Hoe uw pc opschonen in Windows 10 een eitje wordt

harde schijf opschonen in Windows 10

Aan opschonen van de pc wordt dikwijls pas gedacht als pc langzaam opstart of de harde schijf vol begint te raken. Hoe u het traag opstarten van uw pc verhelpt, leest u overigens hier.

In dit artikel richten we onze aandacht op de vraag: "Hoe komt mijn harde schijf zo vol?". En dan zult u al snel ontdekken dat een harde schijf niet alleen vol raakt door de bestanden die u zelf opslaat.

Wat ook in Windows 10 nog steeds hetzelfde is

Hoe vaker we onze pc gebruiken, hoe groter de troep wordt die er ongemerkt op ontstaat. Deels wordt dit uiteraard veroorzaakt door ons als gebruikers. Bijvoorbeeld, door de prullenbak die we al in tijden niet leeggemaakt hebben. Maar ook Windows zelf kan zich ontpoppen tot een zooitjesmaker van formaat.

Met het gereedschap Schijfopruiming, waar tot nu toe iedere versie van Windows mee is uitgerust, bood Windows ons al een redelijk eenvoudige manier om de meeste rommel mee op te ruimen, inclusief systeembestanden.

schijfruimte vrij maken met schijfopruiming

En dat is geen overbodige luxe. Omdat u veelal geen idee zult hebben van wat u aan systeembestanden gerust weg kan gooien. Maar systeembestanden die niet langer gebruikt worden kunnen onnodig heel wat kostbare schijfruimte in beslag nemen. Daar zult u in de loop van dit artikel ongetwijfeld achter gaan komen.

Wat wij als computergebruikers nog steeds hetzelfde doen

Maar wat tevens vaak al snel veel schrijfruimte in beslag neemt, zijn de dingen die we downloaden van internet. De meeste downloads zullen namelijk keurig worden opgeslagen in de map Downloads. Waarna we vervolgens met hetgeen we gedownload hebben doen wat we wilden doen. Bijvoorbeeld: lezen, beluisteren of installeren. Echter, vervolgens vergeten we de download volledig. En blijft deze schijfruimte in beslag nemen totdat we besluiten de map Downloads op te schonen.

Bij de pc opschonen hoort ook oude downloads verwijderen

Echter, een bestand is pas echt van de harde schijf, en daarmee van de pc, verdwenen zodra we de prullenbak leegmaken. Wat inderdaad betekent dat ook bestanden die we verwijderen nog steeds schijfruimte in beslag nemen, zolang we ze slechts in de prullenbak gedaan hebben.

Overigens, hoeveel van de programma's die u op uw pc geïnstalleerd staan gebruikt u werkelijk met enige regelmaat?

Want wist u bijvoorbeeld dat u onderdelen van Microsoft Office die u niet gebruikt, gewoon kunt verwijderen, en ze gewoon weer kunt herinstalleren als u ze echt nodig hebt?

Dit doet u als volgt:

 1. Open menu Start.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de tegel van het Officeprogramma dat u wilt verwijderen.
 3. Klik in het geopende snelmenu op de optie 'Installatie ongedaan maken'.

Onderdelen van microsoft office verwijderen

Ook andere software die u niet langer gebruikt, kunt u in Windows 10 op een eenvoudige manier verwijderen. Hoe? Daar komen we later in dit artikel op terug.

De prullenbak legen en verkleinen

Zoals gezegd, een volle prullenbak neemt ook de nodige schijfruimte in beslag. Een volle prullenbak maakt u op de volgende manier eenvoudig leeg:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Prullenbak dat weergegeven staat op het Bureaublad.
 2. Klik op de optie 'Prullenbak leegmaken' in het snelmenu dat vervolgens opent.

prullenbak leegmaken

Wist u overigens dat de prullenbak in Windows standaard zo staat ingesteld, dat het tot 10 procent van de totale schijfruimte in beslag mag nemen? Schijfruimte is dan ook heel makkelijk terug te winnen door simpelweg de prullenbak te verkleinen. Dit doet u als volgt:

