Probleemloos een DVD branden

Verloopt een DVD branden bij u soms ook niet echt vlekkeloos? In dit artikel bekijken we de meest voorkomende problemen bij het branden naar DVD. Computergebruikers die vaak DVD's branden zullen u misschien al eens verteld hebben dat een DVD branden een fluitje van een cent is. Inderdaad, een geheime formule bestaat er niet en u hoeft er ook niet voor gestudeerd te hebben. Het volgen van een paar simpele aanwijzingen is voldoende om probleemloos een DVD te kunnen branden.

Koop DVD media van goede kwaliteit

Het branden van een DVD is zoals gezegd niet moeilijk. Problemen kunnen zich echter al voordoen wanneer u bespaart op de kwaliteit DVD media. De kwaliteit van een lege DVD-rom bepaalt voor een groot gedeelte kwaliteit van het eindproduct, de gebrande DVD.

Goede DVD's hoeven niet duur te zijn. Wel is het belangrijk schijfjes te gebruiken waarmee u DVD brander goed overweg kan. DVD branders kunnen doorgaans goed overweg met de producten van bekende merken zoals Ricoh en TDK. Welke goedkopere DVD's uw DVD brander accepteert is een kwestie van proberen en informatie vergaren op het internet.

DVD media van de grotere merken alsook de schijfjes van de minder bekende merken kunnen uit dezelfde fabriek komen. Er zou dan ook weinig verschil in kwaliteit moeten bestaan. Echter de geproduceerde schijfjes zijn kwalitatief niet allemaal hetzelfde. De beste producten gaan naar de grotere merken. Bruikbaar spul gaat naar de kleinere merken. Schijfjes die onder de kwaliteitsnorm zitten komen via diverse kanalen op onderandere computerbeurzen terecht.

Dit verklaart deels de soms enorme prijsverschillen tussen de DVD's die u in de winkel koopt en de DVD's die op een beurs worden aangeboden. Denk dan ook goed na wanneer u DVD's koopt. Foto's van die prachtige vakantie kwijt raken omdat dat goedkope DVD schijfje niet meer leesbaar blijkt te zijn, wil denk ik niemand overkomen.

Controleer een lege DVD voor gebruik

Ook al gebruikt u een goed merk lege DVD's, er kan altijd een slecht exemplaar door de kwaliteitscontrole zijn geglipt en in uw doosje terecht zijn gekomen. Voordat u een DVD gaat branden is het verstandig de lege DVD eerst even te bekijken. Controleer met name de onderzijde van het schijfje op krassen, hobbels, kuilen en kleurverschillen. Kleine onvolkomenheden kunnen er al voor zorgen dat het brandproces wordt onderbroken of dat het schijfje problemen geeft bij het lezen.

Houdt DVD en brander schoon

Zorg voor schone spullen. Laat lege DVD's in de verpakking totdat u ze gaat gebruiken. Haal regelmatig een doek over de buitenkant en het laadje van de DVD brander. Fouten bij het branden en/of afspelen kunnen gemakkelijk ontstaan door stof en vuil op het laseroog of de lege DVD.

Gebruik voor een DVD branden de juiste software

Er is veel software beschikbaar voor het branden van een DVD. Doorgaans doet elke software waarvoor het gemaakt is. Goede software onderscheidt zich echter door het gemak waarmee het gebruikt kan worden. Veel problemen met het branden van DVD's en CD's ontstaan door onduidelijkheid in de software. Een topper op het gebied van software om DVD's te branden is Nero Burning Rom. Met veel DVD branders wordt een exemplaar van Nero meegeleverd.

Daarnaast is het van belang dat u regelmatig kijkt op de website van de software fabrikant of er updates beschikbaar zijn voor de software. De ontwikkeling van DVD media en DVD branders is een continue proces. Wanneer de software dan niet bij de tijd is, kan dit compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Met als gevolg, fouten tijdens het branden en lezen.

Tijdens het branden van een DVD

Een doorsnee moderne computer mag geen problemen hebben met het branden van een DVD. Echter software die op de achtergrond draait, zoals virusscanners, screensavers en andere handige toepassingen kunnen roet in het eten gooien. Wanneer bijvoorbeeld de virusscanner besluit de computer te gaan scannen op het moment dat u een DVD aan het branden bent, kan dit het brandproces verstoren. Resultaat, weer een onderzetter voor uw koffiemok. Sluit software dat op de achtergrond draait dan ook bij voorkeur af voordat u begint met branden.

Ook het verlagen van de brandsnelheid kan veel fouten tijdens het branden voorkomen. Branden op lagere snelheden komt tevens de kwaliteit van de gebrande DVD ten goede.

DVD labels gebruiken

Wees voorzichtig met DVD labels. Verkeerd gebruik van labels kan de kwaliteit van de DVD negatief beïnvloeden of zelfs onbruikbaar maken. Wanneer u geen zin heeft te investeren in een nieuwe printer die ook labels op DVD's kan printen, kunt u het best gebruik maken van de volgende mogelijkheden:

  • De DVD beschrijven. Gebruik voor het beschrijven van CD's en DVD's een speciale stift. Andere schrijfmaterialen kunnen de toplaag van de DVD te beschadigen waardoor deze onbruikbaar wordt.
  • Een sticker op de DVD gebruiken. Wanneer u een stickerlabel wilt gebruiken, gebruik dan labels die hier speciaal voor zijn. Labels voor DVD's hebben de vorm en de grootte van de bovenkant van de DVD. Voorkom het gebruik van kleine stickertjes. Kleine stickerlabels veroorzaken onbalans in de DVD, waarbij u niet alleen kans loopt de DVD te beschadigen, maar ook uw DVD brander of speler.

De meeste problemen met het branden van DVD's kunnen voorkomen worden door het toepassen van een paar wetenswaardigheden. Wanneer u de tips in dit artikel onthoudt moet een DVD branden ook voor u een makkie worden.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren