoertje aan te sluiten op het toetsenbord en op een vrije USB-poort in je computer.

De accu van het toetsenbord zal dan vervolgens via de USB-poort van je computer opgeladen worden.

Het grote voordeel van een accu in je draadloze toetsenbord is dat je altijd door kunt blijven werken. Want ook tijdens het laden van de accu hoef je niet te stoppen met werken.

Bovendien wordt veelal door middel van een lampje op het toetsenbord aangegeven dat de accu leeg begint te raken. Maar ook dan zul je niet meteen hoeven te stoppen met werken.

Aan te raden is overigens wel om het laden van de accu niet te lang uit te stellen. Want de meeste storingen aan een draadloos toetsenbord, en ook de muis, zijn te wijten aan batterijen die te weinig stroom leveren. Voor een accu geldt vanzelfsprekend hetzelfde als je deze niet op tijd oplaadt.

3) Hoe werkt een draadloos toetsenbord?

Wanneer een toetsenbord met een draad is aansloten op je computer, dan zal iedere toetsaanslag een signaal opwekken dat vervolgens door de draad aan je computer wordt doorgegeven. De computer verwerkt dat signaal vervolgens en voert de opdracht uit. Bijvoorbeeld een ingetypte letter op het beeldscherm weergeven. Of de opdracht Kopiëren uitvoeren als je de toetscombinatie Ctrl + V hebt gedrukt.

Bij een draadloos toetsenbord is de kabel vervangen door een radiofrequentie waarover het toetsenbord en de computer met elkaar communiceren.

Een toetsenbord kan draadloos met de computer verbonden worden door de met het toetsenbord meegeleverde ontvanger in een vrije USB-poort in de computer te steken.

Maar wanneer je computer beschikt over Bluetooth, dan kan de draadloze communicatie ook verlopen via Bluetooth. Want er zijn ook draadloze Bluetooth toetsenborden verkrijgbaar.

Een draadloos toetsenbord dat werkt via Bluetooth verdient de voorkeur wanneer je je toetsenbord overal wilt kunnen gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld je laptop.

De afstand waarover een draadloos toetsenbord met de computer kan communiceren is ongeveer 10 meter.

4) Hoe sluit je een draadloos toetsenbord goed aan?

Het goed aansluiten van je toetsenbord op je computer staat beschreven in de handleiding die je doorgaans bij je toetsenbord krijgt. Veelal is het niet meer dan een velletje papier met tekeningen die de volgorde aangeeft waarin het toetsenbord op de computer moet worden aangesloten.

Meestal gaat het aansluiten van een draadloos toetsenbord die werkt met een ontvanger als volgt:

 1. Als je toetsenbord geleverd wordt met batterijen dan moet je soms even een plastic strookje uit de batterijbehuizing verwijderen. Dat plastic strookje voorkomt dat de batterijen leeglopen terwijl het toetsenbord nog in de verpakking zit.
 2. Ruim je oude toetsenbord op. Als je oude toetsenbord ook een draadloos toetsenbord is, vergeet dan niet de eventuele ontvanger van dat oude toetsenbord uit de USB-poort van je computer verwijderen.
 3. Stop de ontvanger die bij je nieuwe toetsenbord hoort in een vrije USB-poort in je computer.
 4. Na enkele ogenblikken zou je nieuwe toetsenbord moeten werken.

Als je draadloze toetsenbord voorzien is van een accu die je op kunt laden, dan zit er in de behuizing van je toetsenbord een aan/uit schakelaar die je eerst op aan moet zetten. Zodra je dat gedaan hebt, zal je toetsenbord werken.

Als je draadloze toetsenbord met bluetooth werkt, dan meld je je toetsenbord op dezelfde manier bij je computer aan zoals je dat met elk ander Bluetooth apparaat zou doen.

Dat gaat doorgaans als volgt:

 1. Navigeer in Instellingen naar het onderdeel Bluetooth en apparaten.
 2. Schakel Bluetooth aan indien nodig.
 3. Schakel je toetsenbord in.
 4. Druk op de Connect-knop op je toetsenbord. Meestal gaat er nu een lampje branden op het toetsenbord. Dit lampje vertelt je dat je toetsenbord klaar is om verbonden te worden met de computer.
 5. Op je computer zou je toetsenbord nu zichtbaar moeten zijn als apparaat waar verbinding meer gemaakt kan worden. Klik erop.

Zodra de verbinding tot stand gekomen is, zal het toetsenbord werken op je computer.

5) Dit is waarom je draadloze toetsenbord het niet goed doet?

Je zult niet de eerste zijn die moet ontdekken dat zijn of haar draadloze toetsenbord van het ene op het andere moment niet langer goed werkt.

Als een toetsenbord het voorheen altijd wel goed gedaan heeft dan zijn de meest voor de hand liggende oorzaken:

 1. De batterijen van je toetsenbord zijn bijna leeg.
 2. De afstand tussen je toetsenbord en je computer is te groot.
 3. Een (metalen) object verstoort te verbinding met het toetsenbord.
 4. De USB-ontvanger is bedekt met iets.

Het langslopen van deze 4 punten zal het probleem doorgaans oplossen.

6) Waarom je toetsenbord geregeld een schoonmaakbeurt nodig heeft

Problemen met het toetsenbord kunnen echter ook veroorzaakt worden door vuil dat zich heeft opgehoopt onder de toetsen. Vuil zal zonder meer de oorzaak zijn van een storing wanneer deze zich alleen voordoet bij het indrukken van één bepaalde toets, of misschien twee of drie, maar in ieder geval altijd dezelfde.

Buiten dat vuil storing veroorzaken kan, wordt een toetsenbord al snel een bron van stof, bacteriën en andere ellende wanneer het toetsenbord niet geregeld wordt schoongemaakt.

Pak je toetsenbord maar eens, draai hem ondersteboven en klop even op de onderkant. Je ziet dan direct op je bureau hoeveel troep er stiekem onder de toetsen verdwijnt.

En dit is slechts de eerste stap bij het schoonmaken van het toetsenbord.

7) Wat je wellicht nog niet wist over je toetsenbord

Inmiddels weet je al een stuk meer over het toetsenbord dat voor je ligt. Maar er zijn nog wat dingen die wellicht van pas kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld:

 • Een draadloos toetsenbord ook aansluiten op je laptop als je dat fijner vindt werken.
 • Een draadloze muis en toetsenbord vaak ook als één set kopen.
 • Van Logitech een set kopen die je op verschillende apparaten, bijvoorbeeld laptop en desktop, tegelijk kunt gebruiken door het toepassen van meerdere ontvangers voor dezelfde set van toetsenbord en muis.
 • Gerust investeren in een goed en comfortabel toetsenbord omdat een goed toetsenbord met gemak meerdere computers mee kan.

Een toetsenbord lijkt misschien niet zo belangrijk, maar is terdege belangrijk wanneer je iedere dag de nodige uren achter je pc aan het werk bent. Dan is het tevens belangrijk dat je je toetsenbord precies zo plaatsen kan zoals jij er het plezierigst op werkt. Een draadloos toetsenbord bied je zonder meer de meest vrijheid om een toetsenbord neer te leggen waar je wilt.

Zorg er echter altijd voor dat de verbinding tussen toetsenbord en computer goed blijft. Want een slechte verbinding is een bron van problemen en onverklaarbare storingen.

Gerelateerde artikelen