Personal Computer Care: je wordt er computervaardig van

Welke laptop heb ik? Gegevens die u bij problemen nodig hebt

welke laptop heb ik? Photo by Dean Pugh on Unsplash

Wanneer iemand u zou vragen welke laptop u hebt, dan kunt u wellicht zonder probleem het merk van uw laptop noemen. En wellicht weet u tevens welk type laptop u hebt. Omdat beide gegevens vaak ergens op de behuizing van de laptop staan.

Hiermee is de vraag: “Welke laptop heb ik?” dan toch beantwoordt? U komt erachter dat dit niet zo is, zodra er iets stuk is aan uw laptop en vervangende onderdelen nodig zijn.

Waar kan ik het modelnummer van mijn laptop vinden?

Ieder laptop heeft een modelnummer. Dit modelnummer vindt u doorgaans aan de onderkant op een sticker in de behuizing.

Dit modelnummer hebt u meestal nodig wanneer er een onderdeel van uw laptop vervangen moet worden. U hebt dan niet genoeg aan het opgeven van merk en type. Bijvoorbeeld: Acer Aspire.

Want de Acer Aspire is in vele verschillende configuraties verkrijgbaar. En elke configuratie is weer voorzien van andere onderdelen. Dit houdt in dat niet elk onderdeel dat voor de Acer Aspire geschikt is, ook daadwerkelijk gebruikt wordt in uw Acer Aspire.

Uiteraard is hetzelfde het geval bij iedere andere consumentenlaptop.

Uit het modelnummer is af te lezen welke configuratie het precies is. Vaak staat in de buurt van het modelnummer tevens de productiedatum. Ook dat kan handig zijn omdat de gebruikte onderdelen in een laptop tevens per productiebatch kunnen verschillen.

Als er aan de onderkant van uw laptop geen sticker te vinden is waar het modelnummer op staat, dan is deze ook nog op een andere manier te achterhalen. En wel via de app Systeeminformatie.

De app Systeeminformatie start u als volgt:

 1. Klik op de knop Zoeken in de taakbalk.
 2. Voer als zoekopdracht in: msinfo32.exe.
 3. Klik in de zoekresultaten in de rubriek Beste overeenkomst op de app Systeeminformatie.

De app Systeeminformatie zal nu opstarten. Wanneer u vervolgens in de linkerkolom op Systeemoverzicht klikt, dan worden in de rechterkolom alle gegevens over het systeem getoond.

Het modelnummer wordt in dit overzicht Systeemmodel genoemd.

Waar kan ik het serienummer van mijn laptop vinden?

Op dezelfde sticker waar het modelnummer van een laptop op vermeld staat, staat veelal ook het serienummer.

Via het serienummer is veelal nog nauwkeuriger te achterhalen welke onderdelen er precies in uw laptop zijn gebruikt.

Wanneer het serienummer op de onderkant van de laptop niet te vinden is, dan kunnen we het serienummer ook nog op een andere manier achterhalen. En wel via het BIOS van de laptop.

Op welke manier u toegang kunt krijgen tot het BIOS hangt af van het type BIOS waarmee uw laptop is uitgerust. Uw laptop kan beschikken over:

 • Een inmiddels ouderwetse BIOS - Dit BIOS (Basic Input/Output System) kunt u bereiken door direct na het aanzetten van de laptop op Esc, Del(ete), F12, F10 of F8 te drukken. Welke toets u precies moet indrukken hangt af van het merk BIOS waarmee uw laptop is uitgerust. Vaak zal de toets die u in moet drukken op uw laptop even kort weergegeven worden direct nadat u de laptop aanzet en hij opstart.
 • UEFI - Nieuwere laptops zijn uitgerust met het moderne UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). UEFI heeft dezelfde functie als het BIOS, namelijk: het hardwarematig opstarten van de computer voordat Windows het opstarten van het softwarematige deel op zich neemt. Het grootste verschil met het BIOS is dat aan UEFI functies kunnen worden toegevoegd.

Een meer in het oog springend verschil tussen BIOS en UEFI is, dat u de UEFI niet tijdens het opstarten door het indrukken van een toets benaderen kunt. In plaats daarvan moet u dat vanuit Windows moet doen.

UEFI is als volgt te benaderen:

 1. Open menu Start en klik op Instellingen.
 2. Klik in Instellingen op het onderdeel Bijwerken en beveiliging.
 3. Klik in de linkerkolom op het onderdeel Systeemherstel.
 4. Klik in de sectie Geavanceerde opstartopties op de knop Nu opnieuw opstarten.
 5. Het beeldscherm zal nu volledig blauw kleuren. Kies de optie Problemen oplossen.
 6. Klik vervolgens op de optie Geavanceerde opties.
 7. Klik aansluitend op de optie Instellingen voor UEFI-firmware en op de knop Opnieuw opstarten.

Het setup-menu van de UEFI zal nu op het beeldscherm getoond worden. Onder de tab Information zult u onder andere het serienummer van uw laptop kunnen vinden.

U sluit het UEFI af door op de knop Esc linksboven op het toetsenbord te drukken. Hiermee sluit u het UEFI, zonder dat wellicht per ongeluk gemaakte wijzigingen worden opgeslagen.

Waar vind ik hoeveel inch het beeldscherm van mijn laptop is?

Onderdeel van elke laptop is het beeldscherm. Wat na verloop van tijd nog wel eens vergeten wordt is hoe groot het beeldscherm is en welke resolutie het beeldscherm heeft.

Wat de resolutie van het beeldscherm van uw laptop is ontdekt u heel snel door:

 1. Windows-toets + I te drukken. Met deze toetscombinatie opent u Instellingen direct.
 2. Klik op het onderdeel Systeem en vervolgens op Beeldscherm. In de sectie Schermresolutie kunt u direct de resolutie van het beeldscherm zien.

Hoeveel inch het beeldscherm van onze laptop is, daar kunnen we achter komen door het beeldscherm ouderwets op te meten. Dit opmeten doen we door de afstand te meten tussen de linkerbenedenhoek en de rechterbovenhoek. Ofwel door de beelddiagonaal op te meten.

We krijgen dan een waarde in centimeters, bijvoorbeeld 38 centimeter. Een inch is 2,54 centimeter. Dat betekent dat wanneer we het aantal gemeten centimeters delen door 2,54, we de waarde in inches weten. In dit geval 38/2,54 = 14,96 ofwel 15 inch.

Hiermee hebt u alle gegevens die wellicht nodig kunt gaan hebben wanneer er iets kapot is aan uw laptop en vervangende onderdelen nodig zijn.

Gerelateerde artikelen