Mijn computer is langzaam: wat zijn de oorzaken en wat de oplossingen

op een pc die traag is zit niemand te wachten

Een computer die langzaam is, daar zit niemand op te wachten. Toch wordt vrijwel iedere computergebruiker vroeg of laat geconfronteerd met een traag wordende computer. Soms wordt een pc langzaam aan steeds trager, maar het komt ook voor dat een computer van het ene op het andere moment ineens langzaam is.

Helaas is er niet slechts één oorzaak aan te wijzen voor het langzaam worden van de computer. Er zijn er velen, en minstens net zoveel oplossingen.

Wat maakt een computer traag?

Om te kunnen achterhalen waarom de computer precies langzaam is, is het eerst belangrijk om te weten wat er precies traag gaat. Want:

 • Start de computer traag op?
 • Of reageert de computer juist langzaam op muis en toetsenbord?
 • Of is de computer traag met internetten?
 • Of is het juist het afsluiten wat tergend langzaam gaat?

En het zal u wellicht niet verbazen dat het ook een combinatie van dingen kan zijn, waardoor de pc in zijn geheel traag lijkt en misschien zelfs ook wel is.

Kortom: het traag zijn van een computer zal zelden in een paar minuten op te lossen zijn.

Maar laten we beginnen met de bovenstaande punten eens één voor één langs te lopen, en bekijken wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe u het mogelijk kunt oplossen.

Traag met opstarten

Een computer kan best heel traag opstarten, maar zodra hij eenmaal opgestart is prima werken. Wat uw pc in dat geval traag maakt is, een te groot aantal programma's die tegelijk met Windows opgestart worden, en die op de achtergrond actief zijn.

Een virusscanner bijvoorbeeld, is een programma dat actief moet zijn op de achtergrond, wanneer u wilt dat uw computer continue en actief beschermd wordt tegen virussen.

Anders is dat met programma's die alleen maar, elke keer als u de computer opstart, controleren of er updates zijn voor het programma. Dat is voor de meeste programma's absoluut niet nodig.

Veruit de meeste van deze programma's die mee starten kunt u dan ook met een gerust hart verwijderen. Bijvoorbeeld met behulp van de optie Opstarten in CCleaner.

Maar uiteraard kunt u dit probleem tevens oplossen via het tabblad Opstarten in MsConfig.

De computer reageert traag

Het kan ook prima zijn dat een pc best nog redelijk snel opstart, maar dat de pc traag reageert op alles. Met andere woorden: wanneer u ergens op klikt met de muis, een programma opstart, de pc een bewerking laat uitvoeren of iets intypt op het toetsenbord, lijkt het eeuwen te duren voordat de computer wat lijkt te gaan doen.

Wanneer een computer vooral traag reageert, dan moet u als eerste eens een blik werpen op het lampje in de behuizing van uw computer dat de activiteit van de harde schijf aangeeft. Als dit lampje bijna constant aan het branden is wanneer u de computer wat laat doen, dan geeft dat aan dat de harde schijf bijna constant ratelt. Hetgeen betekent dat de computer een tekort heeft aan intern geheugen.

Want zodra een computer intern geheugen tekort komt, zal de computer de harde schijf gaan gebruiken om gegevens te parkeren. Gegevens die nodig zijn om de opdracht waar uw computer mee bezig is uit te kunnen voeren.

Of uw pc inderdaad intern geheugen tekort komt, kunt u vlug zien via het tabblad Prestaties in Taakbeheer. Taakbeheer start u door de toetsen Ctrl-Alt ingedrukt te houden en vervolgens op Del(ete) te drukken.

pc traag door te weinig geheugen?

Maar omdat een harde schijf aanzienlijk langzamer is dan intern geheugen, zal het de computer enorm vertragen wanneer de computer gebruik moet maken van de harde schijf om gegevens te parkeren.

Dit betekent overigens niet per definitie dat er te weinig intern geheugen in uw computer zit. Zeker niet wanneer een pc voorheen altijd naar tevredenheid gepresteerd heeft, een ineens langzaam is geworden.

Dan is het heel vaak gewoon een slecht geprogrammeerd programma dat er de oorzaak van is dat het intern geheugen als het ware volloopt. En zo'n slecht geprogrammeerd programma is veelal een virus, of andere malware zijn die zich toegang verschaft heeft tot uw pc.

Dat is vrijwel zeker het geval wanneer naast het geheugengebruik ook het processorgebruik behoorlijk hoog is.

Om er snel achter te komen wat de werkelijke oorzaak is van het traag werken, is het slim uw computer als eerste op virussen, spyware en andere malware te controleren.

Wanneer uw computer virusvrij is, pas dan zou te weinig geheugen wel eens de oorzaak kunnen zijn van traagheid.

Traag bij het gebruik van internet

Wat u ook kan gebeuren is, dat uw computer normaal opstart en normaal gesproken best snel werkt, totdat u gaat internetten.

Dat zodra u Internet Explorer of een andere webbrowser opstart, alle snelheid ineens uit uw computer verdwenen lijkt te zijn, waardoor webpagina's maar langzaam getoond worden en onderdelen en plaatjes maar tergend langzaam laden. Over filmpjes nog maar te zwijgen.

Wanneer u precies dat probleem hebt, dan is:

 • Of de webbrowser de veroorzaker van het trage internet.
 • Of uw internetverbinding.

Of uw webbrowser de veroorzaker is van het traag zijn van het internet, kunt u eenvoudig controleren door een andere webbrowser op uw computer te installeren en deze te gebruiken. Wanneer het traag internetten daarmee ineens lijkt te zijn opgelost, dan is de webbrowser die u voorheen gebruikte de oorzaak van het trage internet.

Vaak is dat dan vooral te wijten aan veel troep zoals toolbars die zich in je webbrowser genesteld hebben.

toolbars in webbrowsers oorzaak van traag internet

Blijft de internetverbinding ook traag, terwijl u een andere webbrowser gebruikt, dan is de kans groot dat het probleem in de internetverbinding zelf zit.

Wanneer u een draadloze internetverbinding hebt, dan is het zinvol uw computer met een netwerkkabel direct op de internetmodem/router die uw van uw internetprovider hebt gekregen aan te sluiten.

Om er zeker van te zijn dat deze test niet per ongeluk door iets anders verstoort wordt, gaat u als volgt te werk:

 1. Zet uw computer helemaal uit.
 2. Haal de stroom van de modem/router.
 3. Sluit de netwerkkabel aan tussen computer en modem/router
 4. Wacht een minuut.
 5. Zet de modem/router weer aan en wacht tot de modem/router volledig is opgestart.
 6. Start uw computer op en wacht tot deze volledig is opgestart.

Zodra de computer volledig is opgestart, start u de webbrowser en gaat u internetten. Gaat het internetten nu wel snel, dan ligt het probleem bij de draadloze internetverbinding en zult u aan het werk moeten om de draadloze internetverbinding te verbeteren.

Blijft het internetten traag gaan, dan is het laatste wat u kunt proberen: de voorgaande test met de netwerkkabel herhalen met een laptop van vriend, familie of buren die geen problemen heeft met het internetten.

Op deze manier kunt u namelijk precies achterhalen of het probleem toch in uw computer zit, of toch echt in de internetverbinding.

Wanneer het probleem van het traag zijn van internet niet aan uw computer ligt, dan zult u de helpdesk van uw internetprovider daarvan op de hoogte moeten stellen. Zij zullen dan ongetwijfeld het probleem voor u op kunnen lossen.

Wat veroorzaakt traag afsluiten?

Dat uw computer traag is met afsluiten kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

 1. Bestanden die eerst nog opgeslagen moeten worden voordat het programma afgesloten kan worden.
 2. Een proces dat om wat voor een reden dan ook het afsluiten van de pc vertraagt.
 3. Een harde schijf die op het punt van kapot gaan staat.
 4. Een stuurprogramma of update die het afsluiten van Windows in de weg staat.

Het probleem dat het makkelijkst is op te lossen is het opslaan van bestanden die het afsluiten vertragen. Want dat samen met het afsluiten van programma's kunt u handmatig doen voordat u de computer afsluit.

En als de computer begint met langzaam afsluiten direct nadat u drivers of uw besturingssysteem hebt geüpdate, dan mag u ervan uitgaan dat die nieuw geïnstalleerde update of die nieuw geïnstalleerde driver er de oorzaak van is dat uw computer langzaam afsluit.

Een probleem dat in veel gevallen is op te lossen met behulp van Systeemherstel. Waarbij u de pc in zijn geheel herstelt naar een moment waarop de pc nog wel goed functioneerde.

Overige oorzaken waardoor een pc langzaam wordt

Een computer wordt als vanzelf langzamer naarmate we een computer langer in gebruik hebben. Tenminste, zolang we er niets proberen om het te voorkomen.

1) Windows bewaard

Een computer wordt na verloop van tijd langzaam omdat Windows, maar ook andere programma's, allemaal dingen opslaan en bewaren op uw computer. Zodat, wanneer u nog eens hetzelfde op uw computer doet, diezelfde opdracht sneller uitgevoerd kan worden. Omdat alle benodigde bestanden dan al aanwezig zijn. Maar wanneer er bergen van deze bestanden op uw computer staan, dan kan het uw computer ook gaan vertragen.

Via het programma schijfopruiming in Windows en het opruimen van tijdelijke bestanden en tijdelijke internetbestanden, wordt uw computer geschoond van overbodige bestanden.

2) Virussen en ander kwaadaardig gespuis bevolken uw computer

Een van de belangrijkste oorzaken van het traag worden van de computer is de besmetting met virussen en andere kwaadaardige software, zoals: spyware, Trojaanse paarden en andere malware die gebruik maken van uw computer, zonder uw toestemming en zonder dat u er vanaf weet.

