Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe maak ik schijfruimte vrij op de C:-schijf?

C schijf opruimen en schoonmaken en daarmee schijfruimte vrijmaken in Windows 10 en 11 (c) Can Stock Photo / pixelbrat

Ieder bestand dat we opslaan en elk programma dat we installeren op onze computer neemt ruimte in beslag op de C:-schijf. Dat betekent dat de C:-schijf langzaam maar zeker vol kan raken naarmate we de computer langer in gebruik hebben.

Maar alles wat we opslaan en installeren, kunnen we ook weer verwijderen. Een C:-schijf die vol loopt opschonen en opruimen, om zo weer schijfruimte vrij te maken, is daarmee altijd mogelijk.

Dit moet je weten over de C:-schijf opruimen en opschonen

Laten we, voordat we daadwerkelijk gaan beginnen aan het opruimen en opschonen van de C:-schijf, eerst eens even kijken waar we het precies over hebben als we over de C:-schijf praten.

We nemen als voorbeeld een Windows 10 computer. Dat kan omdat we in Windows 11 op precies dezelfde manier te werk kunnen gaan.

Als we het hebben over de C:-schijf, dan hebben we het over het schijfstation in onze computer waar Windows op geïnstalleerd staat. Dat maakt het opschonen en opruimen, om zo schijfruimte vrij te maken op de C:-schijf, tot een klusje waar we wel even onze aandacht bij moeten houden. Want we hebben op de C:-schijf niet alleen te maken met persoonlijke bestanden, maar ook met systeembestanden. En systeembestanden zomaar verwijderen is vragen om problemen.

Toch is het niet verstandig om alles wat we op de C:-schijf opslaan maar gewoon te laten staan. Want als de C:-schijf te vol raakt, dan beïnvloedt dat de prestaties van de pc zonder meer. Hetgeen zich zal vertalen in het langzaam worden van de pc.

Voor het bekijken van de inhoud van de C:-schijf gebruiken we Verkenner. Hierbij gaan we als volgt te werk:

 1. Start Verkenner door op de knop Verkenner in de taakbalk te klikken.
 2. Klik in de linkerkolom van Verkenner (het navigatiepaneel) op het onderdeel Deze pc.
 3. In de rechterkolom van Verkenner ( het weergavepaneel) wordt nu een overzicht getoond van mappen en apparaten en stations die zich op je pc bevinden. Daaronder bevindt zich Lokale schijf (C:). Dubbelklik op Lokale schijf (C:).

Je krijgt nu de volledige inhoud van de C:-schijf te zien in het weergavepaneel die bestaat uit een aantal mappen.

De mappen die belangrijk zijn als we de C:-schijf willen opschonen en opruimen zijn:

1) De map Gebruikers

In deze map staan alle persoonlijke bestanden en instellingen van de gebruikers van de computer. De inhoud van de map Gebruikers kun je bekijken door erop te dubbelklikken. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle gebruikersaccounts op de computer. Ieder gebruiksaccount wordt vertegenwoordigd door een map die als naam de gebruikersnaam heeft die bij het account hoort.

Direct via de map Gebruikers persoonlijke bestanden verwijderen kan, maar is niet verstandig. Zeker niet wanneer meerdere mensen gebruik maken van dezelfde computer.

2) Program files en Program files (x86)

De volgende mappen waar we wat van moeten weten zijn de mappen Program files en Program files (x86). Dit zijn de mappen waar de bestanden van alle programma’s die we gebruiken in opgeslagen staan. Ook voor deze mappen geldt dat via Verkenner bestanden verwijderen uit één van deze mappen kan, maar dat het niet verstandig is.

3) Windows

In de map Windows staan alle systeembestanden opgeslagen die horen bij de versie van het besturingssysteem Windows dat van je computer een werkend geheel maakt. Het spreekt voor zich dat via Verkenner bestanden uit deze map verwijderen vragen om problemen is. Laat deze map dan ook absoluut met rust.

Hetzelfde geldt voor iedere andere map die zich verder nog op de C:-schijf bevindt. Meestal zijn dit mappen waarin Windows nog het één en het ander heeft opgeslagen. Wat meestal zal betekenen dat het zomaar verwijderen van deze mappen onherroepelijk tot problemen zal leiden.

Maar hoe moeten je dan bestanden verwijderen en schijfruimte vrijmaken?

Welke methode van bestanden verwijderen van de C:-schijf je moet gebruiken om schijfruimte vrij te maken, hangt af van het type bestanden die je wilt verwijderen. Want samengevat komen we op de C:-schijf drie soorten bestanden tegen. Te weten:

 • Bestanden die toebehoren aan Windows.
 • Bestanden die horen bij de apps die je op je computer gebruikt.
 • Persoonlijke bestanden.

Hoe meer we onze computer gebruiken hoe meer rommel Windows op de C:-schijf achter zal laten. Dat betekent dat je vaak heel wat schijfruimte kunt vrijmaken door alleen al Windows op te schonen.

Een andere manier waarop je veelal snel aanzienlijk wat schijfruimte vrij kunt maken op de C:-schijf is door het verwijderen van programma’s, ofwel apps, die je niet langer gebruikt.

Schijfruimte vrijmaken door overbodig geworden bestanden te verwijderen

Maar ook wij als gebruiker verzamelen ongemerkt heel wat bestanden op onze pc’s die overbodig zijn of die we niet langer gebruiken. Alles bij elkaar kunnen die soms ook aanzienlijk wat schijfruimte in beslag nemen.

Als je Verkenner opent in Windows 10 en in het navigatiepaneel op het onderdeel Deze pc klikt, dan worden in het weergavepaneel de schijfstations die in je pc zitten getoond zoals je inmiddels weet. Maar ook een overzicht van mappen wordt getoond. Dit zijn de mappen waarin al je persoonlijke bestanden staan opgeslagen.

In Windows 11 krijg je het overzicht van de mappen overigens te zien door in het navigatiepaneel op het onderdeel Thuis te klikken.

Windows zorgt er automatisch voor dat afbeeldingen, ofwel foto’s, in de map Afbeeldingen wordt opgeslagen, muziek in de map Muziek en video’s in de map Video’s.

Apps en andere dingen die je downloadt van het internet worden opgeslagen in de map Downloads. En alles wat je maakt in Office apps wordt ondergebracht in de map Documenten.

Bestanden die de meeste schijfruimte in beslag nemen zijn:

 • Muziekbestanden.
 • Afbeeldingen en fotobestanden.
 • Videobestanden.

Maar ook dingen die we downloaden van het internet kunnen soms een behoorlijke omvang hebben.

Daarom is het raadzaam om altijd eerst die mappen te controleren op overbodige bestanden.

Snel checken hoeveel schijfruimte bepaalde bestanden in beslag nemen.

Dan blijft er echter nog steeds voldoende te kiezen over. Want muziekbestanden, foto’s en video’s kunnen allemaal veel schijfruimte in beslag nemen. Op de volgende manier kun je snel bekijken welke map echt de meeste schijfruimte in beslag neemt:

 1. Open Verkenner.
 2. Klik op het onderdeel Deze pc in het navigatiepaneel om je persoonlijke mappen weer te laten geven. Of klik op het onderdeel Thuis als je Windows 11 gebruikt.
 3. Klik met de rechtermuisknop op bijvoorbeeld de map Afbeeldingen . Dit opent het contextmenu. Kies in het contextmenu de optie Eigenschappen.
 4. Dit opent het venster Eigenschappen van Afbeeldingen. In dit venster kun je direct bekijken wat de grootte op schijf is van de complete inhoud van de map en hoeveel bestanden zich precies in de map bevinden.

Precies hetzelfde kun je ook doen voor al je andere mappen met persoonlijke bestanden. Zo zou je er bijvoorbeeld achter kunnen komen dat met het opschonen van de C:-schijf het best begonnen kan worden in de map Afbeeldingen.

De inhoud van persoonlijke mappen in Windows opruimen

Zoals bekend open je een map in Verkenner door erop te dubbelklikken. De complete inhoud van een map zal vervolgens in het weergavepaneel van Verkenner worden weergegeven. Het opschonen van mappen met foto’s en andere afbeeldingen gaat het best wanneer je de weergave van de bestanden instelt op Grote pictogrammen. Dat gaat als volgt:

 1. Klik in het lint van Verkenner op het tabblad Beeld.
 2. Dit opent het lint Beeld. Klik in het vak Indeling op de optie Grote pictogrammen
 3. Door Grote pictogrammen in te schakelen kun je bijvoorbeeld snel zien welke foto’s je dubbel hebt en welke je niet langer wil bewaren. Je kunt dan direct besluiten om deze bestanden te selecteren en te verwijderen.

In Windows 11 klik in de menubalk bovenin in Verkenner op de menuoptie Weergeven. In het vervolgmenu dat daarmee geopend wordt, kun je aansluitend op de optie Grote pictogrammen klikken.

De C:-schijf opruimen en opschonen in Windows en zo schijfruimte vrijmaken heeft zoals je ziet nog best wat voeten in aarde. Want de C:-schijf bevat niet alleen persoonlijke bestanden, maar ook systeembestanden. Systeembestanden vinden we in de mappen Windows, Program files en mogelijk andere systeemmappen waar Windows systeembestanden in plaatst.

Systeembestanden kun je beter niet zomaar verwijderen. Dat is vragen om problemen.

Uit je persoonlijke mappen kun je met gerust hart bestanden verwijderen. Want mocht je per ongeluk toch bestanden verwijderen die je had willen bewaren, dan kun je deze verwijderde bestanden altijd weer terughalen vanuit de prullenbak.

Gerelateerde artikelen