 1. Klik wederom met de rechtermuisknop op het pictogram Prullenbak.
 2. Klik vervolgens op de optie Eigenschappen in het geopende snelmenu.
 3. Dit opent het venster 'Eigenschappen van Prullenbak'.
 4. In de sectie 'Instellingen voor geselecteerde locatie' kunt u vervolgens aangeven hoeveel ruimte de prullenbak in beslag mag nemen. Hiertoe klikt u in het invoervak achter 'Aangepaste grootte' en vult u het aantal MB's in dat de prullenbak groot mag zijn. Bijvoorbeeld: 1000 MB, wat min of meer overeenkomt met 1GB.
 5. Klik vervolgens op de knop Toepassen om de wijziging door te voeren, gevolgd door de knop OK om het venster te sluiten.

de grootte van de prullenbak aanpassen

De harde schijf opschonen

Maar daarmee is de harde schijf uiteraard nog lang niet ontdaan van alle overbodige bestanden. Want tenslotte zijn we nog niet verlost van de overbodige bestanden die Windows ongemerkt achterlaat. Bestanden die Windows 10 achterlaat op de harde schijf zijn bijvoorbeeld de zogenaamde vorige versies van Windows.

Vorige versies van Windows en tijdelijke bestanden

Windows 10 wordt namelijk niet alleen maar constant voorzien van updates. Maar met enige regelmaat komt er tevens een compleet nieuwe versie van Windows 10, die tevens automatisch op uw pc wordt geïnstalleerd. Windows bewaart daarbij echter de vorige versie. Zodat een upgrade naar de nieuwste versie altijd kan worden teruggedraaid, mocht dit onverhoopt noodzakelijk zijn.

Echter, vorige versies van Windows kunnen ongemerkt vele gigabytes aan schijfruimte onnodig in beslag nemen. Naast andere tijdelijke bestanden die Windows opslaat als we de pc gebruiken.

harde schijf vol met tijdelijke bestanden

Als de pc naar behoren werkt, kunnen we al deze bestanden die Windows op de harde schijf achter laat dan ook met een gerust hart verwijderen.

Dat doen we op de volgende manier:

 1. Open menu Start en klik op de optie Instellingen.
 2. Klik in Instellingen op het onderdeel Systeem.
 3. Klik in het onderdeel Systeem op de optie Opslag.
 4. Dit opent het weergavevenster Opslag, waarin u een overzicht krijgt van schijfstations en opslaglocaties. Klik in dit weergavevenster op het schijfstation wat u op wilt schonen.
 5. Dit opent het weergavevenster 'Opslaggebruik', waarin u een mooi overzicht voorgeschoteld krijgt van wat allemaal schijfruimte in beslag neemt. In dit overzicht kunt u vervolgens op de verschillende onderdelen klikken, en van dat onderdeel een gedetailleerder overzicht krijgen.

overzicht tijdelijke bestanden in instellingen

Als u door de lijst met tijdelijke bestanden scrollt, dan komt u onvermijdelijk de vermeldingen 'Tijdelijke bestanden' en 'Vorige versies van Windows' tegen. Tevens zult u onder de vermeldingen knoppen weergegeven zien, waarmee u de diverse tijdelijke bestanden eenvoudig kunt verwijderen.

Downloads

Eerder hadden we het al over downloads. Waarvan de meeste, naarmate de tijd verstrijkt, tevens overbodige bestanden zullen worden. De vermelding Downloads ontbreekt dan ook niet in het rijtje. Zodat u ook uw downloads eenvoudig kunt beheren, en weg kunt gooien wat overbodig is geworden.

Ongebruikte software

Als we vervolgens teruggaan naar het onderdeel Opslaggebruik in Instellingen, dan ziet u dat in dit venster onder meer het onderdeel 'Apps en games' wordt weergeven. Als u vervolgens op het onderdeel klikt, dan zal Windows u een lijst geven van alle apps en games die op de pc geïnstalleerd staan.

Vervolgens kunt u een app heel eenvoudig verwijderen door erop te klikken. Hiermee wordt de geselecteerde app grijs omkaderd, en verschijnt de knop Verwijderen. Vanzelfsprekend zal een klik op de knop Verwijderen ervoor zorgen dat de app van uw pc verwijderd wordt.

overbodige software verwijderen

Na het lezen van dit artikel mag duidelijk geworden zijn, dat u via het onderdeel Opslag en 'Tijdelijke bestanden' in Instellingen van Windows 10, eenvoudig en in slechts enkele minuten uw pc behoorlijk kunt opschonen.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren