Thuis op je Windows-laptop en desktop-pc

Hoe maak ik mijn C:-schijf leeg?

Hoe maak ik mijn C:-schijf leeg? Het is helemaal niet zo'n hele vreemde vraag. De C:-schijf leegmaken is namelijk helemaal niet zo eenvoudig. Onder andere omdat op de C:-schijf ook Windows huist, het besturingssysteem van uw pc.

Zonder een besturingssysteem werkt een pc niet. Het zal u ongetwijfeld dan ook niet verrassen dat u een besturingssysteem niet zomaar van uw pc verwijderen kunt.

Kan een C:-schijf leegmaken daarmee dan helemaal niet? Of niet zomaar?

Wat u moet weten over de C:-schijf van een uw pc

De C:-schijf helemaal leegmaken kan wel, maar zeker niet zomaar. Onder andere omdat het besturingssysteem Windows u behoedt voor het per ongeluk wissen van bestanden die nodig zijn om de pc te laten functioneren.

Tevens bevinden zich op de C:-schijf allerlei systeembestanden die veelal aan het oog van de gebruiker onttrokken worden. Ook hier weer met als voornaamste reden: het beschermen van de gebruiker tegen het per ongeluk wissen van bestanden die belangrijk zijn voor de werking van de pc.

Bovendien bevinden zich op de C:-schijf de bestanden die ervoor zorgen dat de pc vanaf de harde schijf opgestart kan worden. Als u ook deze bestanden zomaar zou kunnen wissen, dan zou dat betekenen dat u vanaf dat moment de pc niet langer op zou kunnen starten vanaf de harde schijf.

Kortom, op de C:-schijf van uw pc staat veel meer dan Windows, de programma's die u gebruikt en de persoonlijke bestanden die u hebt gemaakt en op uw pc hebt opgeslagen.

Het leegmaken ervan zal dan ook zeker even uw onverdeelde aandacht vragen.

3 mogelijke redenen om uw C: schijf leeg te maken

Een C:-schijf maakt u dan ook niet zomaar leeg. Daar moet een goede reden voor zijn. Want zoals gezegd, zodra u schijf C: hebt leeggemaakt dan zal de computer niet langer vanaf de harde schijf op kunnen starten.

Voordat u de C:-schijf leegmaakt zult u dan ook eerst een ander schijfstation moeten hebben waarvan u de pc op kan starten. Hoe u zo'n schijfstation maakt van bijvoorbeeld een USB-stick, daarop komen we verderop in het artikel terug.

En tevens zult u na het leegmaken van schijf C:, Windows en alle programma's opnieuw moeten installeren en uw persoonlijke bestanden moeten terugzetten. Tenzij u netjes een systeemback-up gemaakt hebt van uw pc toen deze nog goed werkte.

Kortom, de reden om schijf C: leeg te maken moet dan ook goede zijn. Goede redenen om de C:-schijf leeg te maken zijn:

1) traag zijn van de pc

Een pc die erg traag is geworden, is een goede reden om het leegmaken van schijf C: te overwegen. Want er zijn best een aantal handige tips en trucks en allerlei gereedschappen voorhanden om het traag zijn van de pc te verhelpen. Maar zijn oorspronkelijke snelheid krijgt een pc alleen terug wanneer u de C:-schijf leegmaakt en formatteert om vervolgens Windows opnieuw te installeren.

2) Virussen

Virusscanners zijn niet alleen ontwikkeld om virussen tegen te houden en op te sporen, maar ook om virussen te verwijderen die zich toch op uw computer hebben weten te nestelen. Een probleem met moderne virussen is echter vaak, dat het virusscanners en andere anti-malware maar slecht lukt om alle onderdelen van een virus te verwijderen.

Restanten van een virus kunnen en pc onder meer traag maken of er de oorzaak van zijn dat er onverklaarbare storingen zijn, of de pc laten vastlopen soms. En de enige manier om echt van dergelijke problemen af te komen is het opnieuw installeren van Windows.

