Hoe u de batterijduur van een laptop accu aanzienlijk verlengt

hoe ik de batterijduur van een laptop verlengen kan

De batterijduur van een laptop accu verlengen is relatief eenvoudig. Met het simpel wijzigen van instellingen in Windows komt u bijvoorbeeld al een heel eind. Echter, voor de beste resultaten zijn ingrijpender maatregelen nodig.

Overigens zal een accu die oud is, en veelgebruikt is, uiteraard sneller leeg zal zijn dan een nieuwe vergelijkbare accu. Vervangen is dan, voor het verkrijgen van een langere batterijduur, de meest doeltreffende optie.

Maar ook een nieuwere laptop accu zal relatief snel leeg zijn, wanneer er veel stiekeme stroomverbruikers actief zijn op uw laptop.

Wat de accuduur van een laptop beïnvloedt

De accuduur van een laptop accu hangt samen met de capaciteit ervan. De capaciteit van een accu wordt weergegeven in mAh, ofwel Milliampère-uur. Een accu met een capaciteit van 3000 mAh zal in theorie dan ook een minder lange batterijduur hebben dan een accu met een capaciteit van 4000 mAh.

In theorie. Want er zijn ook andere zaken die van invloed zijn op de batterijduur van een laptop accu.

Zoals het stroomgebruik van de diverse onderdelen waaruit de laptop bestaat. Maar tevens van invloed zijn de instellingen in Windows voor wanneer de laptop gebruikt wordt met de accu als stroomvoorziening.

Wanneer het stroomverbruik van diverse onderdelen in uw laptop fors is, dan kunt u daar slechts beperkt wat aan doen. Instellingen daarentegen kunt u naar hartenlust aanpassen.

Daarbij moet u overigens wel in de gaten houden, dat het verlagen van het stroomgebruik niet teveel ten koste gaat van de prestaties van de laptop. De kunst is om het stroomverbruik van de laptop zo af te stemmen, dat zowel de batterijduur als de prestaties acceptabel zijn.

Het beeldscherm

Het onderdeel dat de meeste stroom gebruikt is het beeldscherm. Hier valt vanzelfsprekend dan ook de meeste stroom te besparen.

De meeste stroom zal bespaard kunnen worden als het beeldscherm van uw laptop beschikt over omgevingslichtsensoren. Waardoor deze vanzelf de helderheid van het beeldscherm zal aanpassen aan de hoeveelheid omgevingslicht.

Hierdoor hebt u als gebruiker altijd goed beeld, terwijl het beeldscherm slechts de hoeveelheid stroom gebruikt die het daadwerkelijk nodig heeft.

Echter, niet elke laptop beschikt over omgevingslichtsensoren. Veel laptops beschikken daarentegen wel over sneltoetsen om de helderheid van het beeldscherm mee te regelen. Sneltoetsen die te bedienen zijn door de Fn toets op het toetsenbord ingedrukt te houden, en vervolgens een functietoets in te drukken.

Welke functie precies aan welke toets is toegewezen, kunt u vinden in de handleiding van uw laptop.

De harde schijf

Een ander onderdeel dat veel stroom gebruikt is de harde schijf. Tenminste, zodra deze door de computer wordt aangesproken. De harde schijf wordt aangesproken wanneer u bijvoorbeeld een programma start of bestanden opslaat op de harde schijf.

Maar de harde schijf zal ook aangesproken worden, wanneer uw laptop over net wat te weinig intern geheugen beschikt. Omdat dan dikwijls de inhoud van het geheugen gedeeltelijk moet worden weggeschreven naar de harde schijf. Om zo plaats te maken voor gegevens die de computer op dat moment nodig heeft.

Wanneer dit aan de hand is, dan zult tijdens het werken met de laptop, geregeld het lampje van harde schijf in de behuizing van uw laptop even zien oplichten.

Het uitbreiden van het intern geheugen, zou in dat geval de batterijduur van uw laptop aanzienlijk kunnen verlengen.

Een andere oplossing is: het beperken van het aantal programma's dat op de achtergrond actief is.

USB-apparaten, mousepad Wi-Fi en Bluetooth

Apparaten die stiekem stroom wegsnoepen als u uw laptop gebruikt zijn:

  • USB-apparaten die stroom krijgen via de USB-poorten van uw laptop, zoals: de muis, een USB-stick, een USB harde schijf die geen eigen stroomvoorziening heeft, enzovoort.
  • Wi-Fi, ook als deze niet gebruikt wordt.
  • Bluetooth, ook als deze niet gebruikt wordt.
  • De in de laptop geïntegreerde mousepad of touchpad.

Het is dan ook raadzaam om USB-apparaten af te koppelen als u ze niet in gebruik hebt.

