Wat is een back-up en hoe maak je er een?
Een back-up is een kopie van bestanden die onvervangbaar zijn. Onvervangbare bestanden zijn bijvoorbeeld documenten, foto’s en video’s die je zelf hebt gemaakt.
Een goed Nederlands woord voor back-up is reservekopie. Dit woord dekt de lading uitstekend. Want het is een kopie die je gebruikt bij calamiteiten.
Waarom is een back-up nodig?
Als je nooit een back-up maakt en je laptop wordt gestolen, dan ben je documenten, foto’s, video’s en andere belangrijke en meestal onvervangbare bestanden definitief kwijt. Je mag dan gerust spreken van een calamiteit.
Maar diefstal van je laptop is niet de enige manier waarop je bestanden kwijt kan raken. Harde schijven en andere schijfstations hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte om veelal onaangekondigd stuk te gaan. Als een harde schijf of ander opslagmedium stuk gaat, dan raken bestanden veelal beschadigd of ze worden onbenaderbaar.
Kortom: een opslagmedium gaat vroeg of laat stuk, maar je weet vrijwel nooit wanneer.
Het klinkt wellicht vreemd, maar het beste scenario is wanneer je pc op een andere manier stuk gaat. Je bestanden zijn dan wel niet langer te benaderen, maar ze zijn nog wel onbeschadigd.
Alles wat je in zo’n geval te doen staat is de harde schijf uit de kapotte pc verwijderen en aansluiten op een werkende pc. Je kunt dan je bestanden simpelweg kopiëren naar een werkende pc.
Maar handiger is wanneer je gewoon een goede back-up hebt van alle bestanden die belangrijk voor je zijn. Want alleen dan kun je vrijwel direct weer aan het werk op een vervangende computer.
Hoe maak je direct eenvoudig een back-up?
Bovendien hoeft een back-up maken helemaal niet zo moeilijk te zijn. Want zoals gezegd is een back-up niets anders dan een kopie van bestanden die belangrijk voor je zijn en die onvervangbaar zijn.
Deze bestanden bevinden zich op elke Windows-pc standaard op dezelfde locatie. Deze locatie maak je als volgt zichtbaar in Verkenner:
- Start Verkenner via de knop op de taakbalk of druk de sneltoets Windows-logotoets+E.
- Klik in de linkerkolom, ofwel het navigatiepaneel, op de vermelding Deze pc.
- Hiermee worden in het weergavepaneel alle schijfstations getoond die zich in je pc bevinden. Dubbelklik op Lokale schijf (C:).
- De inhoud van Lokale schijf (C:) wordt nu in het weergavepaneel getoond. Dubbelklik op de map Gebruikers.
- Er wordt nu een overzicht getoond van de persoonlijke mappen van alle gebruikers op de computer. Dubbelklik op de map die jouw gebruikersnaam draagt. Je gebruikersnaam is de naam die getoond wordt op het inlogscherm van je pc zodra je ‘m aanzet.
- Je krijgt nu een overzicht te zien van alle mappen op je pc waar standaard je persoonlijke bestanden in worden opgeslagen. Zo zul je onder andere de mappen Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Video’s zien.
- Als je nu de muisaanwijzer plaatst in een leeg gedeelte van het weergavepaneel en vervolgens klikt op de rechtermuisknop dan verschijnt er een contextmenu. Klik in het contextmenu op de optie Eigenschappen.
- Dit opent het venster Eigenschappen van [Jouw gebruikersnaam]. Er zal direct worden berekend hoeveel schijfruimte de map met je gebruikersnaam in beslag neemt. Bekijk hoeveel schijfruimte er in beslag wordt genomen.
- Hiermee weet je hoeveel schijfruimte je nodig hebt op een extern opslagmedium zoals een USB-stick of een externe harde schijf om een back-up te kunnen maken. Sluit een opslagmedium aan op je computer die voldoende schijfruimte heeft voor de back-up.
- Klik wederom op een leeg gedeelte in het weergavevenster en druk vervolgens de sneltoets Ctrl+A. Hiermee selecteer je de volledige inhoud en daarmee al je persoonlijke bestanden in één keer.
- Druk vervolgens de sneltoets Ctrl+C. Hiermee kopieer je alles wat je geselecteerd hebt.
- Navigeer in Verkenner vervolgens naar je externe harde schijf of USB-stick.
- Druk, zodra de inhoud van je externe harde schijf of USB-stick in het weergavepaneel wordt weergegeven, de sneltoets Ctrl+V. Een kopie van alles wat je eerder geselecteerd hebt, wordt nu op je externe schijfstation gezet.
Als je een back-up maakt van een flinke hoeveelheid bestanden, dan kan het kopiëren even duren. Maar zodra het kopiëren is afgerond, heb je een goede back-up van al je persoonlijke bestanden.
Echter, een goede back-up blijft alleen maar een goede back-up wanneer je er regelmatig eentje maakt.
Wat een back-up is en hoe je een back-up maakt, zal na het lezen van dit artikel duidelijk geworden zijn. Nu rest alleen nog dat je niet vergeet om regelmatig een back-up te maken.