Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Welk geheugen heb ik in mijn pc?

Photo by Luan Gjokaj on Unsplash

Welk geheugen zit er in mijn pc? Dit wil je graag weten wanneer je geheugen wilt bijplaatsen in je pc. Want van zomaar willekeurig werkgeheugen toevoegen, wordt je pc meestal niet beter.

Als je besluit extra RAM geheugen toe te voegen aan je pc, dan is dat bedoeld om je pc sneller te maken. Dat doel bereik je alleen wanneer je eerst goed bekijkt welk geheugen er nu in je pc zit. En niet alleen hoeveel, maar ook welk soort en of je nog wel geheugen slots over hebt.

Dit moet je weten over het geheugen in je pc

In een pc vinden we doorgaans zogenaamd DDR SDRAM geheugen. DDR SDRAM is de afkorting voor Dual Data Rate Synchronous Dynamic Random Acces Memory. Dat is een hele mond vol, maar de meesten van ons zullen nu nog steeds niet veel wijzer zijn.

In het Nederlands komt het erop neer dat het hier geheugen betreft waarbij het schrijven, lezen en toegankelijk maken van data in het geheugen synchroon verloopt met de kloksnelheid van de processor. En dat er een bewerking in het geheugen kan plaatsvinden bij zowel de stijgende als de dalende puls van de klok.

Heb ik DDR3 of DDR4?

Meestal zul je in je pc DDR4 geheugen gaan vinden. Tenzij je pc inmiddels een jaar of 6 oud is. Dan zal je pc nog beschikken over DDR3 geheugen. DDR3 is vooral een stuk langzamer dan DDR4. Tevens werkt DDR4 op een lagere spanning dan DDR3. Dit maakt het alvast onmogelijk om ze samen in één pc te gebruiken.

Maar ook een DDR4 geheugenmodule combineren met een willekeurige andere geheugenmodule is geen slim plan. Alleen al omdat niet iedere DDR4 geheugenmodulen dezelfde snelheid heeft.

Als je meer geheugen wilt in je pc, dan verdient al het geheugen vervangen de voorkeur boven geheugen bijplaatsen. Geheugen bijplaatsen moet je eigenlijk alleen doen wanneer je zeker weet dat het merk en alle specificaties van de geheugenmodule die je wilt bijplaatsen overeenkomen met die van de geheugenmodule die al in je pc zit.

Dit maakt het overigens nog steeds verstandig om uit te zoeken welk geheugen er nu precies in je pc zit. Want alleen zo weet je zeker dat je het bestaande geheugen gaat vervangen door geheugen wat beter is en sneller.

Hoeveel geheugen kan er in mijn pc?

In een pc kan vaak tot 128 GB aan geheugen geplaatst worden. Een hoeveelheid geheugen die bij normaal gebruik nooit nodig zult hebben. Wanneer je precies wilt weten welk geheugen en hoeveel geheugen het moederbord van jouw pc ondersteunt, dan moet je het merk en het type van het moederbord weten. Met deze gegevens kun je dan vervolgens de specificaties van het moederbord opzoeken in Google.

Bekijken welk moederbord in je pc zit gaat als volgt:

  1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + S om de zoekfunctie van Windows te openen.
  2. Type als zoekopdracht: msinfo32
  3. Klik op de in de zoekresultaten weergegeven app Systeeminformatie.

In het systeemoverzicht dat vervolgens weergegeven wordt kun je vinden welk merk moederbord en type moederbord er precies in je pc zit.

Met deze gegevens over je moederbord kun je in Google niet alleen bekijken hoeveel geheugen het moederbord in jouw pc ondersteunt, maar ook welk type en wat de snelheid van de geheugenmodulen maximaal mag zijn.

Als je een pc koopt, dan zit daar standaard meestal 8 GB aan werkgeheugen in. Dat is voor gemiddeld gebruik ruim voldoende. Game je graag, werk je met zware programmatuur, grote spreadsheets of werk je vaak met veel apps tegelijk, dan 16 GB geheugen het overwegen waard.

Wanneer je pc geheugen tekort komt, dan zullen dingen die in het geheugen staan verplaatst moeten worden naar de harde schijf. En aangezien een harde schijf een stuk langzamer werkt dan RAM geheugen zal dat je pc aanzienlijk langzamer maken.

In Taakbeheer kun je via het tabblad Prestaties snel zien hoeveel geheugen er in gebruik is. Wanneer in jouw pc eigenlijk altijd meer dan 70% van het geheugen in gebruik is, dan is bijplaatsen van geheugen zeker het overwegen waard.

Hoeveel geheugen slots heb ik?

Geheugenmodulen worden op het moederbord van je pc in zogenaamde slots geplaatst. Een moederbord beschikt over minimaal 2 van zulke slots, maar vaak ook 4.

Wanneer je in hetzelfde tabblad Prestaties in Taakbeheer klikt op het onderdeel geheugen, dan kun je tevens zien met hoeveel geheugen slots je pc is uitgerust en hoeveel er nog vrij zijn.

Hoe je in Windows vindt welk DDR geheugen je pc heeft

Via Taakbeheer is er al best wat informatie te vinden over het geheugen van je pc. Maar wat veelal ontbreekt is welk type DDR geheugen er zich precies in je pc bevindt.

Om daar achter te komen heb je de opdrachtprompt nodig. Met behulp van het commando wmic kun je vervolgens precies te weten komen welk type DDR geheugen er zich in jouw pc bevindt.

Dit gaat als volgt:

  1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + S om de functie Zoeken te openen.
  2. Typ de zoekopdracht: cmd
  3. Klik op de app Opdrachtprompt.
  4. Het venster Opdrachtprompt opent. Typ het volgende commando precies zoals staat weergegeven: wmic MemoryChip get MemoryType
  5. Druk vervolgens op de Enter-toets.

Onder het gegeven commando zullen nu één of meerdere getallen verschijnen. Als er slechts 1 getal verschijnt dan betekent dit er één geheugen slot bezet is met daarin 1 geheugenmodule. Twee getallen betekent dat er 2 geheugen slots bezet zijn, enzovoort.

In de meeste gevallen zal het getal 24 of 26 worden weergegeven. Het getal 24 betekent dat er DDR3 geheugen in je pc zit. Het getal 26 betekent dat er DDR4 geheugen in je pc zit.

Als het getal 0 getoond wordt als resultaat dan dien je in het commando MemoryType te vervangen door SMBIOSMemoryType. Je zult dan wel te zien krijgen welk geheugen je precies in je pc hebt.

Hiermee weet je precies welk geheugen en ook hoeveel geheugen er precies in je pc zit. Ook weet je nu hoeveel van het in je pc beschikbare geheugen gemiddeld wordt gebruikt als je ermee bezig bent. Hiermee kun je precies bepalen of en welk type geheugen je nodig gaat hebben om je pc mee up te graden.

Gerelateerde artikelen