Voor Wi-Fi en Bluetooth op uw laptop geldt: als u er geen gebruik van maakt, schakel het dan uit.

Hetzelfde gaat op voor de in de laptop geïntegreerde mousepad of touchpad. Als u een losse muis gebruikt met uw laptop, schakel de mousepad dan uit.

Veelal zijn laptops voorzien van speciale toetsen om deze onderdelen uit te schakelen. Of er is een sneltoets voorhanden. Wanneer ook uw laptop daarover beschikt, zal dat uiteraard vermeld worden in de handleiding bij de laptop.

Wanneer uw laptop niet beschikt over dergelijke speciale toetsen of sneltoetsen, dan is het veelal mogelijk de voorgenoemde onderdelen alsnog uit te schakelen via Apparaatbeheer. U vindt Apparaatbeheer in: Configuratiescherm - Systeem en beveiliging - Systeem.

In Windows 10 kunt u Apparaatbeheer het snelst benaderen door 'apparaatbeheer' als zoekopdracht in te voeren in de zoekfunctie van Windows 10.

Hoe u de batterijduur van uw laptop verder verbeteren kan

In het Configuratiescherm van Windows kunt u tevens het onderdeel Energiebeheer vinden. Wanneer u in Energiebeheer alle energiebeheerschema's uitklapt dan hebt u de keuze uit 3.

Te weten:

  1. Gebalanceerd
  2. Energiebesparing
  3. Hoge prestaties

Het spreekt voor zich dat de keuze 'Gebalanceerd' de beste verhouding zal geven tussen prestaties en stroomverbruik.

De keuze 'Energiebesparing' daarentegen zal het laagste stroomverbruik geven, maar tevens de minste prestaties.

De keuze 'Hoge prestaties' zal de laptop maximaal laten presteren, waarbij er minder aandacht zal zijn voor het stroomverbruik.

De keuze 'Hoge prestaties' is dan ook bij uitstek geschikt wanneer u op stroom uit het stopcontact werkt.

Overigens staat het u vrij om de diverse keuzes verder aan uw wensen aan te passen via de optie 'De schema-instellingen wijzigen'.

Iets wat vooral op de laptop heel prettig kan zijn. Omdat u voor werken op batterij en op netstroom verschillende instellingen kan ingeven. Ook in het onderdeel 'Geavanceerde energie-instellingen wijzigen'.

instelling in Windows 10 die de batterijduur verlengen

Hierin kunt u op uw gemak bepalen welke instelling voor zowel het werken op de accu alsook het werken op netstroom uw voorkeur heeft.

Als u de tijd neemt om alles nauwkeurig naar wens in te stellen, dan zou dit kunnen resulteren in een batterijduur die lang te noemen is, in vergelijking met voorheen.

Echter, dit is slechts één manier waarop u de batterijduur van uw laptop verder verlengen kunt.

U hebt inmiddels al kunnen lezen dat ongebruikte hardware onderdelen onnodig stroom kunnen opsnoepen.

Maar hetzelfde geldt voor ongebruikte software onderdelen. Veel van deze onderdelen zullen direct gestart en geladen worden zodra u Windows opstart. Helaas doet het merendeel van deze onderdelen niet veel meer dan onnodig geheugen in beslag nemen en stroom verbruiken.

Het loont dan ook zeker de moeite om dergelijke software onderdelen op uw laptop op te zoeken en uit te schakelen.

Eerder in het artikel is aan de orde gekomen dat de harde schijf veel stroom verbruikt, wanneer deze wordt aangesproken. Waarbij het onnodig aanspreken van de harde schijf voorkomen kan worden door het intern geheugen van de laptop uit te breiden.

Echter, door het uitschakelen van ongebruikte software, zal er tevens intern geheugen vrijkomen. Waardoor de harde schijf wellicht al een stuk minder vaak aangesproken zal hoeven worden.

Een laatste manier waarmee u de batterijduur van een laptop accu aanzienlijk kunt verlengen is: de traditionele harde schijf in uw laptop te vervangen door een SSD (Solid State Disk). Tevens zal de laptop er merkbaar sneller van worden.

Helaas is het vervangen van de harde schijf door een SSD wel behoorlijk ingrijpend. Want het inbouwen van een SSD zal onder meer betekenen dat u Windows opnieuw zal moeten installeren.

Een dergelijke ingreep is dan ook alleen het overwegen waard, wanneer uw laptop nog relatief nieuw is.

Artikelen die u mogelijk ook interesseren

X

Een momentje nog alstublieft

Abonneer u GRATIS op mijn wekelijkse tip voor iedereen die meer over zijn computer wil leren.
5500+ mensen gingen u al voor