Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Alles over een cd rippen naar uw Windows 10 pc

(c) Can Stock Photo / Koufax73

Ook u hebt wellicht nog ergens een prachtige verzameling cd’s uit de tijd dat digitale muziek in mp3-formaat nog geen gemeengoed was. Maar sinds we mp3’s vanaf internet kunnen streamen en beluisteren, wordt muziek vanaf een cd steeds minder vaak beluisterd. En tevens veel minder gekocht.

Wist u dat de geluidskwaliteit van muziek in mp3-formaat een stuk minder is dan dezelfde muziek op een audio-cd? En dat u de inhoud van uw muziek-cd’s heel eenvoudig kunt kopiëren naar mp3 of een ander formaat waarbij de geluidskwaliteit niet verloren gaat? En deze muziek op kunt slaan op uw pc of op een USB-stick?

Een cd rippen: de betekenis en wat goed is om te weten

De inhoud van een audio-cd omzetten naar muziekbestanden in onder andere mp3-formaat wordt een cd rippen genoemd. Tijdens het rippen wordt elk nummer op de cd apart gekopieerd en omgezet naar het digitale muziekformaat van uw keuze.

Welke formaten u kunt kiezen hangt af van het programma dat uw gebruikt om de audio-cd te rippen. Maar de meest gangbare formaten zijn:

MP3 – Het populairste formaat voor digitale muziekbestanden. Mp3 is een formaat waarin een muziekbestand gecomprimeerd wordt opgeslagen, maar waarbij ook informatie en dus geluidskwaliteit verloren gaat. Bijvoorbeeld tonen die met het menselijk oor toch niet te horen zijn. Een muziekbestand in mp3-formaat neemt weinig schijfruimte in beslag.

AAC – Apple’s alternatief voor mp3. Ook in het AAC-formaat wordt een muziekbestand gecomprimeerd opgeslagen en gaat er informatie verloren. Muziek in AAC formaat klinkt overigens wel beter dan in mp3-formaat. Maar niet elk apparaat ondersteunt AAC.

FLAC – Bij dit formaat wordt muziek gecomprimeerd opgeslagen, maar er gaat geen informatie verloren. Hierdoor blijft de geluidskwaliteit zeer hoog. Helaas wordt FLAC niet door Apple ondersteund.

ALAC – Apple’s antwoord op FLAC is het ALAC-formaat.

WAV – Is het formaat waarin muziek digitaal op een audio-cd wordt opgeslagen. Bij het WAV-formaat wordt niets gecomprimeerd en gaat er niets aan geluidskwaliteit verloren. Dit formaat zorgt hierdoor echter wel voor enorm grote bestanden.

WMA – het antwoord van Microsoft op mp3. WMA kent diverse varianten. Waaronder een variant waarbij van verlies aan geluidskwaliteit geen sprake is. Ook voor WMA geldt dat het niet door elk apparaat ondersteund wordt.

U kunt uit nogal wat formaten kiezen, zoals u kunt zien. Mp3 wordt het meest gebruikt en wordt door bijna elk apparaat en elke software waar digitale muziek mee afgespeeld kan worden ondersteund. Dat komt omdat mp3-muziekbestanden niet heel groot zijn en de geluidskwaliteit heel behoorlijk. Daarmee ligt de keuze voor mp3 voor de hand.

Echter, voor de wat meer veeleisender muziekliefhebber zou het wel eens zo kunnen zijn dat de geluidskwaliteit van de mp3 onvoldoende is. Als u daar één van bent, dan zijn er zoals u hebt kunnen zien voldoende andere formaten voorhanden die een hogere geluidskwaliteit bieden.

Houd echter altijd wel in gedachte dat de geluidskwaliteit van een digitaal muziekbestand slechts zo goed kan zijn als de opnamekwaliteit van de cd die u gaat rippen. En iedere muziekliefhebber weet dat de opnamekwaliteit van cd’s niet altijd even goed is.

Om cd’s te kunnen rippen dient uw pc uiteraard uitgerust te zijn met een cd/dvd-speler/brander. Wanneer uw pc of laptop daar niet mee uitgerust is, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om een externe cd/dvd-speler/brander aan te sluiten op een vrije USB-poort.

Software waarmee u cd’s kunt rippen herkennen de cd/dvd-speler/brander automatisch.

Een cd rippen met Windows Media Player

Om een cd te kunnen rippen hoeft u niet perse eerst speciale software te installeren of te downloaden. Windows 10 beschikt namelijk over de app Windows Media Player. Een app waarmee u audio-cd’s kunt afspelen maar ook kunt rippen.