En juist omdat het niet zo in de gaten loopt dat uw computer besmet is met één of meerdere virussen, want het gemiddelde virus wil niet dat het ontdekt wordt, bemerkt u een besmetting met virussen en spyware doorgaans veel te laat en wordt uw computer waarschijnlijk al bevolkt door een hele kolonie virussen, Trojaanse paarden en andere crimineel gespuis.

En dat is vaak voor u als computergebruiker het moment dat u merkt dat uw computer zo traag is geworden. Vaak hebt u dan een aanzienlijk probleem. Want van een flinke besmetting door virussen komt u alleen maar af door het opnieuw installeren van Windows.

3) Stuurprogramma's sturen slecht

Waar we nooit zo bij nadenken, als we nieuwe hardware of randapparaten voor onze computer kopen, is dat daar ook altijd weer software voor nodig is om die nieuwe hardware met onze computer te laten samenwerken. Maar helaas zijn er nog steeds fabrikanten die niet zulke hele beste stuurprogramma's maken voor het onderdeel of het apparaat dat ze leveren.

Met als gevolg dat uw computer merkbaar trager is geworden zodra u het nieuwe apparaat op uw computer heeft aangesloten of het nieuwe onderdeel in uw computer heeft gemonteerd en geïnstalleerd.

Iets wat bij mensen die graag games spelen geregeld voorkomt, is dat het spel op de computer niet vooruit te branden is. Ook dit heeft vaak te maken met stuurprogramma's. Met name het stuurprogramma van de grafische kaart. Maar ook stuurprogramma's van andere computeronderdelen kunnen er de oorzaak van zijn dat een game slecht draait op uw computer.

4) Windows register uitgedijd

Met elk programma dat we op onze computer zetten, wordt het register van Windows weer een stukje groter. En heeft daarmee steeds meer tijd nodig om te laden zodra we de computer opstarten. Maar het meest vervelende is toch wel dat: wanneer we programma's die we niet meer gebruiken van onze computer verwijderen, de toevoegingen van die programma's in het register zelden tot nooit verwijderd worden. Hetgeen betekent dat, wanneer u een programma verwijdert, het register niet in omvang zal afnemen. Maar eerder verder in omvang toe zal nemen zodra u een nieuw programma op uw computer installeert.

Overbodige en niet langer gebruikte vermeldingen in het register van Windows kunt u verwijderen met onder andere het programma CCleaner.

5) Traag door een slecht werkend computeronderdeel

Dat uw computer langzaam is, ligt niet altijd aan software, Windows of virussen. Ook een slecht functionerend onderdeel kan er de oorzaak van zijn dat uw computer langzaam geworden is.

Bijvoorbeeld de ventilator die de processor van uw computer koel houdt werkt niet langer naar behoren. Hierdoor wordt de processor te heet. En wanneer een processor te heet wordt, dan schakelt deze in een noodstand om schade te voorkomen. De computer zal in deze noodstand aanzienlijk trager werken dan normaal.

Maar ook een harde schijf die op het punt van kapot staan gaat, kan ervoor zorgen dat uw computer tergend langzaam wordt.

6) Energiebesparing vermindert de prestaties

Dat de functie Energiebesparing er de oorzaak van is dat een computer langzaam is, komt nogal eens voor bij de gebruikers van een laptop. En vaak zonder dat u er erg in hebt. Omdat fabrikanten van laptops vaak al standaard instellen dat de laptop zo weinig mogelijk stroom moet gebruiken wanneer u op de accu werkt.

Daar is wat voor te zeggen uiteraard. Maar wanneer u gewoon op stroom uit het stopcontact werkt, vertragen deze energiebesparende maatregelen uw laptop alleen maar.

U kunt snel kijken of dit bij uw laptop het geval zou kunnen zijn door via Configuratiescherm, Systeem en beveiliging naar het onderdeel Energiebeheer te gaan.

ook energiebeheer in windows kan uw computer langzaam maken

Conclusie

Na het lezen van dit artikel zult u wellicht ook tot de conclusie gekomen zijn dat er heel wat dingen zijn die uw computer langzamer maken dan u lief is. In veel gevallen is het langzaam zijn van de computer te verhelpen. Maar er zijn ook gevallen waarbij niets lijkt te helpen.

Juist dan is het belangrijk om te onthouden dat het in de meeste gevallen Windows of andere software is die het langzaam worden van de computer veroorzaken. En dat het veel minder vaak voorkomt dat een computeronderdeel er de oorzaak van is dat een computer traag wordt.

Het herinstalleren van Windows biedt dan ook bijna altijd uitkomst wanneer een computer langzaam geworden is, en zal de computer vrijwel altijd zijn oorspronkelijke snelheid teruggeven.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5000+ mensen gingen u al voor