Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat moet je doen als je laptop niet meer aangaat?

wat moet je doen als je laptop niet aan gaat? Image by Lukas Bieri from Pixabay

Als je laptop niet meer aangaat, dan is het allereerste wat je moet doen: even rustig proberen te kijken wat er wèl gebeurt als je de aan-uitknop van je laptop indrukt. Bijvoorbeeld, er gaat een lampje branden ergens in de behuizing van je laptop, of onder de aan-uitknop. Dat kan alvast een eerste indicatie zijn van wat er aan de hand is.

Het is natuurlijk altijd even schrikken als je laptop normaal gesproken altijd direct aangaat en opstart als je ‘m aanzet, maar dat nu even niet doet. Vaak is het gelukkig gewoon simpelweg iets onbenulligs waarom hij nu even niet aan gaat.

Zit de stekker wel in het stopcontact?

De absolute nummer 1 in de lijst van onbenulligheden is ongetwijfeld dat de stekker niet in het stopcontact zit. We gaan er altijd vanuit dat als we de stekker ooit eens in het stopcontact hebben gestoken dat het nu dan ook wel zo zal zijn.

Ik kan je uit persoonlijke ervaring meedelen dat dit lang niet altijd het geval is. Of wat dacht je anders van de stekkerdoos waarvan de aan-uitschakelaar ineens op uit staat.

Ik controleer dit dan ook altijd als eerste. Want ik kan nog zo trouw de voeding op mijn laptop hebben aangesloten om ‘m op te laden, als de stekker niet in het stopcontact zat of de voeding krijgt om een andere reden geen stroom, dan is de accu nog steeds leeg.

En als de accu leeg is, dan is stroom uit de voeding nodig om de laptop op te kunnen starten. Met andere woorden: je laptop start niet als hij geen of niet voldoende stroom heeft.

Lampjes in de behuizing geven vaak aan of dat wel of niet het geval is. Een lampje brandt bijvoorbeeld rood wanneer de laptop onvoldoende stroom krijgt en groen als hij wel voldoende stroom krijgt.

Is Windows afgesloten en is de laptop wel echt uit?

Je laptop is niet echt uit wanneer je bijvoorbeeld de klep dicht doet. Als je de klep dicht doet, dan gaan de meeste laptops in, wat genoemd wordt, de slaapstand. Gewoonlijk zal je laptop dan ook direct weer startklaar zijn zodra je de klep opendoet.

Maar een Windows-pc ontwaakt soms niet zo makkelijk uit zijn slaapstand. Het scherm zal dan zwart blijven als je de klep open doet. Zelfs als je de muis beweegt of een toets indrukt. Want daardoor ontwaakt een pc ook vaak uit zijn slaapstand.

De aan-uitknop indrukken is een hierbij het laatste wat je kunt proberen om de laptop uit zijn slaapstand te halen.

Houd de aan-uitknop 4 seconden ingedrukt als…

Als je je bedenkt dat je je laptop niet hebt uitgezet, maar in de slaapstand hebt laten gaan, en je krijgt ‘m er niet uit op de manieren zoals zojuist beschreven, doe dan het volgende:

  1. Houd de aan-uitknop 4 seconden ingedrukt.
  2. Hiermee sluit je de laptop alsnog af. Druk nu de aan-uitknop in zoals je gewoonlijk doet.

De laptop zul nu weer normaal starten.

Start je laptop opnieuw op

Dingen zoals niet meer uit de slaapstand willen ontwaken, komen vaak door een proces of programma dat de normale gang van zaken op de computer verstoort. De laptop uitzetten en opnieuw aanzetten helpt hierbij niet omdat hij hiermee niet echt opnieuw wordt opgestart. Dat komt omdat op Windows 10-pc’s en Windows 11-pc’s Windows snel opstarten doorgaans standaard staat ingeschakeld.

