Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Welke laptop heb ik? Zo vind je de juiste gegevens snel

welke laptop heb ik? Photo by Dean Pugh on Unsplash

Welke laptop heb je? Als iemand je dat vraagt, dan kun je waarschijnlijk zonder problemen het merk van je laptop noemen. Want het merk staat meestal ergens goed zichtbaar op de behuizing. Acer bijvoorbeeld, of HP of Lenovo. Om maar eens een paar grote laptopmerken te noemen.

Vaak staat tevens het model of het type op de behuizing genoemd. En wellicht heb je onthouden hoeveel inch je laptop is.

Hiermee is de vraag: “Welke laptop heb ik?”, dan toch beantwoordt? Toch niet. Want van veel modellen laptops bestaan verschillende uitvoeringen, ofwel configuraties.

Waar kan ik het modelnummer van mijn laptop vinden?

Iedere laptop heeft een modelnummer. Aan de hand van het modelnummer is precies te achterhalen welke configuratie je laptop heeft. Want een model kan met verschillende processors geleverd zijn, met een verschillende hoeveelheid geheugen en zelfs met verschillende beeldschermen.

Dat is maakt het modelnummer een belangrijk gegeven wanneer er vervangende onderdelen nodig zijn voor je laptop. Het modelnummer van je laptop kun je op verschillende manieren achterhalen.

1) Op een sticker op de laptop

Het modelnummer vind je vaak aan de onderkant op een sticker in de behuizing.

2) Via de app Systeeminformatie

Als er aan de onderkant van je laptop geen sticker te vinden is waar het modelnummer op staat, dan is dit nummer ook nog op een andere manier te achterhalen. En wel via de app Systeeminformatie.

De app Systeeminformatie start je als volgt:

  1. Druk op de Windows-logotoets en typ de zoekopdracht: systeeminformatie.
  2. Klik in de zoekresultaten, in de sectie Beste overeenkomst, op de app Systeeminformatie.

De app Systeeminformatie zal nu opstarten. Klik in de linkerkolom op Systeemoverzicht. In de rechterkolom zullen dan alle gegevens over het systeem getoond worden. Het modelnummer wordt in dit overzicht Systeemmodel genoemd.

Hoe oud is mijn laptop?

Het dichtst bij de leeftijd van je laptop komt de BIOS-datum. Ook de BIOS-datum kun je vinden in het Systeemoverzicht van de app Systeeminformatie.

De BIOS-datum geeft vaak een nauwkeuriger indicatie van de leeftijd dan de datum op de aankoopbon of de factuur. Die is alleen interessant voor de garantie.

Want de winkel waar je je laptop hebt gekocht, kan jouw laptop al een behoorlijke tijd in voorraad gehad hebben. Hetzelfde geldt voor de leverancier waar de winkel de laptop vandaan haalt.

Weten hoe oud je laptop is, kan vooral ook weer van pas komen als een onderdeel vervangen moet worden in je laptop. Tevens kun je aan de hand van de leeftijd van de laptop het best bepalen of reparatie nog zinvol is.

Waar vind ik het serienummer van mijn laptop?

Hoe oud je laptop precies is, kun je eigenlijk alleen via het serienummer achterhalen. Helaas geeft alleen niet elke fabrikant de mogelijkheid daartoe.

Maar op dezelfde sticker waar het modelnummer van een laptop op vermeld staat, vind je veelal ook het serienummer.

Via het serienummer is veelal ook nog nauwkeuriger te achterhalen welke onderdelen er precies in jouw laptop zijn gebruikt.

Wanneer het serienummer niet te vinden is op de onderkant van de laptop, dan kunnen we deze ook nog op een andere manier achterhalen. En wel via de app Opdrachtprompt in Windows.

Dit gaat als volgt:

  1. Druk op de Windows-logotoets en typ de zoekopdracht: opdrachtprompt.
  2. Klik in de sectie Beste overeenkomst in de zoekresultaten op de app Opdrachtprompt.
  3. Dit opent de app Opdrachtprompt. Typ het commando: wmic bios get serialnumber.
  4. Druk op de Entertoets.

Vervolgens zal de app Opdrachtprompt je het serienummer tonen.

Hiermee weet je precies welke laptop je hebt. En heb je de belangrijkste gegevens bij de hand wanneer je onverhoopt vervangende onderdelen voor je laptop nodig hebt of om een andere reden precies wilt weten welke laptop je hebt.

Gerelateerde artikelen