Zodra u een cd in de cd/dvd-speler van uw pc stopt en de lade sluit, dan vraagt Windows doorgaans vrijwel direct wat u met de cd wilt doen. U kunt dan onder andere kiezen voor afspelen in Windows Media Speler. Zie onderstaande afbeelding.

cd afspelen in Windows Media Player

Gebeurt dit niet, dan kunt u Windows Media Player altijd handmatig opstarten. Klik hiertoe op de knop Zoeken in de taakbalk en voer als zoekopdracht in: Windows Media Player. Klik vervolgens op Windows Media Player in de zoekresultaten om de app te starten.

Zodra u Windows Media Player hebt gestart, ript u als volgt een cd:

 1. Klik zodra de cd is ingeladen en nummers zichtbaar zijn in de knoppenbalk in Windows Media Player op de knop Ripinstellingen.
 2. Klik in het geopende menu op Bestandsindeling en vervolgens op MP3. Wanneer u dit vergeet zullen de geripte nummers opgeslagen worden in bestandsindeling WMA. Digitale muziekbestanden met als bestandsindeling WMA kunnen alleen in Windows-apps op uw pc worden afgespeeld.
 3. Vervolgens kunt u in hetzelfde menu Ripinstellingen de geluidskwaliteit van de mp3 nog instellen via de optie Audiokwaliteit.
 4. Vervolgens kunt u door in de selectievakjes te klikken die voor de nummers staan weergegeven aangeven welke nummers van de cd u wilt rippen en welke niet.
 5. Klik in de knoppenbalk op de kop Cd rippen zodra u tevreden bent over de instellingen.

Windows Media Player zal vervolgens per nummer aangeven hoe ver het rippen is gevorderd.

Zodra het rippen van een nummer is afgerond, laat Windows Media Player u weten dat het nummer geript is naar de mediabibliotheek. Maar waar bevinden de geripte nummer zich dan op uw pc?

Bij een cd rippen naar pc met Windows Media Player zullen de geripte nummers van een cd standaard opgeslagen worden in de map Muziek. In de map Muziek zal een map aangemaakt worden met de naam van de artiest. Vervolgens wordt in de map met de naam van de artiest een map aangemaakt met de naam van het album. In deze map zullen vervolgens de geripte nummers worden opgeslagen.

Door deze manier van werken kunnen meerdere nummers van dezelfde artiest maar van verschillende albums allemaal overzichtelijk in de map met de naam van de artiest worden opgeslagen.

Meer over audiokwaliteit

Als u onder de optie Audiokwaliteit de instelling 128 kbps kiest, dan levert dit de kleinste muziekbestanden en voldoende geluidskwaliteit op voor doorsnee populaire muziek en voor het doorsnee audioapparaat.

Mooiere en beter van kwaliteit zijnde geluidsopnamen verdienen hogere audiokwaliteit. Kies 192 kbps wanneer u de muziek voornamelijk op draagbare audiospelers gaat afspelen. Want 192 kbps levert de beste mix tussen geluidkwaliteit en bestandsgrootte.

Maakt bestandsgrootte niet zoveel uit omdat u toch voldoende schijfruimte ter beschikking hebt, kies dan voor de beste audiokwaliteit, 320 kbps.

Cd rippen met titels

Als u een audio-cd laadt in de dvd-speler van uw pc en u start vervolgens Windows Media Player, dan zullen automatisch alle gegevens die beschikbaar zijn over de cd, in de online gegevensbibliotheek van Windows Media Player, direct ingeladen en getoond worden. Hier zijn drie uitzonderingen op, namelijk:

 1. Uw pc is niet verbonden met internet.
 2. De gegevens zijn niet beschikbaar op de cd.
 3. De gegevens zijn niet beschikbaar in de online bibliotheek.

Als Windows Media Player de gegevens niet heeft kunnen laden, dan zullen de titels van de verschillende nummers niet worden weergegeven. Maar zal in plaats daarvan Nummer 1, Nummer 2, enzovoort worden weergegeven.

Uiteraard wilt u bij voorkeur een cd rippen met titels. Omdat dan het rippen van elk nummer naar pc tenminste netjes en overzichtelijk verloopt.

Cd’s rippen zonder titels zal u daarentegen een onoverzichtelijke puinhoop opleveren. Want de nummers die u zonder titel ript zullen dan ook op uw pc worden opgeslagen als Nummer 1.mp3, Nummer 2.mp3, enzovoort.

