Personal Computer Care |Helpt jou bijzonder computervaardig worden

Hoe muziek op een cd branden eenvoudig kan in Windows 10

Een cd branden doen we lang zoveel niet meer als een aantal jaar geleden. Onder andere omdat we tegenwoordig bijna alles wel op internet kunnen bekijken, beluisteren en kunnen downloaden.

Mede daarom zijn veel pc’s en laptops standaard niet langer uitgerust met een cd/dvd brander. Dus dat betekent wellicht dat eerst een brander aan zult moeten schaffen voordat u een cd kunt gaan branden.

Wat u nodig hebt om muziek op cd te branden

Maar uitstekende redenen om dat te doen zijn wanneer u zelf graag muziek-cd’s samen zou willen stellen en wanneer uw auto voorzien is van een cd-speler, zodat u uw eigen muziek kunt draaien in de auto.

Want muziek afspelen van cd klinkt vele malen mooier dan via de radio.

Daarnaast kunt u bij het samenstellen van een muziek-cd zelf de volgorde bepalen waarin de nummers worden afgespeeld.

Voor enkele tientjes koopt u al een externe brander. En als u een cd wilt branden met muziek, dan hebt u niet meer nodig dan een brander en een paar lege zogenaamde beschrijfbare cd’s.

Want software waarmee u muziek kunt afspelen op de pc beschikt veelal over een functie waarmee u muziek eenvoudig op cd kunt branden.

Windows 10 is standaard uitgerust met de muziekspeler Windows Media Player. Ook deze muziekspeler is voorzien van een functie waarmee u muziek op cd kunt branden.

Voor dit artikel maken we echter gebruik van iTunes. Apple is de maker van iTunes. De manier waarop u in iTunes muziek op een cd brandt is vergelijkbaar met die van Windows Media Player. ITtunes werkt echter net iets prettiger. En als u een iPhone hebt of een iPad, dan hebt u wellicht iTunes al op uw pc geïnstalleerd.

Om muziek op cd te branden met iTunes hebt u nodig:

 1. Muziek die in mp3-formaat staat opgeslagen op uw pc
 2. iTunes voor Windows
 3. Een interne -of externe brander
 4. Lege beschrijfbare cd’s

Moet ik een mp3-cd branden of juist een audio-cd?

Voordat u een muziek-cd gaat samenstellen en op cd gaat zetten, is het raadzaam eerst het volgende te controleren: en dat is wat de speler waarop u zelf gebrande cd’s wilt afspelen ondersteunt. Want met name oudere cd-spelers ondersteunen alleen cd’s die gebrand zijn als audio-cd. Wat betekent dat wanneer u een cd brandt als mp3-cd, deze niet afgespeeld kan worden op die speler.

Met andere woorden: iedere cd speler ondersteunt audio-cd’s, maar niet iedere speler ondersteunt mp3-cd’s.

Maar tevens moet u ook nog rekening houden met wat anders. Wanneer u namelijk een cd samenstelt en u vindt het belangrijk dat de nummers in een bepaalde volgorde worden afgespeeld, dan is dat met een mp3-cd relatief lastig voor elkaar te krijgen. Bij een audio-cd daarentegen worden de alle nummers standaard afgespeeld in de volgorde waarop u ze in de te branden afspeellijst hebt geplaatst.

Overigens kunt u op een mp3-cd wel veel meer nummers kwijt. Want op één mp3-cd kunnen ruim 100 nummers. Dat terwijl er op een audio-cd maximaal slechts 20 nummers kunnen.

Hoe een cd branden precies moet met iTunes in Windows 10

Een cd branden is relatief eenvoudig in iTunes. Alles wat u namelijk hoeft te doen is de nummers die als mp3-muziek in uw iTunes bibliotheek staan naar een afspeellijst te slepen. Vervolgens geeft u de opdracht Afspeellijst op cd branden. Deze opdracht zorgt ervoor dat de nummers op de afspeellijst in audioformaat op de audio-cd worden gebrand.

Wanneer u een audio-cd gaat branden, dan wilt u vanzelfsprekend dat de geluidskwaliteit van de nummers die erop staan zo goed mogelijk is. Voor een zo goed mogelijke geluidskwaliteit is het raadzaam het volgende te doen:

 1. Gebruik een goed merk cd, bijvoorbeeld Sony of Philips.
 2. Controleer of de bitsnelheid van het mp3-bestand dat u wilt gebruiken tenminste 128 kbps is. Dit doet u door in iTunes met de rechtermuisknop op het nummer te klikken. Vervolgens klikt u in het geopende snelmenu op de optie Info tonen. Onder de knop Bestand vindt u vervolgens de bitsnelheid van het mp3-bestand.
 3. Selecteer 1X als brandsnelheid. Hiermee bereikt u dat de muziek op de zelf gebrande cd goed klinkt en dat de kans op overslaan van de cd minimaal is.

Stapsgewijs gaat muziek op een cd branden in iTunes als volgt:

 1. Zorg ervoor dat alle mp3-muziek die op uw pc staat opgenomen is in de bibliotheek van iTunes. Doorgaans doet u dat heel eenvoudig door in het menu Bestand te klikken op de optie Map aan bibliotheek toevoegen. Vervolgens navigeert u via het weergegeven verkennervenster naar de map Muziek op uw pc, selecteert u de map Muziek en klikt u op Map selecteren.
 2. Zorg er vervolgens voor dat de zijbalk getoond wordt in iTunes. Dit doet u door in het menu Weergave op de optie Zijbalk tonen te klikken.
 3. Klik met de rechtermuisknop in de zijbalk van iTunes en klik in het geopende snelmenu op de optie Nieuwe afspeellijst.
 4. Geef de nieuwe afspeellijst een passende naam en druk op de toets Enter. Hiermee is de nieuw afspeellijst klaar om gevuld te worden.
 5. Klik in de zijbalk op de vermelding Nummers. Hiermee worden alle nummers weergegeven die u opgenomen hebt in de muziekbibliotheek van iTunes.
 6. Vervolgens kunt u op uw gemak de nummers die op cd wilt branden selecteren en met ingedrukte linkermuisknop naar de afspeellijst slepen die u zojuist gemaakt hebt. Waarbij u de linkermuisknop pas loslaat zodra u met de muisaanwijzer op de afspeellijst in de zijbalk staat en de afspeellijst blauw omkaderd wordt.
 7. Het geselecteerde nummer is aan de afspeellijst toegevoegd zodra het blauwe kader om de afspeellijst verwijderd is.
 8. U kunt controleren of alles goed gegaan is en bekijken hoeveel minuten aan muziek u nog op kunt nemen in de afspeellijst door op de afspeellijst te klikken. Zoals gezegd bent u bij het maken van een audio cd beperkt tot 80 minuten muziek.
 9. Als u wilt kunt u de afspeelvolgorde in de afspeellijst aanpassen door een nummer te selecteren en deze naar boven of naar beneden te slepen.
 10. U kunt de cd daadwerkelijk gaan branden zodra u tevreden bent over de nummers en de volgorde waarin de nummers afgespeeld gaan worden. Hiertoe plaats u eerst een lege cd in de brander. Vervolgens controleert u of u de juiste afspeellijst geselecteerd hebt en klikt u op het menuBestand in iTunes en selecteert u de optie Afspeellijst op cd branden.
 11. Het venster Brandinstellingen zal vervolgens weergegeven worden. Stel hier de brandsnelheid in op 1X en kies als schijfindeling Audio-cd. De rest van de opties kunt u naar voorkeur instellen. Zodra u tevreden bent klikt u op de knop Branden om het branden van de cd in gang te zetten.

Hiermee is het zelf branden van muziek op een cd voltooid en kunt u van uw zelf samengestelde cd gaan genieten.

Gerelateerde artikelen