3) Verkoop of vervanging door een andere computer

Ook de verkoop van uw pc of het vervangen van een pc door een andere kan een goede reden zijn om de C:-schijf van de huidige pc leeg te maken. Want wellicht zijn de bestanden die u ooit op uw pc hebt opgeslagen niet bedoeld voor vreemde ogen.

Zo maakt u een C:-schijf op de juiste manier leeg

De C:-schijf van uw pc leegmaken vraagt zoals gezegd even om uw onverdeelde aandacht. Want zomaar even alle bestanden die op schijf C: staan verwijderen, of de schijf zomaar even formatteren is er niet bij.

En als het u al lukt om andere bestanden dan persoonlijke bestanden van schijf C: te verwijderen, dan zou dat zomaar eens kunnen leiden tot foutmeldingen, storingen en andere bronnen van ergernis.

Het nauwkeurig volgen van een procedure waarmee u in alle omstandigheden een C:-schijf op de juiste manier leeg krijgt is dan ook raadzaam.

Die procedure begint bij het downloaden van het hulpprogramma voor het opnieuw installeren van Windows via de website van Microsoft

Zodra het hulpprogramma gedownload is en op uw pc staat, kunt u erop dubbelklikken om het programma te starten. Na het akkoord gaan met de licentievoorwaarden wordt u de optie geboden om installatiemedia voor aan andere pc te maken.

Het programma leidt u vervolgens stap voor stap door de procedure voor het maken van een installatiemedium op een USB-stick. Hiermee maakt u niet alleen een USB-stick waar vanaf u Windows kunt installeren, maar maakt u tevens een medium van waaraf u de pc kunt opstarten.

En dat is precies wat u nodig hebt wanneer u de C:-schijf van uw pc leeg wilt maken.

In het artikel over Windows 10 installeren kunt lezen hoe u precies uw pc opstart vanaf USB-stick. Tevens wordt in dit artikel gedetailleerd besproken hoe u de USB-stick maakt waarmee u Windows opnieuw kunt installeren.

Echter, dit zou direct kunnen leiden tot de vraag: "Hoe maak ik mijn C:-schijf leeg met een Windows 10 installatiemedium?"

Dat klinkt misschien wat verwarrend. Maar met behulp van een installatiemedium zoals de zojuist besproken USB-stick kunt u de C:-schijf echt helemaal leegmaken. En dan bedoelen we ook echt helemaal leeg.

In het installatieprogramma van Windows bevindt zich namelijk de optie om de harde schijf C: eerst te wissen voordat met het opnieuw installeren van Windows wordt begonnen.

De optie om de harde schijf C: eerst te wissen wordt u geboden zodra u in het installatieprogramma van Windows 10 kiest voor de optie Aangepast: alleen Windows installeren.

Via deze optie kunt u precies aangeven waar u Windows wilt installeren. Een optie die u tevens de mogelijkheid biedt om bestaande partities te verwijderen en te formatteren.

Schijf C: is standaard ondergebracht op station 0. Dit betekent dat wanneer u alle bestaande partities van station 0 verwijdert en vervolgens een nieuwe partitie aanmaakt alles wat oorspronkelijk op schijf C: stond verwijderd is.

Als u niet van plan bent om vervolgens direct Windows opnieuw te installeren, dan is het aan te raden de harde schijf via ditzelfde onderdeel direct te formatteren. De harde schijf is dan in ieder geval klaar voor hergebruik. Bijvoorbeeld om simpelweg bestanden op op te slaan.

Vervolgens kunt u de installatie van Windows gewoon afbreken. Dit kan onder andere door de pc simpelweg uit te zetten.

Wilt u wel direct Windows opnieuw installeren? Doorloop dan gewoon de rest van het installatieprogramma van Windows. Na enige tijd zal uw pc dan vanzelf opnieuw opstarten met een volledig verse installatie van Windows.

Vanzelfsprekend zal de rest van de C:-schijf dan nog steeds netjes leeg zijn. En klaar zijn om opnieuw in gebruik te worden genomen.

Gerelateerde artikelen