Gewiste bestanden terughalen: Kan dat en hoe doet u dat

Bestanden worden door de computer opgeslagen en bewaard op de harde schijf die zich in de computer bevindt. Waarbij het niet uitmaakt of dit programmabestanden zijn, instellingen zijn of documenten zijn die wij zelf maken als computergebruikers.

En wanneer deze bestanden, maar ook gegevens, weer nodig zijn, dan weet de computer ze altijd weer feilloos terug te vinden. Totdat we, al dan niet per ongeluk, bestanden wissen.

Of wanneer er iets misgaat met de harde schijf in de computer. Dan moeten we andere maatregelen gaan nemen om te proberen bestanden en gegevens van de harde schijf terug te halen.

Per ongeluk gewiste bestanden terughalen

Het per ongeluk verwijderen van bestanden gebeurt iedereen wel eens. Dat is vervelend en misschien zelfs wel even schrikken, maar gelukkig is gewiste bestanden terughalen eenvoudig in Windows.

Wanneer u bijvoorbeeld per ongeluk een e-mail hebt weggegooid die u niet had moeten weggooien, dan wordt de verwijderde mail in eerste instantie niet definitief weggegooid, maar verplaatst naar een map met namen als: Verwijderde berichten of Prullenbak.

Hetzelfde geldt voor bestanden die u weggooit via Windows. Ook deze bestanden worden verplaatst naar de prullenbak. Bestanden en ook e-mails die opgeslagen zijn in e-mailprogramma's zoals Outlook en Gmail, worden pas definitief van de computer verwijderd of uit het e-mailprogramma verwijderd zodra de Prullenbak is leeggemaakt.

Dus zolang u de Prullenbak niet hebt leeggemaakt op uw computer, zijn bestanden redelijk snel weer terug te halen. Het terughalen van bestanden uit de Prullenbak gaat als volgt:

 • Dubbelklik op het pictogram van de Prullenbak die op het Bureaublad in Windows staat weergegeven.
 • verwijderde bestanden worden verplaatst naar de Prullenbak
 • Er zal vervolgens een Verkennervenster worden weergegeven met daarin de inhoud van de Prullenbak.
 • De inhoud van de Prullenbak bekijken in Verkenner
 • Zoek het bestand dat u per ongeluk verwijderd hebt op in de Prullenbak, klik er met de rechtermuisknop op en kies de optie Terugzetten in het geopende snelmenu.
 • Bestanden uit de Prullenbak terugzetten

Het per ongeluk verwijderde bestand zal vervolgens op zijn oorspronkelijke locatie op de harde schijf worden teruggezet.

Een per ongeluk gewiste e-mail terugzetten gaat op vergelijkbare wijze. Hier gaat u naar de Prullenbak in het e-mailprogramma en opent de Prullenbak. Ook nu klikt u met de rechtermuisknop op de e-mail die u terug wilt zetten. In het geopende snelmenu kunt u vervolgens kiezen voor de optie 'Verplaatsen naar Postvak IN'. Kies deze optie om de per ongeluk gewiste e-mail te herstellen.

Terughalen van bestanden met data recovery software

Een iets groter probleem hebt u wanneer u al wel de Prullenbak geleegd hebt en het bestand of de bestanden die u eigenlijk niet had moeten verwijderen reeds definitief van de harde schijf verwijderd hebt.

Op dat moment is het met behulp van Windows zelf niet meer mogelijk om gewiste bestanden nog terug te halen en bent u aangewezen op zogenaamde data recovery software.

Alom geroemd voor het terughalen van bestanden, zelfs al is een harde schijf opnieuw geformatteerd, is de recovery software Recuva. Recuva is een handig klein gratis te gebruiken programma voor het terughalen van bestanden en gegevens. Ook wanneer het definitief verwijderde e-mails betreft uit de e-mailprogramma's: Outlook Express en Windows Life Mail.

Nu is het niet verstandig om zomaar recovery software te downloaden en op uw computer te installeren wanneer u gewiste bestanden wilt terughalen.

Want wanneer bestanden en gegevens via Windows van de harde schijf verwijderd worden, dan betekent dat feitelijk alleen maar deze bestanden en gegevens niet meer via Windows benaderbaar zijn. Ze staan dus nog wel degelijk op de harde schijf. En juist daarom zijn bestanden die verwijderd zijn ook vaak nog te herstellen.

