De kwaliteit van MP3 muziek verbeteren

Tegenwoordig kunt u MP3 muziek luisteren vanaf een geheugenstick, een MP3 speler voorzien van harde schijf of zelfs vanaf een mobiele telefoon. Steeds vaker wordt de computer ingezet om muziek te luisteren, muziek te verzamelen, muziek samen te stellen voor een MP3 speler en zelfs muziek te maken.

Iets met MP3 muziek doen en muziek luisteren op de computer is aantrekkelijk geworden door het digitale audioformaat MP3. MP3 is een methode om digitaal opgeslagen muziek te comprimeren. Het ongecomprimeerd opslaan van een digitaal muziekbestand in stereo neemt 10 MB aan schijfruimte per opgenomen minuut in beslag. Door het bestand te comprimeren kan dit worden teruggebracht tot een tiende deel van het originele bestand.

Goede kwaliteit MP3's herkennen

Helaas is de kwaliteit van MP3 muziek niet altijd even goed. Als u zelf MP3's maakt van muziek die u zelf op cd of andere geluidsdrager hebt, dan kunt u de kwaliteit van MP3 muziek veelal eenvouding verbeteren door instellingen aan te passen in de software die u gebruikt voor het maken van de MP3's.

Wanneer u echter MP3 muziek op andere manieren krijgt, zoals bijvoorbeeld via downloaden vanaf het internet, dan wordt het een iets ander verhaal. Dan hebt u het maar te doen met wat u krijgt. Hoewel, wanneer u weet waar u op moet letten dan kunt u de slechte kwaliteit MP3 muziek eenvoudig links laten liggen. Want van slechte kwaliteit valt nu eenmaal weinig goeds te maken.

Om zelf kwalitatief goede MP3 bestanden te kunnen maken of goede MP3 bestanden te herkennen komt u er niet onderuit u enigzins te verdiepen in de techniek van digitale muziek en muziek in MP3 formaat.

Het hoe en wat met betrekking tot digitaal geluid

Sinds de introductie van de CD wordt muziek digitaal opgenomen in de vorm van samples oftewel metingen. Geluid is niets meer of minder dan trillende lucht. Deze trillingen dragen ook wel de naam geluidsgolf. Geluidsgolven kunnen gemeten, vastgelegd en opgeslagen worden. Een creatieve manier van geluidsgolven produceren klinkt ons als muziek in de oren.

Het aantal trillingen per seconde bepaalt de toonhoogte van het geluid. Een groot aantal trillingen zorgt voor een hoge toon, een klein aantal trillingen zorgt voor een lage toon. Het aantal trillingen per seconde wordt uitgedrukt in Hertz. Het menselijk gehoor is in staat geluiden waar te nemen tussen de 20 Hz en de 20.000 Hz. Ooit is wetenschappelijk uitgevogeld dat om de hoogste toon vast te kunnen leggen er 44.100 keer per seconde een meting moet worden verricht. Het getal 44.100 is dan ook de samplefrequentie uitgedrukt in Hertz die nodig is voor een kwalitatief goede opname.

In een muziekstuk komen naast hoge en lage tonen ook harde en zachte passages voor. Het verschil tussen de hardste en de zachtste passage wordt het dynamisch bereik genoemd. Voor het dynamisch bereik in een digitaal op te nemen muziekstuk kan gekozen worden voor 256(8 bit)stapjes tussen het zachtste en het hardste stuk of 65536(16 bit)stapjes. Het dynamisch bereik is het hoogst als er wordt opgenomen met 16 bit samples oftwel 65536 stapjes.

Laten we op deze gegevens een rekensommetje los dan zien dat voor een seconde muziek 44.100 metingen nodig zijn. Elke meting(sample)is 16 bits(2bytes)groot. Dat betekend dat 1 seconde muziek 88.200 bytes ofwel 88Kb schijfruimte in beslag neemt. Muziek luisteren we graag in stereo, dus kunnen we dat getal met 2 vermenigvuldigen. Zo neemt een seconde muziek in stereo al 176Kb schijfruimte in beslag, wat gelijk staat aan 10MB per minuut muziek.

Wat is een MP3 muziekbestand

Wanneer van een origineel muziekbestand een gecomprimeerd MP3 bestand gemaakt wordt, gebeurt dit doormiddel van een lossy-compressie methode. Bij lossy compressie gaan gegevens verloren. In het geval van een MP3 bestand betekent dit dat er informatie uit het bestand wordt weggelaten die het menselijk gehoor toch niet mist. Zo zijn wij mensen het meest gevoelig voor geluiden tussen de 2kHz en de 4kHz. Ook zijn wij niet in staat harde en zachte geluiden tegelijk te horen, dus hoeft alleen het harde geluid maar behouden te blijven. Dit heet in vaktermen psycho-akoestisch maskeren.

Het MP3 formaat is ontwikkeld door het Duitse Fraunhofer ISS onderzoeksinstituut. Het formaat bestaat, naast het toepassen van bovengenoemde beperkingen van het menselijk gehoor, uit een aantal wiskundige formules. Hiermee is het mogelijk het originele bestand met factor 3 tot 12 te verkleinen.

De mate van compressie, bitrate genoemd, bepaald voor een belangrijk deel hoe klein het MP3 bestand uiteindelijk wordt. Voor spraak is een bitrate van 64 tot 96 kbps voldoende. Voor een normale kwaliteit muziekbestand wordt een bitrate gebruikt van 128 kbps. Een muziekbestand van goede kwaliteit wordt alleen bereikt met een bitrate van 192 kbps of hoger, waarbij een maximale bitrate 320 kbps is.

Hoewel niet door alle afspelers ondersteund, is het ook mogelijk gebruik te maken van een variabele bitrate (vbr). Eenvoudige gedeeltes uit het muziekbestand worden hierbij met een lagere bitrate gecomprimeerd, terwijl ingewikkelder delen van het muziekstuk worden gecomprimeerd met een hogere bitrate.

Nu u wat meer weet over het digitale muziekformaat MP3, bent u wellicht beter in staat om aangeboden MP3 muziek op kwaliteit in te schatten. Iets dat het luisteren naar MP3 muziek zeker zal veraangenamen.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren