Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Wat is de functie van de behuizing van je computer?

de computerbehuizing koelt de componenten en beschermt ze tegen invloeden van buitenaf Photo by Joseph Greve on Unsplash

De functie van de grote rechthoekige kast die we computerbehuizing noemen is dat het de componenten waaruit je pc bestaat koelt en beschermt. Onder andere tegen stof en andere invloeden van buitenaf.

Tevens heeft de behuizing van je computer veelal als taak om geluid, van de koeling bijvoorbeeld, te dempen.

Wat zit er in de computerkast van jouw pc?

Bij het kopen van een computerbehuizing is het raadzaam om te bekijken of alle componenten die je voor je computer wilt gaan gebruiken ruim in de kast passen. Waarbij je tevens rekening houdt met eventuele toekomstige uitbreidingen.

De videokaart

Dat klinkt wellicht wat vreemd. Maar als je pc bedoeld om mee te gamen is, dan vraagt zeker de videokaart om de nodige ruimte.

Voldoende ruimte is niet alleen belangrijk voor het formaat van de videokaart. Voor de koeling van de videokaart is het ook van belang. Want hoe meer vrije ruimte hoe makkelijker de videokaart zijn warmte kwijt kan. Dit is met name belangrijk wanneer je intensief en langdurig gamet.

Naast voldoende ruimte is tevens de stevigheid van de behuizing van belang. Want met name een videokaart die geschikt is voor gamen is in verhouding behoorlijk zwaar. Dat maakt het belangrijk dat je hem stevig kan monteren en dat hij goed ondersteund wordt. Zodat het gewicht van de videokaart niet onnodig aan het moederbord “hangt”.

De processor

Als je een snelle processor met een hoge kloksnelheid onderbrengt in je pc, dan vraagt dat ook om goede koeling. Waarbij je in gedachten moet houden dat hoe groter de ventilator, hoe minder geluid hij zal produceren.

De ventilator van een snelle processor moet aardig wat warmte af kunnen voeren en zal daarom hard draaien als je veel van de processor vraagt. Om deze reden wil je de processorventilator en het koellichaam dat erbij hoort het liefst zo groot mogelijk hebben.

Want op overmatig geluid van ventilatoren zit jij denk ik ook niet te wachten.

En je raadt het al: ook hierbij is vrije ruimte geen overbodige luxe.

Zeker bij het samenstellen van een game pc kun je daarom beter een wat te ruime computerkast kiezen dan een te krappe.

Het moederbord

Waar je bovendien rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een computerbehuizing is het formaat moederbord dat je gaat gebruiken. De populairste moederbordformaten voor desktop-pc’s zijn ATX en MicroATX.

De meeste behuizingen hebben montagepunten voor beide moederbordformaten. Maar controleer vooraf altijd goed of de behuizing geschikt is voor het formaat moederbord dat je wilt gebruiken. Omdat anders het moederbord betrouwbaar en stevig in de behuizing monteren onmogelijk is.

Uitbreidingspoorten en aansluitingen

Bovendien klopt dan de plek van de uitsparingen voor de uitbreidingspoorten van je pc vaak niet.

Wanneer je veel randapparaten gebruikt die usb -en andere aansluitingen vereisen, dan dien je uiteraard goed te bekijken in hoeveel usb-aansluitingen de behuizing voorziet.

Veel computergebruikers hechten zogezegd tevens waarde aan de geluidloosheid van het systeem. Ook hierin speelt de behuizing van de computer een belangrijke rol.

Een goede behuizing is voorzien van goede ventilatoren die geruisloos hun werk doen. En tevens voorzien van montagesteunen die geluiden en trillingen van de componenten zo min mogelijk doorgeven aan de behuizing.

Welke behuizing is het best voor mijn pc?

Goede computerbehuizingen onderscheiden zich ten eerste door materiaalkeuze en constructie. Een goede behuizing is stevig en laat zich niet zomaar uit vorm buigen wanneer de afdekplaten aan de zijkanten verwijderd zijn.

Een goede behuizing biedt tevens ruim plaats aan het moederbord. Zodat montage ervan eenvoudig is en het moederbord geen risico loopt beschadigd te raken tijdens de montage. De steuntjes voor het moederbord zijn van goeie kwaliteit en ondersteunen het moederbord goed. Tevens zorgen de steuntjes ervoor dat het moederbord netjes op zijn plek blijft, zonder de kast ergens te raken.

Ook de bekabeling voor de aan-uitknop, de resetknop en de diverse controlelampjes is in een goede computerbehuizing van een goede kwaliteit, ligt niet in de weg en is voorzien van stevige stekkers met duidelijke opschriften.

Bij de betere computerbehuizing is bij het ontwerpen ervan tevens goed gekeken naar hoe de luchtstroom door de kast het meest optimaal is. Zodat alle componenten zo goed mogelijk gekoeld worden.

Niet alleen de processor ontwikkelt zogezegd veel warmte, maar ook de videokaart. Traditionele harde schijven ontwikkelen tevens warmte. Goede koeling is ook voor harde schijven belangrijk, omdat ze hierdoor aanzienlijk langer zouden kunnen meegaan.

Behuizingen voor de computer van goede kwaliteit worden onder meer geproduceerd door:

Is de voeding wel opgewassen tegen zijn taak?

Zelfs computertechnici tuinen er nog wel eens met open ogen in wanneer een computer soms zomaar vastloopt of herstart. Er wordt dan aan van alles gedacht behalve de voeding.

Terwijl juist bij zware systemen en game systemen bijna als eerste de verdenking uit zou moeten gaan naar de voeding van het systeem.

Echter vele computeraars, maar ook technici, staren zich blind op het vermogen van de voeding. Dus wanneer een voeding op papier voldoende vermogen biedt, dan zou het goed moeten zijn.

Dit is slechts deels waar. Naast voldoende vermogen moet de spanning in de voeding uiterst stabiel zijn. Computeronderdelen werken namelijk op een lage spanning. En zijn juist daardoor uiterst gevoelig voor pieken en dalen in deze spanning. Een kleine dip in de spanning kan er dan ook al voor zorgen dat de computer vastloopt of spontaan opnieuw opstart.

Zeker wanneer je een game pc of ander systeem bouwt waar flinke prestaties van worden verwacht, en waarbij gebruik gemaakt wordt van meerdere harde schijven, een snelle videokaart en vele andere losse uitbreidingskaarten, dien je je computerbehuizing zonder meer te voorzien van een hoge kwaliteit voeding.

De voeding die veelal bij goedkopere computerbehuizingen wordt meegeleverd, is vrijwel nooit geschikt voor een systeem dat hoge prestaties kan leveren. Ondanks het hoge vermogen dat ze zouden moeten kunnen leveren.

Dit beantwoordt direct de vraag waarom bij de duurdere computerbehuizingen juist geen voeding wordt meegeleverd.

Een losse voeding kopen voor je computerbehuizing zal je een paar honderd Euro armer maken, maar bespaart je mogelijk tevens een hoop ellende. Op deze website kun je precies laten uitrekenen hoeveel vermogen de voeding voor je pc moet kunnen leveren.

Een niet te onderschatten voordeel van een serieus goede computerbehuizing kopen is overigens dat deze makkelijk meerdere computers meekan. Iets dat vooral een interessant voordeel kan zijn voor degenen die zelf hun pc samenstellen. Dat maakt dat een duurdere computerbehuizing uiteindelijk vaak de verstandigste keuze is.

Gerelateerde artikelen