Vaak, want de plek op de harde schijf waar het bestand staat, mag van Windows wel opnieuw gebruikt worden om iets anders in op te slaan.

En zo kan het dus gebeuren dat wanneer u data recovery software download en installeert op de harde schijf, deze programmabestanden precies door Windows op die plek worden neergezet waar voorheen die bestanden of de gegevens stonden die u nu terug wilt halen.

Slim is dan ook om data recovery software te installeren op een ander schijfstation dan het schijfstation waarop de verwijderde gegevens en bestanden staan die u wilt herstellen. En dat zou zelfs een externe harde schijf of een usb-stick mogen zijn.

Zodra u de Recuva data recovery software hebt ge´nstalleerd en opstart, dan zal Recuva u eerst een Wizard tonen. Deze Wizard helpt u om de gewiste bestanden terug te halen. Het is dan ook van belang om de informatie die gegeven wordt in de vensters goed te lezen. De knop Volgende brengt u telkens in de volgende stap in de Wizard.

  De recuva wizard helpt u met bestanden terughalen
 • Zodra u voor de eerste keer op de knop Volgende klikt, zal de Wizard van Recuva u eerst vragen welk type bestand u wilt terughalen. Als u nog weet wat voor een bestandstype het was, dan zal dat het herstel van het bestand of de gegevens zonder meer versnellen en zal de kans op succes ook groter zijn.
 • Als voorbeeld voor dit artikel kiezen we voor het bestandstype Muziek. Een klik op de knop Volgende zal deze keuze bevestigen.
 • In het volgende venster zal de Wizard u vragen waar de bestanden stonden. Als u enig idee hebt waar de bestanden stonden, geef dat dan zo nauwkeurig mogelijk aan.
 • In het laatste venster van de Wizard kunt u ervoor kiezen om de optie Uitvoerig scannen in te schakelen. Gebruik deze optie alleen wanneer vorige pogingen om de verwijderde gegevens terug te halen zijn mislukt. Klik op de knop Start om het terughalen van de verwijderde gegevens te starten.
 • Na enige ogenblikken zal Recuva met het resultaat van het zoeken naar de verwijderde bestanden komen. Via ditzelfde venster is het mogelijk om de verwijderde bestanden terug te halen, door te klikken in het hokje dat voor het verwijderde item is weergegeven. Hierdoor zal er een vinkje in het hokje worden getoond. Hetgeen betekent dat het bestand geselecteerd is om teruggehaald te worden.
 • Zodra u de bestanden geselecteerd hebt die u terug wilt halen en op de knop Terughalen geklikt hebt, dan verschijnt er een kleiner venster met de naam 'Map selecteren'. Kies in dit venster bij voorkeur een ander schijfstation dan het schijfstation waarop het bestand stond toen het verwijderd werd. Ook nu weer zou u een usb-stick kunnen gebruiken om het herstelde bestand op op te slaan.

Met het op de knop OK klikken zal Recuva de bestanden die u wilt terughalen, herstellen op de locatie die u zojuist in het venster 'Map selecteren' hebt aangegeven.

Zodra Recuva klaar is met het herstellen van de bestanden, zijn de bestanden en gegevens weer als vanouds benaderbaar en te gebruiken en is het gegevens van de harde schijf terughalen ofwel het terughalen van per ongeluk verwijderde bestanden hiermee voltooid.

Overigens werkt het op deze manier terughalen van gegevens van de harde schijf alleen wanneer de harde schijf nog normaal werkt. Wanneer er een storing optreedt aan een mechanisch deel van de harde schijf of aan een elektronisch onderdeel, dan zou het heel goed kunnen zijn dat Recuva zijn werk niet meer naar behoren kan doen.

In die gevallen blijft er weinig anders meer over dan het inschakelen van een professioneel data recovery bedrijf. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in data recovery kunnen zelfs gegevens van harde schijven die kapot zijn terughalen.

U zult begrijpen dat aan een dergelijke dienst een behoorlijk prijskaartje kan hangen. Maar wanneer de gegevens of de bestanden die verloren zijn gegaan belangrijk voor u zijn, dan blijkt gewiste bestanden terughalen gelukkig vaak alsnog mogelijk.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren