Probleemvrij werken met je Windows-laptop en desktop-pc

3 tips voor wanneer u een computerbehuizing gaat kopen

De computerbehuizing is een belangrijker onderdeel dan u misschien zou verwachten. Want deze grote rechthoekige kast beschermt niet alleen de componenten van uw pc voor invloeden van buitenaf, maar koelt ze tevens.

Bovendien doet menig fabrikant van computerbehuizingen ons bij de behuizing een voeding kado. Maar is deze voeding eigenlijk wel altijd berekend op zijn taak?

1) Koop een stevige behuizing van goede kwaliteit

Goede computerbehuizingen onderscheiden zich ten eerste door materiaalkeuze en constructie. Een goede behuizing is stevig en laat zich niet zomaar uit vorm buigen wanneer de afdekplaten aan de zijkanten verwijderd zijn.

Een goede behuizing biedt tevens ruim plaats aan het moederbord. Zodat montage ervan eenvoudig is. En het moederbord geen risico loopt beschadigd te raken tijdens de montage. De steuntjes voor het moederbord zijn van goeie kwaliteit en ondersteunen het moederbord goed. Tevens zorgen de steuntjes ervoor dat het moederbord netjes op zijn plek blijft, zonder de kast ergens te raken.

Ook de bekabeling voor de Aan/Uit knop, de Reset knop en de diverse controlelampjes is in een goede computerbehuizing van een goede kwaliteit, ligt niet in de weg en is voorzien van stevige stekkers met duidelijke opschriften.

Bij de betere computerbehuizing is bij het ontwerpen ervan, tevens goed gekeken naar hoe de luchtstroom door de kast het meest optimaal is. Zodat alle componenten zo goed mogelijk gekoeld worden.

Niet alleen de processor ontwikkelt namelijk veel warmte, maar ook de videokaart. Harde schijven ontwikkelen tevens warmte. Goede koeling is ook voor harde schijven belangrijk, omdat ze hierdoor aanzienlijk langer zouden kunnen meegaan.

2) Pas de behuizing aan, aan pc componenten en gebruiksomstandigheden.

Bij het kopen van een computerbehuizing is het tevens slim om te bekijken, of alle componenten die u voor uw computer wilt gaan gebruiken ruim in de kast passen. Waarbij u tevens rekening houdt met eventuele toekomstige uitbreidingen.

Niet alleen voldoende ruimte is hier belangrijk. Maar tevens de stevigheid een het formaat van de montagerekken voor harde schijven, dvd-spelers en dvd-branders.

Want hoe meer componenten u in een systeemkast onderbrengt, hoe meer warmte ze samen zullen ontwikkelen. Wanneer een computerbehuizing dan te krap bemeten zou zijn, betekent dit zonder meer dat de componenten hun warmte minder goed kwijt zullen kunnen.

Koop daarom altijd een computerbehuizing die ruim plaats biedt aan alle componenten waaruit uw computer bestaat.

Bovendien dient u uw computerbehuizing aan te passen aan het formaat moederbord dat u gaat gebruiken. De populairste moederbord formaten zijn ATX en MicroATX. Bij beide formaten horen uiteraard computerbehuizingen die geschikt zijn voor dit moederbord formaat.

Daarnaast zult u tevens moeten bekijken of er wel voldoende ruimte is, voor onderdelen waarvoor een uitsparingen in de behuizing belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld een geheugenkaartlezer.

En wanneer u veel randapparaten gebruikt die usb-aansluitingen vereisen, dan dient u uiteraard goed te bekijken in hoeveel usb-aansluitingen de behuizing voorziet. Iets wat uiteraard tevens geldt voor andere type aansluitingen, zoals bijvoorbeeld IEEE 1394 High Speed Serial Bus aansluitingen, ofwel FireWire.

Veel computergebruikers hechten tevens waarde aan de geluidloosheid van het systeem. Ook hierin speelt de behuizing van de computer een belangrijke rol.

Een goede behuizing is voorzien van goede ventilatoren de geruisloos hun werk doen. En tevens voorzien van montagesteunen die geluiden en trillingen van de componenten zo min mogelijk doorgeven aan de behuizing.

3) Besteed speciale aandacht aan de voeding

Zelfs computertechnici tuinen er nog wel eens met open ogen in. Wanneer een computer soms zomaar vastloopt of herstart, wordt aan alles gedacht behalve de voeding.

Terwijl juist bij zware systemen en game systemen, als eerste de verdenking uit zou moeten gaan naar de voeding van het systeem.

Echter vele computeraars, maar ook technici, staren zich blind op het vermogen van de voeding. Dus wanneer een voeding voldoende vermogen biedt, dan zou het toch goed moeten zijn.

Dit is echter deels waar. Naast voldoende vermogen moet de spanning in de voeding uiterst stabiel zijn. Computeronderdelen werken namelijk op een lage spanning en zijn daardoor heel gevoelig voor pieken en dalen in deze spanning. Een kleine dip in de spanning kan er dan ook al voor zorgen dat de computer vastloopt of spontaan opnieuw opstart.

Zeker wanneer u een game pc of ander systeem bouwt waar flinke prestaties van worden verwacht, en waarbij gebruik gemaakt wordt van meerdere harde schijven, een snelle videokaart en vele andere losse uitbreidingskaarten, dient u uw computerbehuizing zonder meer te voorzien van een hoge kwaliteit voeding.

De voeding die eventueel geleverd wordt bij de computerbehuizing zal vrijwel zeker nooit op deze taak berekend zijn.

Een losse voeding kopen voor uw computerbehuizing zal u hooguit honderd Euro armer maken, maar kan u een hoop ellende besparen. Op de website van Asus kunt u precies uit laten rekenen hoeveel vermogen de voeding voor uw pc moet kunnen leveren.

Een ander niet te onderschatten voordeel van een serieus goede computerbehuizing kopen, is dat deze makkelijk meerdere computers meekan. Iets dat vooral een interessant voordeel kan zijn voor degenen die zelf hun pc samenstellen.

Gerelateerde artikelen