U moet voordat u het rippen van een cd start bij voorkeur minimaal de volgende gegevens hebben van de cd:

 • De naam van de artiest
 • De titel van het album
 • De titels van alle nummers op het album.

Als dit niet wordt geladen als een cd wordt geladen in Windows Media Player dan hebt u de volgende mogelijkheden daar alsnog aan te komen:

 1. Zorg dat uw pc verbonden is met internet en klik met de rechtermuisknop op het eerste nummer. Klik in het geopende snelmenu op de optie Albumgegevens zoeken.
 2. Klik met de rechtermuisknop op een nummer en klik in het geopende snelmenu op de optie Bewerken. Uw kunt dan handmatig de titel van het nummer ingeven. Vervolgens zal het geripte bestand als naam de titel van het nummer krijgen. Zo kunt u in ieder geval het geripte nummer makkelijk terugvinden op uw pc.
 3. Wanneer u nummers van een cd hebt moeten rippen met alleen een titel van het nummer, dan kunt u achteraf via Verkenner altijd nog de rest van de gegevens zoals naam van de artiest en titel van het album handmatig toevoegen. Dit doet u door:

  1. Met de rechtermuisknop te klikken op het nummer waarvan u de gegevens wilt aanvullen. Vervolgens klikt u in het geopende snelmenu op de optie Eigenschappen.
  2. Het venster met eigenschappen voor het nummer zal nu geopende worden. Via het tabblad Details kunt u vervolgens de ontbrekende gegevens toevoegen door op een onderdeel, bijvoorbeeld Meewerkende artiest, te klikken en de ontbrekende gegevens in te vullen. [cd-rippen-9.jpg]

  Een cd rippen naar FLAC

  U hebt eerder in het artikel kunnen lezen dat wanneer u een cd gaat rippen naar FLAC dat de nummers dan weliswaar ook gecomprimeerd worden opgeslagen op uw pc, maar dat er geen sprake zal zin van kwaliteitsverlies.

  Een cd rippen naar FLAC gaat in Windows Media Player op precies dezelfde manier als het rippen naar mp3. Alleen kiest u voordat u gaat rippen onder de knop Ripinstellingen, Bestandsindeling voor FLAC.

  Op dezelfde manier kunt in Windows Media Player tevens een cd rippen naar:

  • WMA
  • WAV
  • ALAC

  Een cd rippen met VLC

  Als u dvd’s wilt kunnen afspelen in Windows 10, dan hebt u wellicht het dvd-afspeelprogramma VLC reeds op uw pc staan. Ook met dit handige programma voor het afspelen van mediabestanden kunt u een audio-cd rippen.

  Een cd rippen met VLC gaat als volgt:

  1. Plaats de audio-cd die u wilt rippen in de speler.
  2. Start VLC media player
  3. Druk de toetscombinatie Ctrl+D om de optie Schijf openen te starten.
  4. Klik in het keuzerondje Audio-cd en Kies vervolgens het schijfapparaat waarin zich de audio-cd bevindt
  5. Selecteer in het onderdeel Beginpositie bij Track het nummer dat u van cd wilt rippen, bij voorbeeld nummer 1.
  6. Klik vervolgens op de naar beneden wijzende pijl in de knopAfspelen en klik hierna in het geopende snelmenu op de optie Converteren.
  7. Dit opent het venster Converteren. Bij het onderdeel Profiel kunt u selecteren welk audioformaat u wilt gebruiken. Standaard zal dit mp3 zijn.
  8. Bij het onderdeel Doel kunt u vervolgens de naam ingeven die u het geripte nummer wilt geven en bepalen in welke map op uw pc het geripte nummer moet worden opgeslagen. Hier kunt u er uiteraard ook voor kiezen om een geript nummer direct op de slaan op een USB-stick.
  9. Zodra u alles naar tevredenheid hebt ingevuld kunt u op de knop Starten drukken en zal het gekozen nummer van de cd geript worden en onder de gewenste naam op de door u geselecteerde locatie worden opgeslagen.

  Vervolgens zal in VLC een blauwe balk mee gaan lopen die aangeeft hoe ver het rippen gevorderd is. Zodra de blauwe balk volledig is en verdwijnt is het rippen afgerond en staat het nummer netjes op de door u aangegeven locatie.

  Een nadeel van een cd rippen met VLC is dat u het zojuist beschreven stappenplan voor elk nummer dat u wilt rippen opnieuw moet herhalen.

  Een voordeel is dat u elk nummer dat u ript meteen kunt laten neerzetten waar u wilt. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld heel fijn uw favoriete nummers van een cd rippen en direct op een USB-stick zetten voor in de auto.

  Een cd rippen met Exact Audio Copy voor de beste kwaliteit

  Exact Audio Copy is een gratis cd ripper die bij menig audioliefhebber zeer geliefd is. Met name omdat Exact Audio Copy ript op een manier die de beste kwaliteit digitale muziekbestanden oplevert.

  Die goede kwaliteit komt onder andere door de manier waarop Exact Audio Copy de te rippen cd leest. Want zo wordt een cd eerst meerdere malen gelezen en worden de gelezen resultaten vervolgens met elkaar vergeleken voordat het eigenlijke rippen gaat plaatsvinden. Op die manier is het geripte bestand zo goed als vrij van fouten en is de geluidskwaliteit optimaal.

  De minder ervaren computergebruiker kan echter tijdens het installeren van Exact Audio Copy op een moeilijkheidje stuiten.

  Volgens de makers van Exact Audio Copy komt dit omdat in hun software die gratis en Open Source is, niet zomaar een encoder voor digitale muziekbestanden mag worden opgenomen.

  Daarom zal tijdens de installatie van Exact Audio Copy gevraagd worden naar de locatie op uw pc waar zich een audio encoder bevindt. Iets wat u hoogstwaarschijnlijk niet op uw pc hebt staan wanneer u zich niet bezighoudt met het handmatig rippen of converteren en verbeteren van digitale audiobestanden.

  Gelukkig zijn de makers van Exact Audio Copy wel zo vriendelijk om u tijdens het installeren een link te geven naar een website waar één van de beste audio encoders ooit gemaakt te vinden en te downloaden is, de LAME encoder.

  De LAME encoder is het beste wat er te krijgen is voor het omzetten van muziek op een audio-cd naar een mp3. Dus die wilt u uiteraard graag samen met Exact Audio Copy geïnstalleerd hebben.

  Dat gaat het makkelijkst als volgt:

  1. Download Exact Audio Copy . Klik op downloaden bij het Duitse vlaggetje als u de Duitse versie wilt en klik op downloaden bij het Engelse vlaggetje als u de Engelse versie wilt.
  2. Start de installatie van Exact Audio Copy en doorloop de installatie Wizard nauwkeurig.
  3. Op een bepaald moment zal de installatie Wizard vragen om de locatie waar u de LAME-encoder hebt geïnstalleerd. Daar staat ook de link vermeld waar u de LAME encoder kunt downloaden. Download nu eerst de LAME encoder.
  4. Pak het zip-bestand uit dat de LAME encoder bevat.
  5. Kopieer de bestanden uit het zipbestand naar een locatie naar keuze op de harde schijf. Maar u kunt de bestanden ook kopiëren naar de map waar de programmabestanden staan van Exact Audio Copy (C:\Program Files(x86)\Exact Audio Copy)
  6. Laat vervolgens de installatie Wizard zoeken naar de LAME encoder. Zodra de LAME encoder gevonden is zal de installatie worden voorgezet.
  7. Rond de installatie van Exact Audio Copy af.

  U kunt Exact Audio Copy nu starten en een audio-cd in de speler van uw pc plaatsen. Exact Audio Copy zal de cd automatisch inlezen en de nummers die op de cd staan tonen. Als de titels van de nummers niet getoond worden, dan kunt u die downloaden via de knop Get CD Information From Metadata Provider.

  Via de knoppen links naast het weergavepaneel, waarin de nummers worden weergegeven, kunt u een audio-cd ongecomprimeerd rippen in het WAV formaat of gecomprimeerd rippen in mp3-formaat.

  Ook Exact Audio Copy slaat muziek niet automatisch op in de map Muziek. U moet handmatig aangeven in welke map de geripte nummers moeten komen te staan.

  Over een cd rippen naar pc met Windows 10 valt nogal wat te vertellen zoals u hebt kunnen lezen. Samengevat kunnen we echter stellen dat een cd rippen via Windows Media Player het makkelijkst is.

  VLC is handig wanneer u van een aantal cd’s slechts enkele nummers wilt rippen en deze op USB-stick wilt zetten, voor in de auto bijvoorbeeld.

  Exact Audio Copy is voor de muziekliefhebber die altijd en overal simpelweg de beste geluidskwaliteit wil hebben.

Gerelateerde artikelen