De manier om een Windows-laptop echt opnieuw op te starten is door de optie Opnieuw opstarten te kiezen uit het contextmenu van de aan-uitknop in het Startmenu van Windows.

Start je laptop in de veilige modus

Als er iets mis is met Windows, dan zal je laptop beginnen met opstarten en ergens halverwege blijven hangen. Om te checken of de laptop zelf in ieder geval nog in orde is, kun je proberen om Windows in de veilige modus op te starten.

Lukt Windows in de veilige modus opstarten wel, dan weet je in ieder geval dat er met de laptop zelf hoogstwaarschijnlijk niets mis is. Het niet aan willen gaan van de laptop wordt dan duidelijk veroorzaakt door Windows of door een ander programma op je computer.

Windows opnieuw installeren is dan vaak de snelste en meest doeltreffende methode om je laptop weer te kunnen gebruiken.

Verwijder alle randapparaten van je laptop

Randapparaten, en dan vooral externe schijfstations, kunnen soms ook voorkomen dat een laptop kan opstarten. Het kan daarom een goed idee zijn om alle randapparaten eens van je laptop af te koppelen voordat je opnieuw probeert om je laptop aan te zetten.

Welke lampjes branden er op je laptop?

Bied dit allemaal geen soelaas en gaat je laptop nog steeds niet aan, dan zou je eens goed moeten kijken of alle lampjes op je laptop wel branden zoals ze zouden moeten branden.

Doorgaans gaat er een lampje branden in de behuizing van je laptop als je ‘m aanzet. Ook gaat er veelal een lampje branden zodra je de voeding op je laptop aansluit. Bijvoorbeeld een lampje dat rood brandt als de accu geladen moet worden en andere kleur brandt als de accu vol is.

Als je laptop aanstaat en je hebt de voeding op je laptop aangesloten, dan zouden beide lampjes moeten branden.

Controleer de voeding

Als niet alle lampjes op je laptop branden die zouden moeten branden, dan moet je je aandacht als eerste eens richten op de voeding. Controleer of:

  • De stekker goed in het stopcontact zit.
  • De stroomdraad, waar de stekker aan zit, goed zit aangesloten op de voeding.
  • De voeding goed aangesloten zit op de laptop.

Ook een voeding van een laptop is vaak voorzien van een lampje. Dit lampje brandt als de voeding stroom krijgt. Is dat niet het geval, dan is de voeding stuk.

Heeft jouw voeding geen lampje? Tijdens het laden van de laptopaccu voelt een voeding doorgaans handwarm of zelfs warmer aan. Blijft de voeding koud, dan is ook dan de kans groot dat de voeding de geest heeft gegeven.

Een vervanger voor de voeding, ofwel de adapter, van je laptop kun je onder andere kopen bij Replacedirect

Zorg overigens wel eerst dat je goed weet welke laptop je hebt voordat je een nieuwe adapter bestelt.

Controleer het beeldscherm

Als een laptop al wat ouder is, dan gaat soms het beeldscherm stuk. Of dit bij jouw laptop het geval is, kun je controleren door een beeldscherm van een desktop-pc op je laptop aan te sluiten en vervolgens je laptop aan te zetten. Als je beeld krijgt op het zojuist aangesloten beeldscherm, dan is het beeldscherm van je laptop vrijwel zeker stuk.

Een goed adres om je laptop te laten repareren is Microfix. Dit bedrijf bestaat al sinds 1991 en is een geautoriseerde serviceprovider van vele grote laptopmerken.

Er zijn zoals je kunt zien nog best een aantal dingen die je kunt doen als je laptop niet aangaat en niet opstart. Waarbij je je laptop alleen aan een reparateur zal moeten aanbieden als het beeldscherm het niet meer doet of een ander onderdeel in je laptop het begeven heeft.

De voeding uitgezonderd. Want die kun je, zoals je hebt kunnen lezen, eenvoudig zelf bij een gespecialiseerde laptopwinkel kopen.

Gerelateerde artikelen